Workshop voor oplossing hoge concentratie kwikdamp boven Paramaribo

11
Kwik

Het Openbaar Ministerie (OM) in Suriname heeft afgelopen dinsdag middels een workshop een aanvang gemaakt om te komen tot oplossing voor de hoge concentratie kwikdamp boven Paramaribo. In dat kader is spontaan deelgenomen door verschillende goudopkoop en –exportbedrijven, het NIMOS, het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu en de Deviezencommissie.

Het is een zeer vruchtbaar workshop geweest, omdat de waarnemend Procureur-generaal, Mr. Garcia Paragsingh in overleg met alle betrokkenen naar mogelijkheden heeft gekeken, welke op adequate wijze de uitstoot van de kwikdamp kan indammen. Vanuit de zijde van de Surinaamse goudopkoop en –exportbedrijven is in ieder geval gebleken dat zij open staan alsook bereid zijn om in het belang van de volksgezondheid de nodige maatregelen te treffen.

Er is zelfs door de bedrijven doorgegeven dat de uitstoot van kwik gekwalificeerd kan worden als “1 voor 12”. Ook zijn de bedrijven de mening toegedaan dat handhaving en monitoring optimaal en efficiënt dient plaats te vinden, waarmee het OM helemaal eens is. 

Op de vraag van het OM om een inkijk te mogen hebben bij bedrijven waar de kwikuitstoot goed gereguleerd is, is daarop positief gereageerd en zal de komende week reeds een aanvang daarmee worden gemaakt. Het OM zal samen met NIMOS en de Deviezencommissie de handhaving en monitoring ter hand nemen.

De bedrijven waar de uitstoot van kwik nog niet gereguleerd is, zullen in de gelegenheid worden gesteld om die alsnog te doen binnen een door het OM te bepalen periode.

Voorts heeft het OM de brug geslagen met NIMOS en de Deviezencommissie, zodat elke vergunning die uitgegeven wordt voor goudopkoop- en exportbedrijf voortaan verplicht aan een aantal milieuvoorwaarden moet voldoen.


11 REACTIES

 1. Ik begrijp niet dat deze regering niet een eind kan maken aan het stoppen van gouddelving in Suriname. De gouddelvers maken het land kapot. Heel natuur verdwijnt of vergiftigd door het kwik.alleen maar om hebzucht.
  Maar de tijd loopt langzaam tot dat er niks meer is en dan zal de allerhoogste (God,Allah), keihard toeslaan met alleen maar verliezers.
  Door natuur kapot te maken willen geen toeristen meer naar Suriname. Ook de diaspora wil niet meer terug. Alleen maar dieven en natuurbarbaren. Hier zit ook de regering in.
  Straf zal ongenadig hoog zijn voor jullie.
  gemodereerd

 2. De oplossing is eigenlijk simpel. Laat al het goud onder strenge toezicht door de Kaloti mint op Zanderij verwerken. Al die cowboy goudopkoop bedrijven in de stad opdoeken, die dragen alleen bij aan het wild westen gedrag in het land.

  Maar die ballen hebben ze niet want hun vriendjes zitten ook in die bisniss. Dus over 10 of 20 jaren zullen velen die wonen in het centrum en op Noord allerlei ziektes en aandoeningen oplopen. Die varkens houden geen rekening met gezondheid en het welzijn van hun eigen kinderen, laat staan van anderen. Dus niks gaat veranderen. Die USD moet blijven rollen.
  gemodereerd

 3. Mike 55.
  Als ik jou mag aanvullen het volgende:
  deze gouddelvers betalen ook geen belasting, dus komen ze zich hier verrijken ten koste van Suriname, de Surinaamse staat en de Surinaamse samenleving.

  In die goede oude tijd gebeurde het anders. De gevonden en aangegeven hoeveelheden goud werden zelfs in de kranten vermeld.

  Bekendmaking uit een krant van 10-8-1923

  Goud. Laatste aanvoeren: J. Hill 21 gram. L. S. F. de Jong 1.274 gram. M. J. Durfort 180 gram L. F. Tjon A Tjauw 345 gram James Bibb 50 gram F. Groenhart 52 gram F. John 100 gra
  gemodereerd

 4. Beste forumschrijvers.
  Het is niet zo makkelijk om voor de regering van Santokhi abrupt alles te beëindigen c.q. de verleende vergunningen in te trekken. Het grootste deel van het te delven goud gaat om verstrekte leningen aan de regering bouterse die door middel van deze gedolven goud verrekening van de schulden plaatsvinden. Einde oefening…………
  Wel kan de regering van Santokhi de vervuiling aan banden leggen. Het is toch te gek voor woorden dat op zo’n grote schaal alles besmet raakt, dat de volksgezondheid in gevaar is. Straks heb je alleen maar een zieke bevolking nog.
  DIEP TRIEST!!!
  gemodereerd

 5. Al het goud gaat in eigen zakken, dure huizen, grote auto” ze spelen de baas over het oerwoud.
  Het kan ze geen bal schelen, kwik nou en, het zijn boeven.
  Meedogenloos. En dan zeg jij , ik zet me in voor het oerwoud, de hele wereld mag het horen.
  Hoe doe dat dan?
  Arm land, zo erg.
  gemodereerd

 6. die workshop zal niet helpen om de kwikdampen in te dammen , iemand zei hier al alle goud verwerking bedrijven in Noord en ook in de rest van Paramaribo per direct verwijderen , opdonderen met die bedrijven in woongebieden , maar ook niet verhuizen naar het binnenland , gewoon totaal verwijderen , en ook die goudzoekers in het binnenland verwijderen
  gemodereerd

 7. Faya mang: niet alleen een zieke bevolking staat op ons te wachten, maar ook een domme bevolking. Wist je dat kinderen van de 5e klas lagere school niet kunnen lezen en schrijven. Dat komt omdat blijven zitten er niet meer is. Dus die kreet: tang poko Jantje … klas bestaat niet meer. En als ik bedenk dat deze kinderen de toekomst van Suriname moeten voorstellen, houd ik mijn hart vast. Straks zullen we krijgen: ” In het land der blinden is eenoog (dat is iemand, die kan lezen en schrijven) koning.
  Ik ga niet meer beweren dat ik de mooiste tijd van Suriname heb meegemaakt, daar ik tot de ontdekking ben gekomen dat Nederland vanaf 1867 tot en met 1967 al de tekorten van onze begrotingen heeft gefinancierd. Dus moet ik nu zeggen: dank zij de steun van Nederland hebben ik en mijn tijdgenoten de mooiste periode van Suriname meegemaakt.
  Mijn stelling is: Suriname had nooit of in ieder geval nog niet onafhankelijk moeten worden want wij konden onze broek niet ophouden.

  Aan de vraag of Suriname onafhankelijkheid wilde hebben of dat Nederland van die armlastige Suriname af wilde zijn ga ik voorbij.
  Ja, en afgezien wij nooit geleerd hebben om onze broek op te houden ben ik bang dat het nooit goed zal gaan met Suriname. Misschien is dat de reden waarom ik nooit politieke ambities heb gehad. Denk niet dat ik zeer negatief ben geworden over mijn land want mijn grootste wens was om daadwerkelijk (met nadruk op daadwerkelijk) mee te werken aan de opbouw van mijn land en daarom geef ik jullie dit advies:
  Om een land op te bouwen heb je twee dingen nodig, te weten:
  1. een integere regering (geen partijpolitieke) en
  2. een volk dat ook hard wil werken aan de opbouw van het land.
  en dat missen we.

  We moeten een keertje een denktank gaan vormen om na te gaan hoe wij Suriname uit het slop kunnen halen.
  gemodereerd

 8. Gebruik van kwik verbieden, er zijn genoeg andere manieren om goud zuiveren. Die zij ook niet ongevaarlijk, want goud is uiterst interactief, dus moet je extreme middelen gebruiken maar vergiftigen je tenminste niet direct en met lange termijn gevolgen, mits je de juiste methodiek gebruikt ( is overigens met kwik het geval) en niet de restprodukten rechtstreeks in de lucht en het riool dumpt.
  De regering zou een wet moeten aannemen, dat de raffinage centraal door de regering geschiedt. Kan je direct de belastingen innen. Al die gpudopkopers verbieden en hard optreden tegen overtredingen. Terwijl ik het schrijf krijg ik plotseling de slappe lach.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.