dinsdag, juni 18, 2024
HomeNieuws uit NederlandBilateraal overleg president Santokhi en premier Rutte

Bilateraal overleg president Santokhi en premier Rutte

-

Does Travel - naar Suriname

Vandaag is er in Nederland overleg geweest tussen president Chandrikapersad Santokhi en de Nederlandse minister-president Mark Rutte. De ontmoeting werd van Nederlandse zijde ook bijgewoond door minister van Buitenlandse Zaken, Wopke Hoekstra. Minister Albert Ramdin en ambassadeur Rajendre Khargi waren ook aanwezig.

Het traject van excuses voor het slavernijverleden werd besproken tussen de twee regeringshoofden. In Suriname is het dialoog over het traject van de excuses die er zijn aangeboden reeds gestart. De Surinaamse regering wilt een gecoördineerde, integrale en holistische benadering van het koloniaal verleden in al zijn facetten. Op een constructieve en gezamenlijke wijze, de discussie en het dialoog voeren, zowel bilateraal alsook nationaal, zijn belangrijke uitgangspunten voor eer en herstel.

Premier Rutte heeft aangegeven dat Nederland het vervolg na de aanbieding van excuses in verband met het slavernijverleden graag in goed overleg met Suriname wilt voorbereiden en ontwikkelen. Deze gezamenlijke aanpak moet op een gestructureerde en gecoördineerde manier plaatsvinden.

In Suriname is er een clusterteam van ministers waaronder Bibis, JusPol, Biza en Onderwijs aangewezen om het overleg, de aanpak en het uiteindelijke plan voor het slavernijverleden te ontwikkelen. Dit clusterteam zal binnenkort intern in de Raad van Ministers overleg hebben en een platform opzetten van alle relevante maatschappelijke organisaties in Suriname die zich hiervoor inzetten, om inclusie en participatie te bewerkstelligen.

Beide bewindslieden hebben ook internationale ontwikkelingen besproken, alsook de bilaterale samenwerking, met betrekking tot olie en gas, de uitstaande verdragsmiddelen. Komende week vindt er ambtelijk overleg plaats over de afronding van dit traject, zodat de middelen zo spoedig mogelijk beschikbaar komen voor de ontwikkeling van Suriname.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

13 REACTIES
 1. Z.E. president Chandrikaperkash Santokhi en de regeringscoalitie spannen zich enorm in internationaal om de grote uitdagingen waarin de republiek Suriname en de Surinamers zich in bevinden om uit het diepere duisternis te komen en ze in het licht kunnen gaan wandelen.

  Nederland kan als moederland en de talrijke fouten die gemaakt zijn t.a.v. de Surinamers en de republiek Suriname best wat meer verantwoordelijker voor voelen en zorg voor dragen dat er hierin verlichting voor de Surinamers en de republiek Surinamers ontstaan. Even stoppen met de dominee en koopman mentaliteit en zich meer humanitair en meelevend opstellen.

  Nederland heeft een heel grote invloed gehad op Suriname vanaf de Vrede van Breda in 1667 tot het een kolonie werd, daarna bij het Statuut van 1954 een zelfstandig onderdeel werd van het Koninkrijk Der Nederlanden, ook met de voormalige Antillen en Suriname op 25 November 1975 Onafhankelijk werd.

  Deze onafhankelijkheid kwam voor vele Surinamers en Suriname als een bliksemschicht bij heldere hemel. Niet alleen Nederland had henk aron, eddy bruma, johan ferrier enkele andere Surinaamse politici onderschat, maar ook zich zelf onderschat in deze grote stap van deze Surinamers en enkele opportunisten.

  De uitdagingen waar Suriname voor stond en worstelde waren enorm. Ondanks de bauxietopbrengsten/ miljoenen US-$, valuta/Nederlandse ontwikkelingshulp miljoenen Nederlandse fl. in overvloed aanwezig was. De Surinaamse gulden was 2 x zoveel waard als als de Nederlandse fl. Het beleid was slecht in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. De stakingen ontstonden en de val van minister president j.a. pengel waren tekenen dat zaken niet goed liepen, ook de regeringen van de VHP-PNP in de jaren 70 van de vorige eeuw werd gekenmerkt door stakingen. Hieruit kon worden afgeleid hoe het land met vele uitdagingen worstelde waar arbeiders, ambtenaren, grote groepen ongeletterden, grote groepen ongeschoolden en grote groepen onbeschaafden, grote groepen armen mee worstelde.

  De zak metn 3, 5 miljoen Nederlandse miljoenen fl. waarmee de regering van henk aron verplicht was goederen in Nederland te kopen in een periode van 15 jaar was een wassenneus. Grote groepen Surinamers verkochten huis en haard, de weinige geschoolde Surinamers, gezinnen met jonge leerlingen van de lagere school, het voortgezet onderwijs, middelbaar onderwijs verlieten in grote getallen met de KLM Suriname voor meer zekerheid.

  henk aron, eddy bruma, frank essed met zijn West -Surinameplan was niet wat Suriname nodig had. Zag er op papier goed uit, maar er moest nog veel meer gebeuren om Suriname tot welvaart en welstijd, stabiel te maken. Het Surinaamse Volk was verdeeld, geen volk, de opleidingen in Suriname waren niet afgestemd op de natuurlijke rijkdommen van het land, maar meer voor beroepen om bij de overheid te gaan werken, ambtenaren te worden. Ook ondernemingen als de moderne Wageningen Rijstonderneming in Wageningen in het district Nickerie, Moderne Buynzeel Houtmaatschappij/houtverwerking, tot eind houtproducten tot kant en klare Buynzeelhuizen ging ten onder. Beiden door lieden die van de hoed en de rand geen kaas hadden gegeten. Ook de Marienburg Suikeronderneming, waar arbeiders onder bijna dezelfde omstandigheden werkte als de slaven of contractarbeiders. Wel meer loon, maar bitter weinig, slecht onderhouden kleine huisjes, enz. Na de middelbare scholen ging op zijn minst een kwart vd Surinamers op kosten van hun ouders of beurs van de overheid, een onderneming naar Nederland voor een HBO of Universitaire studie. Vele arme gezinnen in Paramaribo leefden van lanti gron die ja pengel had gemaakt en konden daar een pakket met rijst, bakkeljauw, zoutvlees en wat geld krijgen voor een maand of enkele weken. Ook in de districten was er zo een voorziening waar deze arme boeren/mensen bij een afdeling van het ministerie van sociale zaken een envelop met hun naam erop en geld ontvingen, een medische kaart, ook in de stad. De Inheemsen en Marrons kregen volgens mij deze zaken niet. Zij telden niet mee, hooguit bij verkiezingen kwamen ze in beeld bij de politieke partijen. Hun graman, kapiteins, basja’s, enz kregen wel een militaire bruine uniform met epauletten en een een bruine pet, kregen een buitenboordmotor en wat geld. De Zending, RK was daar bezig met hun te kerstenen, met hun gezondheidszorg, boslandonderwijs enz.

  In de districten was het lager onderwijs toch beter dan in het oerwoud, maar meer dan de helft van deze leerlingen vd lagere school vielen bij vele van deze scholen af bij het eindexamen naar het voortgezetonderwijs.

  Suriname was niets anders dan een mislukte kopie van Nederland, een vertaalde Franse Grondwet van Nederlandse oorsprong, een dialect van het ABN, taki taki als linga franca en andere etnisch talen vd bevolkingsgroepen. Deze hadden allemaal hun eigen culturen, godsdiensten, feesten, klederdracht, voedsel/eten en drank, begrafenis, enz

  Suriname was koloniaal en het moederland Nederland was het voorbeeld waar naar gekeken werd. Dat was het voorbeeld en dat gedrag, zeden en gewoonten, cultuur, onderwijs, zeden en gewoonten, klederdracht, feestdagen/kinderfeest, overdreven kaarsrecht op lopen/gaan, enz moest worden overgenomen. Comedie keepers ten top. Dit is de oorzaak dat alles zo fout is gegaan met Suriname en de Surinamers. henk aron, de linkse jongens en bruma hebben zich zelf zwaar overschat met wi egi sani. Sie wat wie egi sani Suriname gebracht heeft. De koers bijster en we weten niet welke koers we nu op moeten varen. De Westerse koers of eigen koers, waar horen we bij?

  Guyana heeft Post Jaguar al bezet, het zou goed zijn als Ali met zijn leger doortrekt naar Paramaribo en Suriname helemaal bezet en Suriname voortaan guyana gaat heten of dat Lula zowel Guyana als Suriname bezet en een deelstaten van maakt. Zelf houd ik niet van het Braziliaanse Portugees, een vreselijke taal om aan te horen, enz.


  gemodereerd
 2. Dus zo een bacove winkel. Gast naar India en effe langs voor babbeltje. Sur effe verkopen net als dat pand van SLM. Krijgen de banken de $19,5 miljoen gelijk?? Met de duivels aan tafel. Soort zoekt soort


  gemodereerd
 3. oil , jij bent zeker het oliespuitje , en jij volgt hier niets op de voet he , olie zal naar 2030 misschien komen , maar gas zal echt moeilijk worden , en reken erop dat Nederland in 2030 geen gas meer nodig heeft , en olie ook niet


  gemodereerd
 4. debby de grootste duivel is jou vriend ddb , en die is na 31 januari uitgeteld en vernietigd , eindelijk kan men dan Suriname gaan opbouwen , ja debby jou vriend heeft ons land vernietigd , en Suriname is niet jou land


  gemodereerd
 5. @ Debby
  15 januari 2023 Bij 22:10
  Dus zo een bacove winkel. Gast naar India en effe langs voor babbeltje. Sur effe verkopen net als dat pand van SLM. Krijgen de banken de $19,5 miljoen gelijk?? Met de duivels aan tafel. Soort zoekt soort

  Je hebt zeker niet meegekregen dat dankzij dit snoepreisje van Volkspresident ZE Santoki de schuld die jouw oppergod Bouterse bij India had uitstaan kwijtgescholden wordt? Je hebt niet meegekregen dat India voor 50 miljoen Usa Dollar in dit land gaat investeren? Je hebt niet meegekregen dat een bedrijf uit India interesse in Sur fruit heeft en een deal van 5 miljard USA dollar wenst te sluiten?
  ZE Santokhi doet tenminste iets voor het land de vraag is wat jij voor Sur. doet behalve de regering en in het bijzonder ZE Santokhi overal de schuld van geeft. Een eigenschap die bij een fascist past en ook kenmerkend is voor een deel van het volk dat zwaar getraumatiseerd speelt.


  gemodereerd
 6. Onderschat moet zijn overschat.

  lees waar onderschat staat overschat

  Andere correcties:
  waren tekenend i.p.v. waren tekenen,
  werden gekemkerd i.p.v gekenmerkt,
  welvaart i.p.v. welstijd


  gemodereerd
 7. Elke keer een klote verhaal van Bibis. Pres dit en pres dat. Die vent hft ond nog niets opgeleverd.
  Die zg vragenstellers moeten hem nu eindelijk behoorlijke vragen stellen. Ik stem voor degene die deze boeven regeting gaat onderzoeken en alles terug haald. Overtuig mij daarvan en je hebt mn stem


  gemodereerd
 8. Suriname is bezig met wenselijkheden in India,….
  ….ondertussen heeft Guyana 2 MoU getekend.
  ….Suriname is blablabla, Guyana is daden!


  gemodereerd
 9. debby , jij bent gewoon een domme Nederlander, en praat over mijn Suriname , flikker op man , al het geld dat jou afgod met zijn partij vanaf 2010 tot mei 2020 gestolen hebben hier in Suriname komt terug , en jou stem is geen stem ,maar gewoon een gore ademuitlating


  gemodereerd
 10. De zak van 3,5 miljoen gulden moet zijn, de zak met ongeveer 3,5 miljard Nederlandse gulden


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES