zaterdag, april 27, 2024
HomeOnderwerpenEconomieEconoom Winston Ramautarsing: "Die koers gaat nooit meer omlaag"

Econoom Winston Ramautarsing: “Die koers gaat nooit meer omlaag”

-

Does Travel - naar Suriname

De echte oorzaak van de enorme stijging van de valutawisselkoers in Suriname ligt volgens econoom Winston Ramautarsing niet bij de cambiohouders en gokhuizen, maar bij de overbesteding van de Surinaamse overheid.

“Natuurlijk dragen de cambiohouders en gokhuizen een klein beetje bij hieraan, maar de echte oorzaak ligt bij de overbesteding bij de overheid. Ik noem concreet: Er is 150 miljoen US dollars geleend bij de IDB en dat geld is gestort bij de Centrale Bank en de bank heeft de tegenwaarde van SRD 4 miljard overgemaakt naar Financiën. Dit ministerie heeft hiermee lonen, subsidies en schulden uitbetaald.

Met die uitgave is meer geld, nieuw geld dat in de samenleving is gebracht. Dat meer geld vindt zijn weg uiteindelijk via burgers en bedrijven naar de supermarkten. Dit vindt dan weer zijn weg naar de importproducten. Dus het doet een beroep op nieuwe dollars en hiermee stuw je de koers omhoog.

In 12 maanden is die koers dan van SRD 21 naar SRD 37 gegaan. Het gaat nooit meer omlaag. Trouwens nergens in de wereld zijn koersen omlaag gegaan. In Guyana is die koers al 40 jaar 1 op 200. Ze hebben olie gevonden en die koers is gebleven op 200”, benadrukte de VES-topper in een radio-interview.

Ramautarsing stelt dat dit het begin van het einde en nog meer ellende is, omdat het al een lijdensweg is om de koers voor een US dollar op SRD 37 te houden. De recent aangekondigde ‘lapmiddelen’ van de president zullen bovendien juist averechts werken vanwege het gebrek aan vertrouwen in de Surinaamse dollar (SRD).

“Het zal veel offers moeten brengen om het op SRD 37 te houden. Men zit de schuld af te wentelen op anderen, zonder aan de kern van het probleem te gaan werken. De kern zit bij de overheid die gudu pa wil spelen en weigert die bittere pil in te nemen. Dan komt het parlement ons nu uitnodigen om met ze te komen praten hoe de koers te beteugelen. Wel, we gaan ze gewoon het boekje geven dat wij gebundeld hebben met alle adviezen van de afgelopen 32 maanden”, aldus de econoom.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

43 REACTIES
  1. De waardeloodste regering die Sur ooit gekend hft.
    Ze zijn een vloek. Gekomen om te vernietigen.


    gemodereerd
  2. Nummer zoveel van Breiclub ves 😅.

    Suriname heeft meer dan 200 economen en toch is het land failliet.

    50 jr overheden geadviseerd, het resultaat is Junkstatus met een schuld van 4 miljard us dollars.
    Je boekje mag in de versnipperaar samen met die ‘open brief’.

    Go Bibis 😋.


    gemodereerd
  3. Winston je bent toch niet gek. Als econoom hoor je te weten, dat wanneer extra papieren geld wordt gedrukt, waarvan die zonder tegenwaarde is beschermd kan de koers nooit omlaag gaan. De regering heeft extra valuta gedrukt om de lonen en sociale uitkeringen te verhogen om zo doende de mond van de burgers te snoeren. In feite is niemand hierop vooruit gegaan. Het tegendeel is waar. Letterlijk een kluif voor de mond gehouden om de burgers tot rust te brengen. Tot hoe lang zal dit Santokhi lukken!!!!


    gemodereerd
  4. Alleen heel sterk bezuinigen op alle overheidsuitgave en eindelijk een echt vangnet instaleren zal het land uit het moeras halen. Ook de CBvS moet erop toezien dat de overheid geen onnodig geld aan consumptieve (inclusief lonen, reizen, etc) uitgeeft. Dus minder ambtenaren, minder reizen, minder subsidies die bij de verkeerde terecht komen, etc. En alles in het werk stelen om meer werkgelegenheid in de productiesector te creëren.

    @Esmerald 10 april 2023 Bij 23:34
    Nummer zoveel van Breiclub ves 😅.

    Suriname heeft meer dan 200 economen en toch is het land failliet.
    ============
    Het zijn juist de sukkels waar jij naar luistert die niets ervan begrijpen, net als jij.
    VES heeft tot dusver altijd zeer goede adviezen gegeven

    @Debby 10 april 2023 Bij 22:15
    De waardelooste regering was de dieftige regering onder Bouters, 2010 – 2020.
    Wel is het zo dat de huidige regering er weinig van bakt en figuren als Ramdin en Bruswijk gelijk er uit getrapt moeten worden.


    gemodereerd
  5. Het moslimland Indonesië heeft de koersval aangepakt door op hun biljetten de afbeelding van de door Hindoes aanbeden God Ganesh te printen.
    Het resultaat: een redelijk stabiele koers sinds die tijd.


    gemodereerd
  6. Debby en Wim, wat bedoelen jullie met waardeloodste (dit woord bestaat niet).regering? Ik weet dat regeringen onder Bosje en Bouta waardelozer waren en de laatste regering onder Bouta was de waardeloostste/meest waardeloze.


    gemodereerd
  7. inderdaad Klaas dat bouterse van 2010-2020de waardelooste regering waren , ja debby man duidelijk toch , maar Klaas toen hoorde je de ves niet dat er heel veel geleend werd en dat de schulden steeds hoger werden , dus ves zijn gewoon een stelletje raddraaiers , en wie betaald hen of zijn het spookambtenaren


    gemodereerd
  8. Pluimpje aan Winston Ramautarsing en de VES. Met heel veel belangstelling lees ik hun artikels in de media, die op vakkundigheid gestoeld zijn.
    Met deze regering zal het ook NOOIT goed komen, gelet op hun aanpak en het heeft niks te doen met wie dan ook zou aanzitten het niet zou lukken. Het is DE aanpak van deze regering!!
    Wat deze regering overnam was slecht, maar nu is het vele malen verergerd!! Het volk verarmt met de dag.
    Feit is dat we gaan moeten leren leven met deze regeerders tot aan de nieuwe verkiezingen, want immers stelt de president dat hij blijft tot het einde!


    gemodereerd
  9. Debieus, hou je paarse bek. Want voor de verkiezingen was je paarse wendy. En verdedigde de grootste verkrachter en drugsdealer en moordenaar van Suriname opa D . Dus kameleon op je paarse bezem, je bent door de mand gevallen.
    Jouw paarse afgod heeft Suriname in deze afgrond gebracht. Onderzoek oorzaken, aanleiding en gevolgen. En deze zg econoom moeten stoppen om onheilsboodschappen als wat hij beweert, te brengen. Meteen zulke uitspraken zal de koers idd nooit meer zakken. Soema sabi, bali BOE.


    gemodereerd
  10. Is dat zo @klaas, ik vind van niet.

    Was het leven maar zo simpel;
    * minder ambtenaren, poging SLM is met de grond gelijk gemaakt en het ontslagrecht laat dit niet toe. Dus hoe wil da1891 dit asap oplossen?
    * meer productie, wat wil je produceren, voor wie (afzet) en met wie (werknemers), ook weer zo’n losse flodder. Ze kunnen niet eens één container vullen.
    * belasting innen, techneut weggewerkt door corrupte ambtenaren.
    * het is schandalig dat de cbvs 3 jr lang niet in staat is een jaarrekening te produceren.
    * nergens een aanbeveling hoe de schulden die sinds 2010 lopen af te lossen.
    * ves zat/zit als rvc bij de hkb en werkt bij de cbvs, en nooit ingegrepen. Etc. etc etc.

    Ves heeft een oud boekje geüpdatet, toen er geen sprake was v een oorlog, energiecrisis en postcovid. Alleen maar lange termijn oplossingen die je op school krijgt.
    In mijn optiek hoor je én kort én midden én lange termijn op te pakken.
    Das nou lastig, als de bende ambtenaren voornamelijk uit ongeschoolde paarse ambtenaren bestaat. Daarom plukken ze her en der kennis en vormen werkgroepen.

    Dus… bespaar me alsjeblief je ‘denigrerende hautaine houding’. Als Da1891 wil meedoen, focus op sunny point etc. dan trek je misschien volle zalen.
    Doe vooral niet, vanuit eigen politiek gewin, alsof ze helemaal niets doen!

    Een “econoom”, die een vergelijking maakt met de koers v Guyana, wow, erg professioneel zeg. Iets met dekking.

    Bibis heeft alle recht om kritiek leveren. Doet de breiclub ook dus….
    Ze moeten eens een keer normaal doen.


    gemodereerd
  11. Zit momenteel in Thailand. De koers baht- euro is 1 op 38. De toeristenindustrie draait hier op volle toeren. Alleen Bangkok kan jaarlijks rekenen op 20 milj. toeristen en Pattaya 8-10 milj.
    Je kunt hier duidelijk zien dat de overheid en de bevolking wat doet met al die extra inkomsten. Niemand klaagt, iedereen werkt (bij een temp. van 36c)
    Respect!
    Mijn voornemen is dat ik hier in ZO Azië ga genieten van mijn welverdiende pensioen die net is ingegaan.
    A libie swietie dja


    gemodereerd
  12. Mensen als winston ramautarsing blijven al 100 jaar vanuit een zijlijn schreeuwen dat zij het beter weten.

    Alles weten winston en zijn makkers beter. Kennelijk na een flinke shot johnny walker.

    Helpen oplossen hooo maar.

    Winston is geen god dat hij alles beter weet met zijn kornuiten in het ves groepje.

    Het lijkt een passief groepje oude economen die onder een amandelboom zitten te borrelen.

    Hij kan zich beter bezighouden met rijbaar maken van de savannerally routes.

    Nogmaals winston speelt god onder een anmandelboom met een fles johnny onder een stoel.

    voor de rest 0,000.

    sorry maar het moet gezegd worden. lullen voor 10. dat is alles wat ves kan.


    gemodereerd
  13. Hoi hoi. jullie Chan was hier in Nederland. Ik zag hem zo lekker shoppen in de bijenkorf (dure winkel van Nederland) bij afdeling boss, hij had een polo van euro 460 genomen. Ik dacht Suriname zit in shit armoede en Chan geniet keihard van zijn vakantie. Ook was hij met de helicopter naar Zwitserland om lekker zijn vakantie te vieren. Surinamers stemmen jullie volgend keer weer op hem dan kan hij beter gaan genieten en jullie alle mogen naar de pomp lopen aldus het volk hahaha.. stem op vhp hahhaah


    gemodereerd
  14. @Boeskowtoe

    Gaat op langere termijn vervelen hoor, vrouwtjes die altijd ja en amen zeggen en 3x per dag je voetjes wassen. (Doen ze ook bij vrouwvolk trouwens, geld is geld).

    Maar goed… geniet van je welverdiende vrijheid. 😎


    gemodereerd
  15. @Annie: stem op vhp hahhaah

    Welke VHP? De oude VHP heeft hij naar de mallemoer geholpen. Wat over is daarvan is nu de Vaticaanse Hervormden Partij.


    gemodereerd
  16. Het lijkt wel oorlog. Iedereen valt mekaar maar aan. Wie weet het beter?? Uiteindelijk word er niets mee gewonnen en blijft Suriname de weg van 3de wereldland bewandelen. Het zou beter zijn om de koppen bij elkaar te steken en gezamenlijk op zoek gaan, naar wat wel zou werken om het land uit de slop te halen. Wat ik wel weet….Santhoki is absoluut ongeschikt als President. Heeft van economie blijkbaar geen kaas gegeten. Net zo min als de mensen om hem heen! Surinamers kiezen hun leiders emotioneel, het word tijd om dat niet meer te doen en te gaan voor kwaliteit, aangezien de potentie er is om welvaart te ontwikkelen.


    gemodereerd
  17. Alles wat omhoog gaat, komt weer omlaag en veel wat omlaag is kan weer omhoog gaan. Spinning wheel.


    gemodereerd
  18. Annie, met een helikopter naar Zwitserland vanuit Nederland? Je ziet Ze echt vliegen en heb je chan gevolgd , wat hij kocht…..wooow, zo’n duur hemd en je was zooooo dichtbij omdat de prijskaart te zien. En zijn beveiliging deed niks. Sang annie, je bent geweldig boi . Bedankt voor de fabeltjeskrant.


    gemodereerd
  19. Esmerald is of ingehuurd door Santokhi om zijn domme corrupte handelingen goed te praten. Of Esmerald kan de inhoud van een artikel niet verstandig lezen. En begrijpt daarom niet dat de vereniging van Surinaamse economisten de (want to be) president Massala Bal Santokhi keer op keer de weg wijzen. Maar dat brada awarie ede chan gewoon zo crimineel en geld geil is ingesteld dat hij het roven van onze staatskas niet kan laten. Deze Surinaamse economisten hebben sinds het aantreden van deze incompetente vhp dievenbende, gevraagd en ongevraagd adviezen aan deze vhp parasieten gegeven. Adviezen en verzoeken voor hulp van deze economisten aan Santokhi en Achaibersing en wat er nu zit op financiën stanley bal-bal sing wordt gewoon met leugens ontvangen.
    Nog maandelijks stuurt de VES hun maandblad met adviezen en aanwijzingen naar Santokhi en zijn bende horken. Maar het lenen en stelen van deze groep geesteszieke vhp’rs gaat door.
    Een tsunami van domheid, menselijke ellende en rampen razen door Santokhi, friends en familie door ons land.


    gemodereerd
  20. Winston is een heel deskundige econoom en weet waarover hij praat. Daarover is er geen enkele twijfel. De huidige incompetente regering houdt niet van kritiek en daarom gaat het steeds bergafwaarts met Suriname. Deze incompetente regering heeft zich bijkans drie jaar kunnen verdedigen door steeds “a no mie” te zeggen, maar de schuld aan de vorige te geven. Het volk is door Chan voor de gek gehouden door te zeggen, we gaan de koers omlaag brengen. Niemand gelooft meer in deze regering. Chan blijkt een heel koppige persoon te zijn, die probeert met zijn gebabbel en commissies alles goed te praten. De meeste ministers van zijn dreamteam zouden niets een bananenwinkel mogen runnen. De abop/pl minister zijn allemaal incompetent. Meneer Jogi de grondrover en professor Asis proberen door zogenaamd kritiek te leveren op de regering het volk te misleiden. Niemand gelooft deze slijmballen. Het arme volk is moe van alle leugens.


    gemodereerd
  21. Jaichand 11 april 2023 Bij 02:28
    Het moslimland Indonesië heeft de koersval aangepakt door op hun biljetten de afbeelding van de door Hindoes aanbeden God Ganesh te printen.
    Het resultaat: een redelijk stabiele koers sinds die tijd.

    32 miljoen goden en godinnen kent het Hindoeïsme en toch kan niet 1 god een vaccin tegen de armoede in India maken. ra ra ra waarom wel in Indonesie ?


    gemodereerd
  22. Annie 11 april 2023 Bij 10:28
    Hoi hoi. jullie Chan was hier in Nederland. Ik zag hem zo lekker shoppen in de bijenkorf (dure winkel van Nederland) bij afdeling boss, hij had een polo van euro 460 genomen. Ik dacht Suriname zit in shit armoede en Chan geniet keihard van zijn vakantie. Ook was hij met de helicopter naar Zwitserland om lekker zijn vakantie te vieren. Surinamers stemmen jullie volgend keer weer op hem dan kan hij beter gaan genieten en jullie alle mogen naar de pomp lopen aldus het volk hahaha.. stem op vhp hahhaah

    Dan heeft ZE Santokhi heel goed gekeken naar de dochters van despoot en dictator Bouterse die helemaal vanuit Suriname naar Parijs gingen om te shoppen. Denk dat het in de genen van Surinamers ligt om materialistisch over te komen.


    gemodereerd
  23. Ow ow dom WATje weer. De VES heeft nog vaker van zich laten horen in 210-2020 en meneer Winston was altijd kritisch, dus hoe verzin je dit weer gestoorde gek dat je bent! Je bent een smerige leugenaar net als je vriend bouta die je geen grond heeft gegeven voor je verraderlijke diensten jij smerig liegbeest. Niet liegen voor de VES he. Zeg gewoon je weet het niet, want je weet echt niks zo te zien hinderlijk figuur dat je bent hier.


    gemodereerd
  24. @PappeJan,

    Domkop. Niet India heeft de afbeelding van Lord Ganesh op de Indonesische biljetten geplaatst, maar de moslimpresident van Indonesië en hun directeur van de Centrale Bank.

    Domkop, waar haal je de wijsheid vandaan dat Hindoes 32 miljoen Goden hebben?
    Ik daag je uit: als jij een lijst levert met de namen en de kenmerken van deze 32 miljoen Goden, dan geef ik je 1 euro per God. gegarandeerd!!

    Domkop, waarom zou een God zich bezig houden met het maken van een vaccin tegen de armoede? Terwijl hij een Aarde heeft gecreëerd met alles erop en eraan en met overvloed?
    Misschien dat Allah een anti-armoede vaccin maar moet maken voor het zeer verarmde Pakistan waar mensen nu elkaar de hersens inslaan voor een kilo rijst.

    Denk beter na voor je je onzin opschrijft en lees het nog drie keer na.


    gemodereerd
  25. @newt

    Waarom zou je het opnemen voor een club die dik verdiend aan jullie onwetendheid?

    Die man hierboven, beschrijft iets over een lening. Dwz hij heeft ergens een ingang.
    Dus hij was op de hoogte v die 200 leningen. Zat hij toen ook bij de media om dit aan te kaarten of durfde hij niet.

    Die clubleden zitten in allerlei raden v commissarissen, benoemd door paars. Dus ze zijn paars.

    Velen zitten in rvc’s ook bij de cbvs, hebben ze nooit iets opgemerkt? De ex-directeur, ex- financiën en een aantal toppers zijn wel berecht. Ves wist v niets? Hakrinbank en postspaarbank zelfde spel.

    Hebben ze bouta ook geadviseerd?
    Heeft die de adviezen overgenomen, is het daarom een crisis?
    Of zijn hun adviezen genegeerd? Hebben ze toen ook een open brief gepubliceerd?

    Noemen jullie dat professioneel, das gewoon asociaal en schofferen van de president?

    Je mag ze best wel eens een keer gebruiken hoor; die hersenen van je.


    gemodereerd
  26. ha ha al die paarse nietsnutters uit Holland , zijn weer oprit om alles hier aftekraken , waarom en wat gaat Suriname jullie aan , jullie zijn geen Surinamers maar het uitschot van Holland , dus hansje oh , jij bent een van de domste paarse nietsnutters , en jullie durven niet als toerist te komen naar Suriname he , want jullie paarse boefjes hier nemen jullie te grazen die houden van Euro’s


    gemodereerd
  27. @ Esmerald

    “Noemen jullie dat professioneel, das gewoon asociaal en schofferen van de president? ”

    Alleen deze zin geeft al aan dat je dweept en dat je bent ingehuurd door Santokhi en zijn VHP rovers.
    Maar ja er zijn meerdere mensen als jij met 2 hersencellen die ook haar moeder voor 2 stuivers zou verkopen.
    Dag bloedzuiger en landverrader.


    gemodereerd
  28. Waaa dat dom Watje kan het feit niet weerleggen en springt direct weer in z’n paarse gekte 🤪.. jij en en je lover Bouta mogen voor mij part beiden in een gesticht wegrotten.


    gemodereerd
  29. @ Esmerald

    Ik citeer Esmerald:
    ” Die man hierboven, beschrijft iets over een lening. Dwz hij heeft ergens een ingang.
    Dus hij was op de hoogte v die 200 leningen.
    Einde citaat

    Neee Esmerald.
    Om te weten te komen hoeveel leningen een land heeft lopen moet je het helemaal niet aan dat land vragen.
    Het is hetzelfde als een dief vragen hoeveel die al gestolen heeft.
    Je krijgt nooit een eerlijk antwoord.
    Lopende leningen van landen kan je bij bv. aan buitenlandse banken, IMF, de Wereldbank en andere internationale organisaties en bedrijven vragen.
    Dus je hoeft geen vriendje te zijn van de regeringen Bouterse of Santokhi.
    Of zelf aan hun leningen te hebben meegewerkt om te weten waar en hoeveel ze hebben geleend.

    Esmerald zegt dat de ves leden door Bouterse werden benoemd.
    Geklets. !
    De VES (Vereniging van economisten in Suriname) is een vereniging die in 1972 door particulieren is opgericht. De opeenvolgende Surinaamse regeringen hebben geen bal met deze vereniging van economisten te maken. Ze kunnen ook niemand in de VES benoemen.
    Je betaald 70 srd per maand om lid te blijven bij de VES maar niet een ieder kan er lid worden. De VES kan wel niet economen uitnodigen om buitengewoon of erelid te worden.

    Het doel van de VES:
    ” De beoefening van de economische wetenschap te bevorderen en de toepassing hiervan in Suriname te stimuleren, een en ander in de ruimste zin van het woord.”

    De VES had ook Suriname’s eerste massa moordenaar Desiree Bouterse van advies voorzien op het gebied van de staatsschuld, etc.
    Niet om bij Bouterse in het gevlei te komen. Maar ze wilden zo goed mogelijk binnen hun vermogen en kennis, zonder daarbij nationale en internationale wetten te overtreden daarmee ook de Surinaamse bevolking helpen.

    Maar helaas het sekreet Bouterse negeert net als Santokhi (met de lange vingers en de lange neus) de gratis adviezen van de VES.

    Gratis ja? Om hun kennis scherp te houden zetten de leden van de VES bij wijze van oefening hun tanden in financiële problemen zoals die van Suriname en andere landen in de Caraïbische regio.
    VES leden moeten dagelijks ook werken (onderwijs, financiële instelling etc) om in leven te blijven.

    De VES is niet asociaal tegen Tokie-San en schoffeert onze grootste duimzuiger op economisch gebied niet


    gemodereerd
  30. hansje oh , ben jij genoom door covid , want jij bent net zo’n nep econoom als robg


    gemodereerd
  31. Ai Baja, wtk lai sabi so’s! Iedereen weet het beter en als een met frisse ideeën komt, wordt hij/zij meteen bestempeld als vhp sympathisant. Een andere hindoe idioot e tak soso ka. Alsof Bhagwan baba de redding van Suriname is. Elkaar neerhalen en beledigen daar zijn onderontwikkelde suries goed in. De beter ontwikkelden staan daarboven en maken met hun betoog moes van de onzin die men hier uitkraait. Ik maak me nergens meer druk om. Het land is naar de klote geholpen so there is no use crying over spild milk.
    Ik vertrek margen naar Makatie, mijn volgende bestemming om te mogen Genieten.
    @Esnerald: ik moet je zeggen dat het tot nog toe prima bevalt, lastig om met die hoge temp. hier discussies te hebben. 4 the time being, keep the spirit alive!


    gemodereerd
  32. @priya

    Ik ben erg benieuwd, kun jij de wereldbank , Islamitische bank, Swissbank, etc vragen hoeveel leningen suri heeft uitstaan, want ik ben een beetje dom. Geen idee hoe dat moet.

    Je beaamt dat de cbvs onbetrouwbaar is, want die beheren de staatskas, die zouden met een druk op de knop alle vragen kunnen beantwoorden.

    Je geeft ook toe dat ze bouta niets v ze wilde weten. Wordt het niet eens tijd dat ze zichzelf opheffen, als zelfs die ze ontweek.

    De rvc’s geef antwoord, wie heeft ze daar geplaatst? Alle belangrijke posten in suri hebben een politiek tintje.
    Postspaarbank, Hakrinbank, cbvs, waarom hebben ze nooit de ongeregeldheden opgemerkt en gerapporteerd of gepubliceerd. Daar verdienden ze hun brood of niet?

    Mensen doen dingen niet zomaar, vraag je voorzitter of partner of weet ik het wat, waarom hij zich zo gedraagt, is gratis toch, hij heeft niets te verliezen.
    Het is wel opmerkelijk dat hij nooit in de publiciteit is getreden tijdens bouta. Nu zit hij haast elke dag bij de media.

    Sinds dag 1 schoffeert hij jullie president.
    Zoek het op: etentje kennismaking.
    Misschien moeten jullie het bestuur vervangen, want ze bezorgen de club een slecht imago.


    gemodereerd
  33. Surinamers klagen over het leven, maar velen en grote groepen weten niet met geld/ financien en economie om te gaan.

    Zie hoe die groepen feesten, goud om hun nek, vingers in hun mond, enz. Maar ga eens kijken waar ze wonen. M.a.w. ze leven doelloos, zonder plan en voor de show, denken niet na over hoe hun leven over 2, 3, 5 of aan het eind van hun leven moet uit zien. Wat ze bereikr willen hebben. Ze maken kids en wonen met moesje en oom met zusters, broers met hun kinderen in de krot van moesje. De jongens/ mannen hangen voor de winkels op straat, vallen voorbijgangers of klanten lastig en stelen.

    De meest domme Nederlander in Nederland heeft nooit economie geleerd, maar is economisch en financieel met zijn uitkering, loon zo goed bezig dat die man/ vrouw veel kan kopen, bezitten en een degelijk leven leidt.

    Als men deze mensen met Surinamers vergelijkt dan zijn het de Chinezen, Hindoestanen, enkelen die geleerd hebben, een deel
    vd Javanen en een deel van anderen die met hen overeen komen.

    Surinamers moeten nog een lange weg gaan, vooral in het onderwijs, want 40 % vd volwassen Surinamers hebben het denkniveau van een kind vd 4 de klas lagere school.

    Surinamers moeten een spiegel
    gehouden worden en aan langere termijn doelen in hun leven stellen en keihard werken om deze te realiseren. Dat kan vooral grote delen vd Creoolse groep niet.

    Zelf henk arron en eddy bruma konden dat niet en zagen in de periode voor 25 November 1975 dat er veel zaken in Suriname nog niet in place waren voor de onafhankelijkheid. Er was gewaarschuwd, zelf el somo deed dat.


    gemodereerd
  34. De Surinamers mogen deze deskundigen van de VES op hun blote knieën bedanken, anders zou de huidige regering doorgaan met leugen en bedrog. Dankzij de VES kunnen de Surinamers zien en begrijpen dat de huidige regering niet capabel genoeg is om te regeren en zich schamen om hulp te vragen aan de VES. Ik lees al jullie artikelen met heel veel plezier en vooral doorgaan.

    En vooral niet storen aan de reactie van mausi met haar grote mond.


    gemodereerd
  35. @Passant….straks wordt je beticht van discriminatie….

    Luister naar kalloe…hij legt eea haar fijn uit echter kunnen velen dit niet begrijpen…of willen begrijpen..

    ttps://www.youtube.com/watch?v=jYpn7atJcz4&t=363s

    intervieuw radio awaaz met richard kalloe 12 april 2023


    gemodereerd
  36. Voor de forumschrijvers die het aangaan@@@
    INDIA
    Wat weten jullie over India. Hoe kun je dan hen beoordelen.
    Opsomming:
    – 6 honderd jaar lang door moslims overheerst
    – ruim 2 honderd jaar door de Engelsen gekoloniseerd
    – onafhankelijkheid tot nu toe amper 75 jaar
    – nooit de hand opgehouden voor derden
    – de medicijnen die de Europeanen slikken komt 80% uit India
    – zorgt de Afrikaanse landen met medicijnen en voedsel, wat het westen tot heden niet is gelukt
    – voorziet de hele wereld met de export van bonen, allerlei soorten erwten en specerijen en kruiden en in mindere mate rijst enz.
    – export van kleding aan derde wereld landen
    – ieder jaar 450 duizend techno computerdeskundigen klaarstoomd die over de hele wereld opereren
    – reis naar Mars voltooid
    – schiet Nederlandse satellieten de ruimte in
    – wereldwijd in alle branches de hoogste positie bemannen
    – de minister president van UK is Rishi Sunak
    – de burgemeester van Londen is Khan
    – de vp van USA is Kamela Harris
    – India is geen arm land meer
    – daar sterven geen mensen van de honger
    India is van geen één land kredieten schuldig. Het tegen deel is waar. Zelfs Su heeft economische hulpverlening en kredieten van India ontvangen.
    Mensen die over India hebben snappen er niets van. Er is geen één indiër die bij jou komt bedelen, juist jij gaat naar india om jezelf te laten bedonderen. Kijk naar de indiërs, ze hebben rust in hun hoofden. En jij in het westen heb geen innerlijke rust, noch lichamelijke rust. Dag en nacht is werken en hectisch leven. Wanneer de tijd van je pensioen is genaderd lig je gestrekt. Welke baat heb je dan hierbij gehad??
    Mensen denk eens toch goed na bij jezelf voordat je over anderen gaat oordelen.
    Dan kom je achter dat je de kwade zelve bent!!!!!!


    gemodereerd
  37. Esmerald schreef.
    “Ik ben erg benieuwd, kun jij de wereldbank , Islamitische bank, Swissbank, etc vragen hoeveel leningen suri heeft uitstaan?”

    Ja hoor Esmerald. Banken doen dat constant. Ze moeten en mogen dat om niet door corrupte regeringen en bankdirecteuren te worden belazerd.
    Kijk maar wat er bij de Postspaarbank onder Bouterse, Hoefdraad en Ginmar Kromosoeto is gebeurd. Nu was weer op het nieuws dat Hew-A-Kie ook vervolgd wordt omdat er ook nu pas bekend is geworden dat hij leningen had gekregen.
    Die leningen zijn nooit afgelost en die zijn nu uit de boekhouding van de Postspaarbank verdwenen.
    En wie had die leningen verstrekt? Toenmalig bank directeur en NDP marionet Ginmar Kromosoeto.

    De leiding van de Centrale bank van Suriname heeft zoals de bakra’s het zeggen kilo’s boter op hun hoofd en zijn ziende blind en selectief doof.
    Zij weten precies waar en wanneer het fout gaat, maar spelen het domme spelletje van Santokhi mee. Immers door de bevolking te helpen naaien en uit te zuigen behouden ze hun werk en kunnen ze dagelijks uitgebreid vreten en drinken.

    Nee de VES moet zich niet opheffen omdat Bouterse of Santokhi hun adviezen niet opvolgen.
    De VES is niet ten behoeve van deze twee genoemde boeven opgericht.
    De VEZ heeft het edele streven onze maatschappij te dienen door ons dingen te leren en ons daarbij te helpen.
    De regeringen Bouterse en Santokhi zien de VES met hun kennis van financiële zaken als pottenkijkers die heel snel door zullen hebben dat Bouterse/Hoefdraad en Santokhi gewoon rovers van de inhoud van onze staatskas zijn.
    Daarom maken de caster barra Santokhi en hanga bal Ramdin de VES voor leugenaars en saboteurs uit.
    Vooral Ramdin is steeds nepnieuws aan het verkondigen. Ramdin is ook geen politicus maar een omhooggevallen Onsbelang uitbater.

    Met de VES bestuursleden is er niets aan de hand. Het zijn optimistische mensen die hun kennis van de economische wetenschappen willen delen met de bestuurders van ons land.
    Omdat dat ons als volk en land goed zal doen.


    gemodereerd
  38. @Faya Mang

    “– 6 honderd jaar lang door moslims overheerst”
    Dat zeg jij zogenaamde kenner van India.
    De negatieve zaken noem jij zoals zoveel geschiedenis vervalsers niet.
    Bijvoorbeeld dat Hindoes als Narendra Modi premier van India nu zegt dat Hindoes India moeten overnemen. Met Modi’s instemming worden Moslims in India al jaren het leven zuur gemaakt. Dus beroofd, mishandeld en gedood.

    “– ruim 2 honderd jaar door de Engelsen gekoloniseerd”
    O ja. Is dat een prestatie of moeten wij ze zielig vinden?

    “– onafhankelijkheid tot nu toe amper 75 jaar”
    En nog steeds heb je er erg arme mensen die op straat slapen en heel rijke mensen die het land met hun bedrijven uitbuiten en vervuilen.
    Je zegt “amper 75 jaar”.
    Je vindt het zelf nauwelijks een verdienste. Waarom begin je er dan over?

    “– de medicijnen die de Europeanen slikken komt 80% uit India”
    Goedkoop geproduceerd door de eigen bevolking uit te buiten. En de medicijnen zijn vaak vervuild en geen A- kwaliteit.
    Denk je dat de mensen in Europa de krant niet lezen of het tv nieuws bekijken?

    ” – zorgt de Afrikaanse landen met medicijnen en voedsel, wat het westen tot heden niet is gelukt”
    Daar betalen betreffende landen 100% voor. Niks is gratis. Ook niet of vooral niet wat er uit India komt.

    “– export van kleding aan derde wereld landen”
    Waarbij de eigen bevolking voor ketens als C&A, Primarkt, etc worden uitgebuit.

    ” – ieder jaar 450 duizend techno computerdeskundigen klaarstoomd die over de hele wereld opereren”
    Niet allemaal A-listers. Heb er geen nieuwe Bill Gates, Steve Jobs, Ellison tussen gezien. Het zijn meer na-apers en scammers.

    “– reis naar Mars voltooid”
    Lulkoek en fake nieuws. Ook China en de US stuurden verkenners naar Mars.
    Een rondje om Mars vliegen door US of een Chinese sonde was ool geen voltooide reis.

    “– wereldwijd in alle branches de hoogste positie bemannen”
    Gebeurd ook door Britten, Nederlanders etc. Hoezo byzonder?

    ” Rishi Sunak, Khan en Kamela Harris willen niet met arme Indiërs worden geassocieerd.
    Sunak is van zichzelf miljonair (bankier geweest) en zijn vrouw is een Indiase miljardair (zo eentje die middels lage lonen arbeiders in haar fabrieken uitbuit).
    Khan gaat ook alleen met mensen uit de blanke adelijke kringen om. Hij wil niks met simpele Britten van Indiase afkomst te maken hebben.
    Khan woont in een dure kak-buurt van Londen en niet tussen arbeiders.
    Kamela Harris is een half zwarte Amerikaan en half Indiaas. Als zij haar huidige functie niet had dan hadden Indiërs en Surinaamse Hindoestanen haar niet als één van hen geclaimd.
    Shame on you.

    ” – India is geen arm land meer”
    Geklets! Fake nieuws! Valse schaamte van jou?
    Met het achterlijke kastensysteem die ze erop na houden zullen er altijd armen in dat land bestaan.
    Bij de jaarlijkse moeson’s gaan er steeds een paar honderd of meer arme burgers dood.

    Je zegt “Zelfs Suriname heeft leningen bij India uitstaan”
    Ja en onze Hindoe ezel Santokhi is er nog meer erbij gaan lenen bij India.
    Dus mie booi kijk eers naar jou thuisfront voordat je met jou duimzuigerij je eigen hoofd staat op te pompen met onwaarheden.
    Want dan kom je dom heel dom over.


    gemodereerd
  39. Ram lult een lo lul. Hij verdeigde Boefdraad en nou komt hij hier mee aanzetten. Opzouten zoutzak


    gemodereerd
  40. @Azul,

    Als goede moslim doe jij je taqiyaplicht (liegen in het belang van moslims of islam).

    Ik zal jou van repliek (R:) dienen op al je onzin, zoals:

    “Met Modi’s instemming worden Moslims in India al jaren het leven zuur gemaakt. Dus beroofd, mishandeld en gedood.”
    R: moslim organisaties hebben aangekondigd dat India tegen 2047 een islamitische staat moet worden en ze werken er hard aan mbv gelden uit het Midden Oosten, Turkije enz.en met veehevigde bekeringen.
    Het aantal moslims dat Hindoes doodt is 4x groter dan het aantal Hindoes dat moslims doodt in India. Terwijl de moslims een minderheid zijn. Moslims krijgen onder de regering van Modi 35% van alle subsidies, terwijl zij 14% van de bevolking uitmaken.

    ““– ruim 2 honderd jaar door de Engelsen gekoloniseerd”
    O ja. Is dat een prestatie of moeten wij ze zielig vinden?”
    R: Dus je schoffeert de nakomelingen van de slaven van Suriname? Vraag hen maar of het slachtoffer zijn van kolonisatie en slavernij een prestatie is en of we hen zielig moeten vinden. En waarom praat je kolonisatie goed? Omdat jij weet dat moslims hetzelfde hebben gedaan en als goed moslim wil jij dat niet veroordelen.

    “En nog steeds heb je er erg arme mensen die op straat slapen en heel rijke mensen die het land met hun bedrijven uitbuiten en vervuilen.
    Je zegt “amper 75 jaar”.
    Je vindt het zelf nauwelijks een verdienste. Waarom begin je er dan over?”
    R: Vergeleken met vele landen die ook 75 jaar onafhankelijk zijn, doet India het heel goed. Buurland Pakistan is bijv. failliet. Dus de ontwikkeling in India is zeker een verdienste. Ook in Nederland klaagt de uitzendkracht over uitbuiting en niet rond kunnen komen. Waar wordt niet uitgebuit door de zeer rijken?

    “– de medicijnen die de Europeanen slikken komt 80% uit India”
    Goedkoop geproduceerd door de eigen bevolking uit te buiten. En de medicijnen zijn vaak vervuild en geen A- kwaliteit.
    Denk je dat de mensen in Europa de krant niet lezen of het tv nieuws bekijken?”
    R: De werknemers in de farmaceutische industrie verdienen goed. De Indiase medicijnen worden allemaal eerst gekeurd op kwaliteit voor ze op de Westerse markt worden toegelaten. Dus je praat onzin. Incidenten met kwaliteit komen overal voor, ook bij de grote Westerse farmaceuten.

    “– zorgt de Afrikaanse landen met medicijnen en voedsel, wat het westen tot heden niet is gelukt.
    Daar betalen betreffende landen 100% voor. Niks is gratis. Ook niet of vooral niet wat er uit India komt.”
    R: Wie ben jij om de Afrikanen af te kraken? Zij zeggen zelf dat India veel beter en humaner en goedkoper is dan China of het Westen.

    – export van kleding aan derde wereld landen”
    Waarbij de eigen bevolking voor ketens als C&A, Primarkt, etc worden uitgebuit.
    R: Mensen hebben tenminste werk en inkomen en hoeven niet te bedelen, stelen of roven. Waarom betalen c&a, primarkt etc. niet beter? Omdat de Westerse consument dan in de problemen komt.

    ” – ieder jaar 450 duizend techno computerdeskundigen klaarstoomd die over de hele wereld opereren”
    Niet allemaal A-listers. Heb er geen nieuwe Bill Gates, Steve Jobs, Ellison tussen gezien. Het zijn meer na-apers en scammers.
    R: toch is menig land er jaloers op. Niet elke afgestudeerde in Nederland of elders is een topper. Bovendien hebben m.n. grote multinationals in Amerika heel graag mensen van Indiase afkomst als CEO, omdat deze goed presteren en sociaal zijn.

    “– reis naar Mars voltooid”
    Lulkoek en fake nieuws. Ook China en de US stuurden verkenners naar Mars.
    Een rondje om Mars vliegen door US of een Chinese sonde was ool geen voltooide reis.
    R: met het budget dat men heeft is dat zeker een prestatie en maar enkele landen kunnen dat.

    “– wereldwijd in alle branches de hoogste positie bemannen”
    Gebeurd ook door Britten, Nederlanders etc. Hoezo byzonder?
    R: zeker bijzonder voor een land dat nog niet de ontwikkeling heeft zoals het Westen. Nog meer bijzonder, daar jij zelf zegt dat het gros van de afgestudeerden van mindere kwaliteit is.

    ” Rishi Sunak, Khan en Kamela Harris willen niet met arme Indiërs worden geassocieerd.
    Sunak is van zichzelf miljonair (bankier geweest) en zijn vrouw is een Indiase miljardair (zo eentje die middels lage lonen arbeiders in haar fabrieken uitbuit).
    Khan gaat ook alleen met mensen uit de blanke adelijke kringen om. Hij wil niks met simpele Britten van Indiase afkomst te maken hebben.
    Khan woont in een dure kak-buurt van Londen en niet tussen arbeiders.
    Kamela Harris is een half zwarte Amerikaan en half Indiaas. Als zij haar huidige functie niet had dan hadden Indiërs en Surinaamse Hindoestanen haar niet als één van hen geclaimd.
    Shame on you.
    R: waarom shame? Ook zwarten en moslims associëren zich graag met succesvolle zwarten en moslims. Ook Nederland is trots op Gullit omdat hij een succesvolle Nederlander is. De vrouw van Sunak is dochter van een grote internationaal opererende IT ondernemer. Ik zou niet weten wie zij dan uitbuiten.

    ” – India is geen arm land meer”
    Geklets! Fake nieuws! Valse schaamte van jou?
    Met het achterlijke kastensysteem die ze erop na houden zullen er altijd armen in dat land bestaan.
    Bij de jaarlijkse moeson’s gaan er steeds een paar honderd of meer arme burgers dood.
    R: India is geen arm land meer in de zin dat het geen ontwikkelingshulp meer aanneemt. Armen komen ook in Nederland voor, steeds meer. Ook de moslims en christenen van India hanteren het kastesysteem en kloppen bij de overheid aan voor privileges op basis van kaste. Met de jaarlijkse sneeuwstormen in de VS gaan elke keer ettelijke mensen dood.

    Je zegt “Zelfs Suriname heeft leningen bij India uitstaan”
    Ja en onze Hindoe ezel Santokhi is er nog meer erbij gaan lenen bij India.
    R: Santokhi is een belijdend christen en India is een van de soepelste verstrekkers van krediet.

    Dus mie booi kijk eers naar jou thuisfront voordat je met jou duimzuigerij je eigen hoofd staat op te pompen met onwaarheden.
    R: alles wat jij beweert heb ik gecounterd als zijnde zonder nuances en zonder veel kennis van de materie. Ik zeg zelfs dat er haat en jaloezie uit spreekt, van wat jij schrijft.

    Want dan kom je dom heel dom over
    R: intussen is het jou ook wel duidelijk hoe bevooroordeeld, dom, jaloers en hatelijk jij bezig bent.


    gemodereerd
  41. @Faya Mang = FM

    FM zegt: Als goede moslim doe jij je taqiyaplicht (liegen in het belang van moslims of islam).

    Ik ben geen moslim. En ik ga voor geen enkele religie/kerkgenootschap liegen.
    Problemen genoeg in de wereld en dan nog liegen om een debiele club overeind te houden.
    FM denkt dat het hem zal helpen bij zijn kinderlijk streven hindoes als een soort heiligen te presenteren. Alle religiën zijn uit naïviteit ontstaan en door warhoofden verzonnen. Dus door voornamelijk mannen. Let maar op. Vrouwen delven in de diverse religiën altijd het onderspit omdat relegiën altijd hersenspinsels van mannen zijn.

    FM zegt: Ik zal jou van repliek (R:) dienen op al je onzin

    Kom maar op rare naïeve konijn. Onder welke steen kom jij met jou broekpoepers sprookjes vandaan?

    FM zegt: Het aantal moslims dat Hindoes doodt is 4x groter dan het aantal Hindoes dat moslims doodt in India.

    Duimzuigerij van jou en Modi. Maar kijk het was pas weer in het nieuws. Hindoes die weer moslims op straat doodschieten.
    Hindoes zeggen vredelievend te zijn dan moeten ze hun moslimbroeders toch liefhebben en niet als beesten vermoorden omdat een niet bestaande god dat goedkeurd.

    FM zegt: Moslims krijgen onder de regering van Modi 35% van alle subsidies.

    De resterende 65% van de subsidies is voor de hindoes omdat Modi er zelf één is toch.

    FM: “ india is ruim 2 honderd jaar door de Engelsen gekoloniseerd”
    Je hebt de zin zelf geschreven.
    Je brengt dat als een soort prestatie.
    Op jou bana-batjaw opmerkingen krijg je dito antwoorden. Snap je dat niet?
    Je legt mij ook dingen in de mond die ik niet gezegd heb. Ben je aan het projecteren?

    FM: Vergeleken met vele landen die ook 75 jaar onafhankelijk zijn, doet India het heel goed. Buurland Pakistan is bijv. failliet.

    En daar ben jij als hindoe heel blij mee. Hoop je dat de hindoes hierna de moslims kunnen wegvagen. Hoe dan?
    India weet niet eens hoe ze Kasmir moeten behouden.
    Pakistan geeft ze steeds een pakrammel als ze dat proberen.

    FM: Ook in Nederland klaagt de uitzendkracht over uitbuiting en niet rond kunnen komen. Waar wordt niet uitgebuit door de zeer rijken?

    En daarom mogen volgens jou de zeer rijken in India mensen van de laagste kaste helemaal leeg zuigen. Zegt veel over jou moraal. Jou lijfspreuk is zeker “een ieder voor zich”.

    FM: Incidenten met kwaliteit komen overal voor, ook bij de grote Westerse farmaceuten.

    Nee hoor je moet niet gaan afschuiven. Het is een constante klacht bij Nederlandse apothekers dat hygiëne problemen bij Indiase medicijnfabrikanten regelmatig een terugkerend probleem is.

    FM: Wie ben jij om de Afrikanen af te kraken?

    Jij ben hier weer aan het verdraaien en ,liegen. Je bracht in een halleluja toontje dat India Afrika te eten gaf en het westen dit niet kon. Nogmaals geklets. Afrikaanse landen betalen alles wat uit India wordt geïmporteerd.

    FM: Waarom betalen c&a, primarkt etc. niet beter? Omdat de Westerse consument dan in de problemen komt.

    Niks van waar. De westerse opdrachtgevers gaan gewoon naar de laagste aanbieders van kledingmakers in India. De indiase fabriekanten bieden maaklonen onder de prijzen van hun indiase concurrenten. Ze ondergraven uit oportunisme/hebzucht hun eigen positie.

    FM: hebben m.n. grote multinationals in Amerika heel graag mensen van Indiase afkomst als CEO, omdat deze goed presteren en sociaal zijn.

    Nee Indiase CEO’s zijn goedkoop. Steve Balmer was de vorige CEO van Microsoft.
    Hij had er geen zin meer in en werd manager/eigenaar van een baseball club. Hij zocht dus voor Bill Gates een nieuwe Microsoft directeur. Hij vond een Indiër die het voor een salaris wilde doen dat 6 keer (sommigen zeggen zelfs meer) lager was dan toen Balmer het deed.
    Ja als er teveel vraag is naar iets dan speel je kandidaten gewoon tegen elkaar uit. Dus niks de beste uitkiezen. Maar gewoon iemand die net genoeg weet om op de toko te passen.
    En hoezo sociaal zijn? In het bedrijf van een Amerikaan? Zo’n bedrijfseigenaar denkt make money for me and be a social sucker in your own company.

    FM: (over reizen naar mars.)
    met het budget dat men heeft is dat zeker een prestatie en maar enkele landen kunnen dat.

    Nee FM dijken verhogen zodat de bevolking tijdens moeson’s niet in grote aantallen verdrinken. Dat zou een humane nuttige prestatie zijn. Miljarden us dollars verslindende raketten lanceren om zoiets vaags als naar mars gaan, is het wiel opnieuw uitvinden en gewoon goed geld verbranden.

    FM: het gros van de afgestudeerden van mindere kwaliteit is.

    Je bevestigd het nu.
    Waarom sla jij je dan op je borst?
    Je geeft zelf toe dat het afleveren van ict’rs aan de lopende band geen garantie is voor de kwaliteit.

    En iedereen vertrapt en verschopt de laagste kaste (onaanraakbaren).
    O jeee wat een ideale situatie voor jou he?

    FM: Met de jaarlijkse sneeuwstormen in de VS gaan elke keer ettelijke mensen dood.

    Als ze ervoor kiezen niet te evacueren dan verdrinken ze etc. Ze hebben een keus.
    Maar in India heb je geen keus. Als je arm bent dan ben je de lul tijdens zware overstromingen.

    FM: Santokhi is een belijdend christen en India is een van de soepelste verstrekkers van krediet.

    Santokhi is hindoe geen christen. Hij zit ook steeds hindoes voor te trekken. De vhp is ook een hindoepartij en die dulden geen christen aan het hoofd.
    Niks soepelste verstrekker van krediet.
    India doet hetzelfde als China. Daarna melken ze het slachtoffer uit. Er staat Suriname nog wat te wachten. Parasieten China en India staan te trappelen.

    FM:
    alles wat jij beweert heb ik gecounterd als zijnde zonder nuances en zonder veel kennis van de materie. Ik zeg zelfs dat er haat en jaloezie uit spreekt, van wat jij schrijft.

    Gecounterd?
    FM ik heb jou inhoudsloze gewawel ontzenuwt.
    Er kwam niks zinnigs uit jou gedweep.
    Je hebt niks aantoonbaar kunnen weerleggen. En als men de waarheid over misplaatste opmerkingen over de geweldige karakteristieken van een bevolkingsgroep, land etc aan het licht brengt dan wordt de tegenpartij voor jaloerse hater uitgemaakt. Dat zal jou niet helpen gelijk te krijgen in jou kleinzieligheid.


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES