President: ‘IMF heeft het inzetten van diasporakapitaal niet goedgekeurd’

21
euro

Bij haar aantreden gaf de regering Santokhi-Brunswijk te kennen dat zij diasporakapitaal zal inzetten voor de ontwikkeling van Suriname.

“Daar de vorige regering een samenwerking met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aanging, die nadelig uitkwam voor land en volk, besloot deze regering om te heronderhandelen. Tijdens een onderhoud heeft het IMF het inzetten van diasporakapitaal niet goedgekeurd”, zegt president Chandrikapersad Santokhi.

Het besluit van het Diaspora Instituut Nederland (DIN) om niet in functie te blijven, is voor de president begrijpelijk en te respecteren. Volgens het staatshoofd is de regering momenteel niet in staat middelen ter beschikking te stellen voor dit instituut.

Santokhi zal de samenwerking met DIN met premier Mark Rutte, die binnenkort naar Suriname komt, bespreken. “Wij willen ze zeker inzetten waar het mogelijk is, investeerders hebben altijd de mogelijkheid om in Suriname te investeren”, aldus de president.

21 REACTIES

 1. Leugens. Er was en is geen diaspora kapitaal. IMF heeft geen invloed op mensen die hun eigen privé kapitaal willen investeren in Suriname of elders als zij return on investment kunnen verwachten.
  De regering ging naar het IMF pas in de 2de helft van 2020 om hulp te vragen met de schulden die het land niet meer kon aflossen. Rutte kan niet helpen, dat kan hij niet eens in eigen land goed doen.
  gemodereerd

 2. Diaspora is niet dom meneer santoki. Het diaspora geld zou snel verdampen onder de criminelen bij DNA,SLM,EBS enz. Suriname is niet veilig voor investeerders. Kijk wat de slm aan het doen is om schuldeisers niet te hoeven betalen.
  gemodereerd

 3. Chan, niet praten en beloven, maar doen wat je beloofd hebt want dan gaan we je weg stemmen op 2025. Toon daadkracht en niet wachten tot voor de verkiezing want dan is het telaat.
  gemodereerd

 4. Wat voor koeterwaals zit Chan weer te verkondigen. Niemand wil op dit moment geld in dat land investeren met al die corruptieschandalen. Laat Chan eerst de boeven onder de oranje en gele ratten eerst oppakken. Wat is met het onderzoek naar de corruptie van gronduitgifte van het Sabaku project gebeurd beste Chanwa. Wat doen de meeste ministers op dit moment eigenlijk. Zitten ze in hun hangmat te dutten.
  gemodereerd

 5. Deze man blijft maar liegen!! Ik denk dat hij gewoon ziek is!! Geen enkel normaal mens kan zoveel leugen aan elkaar rijgen!! Dus eeeey, ik begin zelfs medelijden met die gek te hebben! Jammer voor Suriname!!
  gemodereerd

 6. Nogmaals!! Suriname zit in een diepe dal van 500 meter , welke gegraven is door de vorige regering!!!! Daardoor lijden de SUUS nog steeds en zal nog langer duren!! Straks als een andere regering komt dan wordt het een kilometer diepte!! Dus dan hoop ik van harte dat de dijk niet breekt!! Dit is allemaal veroorzaakt door NDP!! en nu daar de vruchten van plukken!! En nu komt alles op de dak van Santokhi en zijn zijnen!! Brunswijk heeft mes tegen de keel van Santokhi gezet, dat het zo moet en niet zo en zo ga je ook naar de 1000 meter diepte!! Je moet eens een keer proberen achter te komen wat er achter de muren gebeuren!! Een schrik van je leven wat Brunswijk doet! en Santokhi gedwongen maar meedoen. Als deze regering valt, dan gaat Ndp en Brunswijk verder! da yu sa si spang!! Na dede wo dede!!!
  gemodereerd

 7. Sorry maar dit verhaal komt erg vreemd over. Het IMF zou al in 2020 tegen inzet van Diasporakapitaal zijn. en het DIN, niet als die vele eerdere pogingen die rammelden en schipbreuk leden, zijn pas na mei 2020 ingang gezet. De tijdlijn klopt dus totaal niet.
  Ook lijkt de opmerking dat het IMF bezwaar maakt een erg onvolledige voorstelling van zaken. Het IMF zal immers nooit bezwaar hebben als er geinvesteerd wordt. Wel zal het IMF bezwaar maken als de regering op haar begroting een post “steun van de Diaspora” als reguliere inkomsten bron zou opnemen omdat dit een oneigenlijke en onzekere inkomsten bron is. Ik hou het voorlopig maar op een ernstig gebrek aan boekhoudkundige kennis bij Chan en een onzin verhaal. Wel vreemd want bij mijn weten heeft hij op de Politie Academie verplicht een behoorlijke boekhoudbasis gekregen maar ik kan mij daarin vergissen.
  gemodereerd

 8. Het geld van IMF verdwijnd, maar diaspora zou vragen waar hum geld nr toe gaat. Chan werkt met de rovende diaspora.
  Van IMF moet het volk terugbetalen. De diaspora waar Chan mee wilt werken zijn de witwassers. Nederland weet precies waar dat geld vandaan komt
  gemodereerd

 9. Wat zijn de redenen van de afkeuring chan? Iedereen zou dat willen weten. Waarom nu pas bekend maken?

  Het lijkt heel onwaarschijnlijk dat de imf dat heeft afgekeurd.
  gemodereerd

 10. eigen+ mening , moet jij zeggen paarse rat , die deden geen kloten voor het land , ja jou paarse klotenpartij de ndp was alleen maar bezig om geld te stelen van het Surinaams volk , dus die paarse ndp-ers zijn geen Surinamers maar boeven , opdonderen met die gasten
  en niemand gaat ook nog niet investeren in Suriname zolang die paarse boeven nog in Suriname zijn , en jou lover ddb sprak altijd een onbegrijpelijke taal uit dat was zeker dieven taal
  gemodereerd

 11. Meneer de president dit kunt u zelf niet geloven.
  Dit is juist een reden om met kapitaal weg te blijven uit Suriname omdat het de oplossing altijd elders legt en het eigen falen niet aanpakt.

  U legde weer iets bloot het DIN wilde middelen van de regering, die het niet kon verschafen.

  Ik heb plannen voor gelegd aan de vorige regering en die ooit met u gedeeld over een aanpak die nog steeds actueel is. Er komt geen response. Veel van uw support wil net als bij de vorige regering profiteren van geld van elders zonder te presteren.

  Graanoost beloofde de milieu wetten te veranderen voor een initiatief van ons als wij maar vooraf betaalden. Even later werd duidelijk dat hij ons plan neerlegde bij Greenheart. Ondertussen is er al 10 jaar niets gebeurd.

  Ik heb het zelfde plan neergelegd bij Viren Adjodhia, dat vrij wel gratis uitvoerbaar zou zijn en enorm veel zou besparen etc. geen reactie. Ik ben benieuwd hoe hij geprobeerd heeft dit plan te verkopen elders.

  President grijp in want anders gaat u kuilen graven om kuilen te dichten. Net als de vorige regering. Sluit de parasieten uit voor het te laat.

  Ik leef nu een maand in Vietnam. leert u aub van hoe men daar de mouwen opstroopt en bij tegen wind de riemen die er zijn om te roeien. Onder tussen barst het hier van de zelf verdiende Landcruisers en Prado’s en worden er hele steden uit de grond gestampt. Op een locatie stonden meer dan 100 toren kranen.

  President ik heb het gehannes gezien in en rondom het Floriade Paviljoen wel geld/ geen geld gebedel terwijl Dubai veel gekost heeft en qua opbrengsten verhuld zal blijven. We hebben gezien hoe de trip van Bee naar Afrika recht gesproken is en hoe raar het SLM onderzoekje verlopen is. U heeft oprechte hulp nodig en die is er alleen die komt niet door uw hofhouding zo te zien.
  gemodereerd

 12. Beetje vreemd verhaal. Na alle ellende de afgelopen 2 jr en het verwijt van het Volk, dat het diaspora verhaal een verkiezing tactiek was. Komt deze President plotseling met deze uitleg!? Hij heeft er lang over na moeten denken..
  gemodereerd

 13. Er is geen enkel geldschieter ter wereld die privé kapitaal zullen weigeren om te investeren waardoor de economie van kapitaal arme landen op gang te brengen.
  Ik weet niet waar Santokhi dit verhaal vandaan heeft.
  Santokhi welke duim heb je op gezogen om dit sprookje te kunnen vertellen?
  Wil je eerlijk zijn dan moet je vertellen wat de IMF niet heeft goedgekeurd en de reden waarom IMF niet tot een herschikking wilt komen.
  Santokhi, je hebt je M volgestouwd en ook die van je family and friends dus Shut the F — up en probeer , ja proberen moet je, datgene te doen wat je hebt beloofd. Al zal het proberen mislukken omdat je zo graag rijk wilt worden. Maar je hebt het in ieder geval geprobeerd.
  gemodereerd

 14. Er is geen potentie om in Suriname te investeren.
  Teveel corruptie, criminaliteit, ondeugdelijke justitie.
  De meeste diaspora kapitaal is met drugs verkregen.
  Met een mooi woord witwassen.
  Wie zijn de grootste exporteurs.
  Investeren in drugs dat zullen ze bedoelen.
  De ex-minister van justitie kent de kneepjes van het vak
  Dusssssss
  gemodereerd

 15. Er is geen potentie om in Suriname te investeren.
  Teveel corruptie, criminaliteit, ondeugdelijke justitie.
  De meeste diaspora kapitaal is met drugs verkregen.
  Met een mooi woord witwassen.
  Wie zijn de grootste exporteurs.
  Investeren in drugs dat zullen ze bedoelen.
  De ex-minister van justitie kent de kneepjes van het vak
  Dusssssss
  gemodereerd

 16. Toch ben ik positief gebleven over Suriname. Als Suriname de juiste leiders krijgt, met nadruk op geen corruptie en geen Friends and familie en gegarandeerde veiligheid, zal het zeker goed komen.
  Het hierna beschreven idee voor een ondernemingsplan heb ik uit de oude geschiedenisboeken van Suriname en her en der door mij bijgeschaafd.
  Ik las in de geschiedenisboeken dat in Commewijne enkele koeien ooit ontsnapt waren en als wilde koeien zij zich enorm hadden vermenigvuldigd en de schrijver maakte de opmerking of dit niet in het groot zou kunnen worden toegepast in het 750 vierkante km groot gebied van de Sipalwini Savanne. Afgezien van het probleem dat Sipaliwini een natuurreservaat is ben ik toch een plan gaan uitwerken. Hier de hoofdlijnen.
  In de eerste plaats is het een gebied in een verste uithoek van Suriname en dan worden we geconfronteerd met positieve en negatieve zaken.
  Positief:
  Werkgelegenheid: we zouden de Indianen en bosnegers als Cowboys kunnen gebruiken.
  Energie: veel Zon en wind op de hoge gebieden; energie om de fabrieken draaiende te houden voor de productie van allerlei zuivelproducten is dus geen probleem.
  Negatieve punten:
  In de savanne regent het 6 maanden (volop gras) voor de andere 6 maanden moet een irrigatie- en bevloeingsysteem worden ontworpen. Los van de vraag of je een hooivoorraad kan vormen of niet en klimatologische omstandigheden niet gewijzigd zijn.
  Logistieke problemen: de zuivelproducten inclusief geslacht vlees moeten van de productiegebieden naar de consumptiegebieden worden gebracht (Paramaribo en export naar het buitenland) met vrachtwagens en vliegtuigen. Deze voorzieningen zijn zeer primitief in Suriname en moeten worden ontwikkeld.
  Vergunningen.
  Hoe zit het met de vergunningen. Ik ben net als de Joden en die weigeren tjoekoes te betalen.
  Valutaproblemen
  Ik wil in Euro’s en US dollars blijven rekenen en mij geen onoverkomelijke rekenproblemen op de hals halen door die wispelturige en schommelende koers van de SRD.
  Om dit plan uit te voeren zal minstens een investering van 10 miljoen euro nodig zijn. Tijdsduur voor het behalen van de maximale productie 10 jaar.
  De vraag is natuurlijk of dit plan onder de vigerende omstandigheden in Suriname wel zal lukken en dat bij een negatief antwoord zal men begrijpen waarom de diaspora kapitaalverstrekkers risico-afkerig zijn en liever niet willen investeren in Suriname. En dat is het grote probleem van de diaspora mensen.
  Natuurlijk zijn er meerdere zaken, maar dat laat ik voor de volgende keer.

  En zo heb ik zeker 10 grote plannen voor Suriname op de plank, die ik graag onder de aandacht van een eerlijke president en regering wil brengen.Olieplannen zitten er niet bij want Suriname heeft al haar oliereserves weggegeven aan de buitenlandse bedrijven.

  President Santokhi: weet u waarom ik geen politieke ambities heb? Ik vind mezelf een slecht politicus omdat ik heel slecht kan liegen, want slecht liegen heeft voor een leider van het land vervelende persoonlijke, politieke en ook economische gevolgen.
  Nu blijkt dat u hetzelfde probleem heb als ik op het punt van liegen.
  Het grote verschil is echter dat wanneer ik een slechte leugen vertel dit geen verdere gevolgen heeft. Uw leugen heeft wel gevolgen. Kennelijk staat u er niet bij stil dat u met de doorzichtige leugen van het IMF u uw eigen diasporagedachte de doodsteek hebt toegebracht.
  gemodereerd

 17. Chan bedoelt te zeggen, LENINGEN van onze (zijn) diaspora clubje, diaspora geeft geen “gratis” geld weg.
  Wel mag Diaspora voor zich zelf altijd geld investeren in Sranan, in de particuliere sector, niet bij de overheid, IMF heeft daarover geen mening. De regering mag geen leningen aangaan als zij onder de “knoet” van het IMF zit. Zolang zij werkt met het IMF moet de regering het doen zonder extra financiële (leningen) middelen, dus het volk is de komende jaren afhankelijk van de (meer,extra) opbrengsten van de regering. De regering zit gewoon klem. Verder dan de uitbetaling van de salarissen gaan zij niet komen.
  Ik had hiervoor gewaarschuwd, maar ach, iedereen vond Pony een paardje met……
  De adviseurs zijn weer troebel geweest met hun advies aan de pres, duidelijkheid is ver te zoeken bij deze ‘paljassen’ (slim Suriname), die denken alleen aan hun eigen voordeeltjes.
  Jammer dat de pres hun advies niet altijd kan doorgronden, welke verbanden, wat zijn de gevolgen etc. Waarom vraagt hij geen hulp aan zijn lieftallige intelligente Melissa, die weet toch van wanten, tôg.
  Dit gedrag van de pres is ook te merken met de visvergunningen, je kunt veel toezeggen, maar je moet weten wat de consequenties zijn. Welke afspraken heeft hij ook gemaakt met Guyana, inzake gas en oil. Je zag het ook bij de (proef) ballonnetjes van de ministers Ramdien en Achaibersingh, gebrek aan de juiste juridische vakkennis om binnen de lijnen te blijven. Jip en Janneke
  gemodereerd

 18. Misschien moet Chan eerst beginnen met die vieze vuile paarse riool ratten die het land hebben leeggeplunderd kaal te plukken alvorens hij met de rest begint. Die laatsten hebben echt geen 4 miljard gestolen.
  gemodereerd

 19. Laat de diaspora donald ducken de schuld van slm gaan aflossen, als hun de diaspora waar santoki zo trots, is niet bij de voedselbank zitten inmiddels in nl . Diaspora kapitalisten niet belastingvrij in nl. Iedereen in nl moet belasting betalen.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.