‘Suïcide onder jongeren in Suriname vertoont zorgwekkende trend’

10

Suïcide onder jongeren in Suriname vertoont een zorgwekkende trend. Wereldwijd komt onder jongvolwassenen zelfdoding vaker voor en is er zelfs sprake van een sterke stijging in de afgelopen jaren. Voor wat Suriname betreft is uit statistieken gebleken dat het aantal suïcide gevallen per honderdduizend inwoners, in vergelijking met andere landen, aanzienlijk hoger liggen dan het wereldwijde gemiddelde.

Zo blijkt uit cijfers van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) dat er in een tijdsbestek van zeven jaren bijna 850 gevallen van suïcide onder jongeren van 12 tot 30 jaar zich hebben voorgedaan. Uit verschillende internationale bronnen, waaronder de PAHO en de WHO, blijkt dat rond 2016-2017 het aantal zelfmoordgevallen in Suriname ongeveer 23 op de honderdduizend personen is geweest. Dit terwijl het wereldwijd gemiddelde, gemeten over 181 landen, 9 op de honderdduizend bedraagt.

Suriname is op de vierde plaats op de index van zelfdoding, wat heel zorgwekkend is. Uit een vorig onderzoek dat is uitgevoerd in 2015 onder de naam “Langa Wan Anu”, is toen gebleken dat de oorzaak van zelfdoding onder jongeren vooral depressies en angststoornissen was.

Zaterdag 10 september is het World Suicide Prevention Day (Wereld Suïcide Preventie Dag). Het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ) houdt aan de vooravond, op vrijdag 9 september, een presentatie over de bevindingen van een uitgevoerd onderzoek over suïcidaal gedrag van jongeren tussen 16 en 25 jaar in Suriname.

De aanleiding van het onderzoek is dat suïcide onder jongeren in Suriname een zorgwekkende trend vertoont. Met de bevindingen van dit onderzoek wenst het ministerie inzicht te krijgen in het probleem, waardoor gerichte acties ondernomen kunnen worden naar jongeren toe met suïcidaal gedrag.

Ook kan het ministerie zich hierna gaan richten op preventie om het aantal suïcides en pogingen tot suïcides onder jongeren te verminderen of zelfs te voorkomen.

10 REACTIES

 1. Te laat. Suicide is een langdurig sluimerend proces. kinderen zien dat hu ouders niets hebben bereikt en dat het er voor hen nog vele malen slechter uitziet.
  Bedank die rooie maar die rooie van lee ons berg schijt.
  Geen onderwijs, geen werkperspectief, maar ze mogen wel gaan opdraaien voor de miljarden schulden die die rooie en zijn schoonzoon hebben veroorzaakt. Ze gaan onze schuld later kwijtschelden. Me go, zit op je blaren
  Het is net een vulkaan, jarenlang stil borrelend totdat,,,,,,
  het is tsunami dat Suriname teistert
  en laaten we wel wezen ook nu zie je met die marrons op topposities die nooit naar school zijn geweest dat er geen vooruitgang zal worden geboekt. Chan kan het ook niet, of hij wil niet of de macht zit bij de kapitalisten en dan bedoel ik zeker niet die fossiel al denken sommigen hier nog dat deze af en toe uit zijn sarcofaag stappende fossiel een gevaar is.
  Een gevaar voor de duivel want hij wil op de stoel van lucifer gaan zitten. Brom ing go
  gemodereerd

 2. Deels omdat gezinnen uit elkaar vallen.
  Deels omdat kinderen wijs gemaakt wordt dat er zo iets als perfectie in lichaam en geest bestaat.
  gemodereerd

 3. 850 in 7 is veel en veel hoger dan de 23 op de honderdduizend personen in 2016/17 wat al veel hoger was dan de 9 elders. Echt heel ernstig en verontrustend dat er blijkbaar niets/weinig aan gedaan wordt.
  gemodereerd

 4. Sur maakt je depresseief. Er is geen moer om je te ontspannen.
  Werken, eten, slapen of school, eten, slapen.
  Dit land is naar de klote.
  Vies, smerig en corrupt
  gemodereerd

 5. @ Debby
  In de tijd dat je baasje aan het bewind was, was er zeker
  veel te doen. Activiteiten zoals mensen vermoorden,
  wel onschuldige wel te verstaan! Maar voor jou zijn er legio
  mogelijkheden hoor Deb. Je kan bv van het Bosje brug springen
  je zelf voor de vrachtwagen gooi en je zelf vanen, of een liter Gramoxone drinken en je zelf van kant maken!!! ”Ik zou zeggen doe je best maar”…….

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 6. Het is een politieke issue.
  De regeringen in su zijn steeds boeven geweest en de bevolking verder uitgeknepen. Dan krijg je het probleem vooral onder de jongeren die het niet meer zien zitten met alle gevolgen vandien.
  Het is de taak van het regeringsbeleid om deze jongeren te beschermen.
  Maar nee, de politiek laat het aan hun lot over!!
  gemodereerd

 7. klopt debby , en de hoofdschuldige is jou lover ddb dat ons land( niet van jou) Suriname naar de verdommenis heeft geholpen vanaf 1980 is dit proces begonnen , en al 42 jaar lang geeft het voor sommigen geen perspectief
  gemodereerd

 8. Omdat Chan nu aan de macht is en niets voor het volk doet en lekker zijn eigen zakken vult.@Debby ben je gek of heb je geen verstand? In suriname wordt er nog steeds flink gefeest. Je ziet alleen black label, gold label enz. Werken eten slapen dat doen we hier in Nederland. Ontspannen doen ze in Suriname elke dag na werk, ook elke weekend is er feest. @debby in welke wereld leef je. Chan is corrupt en hij doet niets voor het land.. alleen daarmee ben ik wel eens/
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.