maandag, februari 26, 2024
HomeOnderwerpenNatuurIn hoeverre is het haalbaar om in Suriname energie te genereren uit...

In hoeverre is het haalbaar om in Suriname energie te genereren uit wind?

-

Does Travel & Cadushi Tours

Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen draagt het motto “energy for all” hoog in het vaandel. Suriname heeft zich namelijk gecommitteerd aan aspect nummer 7 van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Dit houdt in dat iedereen ter wereld tegen 2030 toegang moet hebben tot energie. Dit doel kan bereikt worden door het ontwikkelen van hernieuwbare energie.

In dit kader voert het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen in samenwerking met de lnter-American Development Bank (lDB) het project: “Development of Renewable Energy, Efficiency and Electrification (Su-G1001)” uit. Component l van dit project; het vervaardigen van een wind resource map op basis van de verzamelde data van vijf opgezette masten en een sonic detection and ranging (SODAR)-unit is afgerond.

Tijdens een stakeholderssessie op donderdag 7 september 2022 zijn de resultaten van een onderzoek binnen het eerdergenoemde project gepresenteerd. Bij deze gelegenheid is de wind resource map door NH-minister David Abiamofo overhandigd aan collegaminister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW). Volgens minister Abiamofo was het doel van de component 1 om nagaan te gaan in hoeverre het haalbaar is om energie te genereren uit wind. De vijf masten zijn opgezet op vijf locaties in het Surinaamse kustgebied, te weten Adyuma Hill, Commewijne, Staatsolie Saramacca, Boskamp en Clarapolder (Nickerie).

Het algemeen beleid van NH richt zich op twee speerpunten, waarvan de landelijke coverage op basis van SDG 7 een van is. Het andere speerpunt is ontwikkelen van groene energie. Volgens de bewindsman heeft Suriname al ervaring op dit stuk. Hij zegt dat schone en hernieuwbare energie al een belangrijk deel uitmaakt van Surinames energiemix. In de komende jaren zal steeds meer aandacht besteed worden aan het ontwikkelen en uitzetten van beleid van hernieuwbare energiebronnen.

In het kader van de twee speerpunten heeft Suriname een financieringsovereenkomst getekend met de IDB voor het uitvoeren van het programma. Dit programma heeft als doel het bevorderen en toepassen van alternatieve energie en stimuleren van energie-efficiënte. De uitvoering van het project heeft uitdagingen gekend, waarbij de covidpandemie reizen bemoeilijkte.

Desondanks hebben extra inzet, teamwerk en geloof in de doelstellingen van het project erin geresulteerd dat de windmap is afgerond. Met deze mijlpaal wordt volgens minister Abiamofo een belangrijke basis gelegd voor verder onderzoek naar Surinames capaciteit en potentie voor wind als duurzame energiebron. Het streven van de regering is om een uitgebalanceerde energiemix te bewerkstelligen; een die beantwoord aan het wereldwijde streven naar het beheersen van carbon footprint.

Net als minister Abiamofo wees ook Steven Collins (Chief of Operations IDB) en minister Nurmohamed op het belang van hernieuwbare energie. Collins gaf aan dat bij het ontwikkelen van hernieuwbare energie ook arbeidsplaatsen worden gecreëerd. Vanwege de wereldwijde klimaatverandering is windenergie een betere optie om verantwoordelijk met het milieu om te gaan. Volgens OW-minister moet ook worden nagegaan of Suriname met eigen onderzoekers het ontwikkelen van hernieuwbare energie kan voortzetten.

“Voor sommige dingen moeten we niet te veel afhankelijk zijn.” Hij zegt dat het ministerie van OW twee belangrijke instrumenten op dit stuk heeft, waarvan de Meteorologische Dienst een van is. Deze dienst heeft klimatologische instrumenten in beheer en momenteel is het ministerie bezig het instituut te versterken met onderzoekers.

De bewindsman is van mening dat NH en OW samen met opleidingsinstituten antwoord kunnen geven op de energievraagstukken van de overheid.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

7 REACTIES
 1. In Suriname is een combinatie Wind + Solar + Water met de nodige opslag capaciteit de optimale oplossing, maar hier heb je serieuze investeerders voor nodig.
  Dat kunnen alleen grote energie/technologie bedrijven doen want ze hebben de juiste technische/engineering kennis en voldoende financiële middelen, niet zoals die 2 gasten van HSPG met hun gebakken lucht verhaal.


  gemodereerd
 2. Waarom wind als je barst van de zon? Dan moet je ze echter wel bewaken, want niets wat draagbaar is is veilig in Suriname.


  gemodereerd
 3. Probeer eerst normale energie want dat hebben jullie niet eens goed geregeld dan willen jullie hoog gaan vliegen.
  Deze minister wil meer dan dat hij aankan.


  gemodereerd
 4. Op een schilderij is een plantage herenhuis te zien met een windmolen op de achtergrond. Sindsdien heb ik mij afgevraagd waarom er geen windenergie toegepast werd in Su. Dit pilot programma op vijf plaatsen is excellent.

  De ervaringen in California met windmolens is niet allemaal positief. De torenhoge windmolens zijn lawaaierig en doet de grond schudden en trillen. Niemand kan in zo een omgeving wonen. De Duitse ingenieurs hebben als oplossing kleinere windmolens gebouwd met bevredigende resultaten.


  gemodereerd
 5. Ik nodig al deze mensen uit om een bezoek te brengen aan het Indiaans dorp Galibi aan de Marowijne waar ik ooit een onvergetelijke vakantie heb mogen meemaken.
  Neen, niet de schildpadden trokken mijn aandacht en ook niet die mooie en lieve Indiaanse vrouwen en meisjes, maar die kleine windmolen die voor de nodige energie zorgde voor het Guesthouse. Als je op die plek een grote windmolen zou plaatsen zou je, denk ik, zelfs Albina van stroom kunnen voorzien.
  Windenergie is ook mogelijk op de bergen van Suriname waar het altijd heel hard waait. Over zonenergie wil ik het volgende kwijt: Suriname heeft, afgezien van de klimaatsveranderingen, 300 dagen zon per jaar.
  Waarom mijn voorzichtige benadering?
  Wel in 1978 klopte het wat ik op school heb geleerd. De eeuwige sneeuw begint op 2.000 meter hoogte. Na 1978 klopte dit niet meer. De eeuwige sneeuw klom langzamerhand naar 4.000 meter hoogte en nog hoger. Het signaal dat het klimaat aan het veranderen was en waaraan kennelijk niemand aandacht heeft geschonken.
  En nu zitten we met de gebakken peren.
  Ja het probleem wordt groter als je de oplossing daarvan steeds zit uit te stellen. Denk maar aan het probleem Paramaribo onder water.


  gemodereerd
 6. @A3
  De zon schijnt ongeveer alleen 12/24 uur in Suriname. Alhoewel het niet altijd waait, wind volgt geen dag/nacht cyclus. Voor zowel wind en zon heb je batterijen nodig voor opslag van elektriciteit of waterstof (H) uit water gebruikmakend van zon/wind energie .


  gemodereerd
 7. In Nederland zie ik langs de snelweg vaak windmolens die niet eens draaien. De bladen staan gewoon stil. Geen idee waar het aan ligt. Ik denk niet dat er een gebrek aan wind is.
  Wat mij verbaast is dat ze de buitenkant van die hoge windmolenpalen niet uitgerust hebben met zonnepanelen. Dan had je twee vliegen in een klap.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES