maandag, juni 24, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politie'Staphorst maakt vreedzaam protest onmogelijk door geweldplegers ruim baan te geven'

‘Staphorst maakt vreedzaam protest onmogelijk door geweldplegers ruim baan te geven’

-

Does Travel - naar Suriname

Zaterdag 19 november is het Kick Out Zwarte Piet (KOZP) voor de zoveelste keer onmogelijk gemaakt om van het demonstratierecht gebruik te maken. KOZP wilde zaterdag op vreedzame wijze demonstreren tijdens de Sinterklaasintocht in Staphorst tegen de aanwezigheid van de racistische karikatuur zwarte piet en vóór een inclusief Sinterklaasfeest voor alle kinderen.

De betogers van KOZP werden na het eenzijdig besluit van de burgemeester om de demonstratie te verbieden onder begeleiding van politie en ME – de begeleiding die níét werd ingezet om de demonstratie te faciliteren – teruggebracht naar Zwolle. Jerry Afriyie (KOZP): “Ons demonstratierecht is wederom geschonden. De burgemeester heeft politie en ME niet ingezet om de demonstratie van KOZP mogelijk te maken, maar juist om ruim baan te maken voor geweldplegers.”

Fakkels en vuurwerk
Vanaf 9 november, tien dagen voor de intocht, is er veelvuldig contact geweest met de driehoek van de gemeente Staphorst om de demonstratie mogelijk te maken: KOZP werd verzekerd dat Staphorst zich bewust was van de risico’s die een racistisch en vijandig publiek zou kunnen creëren; de gemeente zou zorgdragen voor de veiligheid van KOZP. Al vroeg bleek die veiligheid in het geding: demonstranten die met eigen vervoer naar Staphorst probeerden te komen, werden opgewacht door racisten die hun auto vernielden. De auto’s en bussen met demonstranten werden opgewacht door trekkers en auto’s.

De beloofde politiebegeleiding liet KOZP in de steek voordat de bestemming in Staphorst bereikt was, waarna geweldplegers hun gang konden gaan. Meermaals probeerden ze, vaak in blackface geschminkt, bussen te blokkeren en in te sluiten. Er werd met eieren gegooid, vreedzame demonstranten en hun voertuigen werden overgoten met brandstof en bekogeld met fakkels en vuurwerk. Het is duidelijk dat dit extreem gevaarlijke situaties heeft opgeleverd die nog veel slechter hadden kunnen aflopen.

Ook onafhankelijke waarnemers van Amnesty International werden met geweld belaagd. “Wij dringen aan op een onderzoek naar de gebeurtenissen van vandaag en een publieke veroordeling van dit geweld. Het geweld van vandaag is een bedreiging van ieders recht om vreedzaam te demonstreren”, aldus Amnesty Nederland.

Kennisgeving heeft geen zin
Om 14:00 uur, de tijd waarop de demonstratie zou beginnen, besloot de burgemeester van Staphorst, Jan ten Kate, de demonstratie alsnog te verbieden omdat naar hun zeggen de veiligheid niet gegarandeerd kon worden; inzet van de politie zou op de toegangswegen naar Staphorst nodig zijn. De betogers van KOZP werden onder begeleiding van politie en ME – de begeleiding die níét werd ingezet om de demonstratie te faciliteren – teruggebracht naar Zwolle. Ondertussen ging de intocht in aanwezigheid van racistische karikaturen in Staphorst vrolijk door zoals gepland.

KOZP is boos en teleurgesteld dat de gelegenheid om op vreedzame wijze een krachtige stem te laten horen tegen zwarte piet-racisme in Nederland is geblokkeerd. De gemeente Staphorst heeft ruim de tijd gehad maatregelen te nemen om de demonstratie te faciliteren en had op basis van eerdere ervaringen kunnen zorgen voor voldoende voorbereiding. Vandaag is voor de zoveelste keer gebleken dat het doen van een kennisgeving van een demonstratie er niet toe heeft geleid dat KOZP veilig heeft kunnen demonstreren. Dit leidt bij KOZP tot grote twijfels over de vraag hoe zinvol het is om protesten aan te melden, wanneer die kennisgevingen keer op keer gebruikt worden het recht op demonstratie in te perken door autoriteiten en vijandig publiek.

Jerry Afriyie (KOZP): “Wanneer demonstreren onmogelijk gemaakt wordt, moet een burgemeester pal voor de rechten van de demonstranten gaan staan. We wachten op de dag dat een burgemeester als de veiligheid niet gegarandeerd kan worden een intocht afzegt, in plaats van een demonstratie.” 

Media framing
Over de racistische acties van de geweldplegers wordt in verschillende media te tendentieus bericht: zo wordt gesproken over ‘botsingen tussen betogers’ en ‘een grimmige sfeer’ zonder dat daarbij gemeld wordt dat dreiging en geweld – evenals in voorgaande jaren – volledig van de kant van tegenstanders van een aanpassing van het feest komt. Framing die mensenlevens in gevaar brengt en onomkeerbare immateriële schade aanbrengt. Framing die het voor KOZP en bondgenoten nóg moeilijker en gevaarlijker maakt om te demonstreren voor verandering.

Vervolgstappen
Er wordt aangifte gedaan door degenen die aangevallen zijn. KOZP overweegt daarnaast aangiftes voor vernieling van de bus, het blokkeren van de weg en het gooien van vuurwerk en beraadt zich op juridische vervolgstappen naar aanleiding van de rol van de autoriteiten in de gebeurtenissen die ertoe hebben geleid dat het demonstratierecht wederom geschonden is.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

12 REACTIES
 1. Zwarte Piet Racisme is geweldigdadig: Zelfs Amnesty International waarnemers werden met GEWELD belaagd.

  De burgemeester van de plaats Staphorst: Je moet je schamen!!
  Je bent burgervader voor slechts een geweldadig groepje.

  Ga je schamen man!!
  Weg met Racistisch Zwarte Piet!!


  gemodereerd
 2. Als een groep blanken in een Afrikaanse land zouden demonstreren tegen wat dan ook bestond een grote kans dat ze in de kookpot zouden eindigen of voor de nijlkrokodillen gegooid worden


  gemodereerd
 3. Staphorst met zn fanatieke christenen en dan zo racistisch en haatdragend.
  Mensen met haat worden niet in de hemel toegelaten.
  Ga maar na!


  gemodereerd
 4. Jacobus, net zoals de ‘vredelievende’ Belgen, onder aanvuring van hun koning Leopold gedaan hebben met de bewoners van Congo zeker? Jij hebt je informatie vast uit Belgische cartoons als Kuifje in Afrika van Herge, waarin Afrikanen als primitief en geweldadig worden afgeschilderd terwijl het de Belgen waren die in Congo miljoenen Congolezen vermoord en verminkt hebben door ze met geweren te beschieten en met houwers op ze in te hakken.


  gemodereerd
 5. @@@Jacobus ,
  Dat doen ze inderdaad met blanke pedofielen,homo,s,rk priesters,racisten en slavendrijvers.


  gemodereerd
 6. Nasty Amnesty, niets te doen of zo!

  Jullie moeten naar landen waar mensen worden vermoord. Ga maar op oriëntatie bezoek in iran, mynamar, russia, china, ukrainie of burkini faso. Is vele malen urgenter.

  Wat doet kozp in een dorp. Er wonen niet eens zwarten daar. Jullie maken het onmogelijk voor mogelijke toekomstige asielzoekers. Misschien moeten ze die asielzoekers bij afriye thuis plaatsen, zijn je landgenoten toch. Kapsoneslijer.


  gemodereerd
 7. Dit verzet is niet gericht tegen Sinterklaas maar tegen zijn domme zwarte knecht en slecht Nederlands sprekende Zwarte Piet. ( kennelijk in de plaats gekomen van Sjors en Sjimmie).
  Ik ben bang dat, als er geen oplossing hiervoor gevonden wordt, het verzet zich zal uitbreiden van KOZP naar KOZP en KOS.
  (Kick out zwarte Piet en Kick out Sinterklaas.)
  Onthoudt: Geen zwarte Piet zonder Sinterklaas. Dus: Sinterklaas weg; Zwarte Piet ook weg. Voor mij geen Sinterklaasfeestjes meer. Jammer dat de kinderen de dupe hiervan zullen worden, maar ik moet protesteren tegen racisme.


  gemodereerd
 8. Als ze in de kookpot zouden eindigen, zou er nooit slavernij hebben bestaan en dan zouden ze ook geen Afrikanen met grof geweld kunnen ontvoeren uit Afrika en onder dwang de westerse cultuur, westerse namen, en westerse geloof opdringen.


  gemodereerd
 9. Waarom KOZP perse wil demonstreren tijdens een Sinterklaas intocht voor een reeds ingezette en onomkeerbare verandering in de Sinterklaas viering, wordt kennelijk alleen ingegeven om aandacht te krijgen voor het KOZP en niet voor de in de Nederlandse samenleving onderhuidse en latente aanwezige institutionele discriminatie. Juist daar te gaan demonstreren waar de Nederlandse samenleving het meest “rechts” is en zeer gesloten, geeft blijk van een gigantische minachting voor deze gemeenschap en bereikt het KOZP het tegengestelde, daar men kan verwachten dat er gewelddadige reacties kunnen komen op het demonstreren tegen zwarte Piet. Het KOZP weet dit en doet dit expres. Kan men weer roepen dat hun grondrechten zijn geschonden. En men neemt natuurlijk vooral waarnemers van Amnesty mee om te laten zien hoe schandalig deze staphorsters wel niet zijn.
  Jerry Afriyie, een Nederlander met Ghanese roots uit de Ashantie Region, heeft een grote mond over racisme. Maar vergeet wel even dat zijn volk (de Ashanti’s) slavenhouders waren die hun slaven lieten werken in de goudmijnen en slaven van hun eigen volk en die van anderen verkochten. Men ging zelfs op grote expedities om bij anderen mensen te roven en te verkopen als slaaf.
  Waar Nederland (beter laat dan nooit) na jarenlange discussies, excuses aanbied voor het slavernij verleden, is er van zijn volk nog nooit een discussie geweest over hun rol in de slavernij, laat staan dat er ooit excuses zullen komen.
  Wat Nederland nodig heeft, zijn mensen die anderen onderwijzen in wat er gebeurd is tijdens de slavernij, maar vooral ook daarna. Voormalige slaven moesten nog jarenlang blijven werken voor hun “meester”. In Indonesië zijn de laatste slaven pas in de 2e wereld oorlog vrijgelaten. Dit wordt niet of nauwelijks onderwezen op de Nederlandse scholen. En waarom kent Nederland geen Ketti Koti, zoals in SU? Mensen met SU roots worden dagelijks gediscrimineerd, niet omdat ze uitgescholden worden voor vieze zwarte Piet, maar omdat er openlijk of geniepig vragen worden gesteld aan de kunde van een persoon. Dat lijkt mij een beter doel, dan geweld uitlokken voor iets wat al op gang is gezet.


  gemodereerd
 10. Welke media schonk wel aandacht vorig jaar september bij het bezoek van ZE Santokhi aan Nederland? De zwarte racisten die daar de meest verschrikkelijkste verwensingen en racistische opmerkingen maakten, beroepen zich op de vrijheid van meningsuiting. Nu piepen ze als een stelletje kindjes en hebben ze de mond vol over de racistische bejeging door de Nederlanders. Hadden jullie destijds ook je kleppen opengetrokken en het racisme van het gespuis uit vooral de Bijlmermeer veroordeeld. Dan hadden jullie meer medestanders in de strijd tegen racisme.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES