maandag, mei 27, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisHerdenking 50-jarige sterfdag van Abaisa bij verplaatst gedenkteken

Herdenking 50-jarige sterfdag van Abaisa bij verplaatst gedenkteken

-

Does Travel - naar Suriname

Het is vandaag 50 jaar geleden dat de Aucaanse vakbondsleider Ronald Jowini Abaisa tijdens een staking op 27 februari 1973 in Suriname, op 29-jarige leeftijd dodelijk werd geraakt door politiekogels. Dit gebeurde aan de toenmalige Gravenstraat, nu Henk Arronstraat, nabij het hoofdkantoor van De Surinaamsche Bank (DSB).

Wijlen Jowini Abaisa was toen voorzitter van de Bond van Arbeiders van de Geologisch Mijnbouwkundige Dienst (GMD).

Op 27 februari 1974 werd in de toenmalige Gravenstraat waar Abaisa was gestorven een gedenkteken geplaatst, welke op dezelfde dag een paar uren later door de politie werd verwijderd en in beslag werd genomen. Op 1 mei 1974 slaagde men erin het gedenkteken te plaatsen bij het standbeeld van Kwakoe op de hoek van de Dr. Sophie Redmondstraat en de Zwartenhovenburgstraat, waar het nog steeds staat.

De Stichting A Marron KOMPAS heeft na consultatie en toestemming van alle relevante instanties het op zich genomen om het gedenkteken wederom te plaatsen aan de Henck Arronstraat, op de plaats waar het in eerste instantie was geplaatst op 27 februari 1974. De verplaatsing van het gedenkteken vond plaats op zondag 26 februari.

Op maandag 27 februari zal daar stil worden gestaan bij de 50-jarige herdenkingsdag van de dood van de vakbondsleider.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

23 REACTIES
 1. Helaas wordt dit dodelijk incident voor racistische doeleinden door o.a. Hooghart (verdere introductie overbodig want deze man is ene geboren racist) en MacDonald gebruikt om de huidige regeringsbeleid te bekritiseren en het gezag te ondermijnen. Volgens beide heren en nog een aantal na-apers is het incident van 1973 een teken dat de regering bezig is om de Afro uit te roeien. Er wordt stevig de nadruk gelegd op de dader van die schietpartij die toevallig een Hindoestaanse agent was. Echter de opdrachtgever om te schieten kwam van een Afro die destijds minster van Justitie was; Eddy Hoost.
  Er wordt op het sentiment van de Afro ingespeeld en velen geloven ook wat deze racisten beweren. Hun doelstelling is om een massale demonstratie te organiseren gepaard gaande met plunderingen en aanvallen op mensen van Hindostaanse afkomst en om zodoende de regering af te zetten.
  ZE Santokhi word aub wakker !!


  gemodereerd
 2. Hij was meer een bonumang dan wat anders. Hij meende dat de kruiden die hij bezat en op zijn lichaam smeerde, het traject van kogels kon veranderen en hij daarom lichamelijk onschendbaar was. Hierdoor werd hij overmoedig en hield zich niet aan de wetten, geboden en orde, provoceerde, intimiteerde, werd baldadigen trof een kogel hem
  dodelijk. Ondanks zijn kruiden of dwaze geloof in de kogelwerende werking van kruiden.
  Ik denk dat elk land wel voor haar ME zulke kruiden zou willen hebben.


  gemodereerd
 3. Dat is de staking die de neergang Sur.inluidde.Was mijn examen jaar en had haast om te gaan werken en de pras-oso te verlaten.Deze grapjassen wilde het gewoon voor Sedney verzwaren omdat hij met Lachmon samen werkte.
  Ze hebben in “the heat of de moment”Abdoel dood gestenigd omdat hij een Aziaat was en probeerde met zijn lijn 3 bus wat geld te verdienen.Ook Abdoel moet een gedenkteken krijgen.


  gemodereerd
 4. Trouwens ging Abaisa met een houwer op de aanwezige agenten af.Hij die voorin stond en het meest bedreigd voelde,schoot uit zelf verdiging.Nu moet men niet doen voorkomen dat Abaisa zonder aanleiding is neergelegd.


  gemodereerd
 5. vind je dat gek? je hebt het over racistische doeleinden. ik voel me zelf heel racistisch worden wanneer ik de commentaren lees over zwarte mensen. het is juist goed dat wij de strijdvaardigheid van de zwarte mens blijven demonstreren. wat hij voor goeds veroorzaakt heeft, komt aan alle surinamers, niet alleen aan zwarte mensen. dus tjoep.
  wees niet zo jaloers op zwarte mensen.


  gemodereerd
 6. Maar dat een heer. Rahimbaks door een steen is getroffen en is overleden praat niemand omdat hij geen …… was maar wel ook een Surinamer


  gemodereerd
 7. Ik wil wederom een waarheidsgetrouwe weergave geven van 27 februari 1973.
  @Pimul: Abaisa had niet wat jij beweerd zich met kruiden ingesmeerd! Hij heeft in ABO zoals elke ochtend zijn Brada’s van de GMD toegesproken en heeft toen oa gezegd dat ze naar kantoor gingen om te eisen waar ze recht op hadden. Verder zei hij : Sma sa deh sang wani koti ung pasi ma a no trobi wi e go suku. Ma ifu ding o sutu nosso naki dang ding sa musu sut mi kiri nosso naki mi kiri ma ding nom meki mi oppo bakka bika mi go na mi kondre en mi sreka. Hierop deed hij zn mouw omhoog en toonde een bad met daarin duidelijk een vierkante stuiver verwerkt.(velen hadden en hebben zo iets wat onder de boei valt ter bescherming of je er al dan niet in geloofd. ik respecteer alle geloofsuitingen) Op de Gravenstraat voor het gebouw van de OLVEH (dus nog voor de Noorderkerkstraat en DSB)
  kwam de stoet tot stilstand omdat er een cordon van gewapende politieagenten stond.
  Er was een samenscholings en stilstaand verbod en de stoet werd gemaand terug te gaan. Abaisa als leider liep door en er werden 8 scherpe kogels op zijn borst afgevuurd die alleen in zn huid staken en die hij demonstratief eruit haalde en terug gooide. Toen op een gegeven moment alarm werd geslagen dat zn zusters kind waar hij verantwoordelijk voor was volgens stamgebruik keek hij achterom en op dat moment werd hij in zn slaap geraakt en de kogel doorboorde zijn slaap van links en kwam er rechts weer uit en hij zeeg neer.
  @PJUL: Het was zeker geen racistische staking we waren allemaal Brada’s en Sisa’s en de meest gehate man toen was Bobo Sjuul Sedney


  gemodereerd
 8. Correctie op reactie van Papa Jantjie:
  De minister van Justitie destijds was niet Eddy Joost maar Jhan Adhin.


  gemodereerd
 9. Abaiasa was bij Prolasco een fotografie shop neergeschoten niet bij de Surinaamse bank. Hij waande zich kogel resistent. Dezelfde mensen die vandaag protesteren moeten meedoen om bouta naar santo boma te sturen want hij schijnt de godfather te zijn van de orga van deze protesten.


  gemodereerd
 10. Elke auto die vndg daar langsrijdt moet n minuut stilstaan om deze gewezen kruidenspecialist te eren.


  gemodereerd
 11. Zolang iedereen blijft denken in termen van ras-afkomt én dat ook in ieder commentaar blijft benoemen is er geen enkel oog voor al die mensen uit verschillende culturen die heel hard werken om hun kinderen verder voorruit te blijven helpen.
  Tokkie, luister naar de vakbonden!
  En ga aan de slag!
  Geen bedelreisjes meer naar het buitenland én onze minister president gaat gewoon op de fiets hoor 😉


  gemodereerd
 12. Moet ik nog zien, vice- pres op de fiets?🚲…hahaha, die man gaat overal per heli, das stoer toch….tenminste als je 🦧in SU bent en geld strooit vanuit een heli.


  gemodereerd
 13. zolang je het probleem niet erkent dat het een bepaalde groep betreft die de problemen veroorzaken kan je geen beleid ontwikkelen om deze groep te helpen. want je kent de oorzaken niet van het ontstaan van het probleem. Er moet een grondig onderzoek komen van het waarom al de jaren en geen verandering in komen?


  gemodereerd
 14. Pjul … je hebt bewezen een aards leugenaar te zijn. Je daru-kop zit vol leugens zoals
  je “ple-si-dent.”

  Abaisa is doodgeschoten door een Hindoestaanse agent met als bijnaam blakka Kolader.
  De Openbare gebouwen { o.a. OW, Belastingkantoor } werden in die periode in brand gestoken door exponenten van de VHP.

  De min. van Politie was niet Eddy Hoost, maar Jhan Adhin.

  Je was {misschien} niet eens op de ” tekentafel ” van je ouders, wat lul je over die periode.

  In 2025 wordt de VHP van de Surinaamse Politieke kaart weggevaagd, dat staat nu al vast.
  Wat mij betreft wordt de VHP bij wet verboden als politieke organisatie.


  gemodereerd
 15. Iedereen heeft het recht van demonstreren, maar daar zitten ook net zo als in het leven elke dag risico’s in dat men dood kan gaan door wat voor teden dan ook.

  leo brunswijk wil dat plein voor de Surinaamse Bank Jowini Abaisaplein gaan noemen, ik ben er tegen, omdat de politie per toeval hem heeft dood geschoten op die plaats.

  Dit politie schiet onschuldige mensen onbewust dood op plaatsen en die plaatsen, worden ook niet naar personen genoemd.

  Het is niet gepast dat omdat daar iemand onbewust is doodgeschoten door een agent die plaats Abaisa plein gaat heten. De Surinasmse Bank staat daar, wellicht de oudste bank van Suriname en op grond daarvan als men een naam aan die plein wil geven, noem het dan Surinaamse Bank plein. Hierdoor wordt dat plein bij iedere Surinamer bekend en als een willekeurige persoon, buitenlander, toerist vraagt waar de Surinaamse Bank is men kan (ver)wijzen naar die Surinaamse Bankplein, waar de Surinaamse Bank is en daar Bankzaken gedaan worden.

  Bovendien vind ik dat gedenkteken met alle resect voor Abaisa veel te groot en storend voor zo’n kleine en drukke ruimte op die plaats/ plek in de stad. Het verstoord de veiligheid, orde, rust in de omgeving.

  Laat men een andere gechikte plaats voor vinden waar heel veel
  marrons naar kunnrn kijken, voorbeeld in Moengo of beter in Brokopondo hoofdplaats, daar heb je ook het standbeeld van bosneger ontmoet stadsneger. Daar zou het goed tor zijn recht komen, omdat toeristen, maar vooral decstadsnegers, plantagenegers, districtnegers, redi musu, dogla, mulat, carbugru, sambo, kortom alle negers elkaar kunnen ontmoeten. Zie dat daarom het monument van Jowini
  Abaisa daar het beste tot zijn recht komt. Jowini zoy blij zijn om al deze mensen bij elkaar te zien.


  gemodereerd
 16. Op deze foto zie duidelijk dat de marrons nog zeer bescheiden waren, maar ook al op het punt te staan om het wettig gezag te ondermijnen.

  In die jaren waren ze nog suf. Sommigen zijn boeken gaan lezen en zijn mondig geworden. Gouverneur Kielstra had gelijk dat die gasten geen onderwijs moesten krijgen.


  gemodereerd
 17. Abaisa bijnaam is de kogelvanger !!!!!
  Hij was toch gesommeerd om te stoppen, maar hij dacht neks no kang pasa nanga mi, mie sking tai nanga obya !!!!!!!!!!


  gemodereerd
 18. StadsGerillia 28 februari 2023 Bij 03:21

  Ik zal niet op de verwijten reageren want het zijn jouw woorden en wij kennen elkaar niet.
  Ik schrijf in mijn reactie toch ook dat de schutter een agent van Hindoestaanse afkomst was. Hoe ben ik dan een aards leugenaar? Wat ik in jouw reactie mis is de moordpartij door neghers op ene hardwerkende Hindoestaanse buschauffeur. Deze Hindoestaanse man was gewoon aan het werk en werd door terroristen van het negroïde ras met stenen doodgeslagen. Hierover zal je nooit een negher over horen.
  Als de VHP werkelijk de grote boosdoener is, waarom tot 2025 wachten en waarom niet nu deze partij in de ban laten doen ?
  Ik vrees dat veel Hindoestanen in dat geval, vooral de Hindoestanen in rijstschuur Nickerie, het werk zullen neerleggen en een hongersnood zullen creëren. En ja in dat geval zijn het niet de Aziaten die honger zullen lijden maar het soort dat altijd afhankelijk is van anderen.
  Misschien nog een aanvulling: het is toch al bewezen dat de blaka man niet mer macht en geld kan omgaan? Alles wat met macht en geld te maken heeft loopt uit op corruptie en zelfverrijking.


  gemodereerd
 19. Duidelijk dat men nu zoekt naar cultfiguren van vroeger die dat niet waren. Het waren gewoonweg relschoppers.


  gemodereerd
 20. @ dre
  27 februari 2023 Bij 14:10
  Racisten die om de haverklap schreeuwen over koelies die terugmoeten keren naar India zoals Makkoe en die zware gorilla Hooghart, kunnen wat mij betreft ter plekke neervallen en of de kramp in hun pufgat krijgen. Deze asociale racisten doen niks anders dan de twee grootste groepen tegen elkaar uitspelen.
  Dus ja ook nu misbruikt Hoogland de situatie om de nadruk te leggen of de afkomst van de schutter. Maar over de lynchpartij op de hardwerkende Hindoestaan hoor je de zwarte racist Hooghart niet.
  Trouwens was Abaisa gewapend met een cutless waarmee hij dreigend op de politie liep. Ja dan schiet je toch?


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES