Belfort: “Leerkrachten moeten geld lenen om naar het werk te gaan”

20
Belfort

In De Nationale Assemblee (DNA) heeft ABOP-parlementariër Edward Belfort dinsdag aan de regering van Suriname gevraagd wanneer zij dusdanig beleid zal voeren waardoor het volk een beter bestaan kan hebben. De volksvertegenwoordiger beweert de afgelopen dagen plat te zijn gebeld door leerkrachten die met hun handen in het haar zitten.

“De situatie is dermate uit de hand gelopen dat het volk niet meer kan eten. Leerkrachten bellen mij, want ze moeten geld lenen om naar het werk te gaan. Op dit moment kost een liter unleaded brandstof boven de SRD 40 voor een liter. Eigenlijk werken ze om brandstof te kopen en misschien twee weken brood. Daarna hebben ze geen geld meer. Dan praat ik niet eens over de rest van de ambtenaren”, zei Belfort.

Ook de beloofde SRD 2.500 aan koopkracht voor het zorgpersoneel is volgens hem bij lange na niet voldoende. De ABOP’er stelt dat het nu erop lijkt alsof het volk gestraft wordt.

“Wanneer gaat dit stoppen, want het volk kan echt niet meer”, aldus Belfort. Ann Sadi van de NDP-fractie ondersteunde het betoog van Belfort. Zij stelde dat de verhoogde brandstofprijzen gevolgen zullen hebben voor de prijzen in alle sectoren. Sadi heeft dinsdag ook een actie van een groep bewoners uit het district Commewijne ondersteund die de situatie ook beu zijn en hun misnoegen middels een petitie hebben geuit aan de leiding van het parlement.

Ook een groep leerkrachten heeft vandaag een petitie overhandigd aan president Chan Santokhi. De leerkrachten zijn er woedend over dat zij deze maand minder geld op hun rekening hebben gekregen. Diverse toelagen die met terugwerkende kracht (twk) betaald werden, zijn intussen ingelopen. Hierdoor ontvangen de onderwijsgevenden vanaf deze maand minder.

Aan de president is gevraagd om binnen een week besluiten te nemen voor lotsverbetering van de leerkrachten. Donderdag komen de leerkrachten weer bij de president met oplossingsvoorstellen.


20 REACTIES

 1. Belfort heeft groot gelijk. Alle werknemers, particulier of overheid zouden tenminste SRD 15.000 duizend moeten verdienen om de armoede en ellende in Suriname te overleven. Het is triest voor woorden dat er nog mensen zijn die niet eens SRD 8000 in Suriname verdienen. Terwijl alle kosten van levensonderhoud drastisch is verhoogd door toedoen van wanbeleid van de huidige regering. Hun sociaal plan werkt totaal niet. Het zijn ongeschikte mensen die het sociaal plan moeten uitvoeren. Waarmee is de president in godsnaam op dit moment mee bezig. Voor feesten is er SRD 20.000.000 reeds gereserveerd. Grootste deel hiervan zal in zakken van de organisatie (family and friends) verdwijnen. Is de regering de kluts totaal kwijt.
  gemodereerd

 2. Billefort jij moet landelijk een Bus vervoer regelen voor al deze leerkrachten dan is de probleem ook opgelost.

  En we weten ook dat jij dit niet kan permitteren en dat jij als minister tot nu toe niets voor de volk hebt gedaan alleen maar hier en daar groot lopen uithangen want dat is jouw stijl zo altijd geweest.

  als de President van SU voor zakenreis gaat dan heb jij altijd je bille pijn alsof jij zijn geldzaken regelt,
  maar dit soort dingen ga jij nooit snappen want jouw denk wijze is gewoon low level.

  Dus ga een keer voor de volk iets goeds doen en zo niet dan moet je maar van DNA lid ook snel aftreden klaar..
  gemodereerd

 3. Dan hebben ze hun leven financieel economisch niet goed uitgevoerd.

  Just like that
  gemodereerd

 4. Het is heel makkelijk om alles wat niet goed gaat, op het bord van Chan te leggen!
  Als je normaal kan denken, dan moet je dit op het bord van de vorige regering
  leggen. Maar de meeste ”Sranang man dong moro mi baka sey”. Chan had bij zijn
  enauguratie zijn belofte voor zelf moeten houden! En niet lopen bléren wo sitting, en nu wordt hij afgerekend met zijn ondoordachte opmerking! (domme Sukkel)
  Miljarden schuld kan je niet binnen 5 jaar oplossen, laatstaan in 2 jaar. Maar dat begrijpen de domme aanhangers van DDB niet! Stelletje runderen, een andere woord heb ik niet voor!

  sari tori

  Jacko

  sari tori
  gemodereerd

 5. Zolang Suriname niet produceert, dan bedoel ik geen verpakkingsindustrie, dan is dit een gebed zonder eind.
  De overheid moet geld uitgeven om het logge apparaat draaiende te houden dus heeft de overheid geld nodig.
  De mensen moeten hun eigen huishouding draaiende houden en andere uitgaven te doen dus moeten ze werken, niet stelen en roven, om een inkomen te hebben.
  Belastingen verhogen om de overheidsuitgaven te bekostigen leidt tot salarisverhogingen welke dus weer leidt tot prijsverhogingen.
  De bekende loon-prijs-spiraal is dan volop bezig te werken.
  Dus schreeuwen en staken, what so even, om compensatie heeft helemaal geen resultaat want iedere compensatie door de overheid zal leiden tot verhoging van belastingen om de compensatie te bekostigen.
  Zolang Suriname niets produceert dat het BNP verhoogd zal de overheid dus belastingen verhogen. Alsook bankbiljetten laten drukken, de geldpers laten draaien, om de betalingen te verrichten.
  Dus geldontwaarding dus duurder wordende geïmporteerde producten.
  Zo blijven jullie aan de gang dus alles ten spijt zolang geen economische activiteit, produceren, zal Suriname dit euvel blijven meemaken
  gemodereerd

 6. @bekfort,

  Autorijden is een luxe, moet de overheid ook zorgen dat jij een luxe leven wilt rijden???
  Pak de fiets, het is goed voor je lichaam !!!!
  Je hebt een afrikaanse visie samen met je soortgenoten, wereldwijd is alles duur geworden, of leef je nog in het stenentijdperk???
  Dat het land in de shit zit, heb je weleens dat afgevraagd ?????
  gemodereerd

 7. Volgens Wayne Telgt zijn Surinamers een verwend volk. In de buurlanden is brandstof duurder. Dus waarom zeurt het volk. Roy Boedhoe zegt als je geen brandstof kan betalen dan moet je niet rijden.

  Gaat Fernandes en co. straks ook zeggen als je geen geld meer hebt voor brood dan moet je gewoon niet eten.

  Het officiëel vastgesteld minimumloon voor 1 persoon/ huishouden staat op niet eens 5400 srd per maand. Er zijn veel mensen die ver daaronder verdienen. In Guyana is het minimumloon omgerekend 300 Us dollar per maand, in Frans Guyana zal dat veel hoger liggen.

  Maar Suriname heeft geen armoede toch, dus niemand moet zeuren…
  gemodereerd

 8. Billy wat een laffe persoon ben jij , geef dan 2 van jouw 3 salaris die je krijgt aan het volk. Dan mag je weer wat zeggen of in jouw geval schreeuwen.
  gemodereerd

 9. Belfort, hoe komen de mensen aan jouw tel.nr.? Kan je het voor me sturen, dan kan ik je ook bellen met mijn wensen, grieven e commentaar. Altijd bellen mensen jullie als jullie willen lullen over de regering. Be a real man en doe gewoon je verhaal. Als mensen niet uitkomen met hun geld, hoe veel of hoe weinig dan ook, dan doen ze iets niets goed. Leer ze budgetteren, dan zal je merken dat het een ander verhaal wordt; geen vals touw kopen voor hun kop, nagels, wenkbrauwen, taxi, enz. Lul niet in de ruimte, maar kom met oplossingen. Ook al krijgen ze srd 5000 koopkrachtversterking, dan nog zullen ze klagen. Quote Roy Boeddhoe: als je geen geld hebt, moet je geen auto kopen. Eén liter benzine kost 40 srd, dat is omgerekend 1 euro. Wat kost een liter benzine in Europa? Belfort, heb je ooit van de wereldmarktprijs gehoord. Slaap maar lekker door in je maatpakken, terwijl je volk niet uitkomt.
  gemodereerd

 10. Regering benoemt 19 man sterke commissie voor registratie sociaal programma
  ========
  Beste Edward, zou je in DNA vragen kunnen stellen waarom in bovengenoemde commissie voornamelijk family and friends zitting hebben. Ik dacht dat er in Suriname teveel ambtenaren zijn. Waarom zijn deze niet ingeschakeld. Vanwaar heeft de regering plotseling geld gevonden om deze commissieleden bijkans 60% van een departementsdirecteur salaris per maand uit te betalen. Dus voor de registratie van mensen die in aanmerking komen voor SRD 1800 is de president bereid om maandelijks bijkans een miljoen SRD aan deze commissieleden van family and friends uit te betalen. Maar deze zelfde president heeft geen geld voor de onderwijzers die het heel slecht hebben. Het is toch triest allemaal.
  gemodereerd

 11. Regering benoemt 19 man sterke commissie voor registratie sociaal programma
  ========
  Beste Edward, zou je in DNA vragen kunnen stellen waarom in bovengenoemde commissie voornamelijk family and friends zitting hebben. Ik dacht dat er in Suriname teveel ambtenaren zijn. Waarom zijn deze niet ingeschakeld. Vanwaar heeft de regering plotseling geld gevonden om deze commissieleden bijkans 60% van een departementsdirecteur salaris per maand uit te betalen. Dus voor de registratie van mensen die in aanmerking komen voor SRD 1800 is de president bereid om maandelijks bijkans een miljoen SRD aan deze commissieleden van family and friends uit te betalen. Maar deze zelfde president heeft geen geld voor de onderwijzers die het heel slecht hebben. Het is toch triest allemaal.

  In de commissie zitten voornamelijk ambtenaren van de drie ministeries, adviseurs en partijgenoten van partijen in de coalitie. Het gaat om Robert Soentik als voorzitter, Saima Cabenda als ondervoorzitter en de leden, Syrano Badjalala, Enrique Dipotiko, Nancy Moensie, Diana Jofe, Erlien atmopawiro, Grachella Jongaman, Harold Pultoo, Pertab Bissumbhar, Stanley Dijksteel, Sjama Sitaldin, Ines Pane, Erney Landveld, Elisa Djahari, Maheswari Tjikoeri, Sharon Hill, Roy Wongsopawiro, en Ruben Hardjopawiro
  gemodereerd

 12. Belfort heeft nooit verteld dat tijdens zijn NDP-periode hij een kuil aan het graven was voor de bevolking. Hij is mede verantwoordelijk voor de grote leningen (armoede) die destijds werden aangegaan. Ook deze lieve onschuldige leraren van wie je zou verwachten dat ze redelijk logisch kunnen denken, hebben toen niet hun stem laten horen.
  De pech van Suriname: Bouterse zou alles regelen en Santokhi bing go seti sanie.
  Bij de eerste was het pure kwaadaardigheid, bij de laatste is het overmacht.
  gemodereerd

 13. Je had toch beloofd om de fascistische despoot Bouterse op te sluiten? Wat is van die belofte terecht gekomen? Niks jij met je grote kwebbel. Gewoon een toontje lager zingen parasiet.
  gemodereerd

 14. Gewoon gaan staken, het werk neerleggen, laten degenen die vinden dat de leerkrachten niet moeten zeuren, dan maar, als stakingsbrekers, zelf voor de klas gaan staan.
  Niet Belfort is het probleem.
  De dialogen hebben blijkbaar niet geholpen. De pres heeft niks aangepast, het ene oor in het andere oor uit. Alles is weer enigszins rustig, dus de volgeschreven velletjes papier van onze pres kunnen weer de la in.
  gemodereerd

 15. belfort als jij wat voor het land wilt doen , breng jij toch die leerkrachten na hun werk , want als parlementariër bakt jij er ook niets van
  gemodereerd

 16. Wat Belfort niet zegt, is dat alle ellende veroorzaakt is door de vorige regering. Iedereen vond het goed dat het leenplafond werd verhoogd. Er kan niet meer geleend worden. Eerst betalen en orde op zaken stellen
  De hindoestaan en de Javaan klagen niet, alleen de stadscreool en de boesnengre schreeuwen moord en brand.
  Niet lullen maar poetsen
  De groeten uit zonnig Langkawi
  gemodereerd

 17. Je hebt ook nog twee benen om te gaan lopen of je kan gaan fietsen dat is ook nog gezond. Je hoeft niet perse met je dikke reet in een auto te gaan zitten om op je werk te komen. Daarbij je zou toch van hoger opgeleiden denken dat ze hun budget weten te regelen en begrijpen wat de problemen van de regering zijn. Die Belfort hoeft zelf niet te lijden met zij levenslange pensioen maar is wel een van de schuldigen aan de huidige puinhoop.
  gemodereerd

 18. Wat een verdomd achterlijk idioot ben jij zeg.
  Geld is er niet. Als er geld moet worden bijgedrukt, dan spreken we van monetaire financiering. De beruchte loon- prijs spiraal.
  Het zou goed zijn voor de meeste van jullie in het DNA die zich op de borst kloppen dat jullie allemaal geweldige wetgevers zijn, om een beetje basis economie lessen te nemen.
  Begin met de verkeersvergelijking van Fischer. M x V = P x T.
  Simpele formule om een beetje te begrijpen hoe de economie werkt. Welke wetten er in de macro-economie gelden.
  Met jouw minimale intelligentie zou jij nog dit moeten snappen.
  Maar ja Bellie, land leeggeroofd door mensen die ook op jouw lijken. Leeggeroofd en leeggeplunderd.
  Zie wat er in Afrika gebeurd. Alleen destructie, roof, dood en verderf, armoede.
  O, niet zo ver zie wat er in Haitie gebeurd. Niet om racistisch te zijn. Wat een tegenstelling met oasen van rust, economisch voorspoed, rijkdom en progressie in Singapore.
  gemodereerd

 19. “De situatie is dermate uit de hand gelopen dat het volk niet meer kan eten. Leerkrachten bellen mij, want ze moeten geld lenen om naar het werk te gaan. Op dit moment kost een liter unleaded brandstof boven de SRD 40 voor een liter. Eigenlijk werken ze om brandstof te kopen en misschien twee weken brood. Daarna hebben ze geen geld meer. Dan praat ik niet eens over de rest van de ambtenaren”, zei Belfort.”
  ===================================

  Wat Belly eigenlijk zegt is dat het een kwestie van prioriteit stellen is. Pak de bus naar het werk, je hoeft dus geen dure benzine te betalen en je hebt ook geen onderhoud meer aan je auto of bromfiets.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.