zondag, juni 16, 2024
HomeOnderwerpenEconomieIndia akkoord met schuldherschikking Suriname

India akkoord met schuldherschikking Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

De Indiase overheid is akkoord gegaan met het verzoek van Suriname om te komen tot schuldherschikking. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) zegt dat na enkele dagen onderhandelen met de autoriteiten in India, de Surinaamse delegatie op 9 januari goed nieuws heeft ontvangen. De schuldherschikking is volgens hem een van de meest belangrijke aspecten die aan de orde is gekomen in het gesprek tussen president Chandrikapersad Santokhi en de Indiase premier Narendra Modi.

Voorafgaand aan het gesprek tussen de twee regeringsleiders, zijn experts van het Surinaamse Bureau voor de Staatsschuld voortdurend in onderhandeling geweest met de Exim Bank van India. “Het gaat om een relatief klein bedrag, 38 miljoen USD. Het is symbolisch wel belangrijk dat wij tot afronding komen, omdat dit een van de uitstaande bilaterale schuldarrangementen is,” aldus minister Ramdin.

De BIBIS-minister wijst er vervolgens op dat met de goedkeuring van de Indiase regering het proces kan worden afgerond. “Wij hopen dat er op basis daarvan een samenwerking komt tussen Exim Bank India en het ministerie van Financiën en Planning, om spoedig de overeenkomst te ondertekenen. Dit is de derde schuldherschikking op rij, na Nederland en Frankrijk. Italië en Israël volgen binnenkort,” benadrukt minister Ramdin. Een belangrijke reden voor de schuldherschikking is om middelen vanuit India, die unhold waren gezet vanwege het IMF-programma, los te krijgen. Het gaat om ongeveer 48.5 miljoen USD.

De minister zegt verder: “Het is een bilateraal schuldvraagstuk dat zo gauw mogelijk afgerond moest worden met India.” Hij meent dat het belangrijk is dat China kennisneemt hiervan, zodat dit land een beeld heeft hoe het samen met Suriname ook tot een schuldherschikking kan komen. De schuld bij China bedraagt volgens minister Ramdin tussen de vierhonderd en vijfhonderd miljoen USD. Hij heeft goede hoop dat Suriname ook met China snel tot een overeenstemming komt. Met China ligt het volgens de bewindsman wel iets complexer. Echter is er reeds technisch voorbereidingswerk verricht. “Wij moeten het nu naar het politiek diplomatiek niveau tillen.”

“De vrijgekomen middelen kunnen wij gaan inzetten voor de ontwikkeling van Suriname,” zegt minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) vanuit India.

Een van de projecten omvat moderniseringen binnen de fabriek van De Melkcentrale NV. Verder geeft de bewindsman aan dat er in het kader van energievoorziening ook een project voor de NV Energie Bedrijven Suriname in de pijplijn zit. In verschillende districten zullen er ontwikkelingsprojecten van de grond komen. Voor het ministerie van Openbare Werken komt een bedrag van 300 duizend USD vrij voor het opzetten van een vroegtijdig waarschuwingssysteem. India geeft ook goedkeuring voor 19 projecten die een snelle oplevering behoeven. Minister Ramdin: “Daarvoor hoeven wij niet te betalen. Dat is ongeveer 1 miljoen USD, en omvat ook middelen ten behoeve van rampenbeheersing.”

De bewindsman zegt dat de regeringsdelegatie die in India vertoeft, ook een concessionele lening, tegen zachte voorwaarden heeft aangevraagd. Het gaat in deze om middelen uit een pot ter waarde van 150 miljoen USD, die India beschikbaar heeft gesteld voor 15 Caricomlanden. “Op basis daarvan hebben we de mogelijkheid om ook 10 miljoen aan te vragen.”

opening
Fernandes Express
Passion in concert

11 REACTIES
 1. wat hebben we vorige week verteld , nu gaan ze straks naar china om daar ook een schuldherschikking aan de kaak te stellen , maar deze trip zal wel 2 miljoen US$ kosten


  gemodereerd
 2. Wie heeft het land opgezadeld met zoveel schulden????
  En klagen dat alles duurder is geworden, deze regering wordt incompetentie verweten terwijl wereldwijd alles duurder is geworden, kijk maar in Nederland???
  Grondstoffen prijzen zijn gestegen, noem maar op !!!!
  Is aan deze nieuwe regering te wijten dat wij vandaag de dag in deze shit zitten????
  Waar zijn de paarse ratten met hun grote mond gebleven ?????


  gemodereerd
 3. Onze President Chan is super goed bezig ben echt trots op 🙂

  Alleen jammer genoeg mensen van samenleving ziet dat niet of willen juist dat niet zien.

  ik heb de Trishul interview gezien op Owru yari dag sang triest voor woorden mang elke persoon die geinterviewd werd alleen maar huilen om geld terwijl alle personen goed dronken waren en werden Blacklabel en Heineken dranken gedronken wauw en dan als nog huilen om geld.
  natuurlijk moet men feesten het is owru yari dag maar denk eerst na wat je zegt.

  Men moet een keer gaan werken en eigen brood gaan verdienen en dan pas ga je merken op je inkomen waarderen.


  gemodereerd
 4. Als je schulden maakt, moet je die terugbetalen en als je niet kan voldoen aan die verplichtingen, moet je daarover in gesprek gaan. Dat doet Chan met z’n team.
  De vorige regering had z’n kop in ’t zand gestoken wat heeft geresulteerd in een ccc-status, torenhoge inflatie, afname BBP en BNP.
  Typisch is, dat meer dat 80% van de Surinaamse bevolking niet weet wat de betekenis is van de afkortingen uit de laatste zin. Vandaar de keuze voor de toenmalige president 🙂
  En weer eens opletten of dit word geplaatst….


  gemodereerd
 5. President Chandrikapersad Santokhi U bent goed bezig met de herstelplan en dat laat u heel duidelijk merken Top.

  Men moet gewoon een beetje geduld hebben:)


  gemodereerd
 6. mensen de schuld wordt niet kwijt gescholden , maar als je dit artikel gelezen hebt zie je dat er een nieuwe lening op touw gezet wordt , en ramdin is in zijn sas , waarom was de minister van Financiën er niet bij , dat zal ramdin wel niet vertellen , het lijkt erop dat ramdin de touwtjes in de handen heeft en de rest zijn zijn trekpoppen


  gemodereerd
 7. Schuldherschikking is geen oplossing, het geeft tijdelijk financiële verlichting, je kunt dan je financiën op orde proberen te krijgen, wat deze regering ook doet.
  Daartegen over staat, cru gezegd, dat de schulden niet worden afgelost en deze vooruit geschoven worden naar de volgende generaties. Eind van het liedje is dat ons land met een nog grotere schuld wordt opgezadeld. Bij deze regering is de balans zoek.
  Om de “tent” draaiende te houden moet men geld gaan lenen, want aan eigen geldverdienen doet men niet, duurt hen té lang.

  Voor deze tegemoetkoming van India heeft de pres onze stem in de VN verkwanselt, door, straks als een kip zonder kop, op alles wat India ruikt te gaan stemmen.
  Hoe integer wil deze regering overkomen.

  Tenslotte, het is niet typisch Surinaamse bevolking, dat zij de vele economische afkorting termen niet kent of “slecht” begrijpt, niet iedereen is economisch geschoold, geldt trouwens voor elke gemeenschap. Ik ken afgestudeerde economen die een balans niet op haar waarde kunnen lezen/inschatten, laat staan de niet econoom of de andere afgestudeerden (voorbeeld arts enz)
  Trouwens, deze regering vertelt ook niet (altijd) de waarheid, het echte verhaal.

  Het is ook een vreemde gewaarwording, dat een land als India met miljoenen onderdanen, die onder het bestaansminimum moeten leven, geld gaat uitgeven alsof zij teveel hebben van dat spul, trouwens dit gedrag zie je ook bij andere grote landen.

  Noot: mijn reacties zijn niet anti Wkt beleid en toch wordt niet elke reactie geplaatst, ra ra hoe kan dit.


  gemodereerd
 8. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard.
  het duurt lang voor dat de afbraak gestopt is en herstel kan beginnen.
  Deze deal is symbolisch en gaat over heel weinig geld.
  Wat velen niet zien is dat er veel meer geld dan de nu zacht gemaakte leningen vrijvalt in leningen die al afgesloten waren ofwel als die goed besteed worden en die leningen ook zacht zijn kan er aan vooruitgang gewerkt worden.
  Een ander aspect is kan China achterblijven en geen deal maken voor een 10 maal hogere schuld. Als dat varkendje gewassen wordt en staatsolie saneert qua elektriciteit dan kunnen er stappen gemaakt worden en kan er goed begroot gaan worden.

  Dat heeft geen jaar gekost maar zal jaren vergen.
  10 jaar Bouterse herstellen in 5 jaar is een giga klus.
  Of dat goed gaat met een regering waar bizarre tegenstellingen qua kennis en attitude herkenbaar zijn is een vraag.
  Laat de kieswet veranderen en zorg voor betere DNA leden. Geen ap[laus machine.


  gemodereerd
 9. Mooi gezegd hoor, je moet vertrouwen hebben of opbrengen, maar voor wie. Voor deze machthebbers die alleen denken aan hun eigen familie en vrienden en zich af en toe herinneren, dat, willen zij nog jaren genieten van hun positie, zij ook nog wat moeten doen voor de burgers, vooral de burgers in grote armoe. Van een kale kikker kun je niet leven (pukken), dus zul je voor wat vlees aan de botten moeten zorgen, dat doet deze regering dan ook.

  Het is heel moeilijk vertrouwen te hebben in een leider die willens en weten zich schuldig maakt aan ‘nepotisme’, zijn vrouw, hoe kundig dan ook, via een aanpassing van de statuten bij Staatsolie, benoemt te krijgen. Kijk, als jij van deze praktijken gebruikt maakt, hoe zal het dan zijn in andere zaken, iemand die sluw en berekend te werk gaat, hoe integer is zo iemand.
  Wanneer gaat men het “goede” voorbeeld geven, zodat wij eindelijk onze rug kunnen rechten. Jip en Janneke


  gemodereerd
 10. Prima werk t.a.v. de grote schulden met hoge renten, cq India aan crediteuren en hiermee deze tegen gunstige voorwaarden, langere looptijd, lage renten, lage afbetalingen kunnen plaats vinden.

  Hierdoor houdt de minister van Financien meer geld/ valuta over om ook een deel van de valuta aan binnenlandse uitdagingen van de Surinaamse economie te besteden en de Surinamers war ademruimte krijgen.

  De schulden met hoge renten t.a.v. de binnendse en buitenlandse crediteuren cq China zijn enorm groot en China maakt het Suriname ook
  niet gemakkelijk van wat zij van Suriname allemaal
  willen of verwachten. Ziecmaar het one China beleid, rondhout, goud, grote aantallennnieuwe Chinezen en Suriname, die Suriname ook als springplank misbruiken om naar USA, enz te emigreren, nieuwe Chinese Supermarkten die de monopolie hebben in Suriname, rondhout export naar China goedkoop opkopen. goud winning/ goudhandel, ontbossing vh oerwoud met schade van natuur en milieu, erosie. uitsterven van flora en fauna, vervuiling vd bodem en oppervlakte water, kwik in de bodem en de lucht, enz.

  Het aantal nieuwe Chinezen in Suriname moet verminderd worden, Suriname/ers moet/en ook haar/ hun eigen supermarkten, winkels, (hout)ondernemingen opzetten en niet uit de markt worden gewerkt door de nieuwe Chinezen. Witwassen van valuta. Import van grote hoeveelheden Chinese groenten en andere producten uit China.

  Het aantal nieuwe Chinezen zijn te veel in Suriname.

  Er gaat hierdoor veels te veel valuta en Surinaamse producten (wilde dieren, planten, straathonden, hout, goud, wit wassen van valuta) voor een lage valuta van Suriname naar China.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES