Ministers OW Suriname en Guyana voeren overleg over bouw brug Corantijnrivier

26
Ministers OW Suriname en Guyana voeren overleg over bouw brug Corantijnrivier

De voorbereidingen voor het bouwen van een brug over de Corantijnrivier lopen gestaag. Op 4 mei 2022 werd aan het ingenieursbureau WSP Caribbean de opdracht gegeven om de nodige voorstudies te doen. Op maandag 27 en dinsdag 28 februari 2023 zijn deze voorstudies gepresenteerd aan de ministers van Openbare Werken Guyana en Suriname in de conferentiezaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het ingenieursbureau WSP is aangetrokken om de juridische, economische, sociale en technische voorstudies te doen. Er is grof uitgerekend dat de brug ongeveer 7 km zal zijn en dat de kosten ongeveer 300 miljoen US dollars zullen bedragen. Om dit met tol terug te betalen zal ongeveer 20- tot 30 jaar duren. Er is dus additionele funding nodig hiervoor. Dit was de rode draad van de presentaties, waarbij vooral de nadruk werd gelegd dat er rekening gehouden moet worden met de risico’s.

Er hebben zich 5 mega bouwbedrijven aangemeld die allemaal voldoen aan de voorwaarden van de Expression Of Interest (EOI). De vooraanbieding voor dit project is al gedaan. Na de presentaties werden er besluiten op ministerieel niveau genomen met ondersteuning van de presidenten van Guyana en Suriname.

Er is besloten dat er nu voorbereidingen worden getroffen om de 5 bedrijven uit te nodigen om binnen 3 maanden hun finaal voorstel aan te bieden bij het ministerie van Openbare Werken. In het voorstel moet voorkomen het finaal ontwerp, de begroting en het PPP-model (inningsmodel).

De brug wordt aanbesteed onder de voorwaarde dat men het mag ontwerpen, bouwen, financieren en onderhouden. Het bedrijf is dus vrij om aan te geven hoe zij aan meer kosten gaan komen, zegt de Surinaamse minister Riad Nurmohamed.

De beoordeling van de voorstellen zullen 6 weken duren, waarna er gezamenlijk een besluit genomen zal worden. De beste aanbieding zal geselecteerd worden om de brug te bouwen.


26 REACTIES

 1. Is dit echt de orde van de dag? een brug na guyana die ons letterlijk niets oplevert. Je merkt duidelijk dat de prioriteiten van deze regering niet het volk is maar hun eigen zak.
  gemodereerd

 2. Jammer dat er niet in is opgenomen een treinrail voor de aanleg van treinvervoer tussen beide landen.

  Treinverbinding/ passagiers, goederen vervoer naar Guyana en verder naar Brazilie en terug naar Guyana en verder naar Suriname.

  Regeren is voor uit kijken en dit had niet over het hoofd gezien mogen worden.

  Een gemiste kans.

  Hopelijk dat dit nog in kan worden meegenomen
  gemodereerd

 3. Mensen lijden honger in Suriname. De wegen zien er belabberd uit. Maar ze gaan wel een brug over de corantijnrivier bouwen. Ik vraag mij echt af waarmee de huidige regering bezig is.
  gemodereerd

 4. Riad Nurmohamed, minister van Openbare Werken (OW), heeft in gesprek met een lokaal medium gezegd, dat OW van het jaar niet over zal gaan tot het rehabiliteren van wegen. Volgens de minister zullen er slechts lapwerkzaamheden worden uitgevoerd om de schade beperkt te houden. Nurmohamed gaf te kennen, dat er geen geld is om momenteel grote werkzaamheden uit te voeren. “Wegen een grote beurt geven, kan voorlopig niet. Er is wel een klein beetje geld om gaten te dichten”, aldus de minister. Bij de samenleving heerst er grote irritatie, wanneer het aankomt op het wegennet.

  En dan wil deze regering een brug laten bouwen over de cotantijnrivier.
  gemodereerd

 5. Kijk het zit zo.

  Als je geld hebt belegd in een buurland, moet je er voor zorgen dat, dat goed bereikbaar is vanuit waar je ,je bevind.
  Hier is dus een brug nodig.

  De rest mag men zelf in vullen……
  gemodereerd

 6. Met een brug komen die vervloekte Guyanese criminele ellendelingen makkelijker het land in. Had beter een muur gebouwd rond dat gebied met uitkijktorens om die ratten kapot te knallen…
  gemodereerd

 7. De staat Suriname vergeet dat de brug niet te bieden heeft omdat er geen wegen van en naar deze brug toegaan.
  Wordt net zoiets als de treinrit van niets naar nergens. En Suriname betaald 90% van de kosten omdat het grootste deel van de brug op Surinaams grondgebied ligt.

  Of denkt er iemand dat de Chinezen dit gaan financieren Haha droom lekker. Nee er worden houtconsessies gegeven om de kosten te dekken. Die bomen kosten de overheid niets dus makkelijk weggeven toch?
  gemodereerd

 8. Passant, bedoel jij je eigen trein naar nergens, Bouterse had zijn tram in gedachten. Ik herinner mij nog de trein van Apoera naar ………die stil stond.
  In mijn kinderjaren had je de trein/draisine, van Par’bo naar Para V V
  gemodereerd

 9. @john bombel,

  Je hebt een Afrikaanse visie, kijk maar naar Haïti enzzzz.
  gemodereerd

 10. wat maken jullie je toch druk om iets wat pas over 20 jaar misschien tot stand komt , ook de olie voor onze kust kan nog wel 20 jaar duren , maar ja maar als je nu niet begint met plannen maken dan zal het er nooit iets van komen
  gemodereerd

 11. pony jij bent zeker met die trein gevlucht naar Nederland , wij noemen dit geen landgenoten maar landverraders , en nu een grote bek opentrekken tegen het echte Surinaams volk die nog steeds na 43 jaar lijdt na die coupe , maar dat zal jullie daar in Holland geen snars schelen of een worst zijn , mochten jullie terug komen dan zal niemand naar jullie omkijken , o ja de criminelen want die ruiken de EURO’s
  gemodereerd

 12. Bhosarcaper bedoeld zeker vis. Doe dan maar de Afrikaanse vis ipv poepe tilapia visie. Gestoorde Passant wilt treintje rijden naar guyana.. Sluit deze mensen op die het volk steeds meer naar de tering helpen.
  gemodereerd

 13. Terwijl het volk niet te vreten heeft gaat deze president een brug over onze rivier bouwen naar een land vol criminelen. Nu is het duidelijk waarom er een verergerende armoede in het land heerst. Deze repressieve despoot pleegt ordinair hoogverraad en hoort voor de rest van zijn leven te worden opgesloten. En reken maar dat die brug de chan santokhi brug genoemd zal worden.
  Ik las het commentaar van een idioot hier, die verwees naar Haïti. Duidelijk een hersenloze aanhanger van deze visieloze, racistische, bedriegende, repressieve, nepotistische, kortom slechtste president die het land heeft gehad en ooit nog zal hebben. Deze visieloze, bedriegende racist stort het land in de afgrond en intimideert het volk nog erger dan tijdens de militaire periode. Wat voor voordeel levert een brug over de Corantijn het land op? Niets maar dan ook niets. Criminelen hebben wij al genoeg in het land zelfs tot in de hoogste functie van president, dus waarom nog meer importeren uit het criminele Walhalla?
  gemodereerd

 14. De brug kost Suriname geen geld. De aannemer betaald alles en die gaat Tol heffen om de kosten terug te verdienen. En de brug wordt ook onderhouden door de Aannemer. Lieve mensen niet zo negatief zijn aub
  gemodereerd

 15. Keuken En Aken Zijn Niet In Een Dag Gebouwd i.p.v. meden en perzen

  Voor degenen die kort zichtig zijn en niet plannen

  De treinverbindig zal via Guyana naar Brazilie lopen tot de Amazonerivier en via de brug door naar Suriname.

  Als er olie- en olievoorraden in grote hoeveelheden voor de kust voorkomen van Suriname zal het voor Brazilie, Guyana, waar nu al olie en gas is zeer belangrijk zijn en grote bedrijvigheid ontstaan.

  Mens denken jullie toch na.

  Voordat een dorp ontstaat het je een een huis en meer huizen en dan een dorp en zo groeit het naar een stad in de toekomst.

  Triest met het denken van mensen met 4 de klas lagere school. Zegt genoeg hoe hun leven(s) en familie geschiedenis is.

  Deze gastjes zullen het nooit redden.
  gemodereerd

 16. Regeren is vooruit zien.
  Re-a-ge-ren ook.

  Maak je niet druk over die chino’s, die zitten er al met een half been in; half miljard schuld, goud en houtconcessies. Betaal je niet, dan is het onherroepelijk een overname vh land.

  Bid dat de president een deal kan sluiten, want het ziet er absoluut niet goed uit.
  Iamgold is op last vd aandeelhouders verkocht. Suri heeft geen inbreng. Jullie zijn te druk om de overheid in diskrediet te brengen.

  Wat zeggen ze nou; ze gaan bekijken als er investeerders zijn geïnteresseerd, mits er geen stagnatie optreedt zullen ze uitbreiden.
  Op 17 feb, was internet offline in chino, dus ze hebben niet meegekregen dat hun landgenoten zijn beroofd en afgeranseld.
  Tuurlijk niet!

  Nog effe, en ze halen hun eigen mensen naar su om te werken en dan mogen jullie het slavendeel doen.

  Doe niet alsof die afro-haat uitsluitend tegen de hindustanen is gericht. Nee echt niet, ze mishandelen de chino’s, walgen vd marrons en haten de hindustanen en bakras.
  gemodereerd

 17. Als de breedte van de brug met twee rijbanen voor komen en gaan is, kan in de toekomst als er ondernomem gaat worden in olie- en gasvoorrden, dan nog desnoods een enkel spoor voor een treinverbinding kan worden aangelegd voor de verdere treinverbinding naar Brazilie en ook in Suriname.
  gemodereerd

 18. Bij een enkelspoor rijden treinen die in beide richtingen rijden over de zelfde spoor.

  Kort samengevat
  Als de brug breed genoeg is en men in Brazilie, Guyana en Suriname in de toekomst aan passagiers- en goederen treininfrastructuur gaan doen, ( omdat er veel ondernemingen gaan ontstaan. aardolie, gas, zeehaven, passagiers en goederen vervoer) dan kan op deze brug een enkelspoor als nog in worden aangelegd.

  Regeren is voor uit kijken.
  gemodereerd

 19. Volgens mij moet je als regering je prioriteiten eerst de economie beter maken alvorens je tijd te investeren in het bouwen van een brug richting Guyana. We hebben geen ka, produceren geen ka, maar consumeren no ka. Zolang je dat niet aanpakt zal het nooit wat worden met Suriname. Maar ja in de Surinaamse politiek geldt: Politiek is bijna net zo spannend als de oorlog, en net zo gevaarlijk. In de oorlog kun je maar één keer gedood worden. Maar in de politiek vele malen. Politiek e kier a kondre. Eigenbelang en partijbelang hebben Suiriname gebracht waar het nu staat. Wat gij zaait zult gij oogsten.
  gemodereerd

 20. Bouw die brug, stuur alle guyanezen in Suriname richting Guyana en sluit die brug voorgoed.
  Wegwezen die gasten. Genoeg Surinamers beroofd en vermoord.
  gemodereerd

 21. Waar is dit voor nodig. Het volk heeft betaalbaar voedsel nodig. Ik ben zeer benieuwd naar de naam van deze onnodige brug,
  gemodereerd

 22. Wat is de werkelijke reden dat er in deze regeringstermijn een brug over de Corantijn moet komen, waarom niet effe wachten, waarom heeft Santokhi zo’n haast, terwijl hij weet, moni no dé. Santokhi zat nauwelijks enkele maanden op zijn presidentiële pluche of hij lanceerde zijn plan, terwijl er geen haast was.

  Riad van OW, onze badmeester, bruggenbouwer, wij gaan weer zwemmen in stad en omgeving, de schoolterreinen (erven, pleinen) lopen al onder water, wat doet de wateroverlast commissie ingesteld door O W.
  Tegen de tijd dat deze commissie haar werk heeft gedaan, zal jij Riad, ons komen vertellen dat moni no dé, en wij maar elk jaar zwemmen, wat wij al jaren doen.
  gemodereerd

 23. De Desiré Delano Bouterse Highway aangelegd door de fascist en narcist is typisch het schoolvoorbeeld van geldverspilling. Deze weg wordt welgeteld door een handvol autobestuurders gebruikt en kostte miljoenen. Hierover doet de onderontwikkelde Surinamer of de zogenaamde “intelligente” econoom Peter Wolff zijn kwebbel niet open. Deze brug zal in de toekomst een boost geven aan de economie van beide landen alhoewel Guyana op dit moment (economisch) een grote voorsprong op Suriname heeft.
  gemodereerd

 24. Heel veel Surinamers zijn zeer slecht ingelicht over de ontsluiting van de landen van Midden Amerika en Zuid-Amerika en weten niet dat dit plan al tientallen jaren bestaat.

  Als ze goed geïnformeerd waren, zouden ze het toejuichen dat dit nu gebeurd onder de huidige regering.

  Het probleem in deze is dat de Surinaamse regering en ook de vorige niet steviger hebben ingezet dat het gebied tussen de Corantijnrivier, Acaraigebergten en Coeroenirivier per direct door de Guyanezen wordt verlaten. Dat er geen New River kan bestaan. De Corantijnrivier heeft altijd bestaan en heeft een Bovenloop/oorsprong in de Acaraigebergten en een eindpunt in de Atlantische Oceaan. Er is niet vandaag een stukje rivier bij gekomen volgens de Guyanezen, die New river heet. De Corantijnrivier is er altijd geweest en de oorsprong ervan is in de Acaraigebergte geweest en is nog steeds zo.

  Corantijnrivier is Corantijnrivier en niets anders
  gemodereerd

 25. $ 300,- miljoen voor een brug van 7 km? Dan wordt het waarschijnlijk een bamboe brug. Ga ervan uit dat de kosten van de brug incl. prijsstijgingen excl.rente minimaal $1 miljard gaat kosten. Een voorbeeld, de Erasmusbrug in Rotterdam is ca. 800 meter lang en heeft $ 170 miljoen gekost.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.