zondag, juni 16, 2024
HomeNieuws uit NederlandBIJ1: "Excuses een mooi en belangrijk moment, maar vervolgstappen essentieel"

BIJ1: “Excuses een mooi en belangrijk moment, maar vervolgstappen essentieel”

-

Does Travel - naar Suriname

[INGEZONDEN] – Mark Rutte bood maandag namens de Nederlandse staat excuses aan voor vierhonderd jaar kolonialisme en slavernij. Het feit dat die excuses er zijn gekomen, is het resultaat van decennialang organiseren, mobiliseren, onderwijzen en leren over Nederlands kolonialisme door nazaten van tot slaafgemaakten. Dat maakt dat deze excuses een historisch moment vormen, waar generaties lang voor is gestreden.

Dat neemt niet weg dat BIJ1 erg kritisch is over de gang van zaken.

Bij een dergelijk proces hoort een leidende stem van de mensen die het direct betreft. Zonder de gelijkwaardige betrokkenheid van deze groepen en het uitblijven van vervolgstappen, blijven excuses een lege huls. Dat maakt het niets meer dan begrijpelijk dat verschillende betrokkenen de excuses niet kunnen accepteren. 

Vanaf het moment dat BIJ1 werd verkozen tot de Tweede Kamer, hebben we niet alleen gepleit voor excuses voor het koloniale en slavernijverleden, maar ook voor herstelmaatregelen. Dat betekent onder andere dat er met de betrokken gemeenschappen serieus wordt onderzocht hoe, in welke vorm en op welke termijn recht kan worden gedaan aan de schuld die Nederland heeft tegenover hen. En dat herstelmaatregelen, precies om die reden, onontkoombaar zijn. 

opening
Fernandes Express
Passion in concert

8 REACTIES
 1. Realiseren jullie wel dat deze datum betekenis heeft voor de Nederlandse regering.
  Namelijk oostendse compagnie 19 december.
  Mensen ga het internet op en bekijk Wikipedia.
  Het zwarte ras wordt weer belazerd zoals altijd wanneer worden jullie wakker.
  Kolonialisme is nog lang niet voorbij.
  Het leeft voort in gedekte vorm.


  gemodereerd
 2. Misschien heb ik al die tijd liggen slapen, maar ik heb nooit
  S.Simons, in de 2de Kamer iets over excuses horen praten.
  En nu beweert ze dat haar (partij BIJ1 )dat al die tijd erover
  heeft gehad! (Meisj go sribi yéréh!)

  sari tori

  Jacko


  gemodereerd
 3. Niet alleen mr zijn oor, maar ook Silvana Simons moet haar ook ter luister leggen bij Z.E. president Chandrikaperkash Santokhi en al de organiasties vd tot slaaf gemaakten in Suriname en Nederland.

  Ook de contractperiode vd Chinezen, Hindustanen, Javanen, Buru’s naar Suriname moet onder de loep worden genomen los vd tot slaaf gemaakte Afri die naat de Nieuwe Wereld werden gebracht.Wat men bij de contractperiode goed in ogenschouw moet nemen is dat de mensen werden geronseld mensen die daarvoor betaald werden door Nederlanders, Engelsen onder valse beloften en in de deports oa in Calcuta in India werden opgesloten totdat er een zeilschip/ motorboot ze naar Suriname 3 maanden op de Indische Oceaan en Atlantische Oceaan bracht. De Chinezen en Javanen uit hun landen waren nog langer onderweg om in Suriname te komen. Het was vaak niet vrijwillig. Ook de terug komst na de contractperiode van Suriname naar China, Java, India was ook niet gemakkelijk en daarom kregen wat geld en een stuk grond om in Suriname door te gaan met landbouwgewassen te verbouwen voor de Kolonisten. Op Java bestaat er nog een dorp Dessa Suriname. Zoek het op youtube of Google. Bovendien werden deze contractarbeiders niet met de fluwelen handschoenen aangepakt. Daarom wilden Indiase bestuurders ook niet dat ze naar Suriname e/o andere landen in de wereld als contractarbeiders werden gestuurd.

  Vele vd contracttanten, oa die uit India kwamen oa in Suriname van een koude kermist thuis. Het bleek dat ze niet in Shri Ram waren aan gekomen. De contractanten van India dachten dat ze naar het land van hun idelale koning gingen, Shri Rama.Dus zie hier hoe deze mensen onder valse voorwenselen naar Suriname zijn gelokt en zijn aangekomen.Dus als men denkt te spreken van vrijwillig en bewust is dit een schoolvoorbeeld van valse informatie en misleiding en dat is ook strafbaar en vraagt om excuses, zoals mr dat zegt bij de nazaten vd Afri – Surinamers geen punt maar een komma.

  Ook hier moeten excuses voor komen. Wat is de naakte realiteit? Toen de slavernij op 1 july 1863 werd afgeschaft moesten de slaven nog 10 jaar op de plantages blijven werken tot 1 july 1873. Er waren al in het distrikt Nickerie vanuit Guyana ( Britse kolonie waar de slavernij al in 1833 was afgeschaft contractanten en contractanten naar de west in Britse Kolonien, oa Guyana werkten
  om het werk vd slaven over te nemen op de plantages. Enkelen die na hun contract vrij kwamen, kwamen ook via Nickerie in Suriname.

  Op 5 juni 1973 kwam de eerste schip Lalla Rookh met contracten in Suriname aan. De Hollanders hadden gezien dat de Britten ( India was een kolonie van UK) hadden dit al gedaan en die volgden het voorbeeld na. Zo kwamen de Hindustaanse contractanten naar Suriname op de opgevallen plaatsen vd vrij gekomen slaven uit Afrika over te nemen en voor de Nederlanders, Joden, Kolonisten op de plantages te werken. Chinezen waren de Nederlandesrs mee gestart , later de Hindustanen en Indonesie die een kolonie was en Nederland gezien had wat de Britten die India bezaten en zij Indonesie, deden dat ook met de Javaanse contractanten.

  Ook Toegoenezen hebben de Nederlanders naar plantage Slootwijk gehaald in de jaren 60 vd vorige eeuw, maar dat is ook op een grote mislukking uitgelopen.

  Met deze voorbeelden vd andere groepen geef ik aan dat de open gevallen plekken vd afschaffing vd slavernij op 1 July 1873 over moest worden tenomen door andere “slaven”, die men onder een nieuwe naam contractanten noemde. Het werk op de plantages was even zwaar als voor de afschaffing vd slavernij, hadden ook weinig rechten en moesten keihard werken. Dit leidde ook tot verzet met alle gevolgen van dien en dat de bestuurders uit India of invloed rijke personen in India niet wilden dat Indiers naar oa Surinsme als contractant gingen. De kolonisten gingen wel door na wat aanpassingen en andere maatregelen tot er een einde kwam, maar toen volgden de Javanen uit Indonesie dat Nederlands bezit was.

  Ook de Buru zijn op slinkse wijze naar Suriname gebracht en aan hun lot over gelaten.

  De Nederlandse Kolonisten, Koninghuis van Oranje, Bestuurders vd Bataafse Republiek, de adel, geestelijken, Stad Amsterdam, Zeeland, vele kolonisten familues in de republiek, koopmannen, dominees, waren keiharde zaken mensen die groot kapitaal verdienden in de west, oa Suriname.

  Als wim naar Indonesis kan gaan excuses daar kan aanbieden, zou het hem sieren dat hij ook naar Suriname gaat, de kolonie toen van Nederland, waae zijn vader en moeder hem hebben verwekt.In Suriname kwam het zaadje van de nu overleden prins Claus en het eitje van zijn moeder prinses Beatrix bij elkaar. Dus koning wim moet ook weten waar hij verwekt is nl op Surinaams grondgebied.

  Dus wat zou mooi zijn om het land te zien waar het gebeurd is en exuses aan te bieden aan ( alle)/ de Surinamers.

  De slavernij is een apart verhaal, maar de diverse contractperiode is ook een verhaal apart dat ook om excuses vraagt. Mensen weg gehaald uit hun gebieden, families, culturen, zeden, gewoonten, enz, vaak met valse voorwenselen om voor het koningshuis, adel, kooplieden, dominees, joden, wapen- en munitie handelaren, rum enz valuta te verdienen in de bataafse republiek en later koninkrijk Nederland dat hierdoor schatrijk s geworden en hierin nog steeds dominant haar ppaats in de wereld heeft. Stad Amsterdam, West-Indische Compagnie, familie van cornelis van sommelsdijk, vele families van kolonisten. Vergeet niet dat er tussen de komingshuizen in Europa familierelaties bestaan. Ook wim I was getrouwd met een lid vh Koningshuis van UK.

  Zie ook dat NY en Suriname bij de vrede van Breda in 1667 geruild is tussen UK en Ned.Suriname was onder de Engelse periode aan haar top van bloei, 200 plantages die veel opleverden.

  Het is geen punt, maar komma. Dan praten hoe verder.

  De diverse contractperiode hebben ook gevolgen voor deze mensen gehad of gaat men vanuit dat alleen 1 soort groep geleden heeft vd Nederlandse kolonisatie.

  Nederland moet niet doen, wat ze al die tijd gedaan heeft met de Afri-Mens en dat anderen niets hebben meegemaakt. Ook hier moet naar gekeken worden, Koning wim, minister – president mr, vice minister – presudent kaag, minister weerwind enz.

  Deze etniciteiten zijn niet zomaar in Suriname trecht gekomen. Niet vanuit gaan dat het vrijwillig was. Nederland had er belang bij dat er voor de open gevallen plaatsen vd slaven, anderen nodig waren. Deze mensen zijn vaak misleid geworden door Nederland, Britten en waren het bezit van hen.


  gemodereerd
 4. Hebben deze groep mensen al hun excuses aan de indiase en aziatische bevolking gedaan. Want deze mensen hun nakomelingen en families hebben veel aziatische( javanen, chinezen) en indiase (hindoestanen) beroofd en vermoord. Zelf bij waterkant net is dat te lezen. Waarom moet Nederland zijn excuses gaan aanbieden dan honderden jaren geleden is gebeurd en een ieder is al dood. Maar de surinaamse aziaten en hindoestanen wachten op de creolen excuses voor het inbreken, stelen en het vermoorden van hun geliefde en families.Dat is nu en een bitter waarheid. Niemand kan dit van de creolen ontkennen. Wij weten allemaal dat zij de grootste groep in Suriname en overal zijn die anderen schade brengen. Maar niet een ieder. zeker 30 procent enz. Laatst hebben ze een chinese vrouw doodgeschoten. Dat is erg . Bied hiervoor met je afrikaanse groep excuses!


  gemodereerd
 5. Dit had Aaron moeten regelen tijdens de onderhandelingen over de onafhankelijkheid.
  Welke vervolgstappen wil men?
  En alleen voor de Surineds of ook voor alle Afrikanen in Nederland en voor alle Surinamers?
  Wil men bijv. ook subsidie voor het behoud van Winti?


  gemodereerd
 6. Herstelmaatregelen voor wie, BIJ1(een Nederlandse politieke partij), volgens de excuses rede van Rutte is dat alleen voor de Nederlanders, dus zijn eigen mensen (parochie, met Afrikaanse roots.
  De slavernij heeft plaats gevonden in ons Suriname, hier herstelmaatregelen nemen is helemaal niet genoemd. Hebben die mensen hier minder geleden dan de diaspora nl. Zijn de mensen hier minder slachtoffer dan de diaspora nl.

  Wat Rutte doet is de Nederlandse geschiedenis gladstrijken door de slavernij erbij te halen, heeft hij zelf gezegd, de Nederlandse bevolking bewust maken met dit onderwerp, de leemte opvullen, dan zijn we klaar, werk gedaan, iedereen tevreden.
  Zijn dit dan echte excuses????

  De erkenning van de wrede slavernij is positief en eindelijk in het openbaar uitgesproken door een wettelijke regering. Zijn er consequenties hieraan verbonden????

  Prachtig voor de diaspora nl, dat hun emancipatie, erkenning van hun leed, is erkend door Nederland, maar zij zijn geen staatsburgers van Suriname.

  Het is Nederland weer gelukt om de nazaten uit elkaar te drijven. Kijk maar hoe blij de diaspora nl is. Maar hun maatschappelijke plaats in de Nederlandse samenleving zal helaas niet veranderen. De toekomst zal het leren, er is een komma gebruikt en geen punt. (Een komma kan ook tijdelijk gebruik worden voor een definitieve punt😜)
  Trouwens dit is ook een politieke ‘dingetje’ van de politieke partij D66.


  gemodereerd
 7. mensen zie je wel dat die simons van bij1 ook voor de 400 000 Euro gaat per nazaat .
  maar die simons is toch nazaat van zwarte piet , en jij hebt zwarte piet zelf verbannen , dus voor jou is nu het spel uit , excuus is gekomen , dus oogjes dicht snaveltje toe en slaap lekker


  gemodereerd
 8. Is bijeen een ander woord voor €. Overigens vind ik dat de bevolking van Europa recht heeft op excuses voor de horigheid onder het anciène régime en een vergoeding voor het gemiste inkomen. Ook dient de koning van de Ashant als zijn goud in een fonds te storten als goedmaking.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES