Ook vp staat stil bij 50-jarige herdenkingsdag van dood Abaisa

18
Ook vp staat stil bij 50-jarige herdenkingsdag van dood Abaisa

Afgelopen weekend werd het gedenkteken van Abaisa, dat stond bij het standbeeld van Kwakoe op de hoek van de Dr. Sophie Redmondstraat en de Zwartenhovenburgstraat in Suriname, verplaatst naar de Henck Arronstraat.

Dit op initiatief van de Stichting A Marron KOMPAS.

Maandag 27 februari was het 50 jaar geleden dat de Aucaanse vakbondsleider Ronald Jowini Abaisa tijdens een staking op 27 februari 1973 op 29-jarige leeftijd dodelijk werd geraakt door politiekogels. Een jaar later werd in de toenmalige Gravenstraat (de huidige Henck Arronstraat) waar Abaisa was gestorven een gedenkteken geplaatst, welke op dezelfde dag een paar uren later door de politie werd verwijderd en in beslag werd genomen.

Op 1 mei 1974 slaagde men erin het gedenkteken te plaatsen bij het standbeeld van Kwakoe. De Stichting A Marron KOMPAS heeft na consultatie en toestemming van alle relevante instanties het op zich genomen om het gedenkteken wederom te plaatsen aan de Henck Arronstraat.

Daar werd op maandag 27 februari stilgestaan bij de 50-jarige herdenkingsdag van de dood van de vakbondsleider. Ook de Surinaamse vicepresident Ronnie Brunswijk was daarbij aanwezig (foto).


18 REACTIES

 1. Ze moeten die Standbeeld van Ghandi op de Heilige weg verplaatsen, want heeft Ghandi voor Suriname 🇸🇷 betekent geen moer 🔩 Hij was punt 1. Een Racist, punt 2. Een pedofiel. En niks anders .dus waarom een Standbeeld van deze pedofiel en Racist, begrijp ik nog steeds niet.
  gemodereerd

 2. @Kale 28 februari 2023 Bij 08:09

  Ghandi heeft meer voor de Afrikaner gedaan dan welk ander persoon ook; anders zou hij niet zo nageaapt worden door Maarthen Luther King en Mandela. Helaas toen Ghandi opkwam voor de rechten van de onderdrukte Afrikaners en Indiërs werd hij juist door de Afrikaners tegengewerkt. Die zochten liever geen problemen met hun meesters. Als hij een racist was dan snap ik niet waarom de zwarte leiders las Luther King en Mandela zo veel bewondering voor hem hadden. Beiden zeiden ook letterlijk een grote bewondering voor Ghandi te hebben. Zouden zij ook niet racistisch zijn als zij een racist zouden aanbidden ?
  In ieder geval heeft bij mijn weten Ghandi nooit een Afrikaner aan de blanke of zwarte slavenhandelaren verkocht. Hoe racistisch waren niet degenen die hun kinderen voor een glinsterende spiegel en kraaltje aan de blanken verkochten?
  Ook dat Ghandi een pedofiel was is een leugen. Hij was getrouwd met Kasturba (13 jaar). Gandhi heeft het kinderhuwelijk altijd bekritiseerd en zou dit niet gedaan hebben als hij pedofiel is geweest.
  Verder is het vreemd dat je iets aanhaalt over een persoon die door het zeer gerenommeerd tijdschrift Time tot persoon van de eeuw uitgeroepen is. Indien Ghandi een racist en pedofiel was, dan had Time een ander persoon bijvoorbeeld Mandela tot persoon van de eeuw uitgeroepen.
  Trouwens, dezelfde mensen die leugens over Ghandi verspreidde deden hetzelfde met Mandela die ten onrechte als terrorist werd bestempeld.
  Zonder de Zoutmars van Ghandi geen Mars van Maarten Luther King.
  Nog een kleine opmerking; racisten zijn in alle lagen van de bevolking te vinden. Ook onder jouw soort ben ik veel racisme en discriminatie tegengekomen. Dus gedraag je niet roomser dan de paus.

  Tip: ga eerst de ware betekenis van het woord pedofiel uitzoeken. Pedofiel betekent niets anders dan dat je van kinderen houdt. PedoSEKSUEEL betekent dat je met minderjarigen seks hebt. Dit wilde ik jouw soort even duidelijk maken.
  gemodereerd

 3. Als het nog even duurt,gaat verteld worden dat Abaisa uit de hemel kwam zo onschuldig was hij en toch hebben ze hem doodgeschoten.
  gemodereerd

 4. Ik hoorde op de radio Blankendaal vertellen dat Abaisa in de rug was geraakt.Blankendaal zat zelf in die in Nederland.Deze soort mensen hitsen de vierde klassers van alle kanten op.
  gemodereerd

 5. Volgens mij wat ik kan herinneren zijn er ook vier man doodgeschoten door Nederlandse soldaten bij een demonstratie,kan me nog heugen dat in de binnenstad een plaats markering was zon 45 jaar terug
  gemodereerd

 6. @kale,

  Beter zou zijn als men een standbeeld van idi-amin op de plaats van Gandhi neerzetten vind je niet ????
  gemodereerd

 7. en wat heeft kwakoe en abaisa betekent voor su
  niks ze waren in de bossen gevlucht
  nu zijn ze terug en veroorzaken alleen maar
  ellende in ons mooie su
  gemodereerd

 8. Waarom komt dit topic nu ter sprake, na de rellen en plunderingen ?????
  Is het geen raciale onderbuik gevoelens van een bepaalde groep ???????
  gemodereerd

 9. Hahaha…..een rede voor vp media aandacht.
  Deze ongedierte duik overal met media.
  Ergggg geilllll…
  gemodereerd

 10. Dag Kale,
  De vijand van de Blakamang is niet Gandhi maar de Blakamang zelf. Onderling kan de blakas nooit een eenheid vormen. Ga eerst daaraan werken voordat je de grootste persoonlijkheid valselijk gaat beschuldigen.
  gemodereerd

 11. Ik hoor de vice-president alias clown niets meer over de stijgende wisselkoers zeggen. Ik hoop dat de Surinamers in de toekomst nooit meer op dit figuren zullen stemmen. Allemaal leugens en bedrog en family and friends.
  gemodereerd

 12. Eigen+mening
  Zie het zo dat in dit land twee regeringen zijn
  Regering Santokhi
  Regering Brunswijk

  Zo ervaar ik het.
  gemodereerd

 13. Kale, je zal een ouwe l*l zijn die lekker in zijn appartement in Bijlmer bij de verwarming zal zitten en mensen in su ophitsen, racisme zit in je dna. Mensen met jou gedachten zal ervoor zorgen dat su nooit vooruit zal komen, kijk maar naar Afrika, wanneer vraag je om verontschuldigen van Afrika om het leed dat jullie aangedaan is voor een kralenketting en een spiegel. En over familie en friends die in su baan krijgen, moet je kijken wie waar wordt gezet of die personen wel de goede opleiding hebben, in su moet je mensen vertrouwen.
  Toen de nieuwe regering aan de bak kwam is er wel een oproep gedaan aan Surinamers die zich moesten aanmelden als ze een bijdrage kunnen leveren, heel veel mensen met capaciteit hebben zich teruggehouden, om waarschijnlijk racistische gevoelens, nu moet niemand klagen, maar de vp heeft mensen overal neergezet waar ik mijn twijfels over heb, ze kunnen niet alles goed verwoorden, kijk naar vp zelf, is een beetje te hoog gegrepen . Er moeten mensen komen die verstand van zaken heeft en de bevolking moet niet komen met onderbuik gevoel. En ergens was gezegd dat vhp alleen voor Hindoestanen is, dat klop niet de oprichter lachmon was Hindoestaan getrouwd met een creoolse vrouw, hij was alleen maar op prediker kwauna te zien, Hindoestanen dachten dat hij voor hun was omdat hij een Hindoestaan was, maar klopt niet, maar hij was er voor iedereen , naar mijn gevoel een beetje meer voor creolen
  gemodereerd

 14. Een wens, hoop of belofte, die nooit is vervuld:

  1974
  Statenlid Vrede zegt: DAT ABAISA ELK JAAR HERACHT ZAL MOETEN WORDEN
  Tegenover Informa verklaarde de parlementariër Sam Vreede van het district Brokopondo dat de dood van Gowini Abaisa elk jaar opnieuw herdacht zal moeten worden. Hij wees er op dat deze bosneger, alhoewel hij niet tot zijn stam behoort, gevallen is op het veld van eer terwijl hij opkwam voor de belangen van niet alleen de binnenlandse bevolking maar voor de totale bevolking van Suriname. De heer Vreede ontkende berichten als. zou de verkiezingsnederlaag van de VHP in het binnenland te wijten zijn aan raciale propaganda. Volgens het statenlid zijn de boslandbewoners degelijk op de hoogte van het gevoerde beleid van de VHP gedurende de afgelopen regeringsperiode, en hebben alszodanig dit beleid van de hand gewezen. Ten aanzien van het standpunt van de boslandbewoners met betrekking tot de onafhankelijkheid zei de heer Vreede dat er een grootscheepse voorlichtingscampagne vanwege de overheid georganiseerd zal moeten worden om de binnenlandse bevolking voor te lichten over deze onafhankelijkheid van ons land.
  Hij legde hierbij de nadruk dat er voorlichtingsambtenaren hiervoor naar het binnenland zullen moeten trekken.
  gemodereerd

 15. hei kale misschien een idee om de standbeelden van kwakoe en abaisa te verplaatsen naar de bossen van su kunnen jullie ze daar gaan vereren dan zien we jullie niet terug ind stad
  die andere groepen hebben opgebouwd
  wel de lusten maar niet de lasten
  volgens mij snap je deze zin niet
  het gaat je goed
  gemodereerd

 16. https://youtube.com/shorts/PlwLiqVdVSc?feature=share
  In su worden Hindoestanen altijd beledig en uitgescholden en men vraag zich af waarom Hindoestanen hun niet mogen, Hindoestanen zijn altijd slachtoffer berovingingen en racisme.
  Hindoestaan staan niet op hoek van de straat en bij de winkels. Neem Guyana als voorbeeld, decennialang reageerd door arfro vertegenwoordigers en nu 2 regeringsperiode door Aziatische vertegenwoordigers en het land bloeit
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.