Advocaat Essed: “Nationale veiligheid Suriname ernstig in gevaar”

18
Auto beschoten in Suriname
Foto (c) Korps Politie Suriname

Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden in het 8 decemberstrafproces, stelt dat met de statement van president Chan Santokhi over de herkomst en de link van de wapens en handgranaten die te Pikin Saron zijn gebruikt, geconcludeerd kan worden dat de nationale veiligheid van Suriname momenteel ernstig in gevaar is.

En aangezien het hier weer gaat om gestolen wapens van het Nationaal Leger, is het wel duidelijk dat in het heel verhaal verwezen wordt naar ex-president Desi Bouterse bij wie in 2021 wapens van het Nationaal Leger zijn gestolen.

“Alle democratisch gekozen presidenten in deze republiek hebben Bouterse tegen zich gehad. De eerste was Arron, de tweede Shankar, de derde Venetiaan en ook Wijdenbosch heeft Bouterse tegen zich gehad. De huidige president ziet zich echter geplaatst tegenover twee tegenstanders, namelijk Bouterse en Brunswijk.

De één is nog geduchter dan de andere, beide zijn ex-militairen en beide hebben een gewelddadige staat van dienst. Tegen die achtergrond en het steeds toenemen van geweldsincidenten zeg ik dat ik mij zorgen maak over de nationale veiligheid in Suriname”, zei Essed in het radioprogramma Welingelichte Kringen.

Volgens de advocaat past de gepoogde brandstichting zondagochtend bij het Bureau voor Burgerzaken Paramaribo-Centrum aan de Dr. Sophie Redmondstraat ook onder één van de zaken waar niet lichtvaardig mee moet worden omgegaan. De vraag echter is waarom er weer gesproken wordt over een onderzoek over de wapens, terwijl in de hele wapendiefstalkwestie eerder al verdachten in verzekering zijn gesteld.

“De president heeft weer zoals gewoonlijk een diepgaand onderzoek willen instellen en hij heeft weer beloofd dat binnenkort zal blijken hoe deze wapens in handen van de kwaadwilligen zijn gekomen. We benne benieuwd”, aldus Essed.


18 REACTIES

 1. De gemiddelde suri denkt alleen maar aan zijn eigen hachje. Ze hebben geen idee wat er boven hun hoofd hangt, ondanks de diverse internationale signalen.

  Dat het land 4x zo groot is als Nederland, met 1000x minder manschappen en een ondoordringbaar oerwoud, beseffen ze niet. ‘Normale’ tactieken zijn niet aan de orde, wie klein is moet slim zijn.

  De gangsterbendes bestaan al, hiervoor heb je geen Haïtiaanse toestanden nodig.
  Ik signaleer: de de revo-bende, JC , tuca-dinges, goudrovers-bende en diverse Internationale drugsbendes.
  Valt de regering dan voorzie ik extra, een garimperos-bende en een Haïtiaanse bende.
  Dit is geen doom-scenario, maar de keiharde realiteit.

  Dus… be my guest, lekker doorgaan met ondoordachte, recalcitrante, destabiliserende acties, smaad en laster vooral vanuit almere-buite en frippestein 26 hoog.

  Zoekt en gij zult vinden!
  gemodereerd

 2. Helemaal gelijk Hugo. Chan/ Su moet NU optreden. Stilzitten is geen optie. Operatie Clean n save Su.
  gemodereerd

 3. Een coup is in voorbereiding. KLM toestel kon niet landen in Suriname. Een waarschuwing dus dat hulp uit het buitenland makkelijk gesaboteerd kan worden.
  Een vraag is in hoeverre de regering grip heeft op alle instituten die wapens dragen zoals o.a. leger en politie.
  Heeft men steun van de Inheemsen en de Kapiteins.
  Heeft men steun van de bevolking.
  Allemaal twijfelachtig, denk ik.
  gemodereerd

 4. REGERING word wakker AUB! want dit gaat niet meer goed komen met al deze zware criminelen.
  Ik snap niet dat jullie gewoon toe kijken en geen actie ondernemen.
  Met jullie grote praatjes en onderling elkaar zwart maken.

  Sta op en ga het land onder controle brengen mang.
  gemodereerd

 5. Suriname kan zichzelf nooit schoonmaken. De criminaliteit en corruptie zit diepgeworteld in alle instituten. Ook in het leger en bij de politie zal je dus handlangers hebben van deze criminele organisatie. Schoonmaak is alleen mogelijk door internationale machten.
  gemodereerd

 6. De beste oplossing is preventief Bouterse met de meeste spoed opsluiten, hierdoor heeft Suriname zijn grillen onder controle.
  gemodereerd

 7. Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden in het 8 decemberstrafproces, stelt dat met de statement van president Chan Santokhi over de herkomst en de link van de wapens en handgranaten die te Pikin Saron zijn gebruikt, geconcludeerd kan worden dat de nationale veiligheid van Suriname momenteel ernstig in gevaar is.
  =========
  Het strafproces moet gewoon doorgaan. Wet en recht geldt voor iedereen. Voor de rest klets deze man uit nek. De wapens die te Pikin Saron in beslag zijn genomen lijken hele lichte wapens te zijn. Een paar normale jachtgeweren, waarmee je hooguit op konijnen kan schieten. De mensen te Pikin Saron zijn woest, omdat er nu blijkt dat Grassalco daar een hele rijke goudader heeft ontdekt en deze aan partijloyalisten van de huidige regering heeft toegewezen. Daarom zijn de inwoners aldaar zeer ontstemd. Alles wat de klok slaat is family and friends in Suriname. En de president durft niet op te treden. Waardeloos allemaal.
  gemodereerd

 8. Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden in het 8 decemberstrafproces, stelt dat met de statement van president Chan Santokhi over de herkomst en de link van de wapens en handgranaten die te Pikin Saron zijn gebruikt, geconcludeerd kan worden dat de nationale veiligheid van Suriname momenteel ernstig in gevaar is.
  =========
  Het strafproces moet gewoon doorgaan. Wet en recht geldt voor iedereen. Voor de rest klets deze man uit zijn nek. De wapens die te Pikin Saron in beslag zijn genomen blijken hele lichte wapens te zijn. Een paar normale jachtgeweren, waarmee je hooguit op konijnen kan schieten. De mensen te Pikin Saron zijn woest, omdat er nu blijkt dat Grassalco daar een hele rijke goudader heeft ontdekt en deze aan partijloyalisten van de huidige regering heeft toegewezen. Je kan raden van welke partij deze loyalisten zijn. Geen wonder dat je niets hoort van Brunswijks. Daarom zijn de inwoners aldaar zeer ontstemd. Alles wat de klok slaat is family and friends in Suriname. En de president durft niet op te treden. Waardeloos allemaal.
  gemodereerd

 9. ARUPA de hoofdlijfwacht van moordenaar/couppleger/drugsbaas DESI BOUTERSE .
  gemodereerd

 10. Niemand hoeft medelijden te hebben met Chan.
  Macht heeft gemaakt dat hij ervoor gekozen heeft om met Ronny te regeren
  Hij heeft willens en wetens het volk van Suriname opgezadeld met een wanted man.
  Ronny heeft nooit een geheim gemaakt van zijn daden en karakter. En deze zgn crime fighter, gaat met een crimineel het land besturen. Dan ben jezelf een nog groter crimineel.
  En niemand moet komen met onderhandelingen.
  Want principes zijn nog belangrijker.
  Chan moet verantwoordelijk nemen voor zijn daden.
  Verlos ons en je zelf, STAP OP!!!
  gemodereerd

 11. Weet je. Ik vermoed iedereen speelt onder 1 hoedje in sme.allemaal eigenbelang.we weten alles van elkaar maar zogenaamd weten we niks in de dna.
  gemodereerd

 12. NIEMAND in Suriname durft de twee grootste MISDADIGERS van het land BOUTA & BRUNSI op te pakken.
  gemodereerd

 13. Helaas gaat dit Chan boven het hoofd groeien. Ze zullen niet schuwen om hem uit de weg te ruimen, als het ze te lastig gaat worden. Ingrijpen gaat ook niet kunnen want deze twee heren met de letter B in hun naam, behoren tot de grootste boeven maffia die Suriname in gijzeling houden. We zullen nooit meer onbezorgd kunnen leven met deze maffia figuren die aan de touwtjes blijven trekken.
  gemodereerd

 14. eigen+mening , jij lult uit jou nek klojo , advocaat essed zegt waar het op staat , maar jij blijft die massamoordenaar ddb trouw he , jij vertoefd in holland en bemoei je met zaken hier , donder toch op domme hollander
  gemodereerd

 15. Ik ben bang dat afkomen van deze twee boeven niet via natuurlijke weg zal gaan. Beiden vormen samen idd een groot gevaar voor de staats veiligheid en democratie in het land. Er hebben arrestaties plaatsgevonden nav de in scène gezette diefstal in het wapendepot van didibrie, maar de wapens zijn nooit gevonden. Die zijn in handen gekomen van criminelen en onverlaten, wachtend op het seintje om chaos en wanorde te creëeren.
  Chan doet er goed aan het leger in staat van paraatheid te hebben en verzekerd te zijn van buitenlandse hulp.
  gemodereerd

 16. Waarom ik me druk maak om Suriname, er is niet, ook maar iemand ,die echt het land zou kunnen regeren, er zijn zoveel Surinamers waarom is er niemand die het kan.
  Zelfs Families bedonderen elkaar , hoe is dat zo gekomen ,en het land is zo mooi.

  .
  gemodereerd

 17. Ik denk dat Santokhi niet in staat is het geweldsprobleem van Suriname op te lossen. Santokhi dekt en handelt als een fatsoenlijke en beschaafde politicus, zijn tegenstanders zijn gewelddadige criminelen zonder normen, waarden en fatsoen. En deze criminelen vormen het voorbeeld van de slecht opgeleide jeugd van Suriname. Daarom is mijn overtuiging dat dit land als verloren moet worden beschouwd. Dat hebben wij mede te danken aan Lachmon en Aron. Zij hebben Bouterse in 1987 toegezegd hem niet te zullen vervolgen voor de coup en de moorden. Hij zou met rust gelaten worden onder de voorwaarde dat hij niet de politiek in zou gaan en geen presidentschap zou ambiëren. Maar de goedgelovige Lachmon en Aron dachten een deal met Bouterse te hebben gesloten, terwijl de onbetrouwbare Bouterse toen al wist dat hij zich niet aan de deal zou houden. En wij, de hardwerkende Surinamers, zitten met de gebakken peren.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.