Launch betaalbaar woningproject: 3775 huizen worden gerenoveerd, uitgebreid en gebouwd

7

Op donderdag 13 oktober vond in het district Brokopondo de launch plaats van het Affordable Housing Project (AHP) van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo). Onder de aanwezigen bevonden zich onder andere vicepresident Ronnie Brunswijk, minister Uraiqit Ramsaran van SoZaVo en de districtscommissaris van Brokopondo, Ludwig Mendelzoon.

Middels het AHP is het de bedoeling dat in heel Suriname 3775 huizen zullen worden gerenoveerd, uitgebreid en gebouwd (nieuwbouw). Middels de uitvoering van het project wordt er getracht woningzekerheid te brengen voor elke burger, onderstreept minister Ramsaran.

Voor de uitvoering van het AHP, het zogenoemde Low Income Shelter Program 3 (LISP3), wordt er gewerkt met niet gouvernementele organisaties (ngo’s). Deze hebben vanuit SoZaVo de nodige trainingen gehad om te werken in het MIS-systeem. Burgers uit de verschillende districten zullen dan de kans krijgen om zich te registreren via de ngo’s. Bij dit project zullen door tussenkomt van de ngo’s 40% van de woningen toegewezen worden aan alleenstaande moeders.

Ramsaran doet een beroep op de Surinaamse samenleving om gebruik te maken van deze mogelijkheid. Hij geeft tevens aan dat het AHP uit verschillende facetten bestaat zoals subsidie voor renovatie, uitbreiding, maar ook voor het in aanmerking komen van een woning, waarbij de aanvrager niet per se over een stuk grond hoeft te beschikken.

Het AHP wordt gefinancierd door de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB) voor een bedrag van USD 35 miljoen.

7 REACTIES

 1. Het begint in Brokopondo. Waar moet men dan terecht?? Landelijk en nog geen 4000 woningen??
  Deze regering praat hoop maar neemt maar leningen.
  gemodereerd

 2. Eerst rekening houden dat de gronden waarop huizen gebouwd gaat worden niet onder water lopen tijdens de grote regenperiode en dat mensen en daar droge voeten houden en het leven veilig en ordelijk, rustig zijn gang gaat.

  Ervaringen heeft men gehad met onder watergelopen dorpen aan de rivieren in het binnenland van Suriname.

  Een wijze les heeft men hieruit geleerd en dat men met alles wat toen fout is gegaan nu weet hoe zaken/ plannen moeten worden gemaakt, waarop
  men moet letten en dit in de praktijk ook goed uitvoerd. Degrlijkheid, kwaliteit is ook belangrijk. Laat de huizen die men gaat bouwen een levensloop van meer dan 300 jaar hebben.

  Als men in de wereld, EU, USA, Canada, Brazilie in Suriname zulle gebouwen
  kan opzetten, moeten de architecten dat doen. Het moeten geen gebouwen worden die na 4 of 5 jaar al aan vervanging toe is of een miki nyan. Wang anders moet men er niet aan beginnen, het is dan poppenkast, voor de gek houdenrij. Kaat men daar mee ophouden en het nageslacht laten zien wat opbouw is. Laat Suramers de wereld laten zien dat ze ook weten wat kwaliteit is, als het om
  bouwen, bouwstijlen, goed en degelijk is, veilig en mooi en voor eeuwen mee gaat.

  Dat zal iets zeggen over de bouwers en dat Surinamers ver in de toekomst kunnen kijken en dat het nageslacht tros is, wat hun voorouders voor hen achter hebben gelaten.
  gemodereerd

 3. Goed zo .eindelijk. Maar waarom moesten pres en vp persoonlijk aanwezig zijn bij de onthulling v.h naambord?? Kon dat niet overgelaten worden aan de DC? Zelf aps verkeerslichten in gebruik wprden genomen gaan pres en vp in persoonlijk onthullen hahahaha…populair doen…sari.
  Het beste was om met het beschikbare geld alleen betaalbare huizen te bouwen….dan heb jammer gezinnen geholpen dan wanneer je met een deel v h geld bestaande huizen gaat renoveren want die mensen hebben al een dak boven hun hoofd. Renovatie project kan in een andere vorm zoals bijvoorbeeld een renovatielening tegen hele lage rente. Ik denk dat je daarmee heeel veel huiseigenaren enorm zal helpen….het ook goed voor de mensen hun eigenwaarde. En zo stimuleer je die mensen ook om doelen te stellen.
  gemodereerd

 4. Weet je: ik heb moeite met de uitdrukking “betaalbaar”. Wat houdt het woord betaalbaar in Suriname in?
  Aangezien prijzen van huizen in Euro’s of USD worden uitgedrukt, heeft een uitleg in SRD geen zin.
  Ik verwijs alleen maar naar de vorige regering. Alleen rijke stinkerds konden die “betaalbare” woningen kopen, die ze gebouwd hadden. De arme sloebers hadden het nakijken.
  Een land waar drie munteenheden gebruikt worden is moeilijk te besturen.
  gemodereerd

 5. Mag de alleenstaande moeder dan nog een man ontvangen thuis? Want dan zal ze misschien een grotere huis nodig hebben na enkele jaren.
  gemodereerd

 6. waarom zoveel soesa voor brokopondo , andere gebieden hebben het nog slechter , is dit soms een project om de bewoners te beïnvloeden omdat het kiesstelsel veranderd wordt en nu alvast zieltjes te winnen
  gemodereerd

 7. Moen de president was er niet bij , wel de minister van SoZaVo Ramsaran , de foto geeft een vertekent beeld , maar de vp was er wel bij en dat is duidelijk toch , zie onze reactie 16 oktober 2022 Bij 22:30
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.