Volksgezondheid waakt voor intrede snus nicotinezakjes in Suriname

8
Foto (c) EC-Lous

Het ministerie van Volksgezondheid waakt ervoor dat nicotinezakjes snus hun weg naar Suriname vinden. Dit verslavend middel wordt reeds enige jaren gebruikt in voornamelijk Europa, maar lijkt de afgelopen periode een trend te worden.

Het uit Zweden afkomstige ‘snus’ (spreek uit: ‘snuus’) is een methode waarbij je nicotine binnenkrijgt zonder te roken.

Het ministerie heeft eerder deze week een persbericht de deur doen uitgaan, waarin de Surinaamse samenleving wordt geattendeerd op het bestaan van snus en de schadelijke effecten hiervan voor de gezondheid. De Communicatie Dienst Suriname sprak hierover met Volksgezondheidsdirecteur Rakesh Gajadhar Sukul.

Gajadhar Sukul zegt dat het ministerie door de lokale inlichtingen- en veiligheidsdiensten is geïnformeerd over het spul. Deze diensten zijn op hun beurt door buitenlandse counterparts alert gemaakt. De functionaris merkt echter op dat snus vooralsnog niet geconstateerd is in Suriname; er zijn tenminste geen meldingen hiervan ontvangen.

“Maar we moeten alert blijven”, waarschuwt directeur Gajadhar Sukul. “Het gaat om een drugssoort die in aantrekkelijke verpakking wordt aangeboden aan vooral kinderen, met de bedoeling dat zij eraan zuigen”, voegt de functionaris eraan toe. Hij legt vooral de nadruk op het verslavend effect.

Gajadhar Sukul roept ouders, verzorgers en leerkrachten op tot extra oplettendheid. Op de gehele samenleving doet hij een beroep alert te zijn. Het bericht van het ministerie is volgens hem de eerste stap om de samenleving bewust te maken van deze drugs.

Het departement zal via zijn werkarmen zoals het Bureau voor de Openbare Gezondheidszorg (BOG), het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS), de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) en de Medische Zending (MZ) de boodschap verder verspreiden. “Zodat wij onze kinderen en samenleving beschermen tegen deze schadelijke middelen,” voegt de VG-directeur eraan toe. De boodschap zal bestaan uit voorlichting via onder meer de Nationale Anti-Drugs Raad (NAR).

8 REACTIES

 1. Begin te praten met douaniers dat ze geen tjoekoe moeten nemen van handelaren die dit willen importeren…want t maakt ze niet uit….ze denken alleen aan t geld
  gemodereerd

 2. Hoe dan? In Snus zit er nicotine en daarom wordt het door de Surinaamse overheid op de zwarte drugslijst gezet. Sigaretten, sigaren, shag en pijptabak bevatten ook nicotine, maar die kunnen zonder problemen legaal gekocht worden in Suriname.
  gemodereerd

 3. ach laat die mensen toch , ze gaan toch naar de kloten en voor velen is een aankomende dood
  is een ander zijn hun boterham
  gemodereerd

 4. Hoeveel Sigarettenpakjes zullen snus ipv sigaretten/andere legale rookwaren of delen ervan gaan bevatten?.
  Wat niet mag vraagt om aandacht. Wat de 1 verafschuwt vindt de ander een uitdaging en lekker.
  gemodereerd

 5. Zou jij willen dat je MINDERJARIGE kinderen verslaafd raken aan deze rommel???
  Want juist aan die groep wordt het vaak aangeboden in Nederland door criminelen zodat ze verslaafd raken en smerige klusjes voor ze doen.

  Dus vandaar de alertheid en waarschuwing.
  gemodereerd

 6. Er zijn hier ook een paar die het verderfelijke spul gebruiken.
  Als je enkele reacties leest hier.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.