zaterdag, juni 22, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijeGA presenteert voorstellen aanpak digitalisatie in Suriname

eGA presenteert voorstellen aanpak digitalisatie in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

De e-Governance Academy of Estonia (eGA) heeft aan de hand van observatie op verschillende plekken voorstellen gepresenteerd aan e-Government. Heiko Vainsalu, Director of Technology Program van het eGA heeft op vrijdag 27 januari middels een presentatie aangegeven waar op gelet moet worden om de digitalisatie effectief aan te pakken in Suriname.

Vainsalu heeft tijdens zijn presentatie de mogelijke uitdagingen aan leden van e-Government gepresenteerd. De eGA-director geeft aan dat Estland als meest gedigitaliseerde land in de wereld in het begin ook fouten heeft gemaakt waaruit er geleerd kan worden. “Het is belangrijk om een algeheel goed beeld, of ‘big picture’ te hebben van waar men naar toe wil op het gebied van digitalisatie”.

Alvorens de technologie erbij te halen is het de bedoeling ervoor te zorgen dat processen sneller, gemakkelijker en praktischer gaan, zonder onnodige tussenstappen die tijd verspillend zijn. De technologie heeft een ondersteunende rol. “Technologie mag niet te veel worden opgelegd aan openbare diensten. Het is niet de bedoeling om de inhoud en het doel van de diensten uit het oog te verliezen bij het digitaliseren,” zegt de expert.

Vishaal Oedit, hoofd ICT bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB), zegt dat er al in 2022 een aanvang is gemaakt om te werken aan enkele projecten waaronder het validatie project. Dit houdt in dat de digitale informatie met de originele documenten wordt vergeleken en indien nodig aangepast, waarna van deze een scan wordt gemaakt.

Volgens de eGA-experts heeft het CBB wel kundige IT’ers. Dit wordt beaamd door Oedit: “Het overgrote deel van de systemen die gebruikt worden op het CBB zijn ‘in house’ ontwikkeld”. Hij geeft echter aan dat bepaalde hardware en systemen ook verouderd zijn en dat het de bedoeling is om oude systemen op zeer kort termijn te vervangen. “Hierdoor kunnen de Surinaamse IT’ers zich meer richten op het ontwikkelen van processen en betere systemen,” stelt Oedit.

Wat de aanschaf van e-ID-kaarten betreft zegt Vainsalu dat er diensten aan gekoppeld moeten worden. “Dit is meer dan een kaart. Het moet als een dienst gezien worden voor burgers met toegang tot ondersteuningsdiensten zowel binnen als buiten de overheid”.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

2 REACTIES
 1. wordt niets ze houden hier nog heel veel van papierwerk en vele belangrijke dingen verdwijnen in de la , en bij digitalisatie zal het openbaar worden , dus deze gasten gaan niet meewerken


  gemodereerd
 2. “Dit houdt in dat de digitale informatie met de originele documenten wordt vergeleken en indien nodig aangepast, waarna van deze een scan wordt gemaakt.”

  Wat ik van bovenstaande lastig vind is als we het hier hebben over digitalisering van documenten, waarom een al digitaal document weer wordt vergeleken met een niet digitaal document voor blijkbaar dezelfde functie, om daarna het nog niet gedigitaliseerd document aan te passen en weer te digitaliseren.
  Betekent dit niet dat het document al gedigitaliseerd was en er mogelijk dus al die tijd 2 verschillende documenten voor hetzelfde in gebruik zijn? Of je past het al gedigitaliseerd document aan en slaat het op maar dan hoef je het oude document in mijn optiek toch niet meer te scannen om het te digitaliseren.
  Dit komt me wat vreemd over.

  Wat betreft het “in house” ontwikkelen van programmatuur is het de vraag of dat nog wel van deze tijd is. Het brengt vaak met zich mee dat de programmatuur minder veilig is, minder goed onderhouden wordt en men daardoor vaak nog onnodig lang gebruik blijft maken van zo’n versie.

  Door de “in house” ontwikkeling is men ook erg afhankelijk van de eigen ontwikkelaar(s) dit is niet perse slecht maar zet dit af tegenover een programma dat door en/of voor een wereldwijde community ontwikkeld is.

  Kijk hoe vaak bijvoorbeeld Microsoft Security updates moet uitbrengen

  Neem een voorbeeld aan Microsoft WORD, doordat het niet voor 1 specifieke partij is ontworpen kan iedereen er vanuit zijn of haar luie stoel mee leren omgaan. Dus wanneer zo iemand bij een werkgever, zeg CBB komt werken dan kan men meteen aan het werk.
  Scheelt tijd en geld. Maar als je nu bij CBB zou solliciteren zal je altijd eerst nog met de “in house” software moeten leren omgaan.

  Dit fenomeen is al jaren achterhaald met de komst van programmatuur als SAP meer modulair opgebouwde programmatuur.

  Ja SAP is ook moeilijk te leren maar wat ik al eerder aangaf, is de leercurve iets wat al buiten CBB ingezet kan zijn. Gewoon in je sollicitatie campagne vragen dat mensen die affiniteit met bijvoorbeeld SAP hebben, gevraagd worden te reageren.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES