Analyse: Surinaamse activisten zwakste schakels in de politieke arena

10
Stemmen bij de verkiezingen in Suriname
Archieffoto: stemmen bij de verkiezingen in Suriname.

Bij de verkiezingen van 2020 in Suriname was weer te zien dat kleine partijen geen kans maken. Niet alleen partijen, maar ook activisten die zich hebben aangediend als ‘zwaargewicht’ bleken geen rol van betekenis te spelen. We noemen onder andere Curtis Hofwijks, Maisha Neus, Stephano Biervliet (Pakittow), Bryan Boerleider, Audrey Christiaan, Ahilia Welles, Priscilla Dawsa, Phil Soemita, Rodney Cairo, Lionel Zweers, Gulshan Alibux en Xaviera Jessurun.

De twee momenteel bekendste activisten, Biervliet en Neus, kregen op 25 mei 2020 slechts 121 stemmen (Biervliet) en 241 stemmen (Neus) achter zich. ‘Verkiezingen kosten veel geld’ is vaker geroepen en over twee jaar worden weer nieuwe verkiezingen verwacht. Waterkant.Net duikt de archieven in om enkele van deze ‘zwakste schakels in de politieke arena’ aan te geven.

PRO
Hofwijks, Biervliet, Boerleider en Chirstiaan werden namens politieke partij Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO), gekandideerd in Paramaribo. Uit deze groep van drie kreeg Hofwijks, bekend van de groep ‘We zijn Moe’, de meeste stemmen en wel 376. Op de tweede plaats volgde Biervliet, nu bekend om de protestacties tegen de regering van president Santokhi, met 121 stemmen. Christiaan, die bekend staat als strijder voor Inheemse rechten, kreeg 45 stemmen en Boerleider scoorde het slechts onder de groep activisten bij PRO en wel maar 14 stemmen.

Strei!
Maisha Neus richtte kort voor de verkiezingen van 2020 de politieke partij Strei! op. Deze partij plaatste vervolgens de meeste activisten op de kandidatenlijst voor DNA. Het ging naast Neus verder om Phil Soemita, Rodney Cairo en Lionel Zweers. Neus als lijstduwer op nummer 17 kreeg ondanks grote straatprotesten tegen de toenmalige president Desi Bouterse slechts 241 stemmen van de kiezers. Haar partijgenoten Soemita, Cairo en Zweers kregen respectievelijk 92, 31 en 5 stemmen. Ondervoorzitter Gulshan Alibux werd niet op de lijst geplaatst. Na de verkiezingen van 2020 is er weinig tot niets meer te horen van Strei!. Of deze partij in 2025 weer zal meedoen, moet nog blijken. In ieder geval gaat Neus wel verder met haar acties, maar deze keer tegen de regering van president Chan Santokhi.

ABOP
Priscilla Dawsa, die aanvankelijk eerst van de NDP naar Strei! was overgestapt, stapte kort voor de verkiezingen weer over naar de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP) van Ronnie Brunswijk. Hoewel zij met 1.817 stemmen in Paramaribo niet erin slaagde een zetel in het parlement te bemachtigen, werd zij uiteindelijk toch door haar partijvoorzitter beloond met een directeursfunctie bij de Surinaamse overheid.

Niet op de kandidatenlijst
Ahilia Welles stond voor 2020 vooral bekend om haar kritische kijk op zaken en liet ook tijdens de protestacties van de BvL/ALS, toen onder leiding van Wilgo Valies, haar stem horen. Zij koos toen voor een politieke carrière bij de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP). Nadat bleek dat de Oranjepartij haar niet op de DNA-kandidatenlijst zou plaatsen, keerde zij de partij haar rug toe en stapte over naar de Nationale Democratische Partij (NDP), de partij tegen wie ze juist harde straatacties heeft gevoerd. Tot haar pech werd zij ook bij de paarse partij niet op de lijst geplaatst.

Ook Xaviera Jessurun voerde via haar groep The Next Generation straatacties tegen de NDP-regering. Hoewel zij niet op een kandidatenlijst voorkwam, werd zij na de verkiezingen door de VHP beloond met de functie van president-commissaris bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM).


10 REACTIES

 1. Omdat activisten elkaar verraden, anderen nemen geld aan en anderen weten niet waar ze voor gaan.
  De bevolking van Su is gemakzuchtig en wilt dat jij voor ze moet strijden. Wel, laten ze maar pinaren en creperen. Ook vakbonden deugen geen moer
  gemodereerd

 2. inderdaad , allemaal zwakke schakels , deze lui kunnen alleen maar schreeuwen door zo’n megafoon en eisen stellen , en dat was het , dus allemaal losers
  gemodereerd

 3. Dit is eigenlijk een geweldige manier om politieke prostituees te spotten en ze als kiezer uit het politieke speelveld te verwijderen. Zulke mensen zijn meer gericht op hun ambities in plaats van zich te binden aan een politiek platform. De kiezers moeten ook stoppen met het achtervolgen van individuen en in plaats daarvan kandidaten kiezen op basis van hun morele basisinzicht in hoe en waarom ze moeten regeren.

  De jongedame die bijvoorbeeld van STREI naar NDP naar ABOP ging, mag NOOIT politieke macht krijgen.
  Dat is als stemmen voor water, vuur en zand. Er is geen basis en zonder basis is het enige dat voor hen telt, wat ZIJ eruit kunnen halen.

  Neus en Cairo zijn gecompromitteerd en kunnen niet langer substantiële stemmen trekken.
  Ze kunnen beter proberen uit te blinken in hun respectieve vakgebieden.
  Hetzelfde met degene die de baan bij SLM aannam.
  Gecompromitteerd, kiezers zullen zo iemand nooit meer vertrouwen.

  De enige op deze lijst die vanaf het begin trouw bleef en vasthield aan zijn overtuiging, is Curtis. Hij is ook politiek gezien de beste keuze van de groep. Iemand die langzaam en recht door zee spreekt. Het probleem met kiezers is dat ze op zoek zijn naar mensen die grappig en opwindend zijn en die hen iets tastbaar zullen geven in plaats van op intelligente mensen te stemmen.
  gemodereerd

 4. Als je maar enkele woorden in het openbaar kunt uiten, dan kan je voor politicus gaan. Of je ergens verstand van hebt of een visie hebt of niet, maakt niks uit.
  gemodereerd

 5. Surinaamse activisten / GOLDDIGGERS : Curtis Hofwijks, Maisha Neus, Stephano Biervliet (Pakittow), Bryan Boerleider, Audrey Christiaan, Ahilia Welles, Priscilla Dawsa, Phil Soemita, Rodney Cairo, Lionel Zweers, Gulshan Alibux en Xaviera Jessurun.
  gemodereerd

 6. Zo zie je maar weer…..activisten na soso eigen belang. De enige die, naar mijn bescheiden mening, oprecht overkomt en die ik een plek in de regering gun is Biervliet.
  gemodereerd

 7. En wat is de bedoeling van deze analyse? Tijden veranderen, mensen veranderen. Niemand weet wat de komende verkiezingen zullen brengen. Persoonlijk hoop ik dat geen van de grote partijen, weer aan de macht komt. Dus schrijf bij voorbaat niemand af…
  gemodereerd

 8. Mooie analyse van Waterkant. Op zo een kleine bevolking als de Surinaamse viert opportunisme hoogtij. Met als exponent van het opportunisme natuurlijk Ahilia Welles.. De ideologie van de partij waar ze zich bij aansluit maakt totaal niet uit, als ze maar macht krijgt en beloond wordt. Maisha Neus begon goed, mocht zelfs in Nederland op de TV haar zegje komen doen, maar zij is keihard van haar voetstuk gevallen met haar alcoholmisbruik en vooral haar racistische uitspraken. Dit opportunisme maakt dat dit land niet tot ontwikkeling gaat komen, maar dat vriendjespolitiek altijd hoogtij zal vieren. Ik heb de hoop opgegeven dat het nog goed komt met Suriname.
  gemodereerd

 9. Activisten zijn gedoemd om hun hele leven te protesteren. (Is iets spiritueels, door God aangestuurd 🙄).

  Ook die 50 éénmansfracties zijn een dingetje.
  Dat wordt een bigie feti in 2025 om circa 250.000 kiezers, waarvan nu 80.000 ndp en 120.000 VHP, de rest is versplinterd.

  Wat er nu gebeurt is jullie eigen schuld.
  Nps was te slap om bouta op te sluiten, dat blijft een vloek voor het land.
  Jullie hebben zelf gestemd op bouta.
  Jullie wisten v tevoren dat het na bouta, crisis is. Jullie kunnen niet rationeel nadenken en stemmen emotioneel. Je kunt niet hoppen vd ene naar de andere partij wanneer het je uitkomt.

  Heeft de president beloften gemaakt die hij niet nakomt? Wat denk jezelf… en hoe zou dat nou komen. Misschien moet je in 2025 stemmen op een fa-no-doe, sorry spiritueel individu, die jullie de hemel op aarde beloofd, zodat je lekker kunt blijven hang-mat-teren. ‘het volk eerst’, mijn schoen.

  What I know for sure; you don’t deserve it.
  Oprah.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.