dinsdag, mei 28, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijBijeenkomst over verloop ontwerp competitie Nationaal Monument Herdenking Slavernijverleden

Bijeenkomst over verloop ontwerp competitie Nationaal Monument Herdenking Slavernijverleden

-

Does Travel - naar Suriname

Het Nationaal Comité Herdenking Afschaffing Slavernij en Onderzoek naar de Gevolgen van het Slavernijverleden (Nationaal Comité Slavernijverleden), heeft afgelopen maandag 23 januari uit handen van de coördinator van de ontwerpcompetitie ‘Monument Herdenking Slavernijverleden’, Angela Salmo het procesverslag ontvangen.

Het Nationaal Comité Slavernijverleden heeft in haar vergadering van 26 maart 2022, goedkeuring gegeven aan het voorstel om de kaders vast te stellen voor het ontwerpen van een Nationaal Monument Herdenking Slavernijverleden (NMHS).

Op zaterdag 11 juni 2022 is op verzoek van het Nationaal Comité Slavernijverleden in GArtBlok aan de Verlengde Keizerstraat # 35 een bespreking gehouden, waarbij het verzoek werd gedaan een samenwerking met de FvAS aan te gaan om te komen tot een ontwerp voor het slavernijmonument. Het besluit is toen genomen dat de FvAS het hele proces om te komen tot een ontwerp zou begeleiden. Het Nationaal Comité Slavernijverleden zou in dit proces geen betrokkenheid hebben. De FvAS heeft de interne organisatie en samenwerking tussen kunstenaars naar eigen inzichten geregeld volgens interne en onderling gemaakte afspraken en procedures. Het ontwerpproces verliep tot en met december 2022.

Met de formele overhandiging van het verslag, beschikt het Nationaal Comité Slavernijverleden nu over de noodzakelijke informatie over hoe het ontwerpproces is verlopen onder verantwoordelijkheid van de FvAS.

Het Nationaal Comité Slavernijverleden heeft ook kennisgenomen van uitspraken gedaan door personen in de media, die van mening zijn dat zaken niet goed verlopen zijn. Een officiële klacht heeft het Nationaal Comité nooit bereikt.

Het besluit is vanwege het historische belang van het slavernijmonument voor ons land genomen, om op donderdag 26 januari 2023 een bespreking te houden met de FvAS en de personen, die in de media hun ongenoegen hebben geuit over het verloop van de ontwerp competitie.

Foto: de overhandiging van het procesverslag door Angela Salmo aan voorzitter Johan Roozer in bijzijn van Helmut Gezius, lid van het Comité Herdenking Slavernijverleden.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

7 REACTIES
 1. En wat zal het monument vertellen ? Zal het ook de bron van de slavenhandel vertellen ? Dat de bron van de slavenhandel in Afrika zelf lag en dat de Afrikaanse stamhoofden rijk geworden zijn met de verkoop van hun zonen en dochters ? Vermeldt het monument ook de naam de naam van Elizabeth Samson ? De zwarte slavenhandelaarster die haar rasgenoten aan blanke slavenhandelaren verkocht ?


  gemodereerd
 2. Als ik mijn zegje mag doen gaat het volgens mij om 2 dingen (problemen), te weten:
  1. hoe moet het slavernij monument eruitzien en
  2. op welke plaats moet het slavernij momument komen.

  Historie:
  Bij de monding van de Surinamerivier vond op de slavenschepen de laatste controle plaats onder de slaven.
  Ja, slaven werden verkocht op de slavenmarkt, dus moesten zij er redelijk goed uitzien.
  Slaven die er niet goed uitzagen werden aan boord nog opgekalefaterd of “gerepareerd”, maar slaven die niet meer in verkoopbare staat terug te brengen waren, werden ter hoogte van de plantage “de Resolutie”, en de redoutes Leiden en Purmerend onderboord gegooid.
  Op deze plaatsen moesten periodiek de lijken van overboord gegooide en op het strand aangespoelde lijken van verdronken slaven opgeruimd en begraven worden.
  Uit deze tijd stamt ook het verhaal dat de Surinaamse dolfijn (de Provosoe) lichamen van overleden mensen naar het strand duwden.
  Niet voor niets gaat elk jaar op 1 juli een door een Surinaamse stichting georganiseerde boottocht naar deze plaatsen om de nodige plengoffers te brengen ter nagedachtenis van deze slaven, die Suriname niet konden ervaren. Zeg maar: “de executieplek van de onbekende slaaf”

  Het bovenstaand probleem is dus opgelost. Als ik mag voorstellen zou het monument de vorm moeten hebben van een slavenschip met of zonder overboord gegooide slaven.
  De plaats: Purmerend, Leiden of plantage de Resolutie afhankelijk natuurlijk van de bereikbaarheid.


  gemodereerd
 3. Slaven werden niet alleen verkocht, maar ook ontvoerd, want veel goedkoper dan betalen voor een slaaf en zijn er duizenden (denk zelfs miljoenen) slaven ontvoerd uit Afrika.


  gemodereerd
 4. zo’n monument zal de jeugd hier niet interesseren , ze hebben niets met slaven ,want zij zijn verwend
  gisteren lazen we in de krant dat 60% van de jeugd in Nederland zich niets aanvoelt van de holocaust , en het zegt hen niets dat tussen 1941– 1945 honderden miljoenen joden , zowel mannen , als vrouwen en kinderen, ja zelfs baby’s zijn vermoord door de moffen omdat joden ongewenst zijn , de jeugd over de hele wereld zal straks de wereld vernietigen


  gemodereerd
 5. Ik moet steeds denken dat de watersnood in Zeeland nu 70 jaren geleden, een vingerwijzing cq bestraffing was voor de slavernij en het leed dat de Zeeuwen de Slaven hebben bezorgd. In Den Haag zullen ze deze mening ook zijn toegedaan denk ik want hun pardon zou en moest voor 1 februari komen om 70 jaren ramp in alle rust te gedenken.
  Ze wilden de koning erbij maar die koos ervoor om de geschiedenis van Nederland met zijn vrouw en dochter te beleven. Zij waren er nieteens voor de 85e verjaardag van zijn geliefde moeder. Think about the real truth.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES