Engelse koningin Elizabeth op 96-jarige leeftijd overleden

4
Engelse koningin Elisabeth op 96-jarige leeftijd overleden
Foto: Joel Rouse/ Ministry of Defence Derivative: nagualdesign

De Engelse koningin Elizabeth is vandaag op 96-jarige leeftijd overleden. ,,De koningin stierf vanmiddag vredig in Balmoral”, meldt Buckingham Palace. De Britse koningin werd sinds vanochtend onder medisch toezicht gehouden, omdat artsen zich zorgen maakten om haar gezondheid.

De 96-jarige koningin verbleef in het Schotse Balmoral Castle, haar vakantieverblijf. Haar zoon prins Charles, zijn vrouw Camilla en haar kleinzoon prins William waren bij haar aanwezig.

Elizabeth Alexandra Mary (Londen, 21 april 1926 – Aberdeen, 8 september 2022), beter bekend als Elizabeth II, was van 6 februari 1952 tot haar overlijden op 8 september 2022 koningin van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland.

Tevens was zij staatshoofd van twaalf Commonwealth realms die in de loop van haar koningschap onafhankelijk werden, namelijk; Jamaica, de Bahama’s, Grenada, Papoea-Nieuw-Guinea, de Salomonseilanden, Tuvalu, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Antigua en Barbuda, Belize en Saint Kitts en Nevis.

Ze was de vierde monarch van de Windsor-dynastie.

Met het overlijden van koningin Elizabeth, na 70 jaar op de troon, is haar zoon Charles nu de koning van het Verenigd Koninkrijk. Volgens het protocol moet hij morgen om 18.00 uur ’s avonds zijn eerste speech als staatshoofd houden, maar het is nog niet duidelijk of daaraan wordt vastgehouden.

4 REACTIES

 1. Als medemens: condoleances aan de familie.
  Voor de rest ik ben geen monarchist en tegen dit soort erfelijk feodale en ondemocratische regimes met wrede historie (slavernij, uitbuiting, genocides,…etc)
  gemodereerd

 2. In vergelijking met 99,9% van de mensheid heeft ze niets te klagen, ze had een lang en relatief zorgeloos en gelukkig leven.
  gemodereerd

 3. RIP LILLYBETH!
  Het steekt mij wel dat iemand die ooit als getrouwde troonopvolger zo verliefd was op zijn minnares die toen ook getrouwd was oa een briefje stuurde dat hij graag haar tampon wilde zijn ozi.
  Zijn oudoom gaf de troon op om met zijn geliefde de gescheiden Amerikaanse Wallis Simpson te kunnen trouwen.
  In deze me2 tijd is het wel raar om (om een zin uit La Mama te citeren, en … ooit een vagebond) nu koning te moeten noemen en met alle egards te benaderen.
  (En ja ik mag kritiek hebben want mijn Oma van vaderskant had de Britse Nationaliteit)
  Wat een stelletje hypocrieten. En dan gaat Challie vandaag nog zielig doen mbt de band met Harry en Megan. Challie die zich afvroeg hoeveel negroïde trekken en andere uiterlijke kenmerken zijn nog ongeboren kleinzoon Archie wel niet zo hebben.
  Ja ik had liever gezien dat hij deze job had doorgeschoven naar zijn oudste zoon die voorlopig nog clean lijkt te zijn..
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.