zaterdag, juni 22, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijRaadslid Mairan Sewtahal over excuses slavernijverleden in zijn stad

Raadslid Mairan Sewtahal over excuses slavernijverleden in zijn stad

-

Does Travel - naar Suriname

Tap 20 november 2022 wan dropu fadon. A edeman fu a foto Den Haag tak wan lo sani ma a no sari ete. Wi yeye tai te tide, bika a dropu no sari. Wi sa tan feti te wi yeye lusu.” Woorden van het Haagse raadslid Mairan Sewtahal, naar aanleiding van de excuses van ‘zijn’ stad voor het slavernijverleden.

Zondag bood burgemeeester Jan van Zanen excuses aan voor Haag slavernijverleden. Dit deed hij tijdens een presentatie van een studie naar het slavernij- en koloniaal verleden van de stad. ‘Het moment is gekomen om daarvan rekenschap te geven’, zei hij.

Raadslid Mairan Sewtahal, initiatiefnemer van het Suriname Festival in Den Haag, was daarbij aanwezig. “Een kippenvel moment en een theater vol mensen met emotie. De welgemeende excuses in een stad van vrede en recht zijn op zijn plaats”, aldus het raadslid.

Volgend jaar is het 160 jaar geleden dat de slavernij is afgeschaft. Het begin is gemaakt in Den Haag zegt Sewtahal: het college heeft een budget van €150.000,- vrijgemaakt om het slavernijverleden te herdenken en te vieren.

Er zullen monumenten komen die herinneren aan de slachtoffers van kolonialisme en slavernij, op scholen zal er aandacht aan worden besteed en uiteraard zal 2023 een groot herdenkingsjaar zijn.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

10 REACTIES
 1. Ik vraag me af aan wie excuses aangeboden moet worden. Want de echte laatste slaven zijn al meer dan 100 jaar geleden overleden. Moet er dan aan de zesde generatie nakomelingen van vroege ex-slaven excuses aangeboden worden, waarvan een groot deel niet weer wat werken is??? Moeten de Macedoniërs ook straks excuses gaan aanbieden aan de wereld voor wat Alexander gedaan had??? enz.enz.

  Moet er dan ook geen excuses komen voor slachtoffers van roofovervallen, moord, roof van groepen die oververtegenwoordigd zijn hierin en waarvan andere groepen ernstig benadeeld worden in hun leven en waardoor de economie ook zeer zwaar getroffen wordt. Of is het dan appels met peren vergelijken.


  gemodereerd
 2. Marian Sewtahal, scheid toch uit met je hypocriet gelul. Wat weet jij nou over de slavernij? Het is toch o zo makkelijk mensen, in dit geval jouw witte collega’s en de burgemeester naar de smoel te lullen. Ga je eigen mening vormen.
  Ik ben het eens met @sovr hierboven. De hele wereld moet excuses aanbieden. India moet ook aan jouw soortgenoten in Suriname excuses aanbieden, dat deze mensen onder barre omstandigheden naar Suriname zijn gebracht.


  gemodereerd
 3. Aan de Joodse nazaten van de Holocaust zijn ook excuses en reparations aangeboden. Aan de nakomelingen van slachtoffers van de Japanse slachting in Hiroshima en Nagasaki zijn ook excuses aangeboden. Aan de nabestaanden in Indonesië is ook een excuus aangeboden gepaard gaande met herstelbetalingen. Waarom zouden dan ook geen excuses aan de nakomelingen van tot slaaf gemaakten mogen worden aangeboden?


  gemodereerd
 4. Investeer in saamhorigheid en verbroedering.
  Investeer niet in aanpak discriminatie maar
  investeer in promotie van gelijkwaardigheid.

  Politiek en media kunnen veel kleurrijker !

  Nederland is wat gelijkwaardigheid betreft nog zeer barbaars, zelfs vrouwen verdienen minder dan mannen met dezelfde functie. Het is dus niet alleen discriminatie van andere culturen.

  Ook Nederland heeft een mindshift nodig.
  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  gemodereerd
 5. Als ik een slachtoffer van een roofiverval in Suriname ben, heb ik niets te maken met wat Alexander de Grote eeuwen geleden ergens anders in de wereld heeft gedaan. Degene of de nakomelingen van hem, die mij of mijn nakomelingen hebben benadeeld en geschaad, hoeven niet naar Alexander de Grote te kijken om het onrecht mij en mijn nakomelingen aangedaan te herstellen. Moeten alle misdadigers die voor ons kwamen eerst gestraft worden voordat ik als slachtoffer van een recente overval recht gedaan kan worden? Als dat zo is kunnen we nu meteen alle misdadigers, die opgesloten zitten, vrij laten. Israel en Duitsland wachtten toch ook niet totdat de slachtoffers van Alexander de Grote herselbetalingen gekregen hadden om de huidige staat Israel te steunen bij de opbouw van Israel?


  gemodereerd
 6. het jaar 2023 wordt een rampjaar , en excuus aanbieden voor dit of dat zal niet helpen , en oude koeien uit de sloot halen heeft geen zin meer , vele landen zullen er in 2024 niet meer zijn


  gemodereerd
 7. Allereerst zou Afrika zijn excuses moeten aanbieden. Het is bekend dat zij hun kinderen als slaven hebben verkocht aan de blanken. Maar daar valt natuurlijk niks te verdienen. Dus moet waar er geld te halen valt zijn excuses aanbieden. Hypocriet.

  En de groep Surinamers die oververtegenwoordig zijn in roof en criminaliteit hoef geen excuses aan te bieden aan de duizenden slachtoffers die graag willen vluchten maar geen kant op kunnen.


  gemodereerd
 8. @Filia even voor de duidelijkheid: wij hindoestanen zijn niet als slaven maar als contractarbeiders gebracht. En wij hindoestanen klagen nooit over Nederland of nederlanders. We zijn trots op on cultuur. Hindoe of moslim maar in Suriname worden wij vandaag als een van de machtigste en hoogste gezien. Omdat we hard werken voor ons geld. En de slaven die uit afriks kwamen waren grotendeels dieven, moordenaars vandaar de hun eigen afrikaanse stamhoofden ze doorverkochten aan Nederland en ze zijn naar Suriname gekomen en hun generaties tot generaties hetzelfde opvoeding gegeven. We weten allemaal wie die dieven en moordenaars in Suriname tot heden zijn. Als hindoestaans ben ik trots dat ik door de nederlanders naar Suriname ben gebracht en ik woon nu in Nederland. Ik ben vaak naar India geweest en onder welke armoede grens ze leven. Van waar we uit India afkomstig zijn.. daar zijn mensne nog steeds erg arm. Ik ben trots op mijn voorouders dat ze kozen als contractarbeiders naar Suriname gegaan. Ik bedankt mijn voorouders en Nederland . Bedankt .


  gemodereerd
 9. Het gaat de nazaten van de slavernij niet alleen om excuses, maar meer om euro’s.
  Zij verwachten dat aan die excuses ook compensaties worden gekoppeld.
  Maar ja,…compensatie aan wie???
  Misschien… walapa & kwie-kwie…

  Mijn advies: geef het leven & verleden van je voorouders een plek, verwerk het en ga over tot de orde van de dag. In het verleden blijven wroeten, helpt je geen steek verder!


  gemodereerd
 10. Meneer Mairan Sewtahal,
  Het is algemeen bekend dat niet alleen de blanken aan de slavenhandel verdiend hebben. Ook het eigen ras heeft er flink aan verdiend. In Suriname was mevrouw Elizabeth Samson een berichte slavenhandelaarster die haar eigen soortgenoten aan de Europeanen verkocht.
  Gaat de achterban ook excuses vragen aan de nazaten van Elizabeth Samson, de eerste zwarte vrouwelijke slavenhandelaarster ?

  Over haar schreef C. Macleod het volgende
  Zo ook Elisabeth Samson. Alleen al in haar luxueuze woonhuis aan de Heerenstraat leefden 44 mensen in slavernij om haar en haar man te bedienen. Op plantage Clevia verbouwden 208 tot slaaf gemaakte mannen, vrouwen en kinderen koffie voor hun zwarte meesteres. De man met wie Elisabeth samenwoonde, streed tegen de Marrons die zich tegen de slavernij verzetten. Hij beschermde de planterskolonie, en daarmee het systeem van uitbuiting waaraan Elisabeth zelf alleen door toeval ontsnapt was.

  Het getuigt van groot hypocriet gedrag om te denken dat alleen Europeanen zich schuldig hebben gemaakt aan slavenhandel.
  Toe toon eens wat daadkracht en breng de waarheid onder de aandacht


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES