Food Basket concept moet ondernemerschap in Suriname stimuleren

8
Food Basket concept moet ondernemerschap in Suriname stimuleren

Met de promotie van het Food Basket concept hoopt de Surinaamse regering klein ondernemerschap onder de samenleving te stimuleren. Intussen zijn er landelijk al zes Food Baskets die goed en zelfstandig draaien. Stanley Dijksteel, adviseur van de president zegt op woensdag 10 mei 2023 dat de promotie van Food Basket vooral belangrijk is voor de ontwikkeling van achtergestelde buurten.

Het concept houdt in dat er in achtergestelde wijken mensen worden geïdentificeerd die bereid zijn te ondernemen door zo’n Food Basket winkel te draaien. Hierbij worden 20 ft containers omgebouwd tot mini-supermarkets waar basisgoederen tegen een lagere prijs worden verkocht. Deze prijzen komen tot stand in samenwerking met ondernemer en door uitschakeling van de tussenhandel.

“De prijzen reizen de pan uit vanwege de verschillende schakels tussen de importeur en de consument. Hierdoor is het voor de consument het waar 45% duurder dan bij de groothandel. Om dat te voorkomen zijn we bezig om in alle wijken foodbaskets neer te zetten, dat gepaard gaat met het maken van een ondernemer”, aldus Dijksteel.

De producten worden aangeboden volgens de door de Food Basket vastgestelde prijzen. Volgens Dijksteel ontstaat hierdoor een soort sociale controle in de buurt, die erop toeziet dat men zich daaraan houdt. Buurtbewoners kunnen hun handelswaar ook te koop bieden via de Food Basket. Bij hoge productie kunnen die verkocht worden aan de centrale registratie.

Een voorbeeld hiervan is een visserscollectief van 45 gezinnen in Nickerie die zoute vis produceert, verpakt en verkoopt aan de centrale Food Basket. Deze worden dan verkocht via alle Food Baskets landelijk. “We willen in totaal 40 landelijk plaatsen waardoor we zo veel mogelijk alle achtergestelde wijken kunnen bedienen”.

De raadsman voegt eraan toe dat het de bedoeling dat de winkelhouder overtijd eigenaar van de Food Basket wordt door deze af te lossen.


8 REACTIES

 1. Stanley Dijksteel is een expert als het gaat om producten in pakketten op te nemen met een zeer korte houdbaarheidsdatum. Waarom geen plantenbasket om bepaalde groente zelf te planten en een visgereibasket om zelf je vis te vangen. Nee, met de food basket producten zullen de ondernemers van de VHP alleen maar profiteren. De president heeft wel heel veel tijd om zich met deze pietlullige dingen bezig te houden terwijl het economisch zeer slecht gaat. De minister van LVV en de kuiken van EZ zou alleen daar aanwezig moeten zijn.
  gemodereerd

 2. Ik vrees dat de abanies het ook een goed concept zullen vinden een soort van zo gewonnen zo geronnen. En wat zal omoe ervan vinden?
  gemodereerd

 3. Inderdaad, dat pappen en nathouden moet eens afgelopen zijn. De vorige regering, niet alleen de fascist Bouterse maar ook de ondernemers die hem faciliteerden, heeft het Surinaamse volk lui en dom gemaakt. Wij produceren niks en we hoeven ook niet te verwachten dat wij de komende 50 jaar iets zullen proceduren. Daarom doet ZE er goed aan om ons bewust te maken zelfvoorzienend te zijn.
  gemodereerd

 4. Het zou goed zijn om de food basket te koppelen aan een coöperatie van buurt bewoners die samen de ontwikkeling kunnen stimuleren. laten de buurt bewoners zelf oplossingsmiddelen aandragen. De controle, handhaving en begeleiding voor duurzame groei en ontwikkeling doe je samen. Zelfredzaamheid stimuleer je door participatie en eigen inbreng van de burgers. In deze dient de overheid een faciliterende rol te nemen. Geef de burger de voortrekkers rol.geef ze de eer dat ze het ook zelf kunnen. Succes moge het welslagen.
  gemodereerd

 5. regeringen moeten zich niet overal mee bemoeien
  daar gaat het al fout
  concurrentie is het enige wat prijzen laag houdt
  met deze basket case oplossing vernietig je alle normale winkels.
  tevens… op elke tussenhandelaar moet ook weer 5% btw worden betaald
  dus het is niet zo zeer de tussenhandelaar die het duurder maakt maar die verdomde regering zelf door meerdere malen btw te betalen over hetzelfde product
  door die regel draai je de tussenhandel de nek om en maak je alles duurder
  dus de grote schuldige is die domme regering zelf
  gemodereerd

 6. Papajantje klopt wat je zegt. Ze willen allemaal spookambtenaar zijn.
  gemodereerd

 7. Wie gaat 12 u zitten om de verkoop te doen in deze containers??? Is er een toilet aanwezig?? Waarom kan met niet met de bestaande winkeliers werken??? Zet dan een speciale sticker op de spullen. Wat hft zo een container gekost?? Wie betaald dat???? Het volk?? Deze boef Dijksteel was ook nr ned om €650.000 vr muziekschool politie te halen. Hft 1 journalist hem ooit gevraagd waar dat geld is gebleven??? Dit is ook weer rommel.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.