‘Hoge regeringsautoriteiten actief met goudwinning op concessies Grassalco?’

9
Grassalco Suriname
Beeld (c) Grassalco N.V. website

BEP-fractieleider Ronny Asabina eist dat er een diepgaand onderzoek komt, naar de activiteiten van NV Grassalco in Suriname. In De Nationale Assemblee (DNA) vroeg hij zich maandag af of hoge regeringsautoriteiten actief zijn met goudwinning op concessies van Grassalco.

“De mofo koranti maakt overuren in Suriname. Via niet-officiële kanalen wordt allerlei informatie de wereld ingebracht. Velen zijn bang om te praten, omdat men vindt dat men dan als verdachte kan worden aangemerkt om vervolgens in de bak te belanden. Is het waar dat één van de oorzaken van die geweldsuitbarsting verband zou houden met activiteiten op concessie van Grassalco? Met name Maripaston.

Wat is ervan waar dat hoge regeringsautoriteiten ook te Maripaston zijn neergestreken en actief zijn met goudwinningsactiviteiten? Dit tot ergernis en wanhoop van de lokale bevolking”, stelde Asabina maandag tijdens de behandeling van de Wet Collectieve Rechten Inheemsen en Tribale Volken in het parlement.

De politicus noemde ook een andere kwestie waar Grassalco in het district Brokopondo op de concessie van de Rosebell Goldmines ook actief zou moeten zijn, maar in de praktijk blijkt dat andere mensen daar actief bezig zijn.

“De lokale bevolking van Brokopondo die in dienst is van Grassalco mag thuis blijven met behoud van salaris. We zien andere praktijken daar plaatsvinden. Ik wil weten of in de overeenkomst van Grassalco staat opgenomen dat men de concessie mag onderverhuren. We eisen dat het diepgaand onderzoek zich ook doortrekt naar Grassalco te Brokopondo”, aldus Asabina.


9 REACTIES

 1. asabina , ook jij zegt niets , als jij aangeeft dat hoge regeringsautoriteiten bezig zijn met goudwinning bij garssalco , geef dan namen en onderbouwt het , maar ook jij bent geen volksvertegenwoordiger , gewoon lul verhalen , uit de lucht gezogen , ga terug naar waar jij vandaan komt , brokopondo toch en ga daar groenten en fruitbomen planten , maar jij zal ook dit werk niet willen doen , want dan krijg je vieze handen he
  gemodereerd

 2. Eisen? Eisen Asabina?
  Er zal nimmer nooit aan het licht komen dat dit gebeurt laatstaan dat namen van de hoge functionarissen bekend worden.
  gemodereerd

 3. Er is een rijke goudader daar aangetroffen en Grassalco heeft dat toegewezen aan derden. En ik ben er zeker van aan leden van de boevenbende van de ABOP. En de president van Suriname de heer Chan Santhoki kijkt ernaar en is bij machte om niets eraan te doen. CHan Santhoki laat de ABOP gewoon alles roven, alleen maar omdat hij zo graag president wil spelen, maar geen enkele daadkracht toont om de rovende bende van de ABOP tegen te houden. Santhoki blijkt een slappeling te zijn. Nu de krijgen de indianen de schuld van alles terwijl de rijkdom van hun grondgebied onder toeziend oog van de president leeggeroofd word door de boevenbende van de ABOP. Wat een schande meneer de president. Geweldig dat prudent beleid van jou!
  gemodereerd

 4. Er moet hele zware straffen komen op corruptie. En de pakkans moet verhoogd worden.
  gemodereerd

 5. De zoveelste eis naar een onnodig onderzoek.
  Afleidingsmanoeuvres, alsof slim suri dit niet doorheeft.

  Justitie heeft de handen vol aan alle geëiste onderzoeken, lopende onderzoeken, criminele bendes, verkeershufters, misbruikers. Wat dit betreft doet suri niet onder voor het westen.

  Mocht abop vertrekken dat neemt asabina het over. Zo simpel is dit, met je quasi verontwaardiging.
  gemodereerd

 6. We hebben niets aan mofokorantigeklets en alle andere op sensatie beluste uitspraken en opruiende uitlatingen. Kom met bewijzen en noem namen, dan pas heb je het volk een dienst bewezen en zal men je dankbaar zijn. Indien je dat niet kunt doen, houd dan je klepper dicht en voorkom daarmee onnodige ruis en speculaties.
  gemodereerd

 7. Het is altijd weer de Abop die moet lijden. Er wordt geroofd, absoluut, alleen door de Abop! De anderen roven niet, nee die stelen met een strikje om. Men komt niet op de gedachte dat er een geldschieter in het spel is, iemand die voor het geld zorgt en anderen het vuile werk laat doen. De geldschieters zijn meestal de handelaren en hun rijke vrienden. Deze mensen blijven buiten spel. Denk maar aan de vroegere tandem Sardjoe – Brunswijk (roofobject EBS).
  Je moet eerst geld hebben wil je naar goud gaan delven. Je moet eerst een concessie aanvragen, bij wie???je moet eerst een vergunning aanvragen, bij wie??????
  Dit is geen traject voor de gewone man.

  Het is een reeële verzoek van Asabina, de minister moet er nota van nemen en een onderzoek starten. Men kan niet van Asabina verwachten dat hij het werk van de minister gaat doen, hij heeft immers geen onderzoekbureau ter beschikking. Het moet voldoende zijn dat dit bij de minister wordt aangegeven.
  Iedereen, ook de oranje helden, willen toch dat de corruptie uitgemest wordt, welnu waarom dan vragen om bewijzen voor de gedane beweringen, terwijl de mofokoranti overuren maakt.
  De kleine goudzoekers, merendeels bestaande uit mensen wonend in het achterland, zijn de harde werkers, de geldschieters dat zijn de grote jongens, maar ja, die worden beschermd door hun futu Boi’s in de regering.
  gemodereerd

 8. pony , jij bedoelt toch bouterse en zijn roversbende , als die asabina met bewijzen komt dan zullen we zien , maar ook deze nietsnutter , zit gewoon te lullen
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.