dinsdag, mei 21, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidOpening tweede behandelkamer voor sikkelcel-patiënten in Sint Vincentius Ziekenhuis

Opening tweede behandelkamer voor sikkelcel-patiënten in Sint Vincentius Ziekenhuis

-

Does Travel - naar Suriname

Op vrijdag 24 maart 2023 is het zo ver: de opening van de tweede behandelkamer voor sikkelcel-patiënten in het Sint Vincentius Ziekenhuis in Suriname. Het doel is om meer patiënten tegelijk te kunnen accomoderen.

In het verleden meldden sikkelcel-patiënten met een vaso occlusive crise (pijnaanval) zich op de SEH waar lange wachttijden bestaan of het ziektebeeld niet goed herkend wordt. Nu kunnen ze gelijk, dus zonder wachttijden, geholpen worden en met name gelijk adequate pijnstilling krijgen.

Doordat de zorg gecentraliseerd is, hebben de verpleegkundigen van de afdeling veel ervaring met de behandeling van deze ziekte.

Wat is deze ziekte eigenlijk?
De sikkelcelziekte wordt veroorzaakt door het erven van genetisch materiaal dat zich leent voor de aanmaak van sikkelvormige cellen. Evolutionair heeft het proces van natuurlijke selectie sikkelcel- eigenschappen (‘sikkelceltrait’) gekozen als genetisch materiaal dat bestendig is tegen malaria. Het is een chronische en erfelijke vorm van bloedarmoede. De ziekte wordt gekarakteriseerd door (frequente) intense pijnaanvallen. Patiënten kunnen een leven lang lijden.

Patiënten met sikkelcelziekte hebben abnormaal gevormde rode bloedcellen (c- of sikkelvormig) die minder goed zuurstof transporteren en sneller afbreken dan gezonde rode bloedcellen. Sikkelcellen klonteren makkelijker waardoor patiënten afwisselend zuurstoftekort en reperfusie ervaren. Vaak met als resultaat blijvende en opbouwende schade aan bloedbanen en organen.

Als kwetsbare groep lopen zij grotere risico’s tijdens zwangerschap en operaties. Gemiddeld leven zij 40 tot 60 jaar dus beduidend korter. Vandaar de noodzaak van deze extra behandelkamer.

De ruimte is gesponsord door de netwerk vereniging Dat Ding van ons, die tot doel heeft het samenbrengen, verbinden en zichtbaar maken van Surinaams/Caribische professionals en potentials. Het project is samen gedaan met WAHP.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

4 REACTIES
 1. is een prachtig initiatief.
  Er zijn veel mensen die jong aan sikkelcellen zijn overleden. Heel erg.

  ik vraag me af of er niet een vertragingsmiddel in deze moderne tijd is om de mensen patiënten toch veel langer te kunnen laten leven.

  voorts wil ik familieleden alvast voorbereiden op torenhoge facturen die sint vincentuis ziekenhuis gaat uitschrijven welke je voorop bij een kassa cash moet betalen.

  Torenhoge rekeningen ja die eigenlijk onbetaalbaar zijn. duizenden srd,s per nota misschien wel tienduizenden srd,s per nota momenteel.

  het ziekenhuis weet bijvoorbeeld dat je over 1 week doodgaat en proppen dan de duurste middelen in de patient om vervolgens onbetaalbare rekeningen onder je neus te schuiven.

  mensen kunnen dit niet betalen en als je niet betaalt wordt de stekker van je dierbare eruit getrokken. zo werkt het daar.

  niet gesproken over de zeer grove onbeschoftheid van zusters van dit ziekenhuis.

  over alles waar je een vraag over hebt wordt afgesnauwd.
  met alle gevolgen van dien dat je dierbare sterft zonder dat je weet wat er gaande is.

  als de rekeningen maar zijn betaald. Het szf lijkt zoek in deze gevallen.

  Voorts BIGUP SVZ. Goed bezig. Jammer van dat van de hoge facturen en onbeschofte zusters.


  gemodereerd
 2. Veel hebben we er niet asn als er geen verpleegkundigen en artsen zijn. Moeten Ramadhin en Sharman maar daar gaan werken


  gemodereerd
 3. geen reacties van anderen , dus die kennen sikkelcelziekte niet , of nog nooit van gehoord , Sint Vincentius ziekenhuis , bedankt dat alle sikkelcelpatiënten bij u verzorgd kunnen worden


  gemodereerd
 4. bijlmer man(debby) , wat ben jij een klootzak , verdomd kun jij niet lezen eikel , verpleegkundigen zijn er wel voor de sikkelcelziekte patiënten , maar het zal toch jou een reet zijn dat mensen hier die aan sikkelcelziekte lijden , is toch een ver bed show voor jou
  en jij moet eens informeren hoeveel soortgenoten van jou daar in Nederland aan sikkelcelziekte lijden , maar dat zal een worst voor je zijn
  en die heren die jij noemt werken en dat doen de paarsen niet he


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES