maandag, juni 17, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijPresident Santokhi vraagt aandacht voor klimaatfinanciering tijdens COP27

President Santokhi vraagt aandacht voor klimaatfinanciering tijdens COP27

-

Does Travel - naar Suriname

President Santokhi heeft op dinsdag 8 november tijdens de klimaatconferentie COP27 gesproken. Het staatshoofd gaf tijdens zijn toespraak aan, dat na COP26 de gevolgen van klimaatverandering duidelijk zijn waargenomen, waaronder overstromingen, orkanen, ernstige droogte en bosbranden. Echter vallen er weinig acties te merken voor het naleven van het akkoord van Parijs.

Het staatshoofd gaf verder aan, dat hij Suriname, één van de slechts drie landen die een CO2-negatieve uitstoot hebben, vertegenwoordigt. Echter is ons land zeer kwetsbaar voor klimaateffecten, vanwege onder andere de lage kustlijn, die wordt bedreigd door de zeespiegelstijging.

Suriname heeft zijn Nationally Determined Contributions (NDC) omgezet in een investeringsplan, dat gereed is voor implementatie. Ons Nationaal Klimaatakkoord dat volgend jaar zal worden ondertekend, geeft onder andere weer de prioriteit aan schone energie. Zo is reeds vijftig procent van onze energie hernieuwbaar.

Ook in de rol als CARICOM-voorzitter heeft Santokhi aandacht gevraagd voor het Caribischgebied dat vanwege het ontbreken van fondsen, voor de aanpak van klimaatverandering en herstel van opgelopen schade, genoodzaakt is om leningen te nemen. Dit zorgt voor stremming van de ontwikkeling van deze landen.

De inspanningen van de VN-secretaris-generaal Antonio Guterres voor wijziging van het rangschikkingssysteem van landen worden gewaardeerd. De Surinaamse president sprak de hoop uit dat de toegang tot fondsen eenvoudig zal zijn en vrij van bureaucratische procedures.

Tot slot heeft Santokhi de internationale gemeenschap opgeroepen om de toezegging voor de miljarden na te komen, alsook meer inspanningen te getroosten voor naleving van de akkoorden om onze wereld te redden.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

22 REACTIES
 1. Volgens mij luister behalve Melissa niemand naar de president van Suriname. Op deze klimaattop gaat de meeste aandacht naar Afrika.


  gemodereerd
 2. Met een grote delegatie en vrouw helemaal naar Egypte om een standaard verhaaltje dat begint met “Ik vraag aandacht voor..” te vertellen. Hij had gewoon een email kunnen sturen, dat had veel kosten en CO2 uitstoot kunnen besparen. Veel staatshoofden van belangrijke landen zijn niet gegaan naar de COP27. Dus zoals altijd nutteloze show.


  gemodereerd
 3. We zijn nu 27 klimaatconferenties verder en nog zijn wij geen ene fck opgeschoten.
  Geloof ‘t of niet, overeenstemming over een bindend klimaatakkoord zullen wij nooit bereiken.
  Maak voor mij part een begin met de armoedebestrijding op deze godvergeten aardkloot.


  gemodereerd
 4. Ons Nationaal Klimaatakkoord dat volgend jaar zal worden ondertekend, geeft onder andere weer de prioriteit aan schone energie. Zo is reeds vijftig procent van onze energie hernieuwbaar. Aldus de president.

  50% procent van onze energie hernieuwbaar? Kan iemand mij uitleggen wat de president hiermee bedoelt?
  Men had al lang een dam rondom Suriname moeten bouwen om het stijgende water tegen te houden en mangrove rondom Suriname moeten planten om de klap van een eventuele Tsunami op te vangen.
  En de dam hoeft niet duur te zijn als men het met ADOBO doet.
  Adobo is een mengel van klei zand en troep (mag ook koeienmest zijn); in zon gedroogd wordt het zo hard als steen.
  In Afrika gebruiken ze dit om huizen te bouwen.


  gemodereerd
 5. Kijk eens hoe zelfverzekerd deze staatsman de wereld te woord staat. Hij stipt precies het probleem aan van de klimaatverandering en welke gevolgen deze voor Suriname heeft. Welke president heeft ooit eerder de lage zeespiegel en de vele overstromingen in Suriname ter sprake gebracht ? De president voor hem was alleen maar geïnteresseerd in jonge meiden, drugshandel, sopie, Hezbollah terroristen maar gaf geen ene moer om het welzijn van Suriname en het volk. Neen, de huidige president heeft onze ogen geopend en hij zal Suriname naar welvaart, veiligheid en voorspoed leiden.


  gemodereerd
 6. Zoveel domheid observer, wat surf je dan op of moet ik schrijven wat snuif je dan op
  Onze president maakt het rijke westen nog eens duidelijk dat zij hun afspraken moeten nakomen, dat Suriname niet schuldig is aan de uitstoot van CO2. INTEGENDEEL
  Brazilie Bolsonaro heeft bossen laten kappen, omdat het rijke westen neit met geld over de brug komt.
  Suriname heeft ze allemaal bij de ballen. Flink knijpen nu. De nood is hoog bij de schuldenaars
  Gelukkig heeft onze President zich bewapend met mensen die hersenen hebben en die voor tijdens en na de toespraken zaken kunnen regelen met Europa, China, en de VS. Daar worden zaken gedaan dombo
  Dat jij dat niet ziet is te begrijpen, te dom geen scholing.kijk naar het milieu waar in je leeft en kleeft. Wojo boj.
  Troost je er zijn nog veel meer dombooooooooooooooooos hier die er ook de ballen van begrijpen zoals eigen mening hahaha eigen mening 😁😁maar graag hun gal willen spuiten. waarschijnlijk gaat het niet zo goed met ze in Bimri 💩💩. Mars ga die poort voor me openhouden


  gemodereerd
 7. Echter vallen er weinig acties te merken voor het naleven van het akkoord van Parijs.

  van je eigen beloftes heb je ook nog niets waargemaakt
  dus hoor wie nu een grote bek heeft opeens

  vanwege onder andere de lage kustlijn,
  omdat de mangrove bossen gesloopt zijn door over bevissiing
  en maar vergunningen geven aan guyana zonder er iets voor terug te krijgen
  huizen zijn op neuten gebouwd aan de zeekant, dus dit is al decennia gaande
  zelfs met een gebouwde dijk die dit behoort te voorkomen gebeurd het nog

  Tot slot heeft Santokhi de internationale gemeenschap opgeroepen om de toezegging voor de miljarden na te komen
  zodat deze gladjakker met family en friends weer hun zakken kunnen vullen
  zoals deze groep al doet vanaf het begin van deze minkukel zijn regeer periode


  gemodereerd
 8. Whahahaha @Djivairo uitstekend verwoord.

  Daarnaast wil ik toevoegen dat het niet uitsluitend om de speech gaat.
  Dit zijn de dagen om in een kort tijdsbestek te lobbyen en banden te versterken met je nieuwe vrienden.
  De meetings tussendoor ‘achter gesloten deuren’ zijn belangrijk.
  Vandaar die lege stoelen, omdat deelnemers zoveel mogelijk opportunity’s willen behalen voor hun land. Een enerverende bezigheid in een hermetisch afgesloten gebied, in een land waar je niet dood gevonden wilt worden.

  De meeste surineds hebben absoluut geen idee wat de bijdrage is van president Rutte, maar ze zitten bovenop alle bewegingen van suri.


  gemodereerd
 9. Heel veel succes toegewenst president en ook als voorzitter vd CARICOM in verband met de klimaatsverandering, opwarming, in de wereld op de klimaattop in Sharm El – Sheik in Egypte.

  Zet u Suriname als groenste land vd wereld goed op de klimaattop en dat de geindustriele landen Suriname gaan betalen voor haar bijdrage en ter voorkoming dat door de opwarming en smelten vd ijskappen we onder water komen. Het zoute zeewater is ons al tot de lippen gestegen.

  Het is al 5 voor 12, de hoogste tijd dat er nu betaald moet worden.


  gemodereerd
 10. @Kwakoe van Helena Christina: Blijkbaar wordt 50% van elektriciteit in Suriname opgewerkt door waterkracht (Afobakadam) en in een zeer kleine mate door zonnepanelen. De rest wordt met fossiele grondstoffen opgewekt (diesel generatoren).
  Wat Suriname nodig heeft om eventuele zeespiegel stijging (tsunami is iets anders, gebeurd vooral als gevolg van een aardbeving in de oceaan) tegen te gaan is iets vergelijkbaars met de Oosterscheldekering in Zeeland (NL) en dat kost miljarden. Een dam met klei en zand gaat je niet echt beschermen.
  @Jantje uit Livorno: Blijf maar lekker dromen en slijmen


  gemodereerd
 11. achterlijk paarseeeee reactiessss……daarom in 10 jaar tijd de land naar kloteeeee

  Atoem…….ook direct de laan uit sturennn….slechte voorbeeld voor de samenleving…


  gemodereerd
 12. De Aarde warmt niet op door uitstoot van de industrie, maar door de steeds groter wordende zonden van de mens. Tegen het laatste wil men echter niets doen.
  Ook Suriname pakt de misdaad niet genoeg aan.
  De rijke landen willen alle schuld op de arme landen afschuiven terwijl grote zonden zoals abortus en goddeloosheid (porrnoo) het meest in de rijke landen voorkomt.
  Kinderhandel is typisch een verschijnsel van de rijke landen. Het aantal peeedooos is heel groot in de VS en in Europa en Nederland is koploper in de productie en verspreiding van kinderporrnoo.
  Het wordt tijd voor een zondeconferentie ipv een klimaatconferentie.


  gemodereerd
 13. Als je zo overtuigd bent dat ZE Santokhi zijn zakken heeft gevuld en zijn vrienden ook heeft laten meeprofiteren, dan adviseer ik jou om tegen ZE President aangifte te doen wegens ambtsmisdrijf. Bij mijn weten heb ik ZE Santokhi nooit geld zien strooien in disco’s of in het binnenland. Wel is mij bekend dat zij op scholen langsgaat om schoolpakketten uit te delen. Maar is dit zo erg ?
  Toe, wees eens een kerel met ballen en doe aangifte tegen deze pres.
  Of zijn jouw balletjes uitgedroogd ?


  gemodereerd
 14. @ kwakoe van Helena Christina (Pure Afrikaanse naam Kwaku fu Huluna Chrufufuku)

  Citaat: In Afrika gebruiken ze dit om huizen te bouwen.
  En toch verzuipen ze in Afrika !!!!!


  gemodereerd
 15. Een president is niet alleen een leider van zijn land maar ook een vertegenwoordiger van zijn land !
  Z.E. Santokhi doet keihard zijn best om de beschadigde reputatie van Suriname internationaal te herstellen !
  M.a.w. hij probeert failed state en drugsdoorvoerland Suriname weer te veranderen in Adoring Surinam !

  Maar de A-nationalisten hebben daar neks mee te maken, zij willen alleen maar subsidie en donaties.

  Wereldwijd wordt over het belang van deze conferentie gesproken, maar de A-nationalisten zoeken alleen redenen om te klagen en te denigreren.

  Wij werken aan een beter Suriname.
  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  gemodereerd
 16. @ Bos Kapper
  Alvorens te reageren op een positieve bijdrage van een medereageerder, zou je je misschien in het vervolg wat beter in kunnen lezen en geen appels met peren vergelijken, in het Surinaamse geval praten we over zeespiegel stijging, door een wal op te werpen kan je structureel iets doen, in het geval van Afrika gaat het om overstromingen (door hevige en langdurige regenval) in de rivierdelta’s, waar mensen willens en wetens bouwen in ‘flood area’s, als er stroomopwaarts dan ook nog stuwdammen opengezet worden, hou je zeker je voeten niet droog.


  gemodereerd
 17. eigen+- mening , jij bent gewoon een VHP hater , en jij zit in Nederland , verdomd bemoei je met dingen daar , en jij bent geen Surinamer , dus rot op , en iemand zei hier al als je nou naar hier komt kun jij persoonlijk Santokhi en Melissa en de VHP uitjouwen en vraag mul mee die zal naast je staan en als paars duo kunnen jullie het Wilhelmus ter gehore brengen , nou ze zullen applaus geven hoor dat jullie rood achter jullie oren wordt , maar we horen dat jullie vliegangst hebben om met de slm te vliegen , en de KLM lusten jullie niet


  gemodereerd
 18. President Santokhi en minister ramdin , jullie hebben geen respect voor al die mensen die vermoord zijn in venezuela door die dictator maduro , en met deze moordenaar aan tafel te gaan zitten en overleggen van dit of dat , het zelfde doet U hier in Suriname dat U geen respect hebt voor de mensen die tijdens de coup , de decembermoorden en de slachtoffers van de binnenlandse oorlog zijn vermoord door ddb , en u praat met hem
  na 2025 zal u geen president meer zijn , maar wees nu op u hoede , want hier gaan die paarsen weer een coup plegen , en dan bent u eerder president af


  gemodereerd
 19. Klimaat verandering is van alle tijden. De klimaatleugen echter, slechts iets van deze tijd en door de globalisten bedacht. Als deze fantasten verdwijnen, zal ook de klimaat leugen tot het verleden behoren.


  gemodereerd
 20. @ kwakoe van Helena Christina (Pure Afrikaanse naam Kwaku fu Huluna Chrufufuku)

  Bedankt voor de Afrikaanse vertaling. Ik dacht dat de droogte ook een probleem was in Afrika en niet alleen de overstromingen in Nigeria.

  @ Observer

  Stelling: wat in het klein gebeurt kan ook in het groot geschieden
  Een korte les leemsteen en bakstenen maken voor de onwetenden:
  Leemsteen(Adobe) Bron Wikipedia

  Vernieuwing van een deklaag van een adobemuur
  Leemsteen (Engels: mudbrick; Frans: brique crue) of adobe is ongebakken kleisteen die in de zon gedroogd is en als bouwmateriaal gebruikt wordt. Behalve klei en water, worden bij de vervaardiging ook zand en een organisch bindmiddel – vaak stro of mest – gebruikt.
  Het mengsel wordt in een mal gestampt en buiten in de zon gedroogd. Vooral in het Midden-Oosten, Noord-Afrika, Zuid-Amerika en het zuidwesten van Noord-Amerika en Spanje zijn gebouwen van adobe te vinden.
  Adobe heeft goede thermische eigenschappen. Overdag kan het veel warmte opslaan die ’s nachts vrijgegeven wordt. Bij aardbevingen worden gebouwen die met adobe gebouwd zijn snel beschadigd. Tijdens de aardbeving in Bam op 26 december 2003 werd het grootste van adobe gemaakte gebouw ter wereld, de citadel van Bam, zwaar beschadigd.
  De techniek werd voor het eerst toegepast in Mesopotamië. Omstreeks 4000 voor Christus kwam aldaar bovendien het gebruik van houten mallen in zwang, waarmee stenen van gelijke vorm en grootte verkregen werden. Vanaf ca. 3200 v. Chr. werden dergelijke stenen voor het eerst ook gebakken, hetgeen het ontstaan gaf aan de baksteen. Een andere plek waar ongebakken kleistenen al vroeg veelvuldig toegepast werden, is het oude Egypte, waar men ze gebruikte bij de bouw van huizen, verdedigingswerken (onder meer als muren rond de tempels) en grafmonumenten. In de Lage Landen werden leemstenen in bepaalde plattelandsgebieden gebruikt voor het bouwen van binnenmuren. In de 19de eeuw is er in Uden zelfs een fabriek van dergelijke stenen geweest.
  Thans wordt leemsteen nog steeds gebruikt in vele landen in Azië en Afrika, onder andere in China, Iran, Jemen, Egypte, Mali, Burkina Faso en Niger. Ook in de Nieuwe Wereld werd of wordt dit bouwmateriaal aangewend, zoals in Peru en in het zuidwesten van de Verenigde Staten. In Zuid-Europa komt leemsteen met name in Spanje voor. Een van de grootste en bekendste gebouwen in leemsteen is de Grote moskee van Djenné in Mali. Hier zijn de afzonderlijke stenen niet zichtbaar, omdat de wanden bestreken zijn met een laag leem om ze beter bestand te maken tegen weer en wind.

  En zo bouwt men een dam

  Een aanverwante bouwwijze is de stampbouw (Engels: rammed earth; Frans: pisé), waarbij een wand niet uit afzonderlijke stenen wordt opgebouwd, maar als geheel tot stand komt door het aanstampen van een mengsel van klei (of leem), water, zand en stro (of mest) in een bekisting. Deze techniek is onder meer gebruikelijk in Marokko en wordt zelfs – mede vanwege de goede isolerende eigenschappen – in beperkte mate toegepast in moderne woningbouw.


  gemodereerd
 21. @ Franciscus 9 november 2022 Bij 15:00: Jij verdient de Nobelprijs voor natuurkunde en scheikunde tegelijk voor je uitleg en bewijs voor klimaat ontregeling.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES