Verdere verdieping vaargeul vereist voor Suriname

12
Uitbaggeren vaargeul Surinamerivier gaat in oktober 2022 van start
Beeld (c) ministerie van Openbare Werken in Suriname.

Verschillende stakeholders hebben de koppen bij elkaar gestoken in het kader van het verder verdiepen van de vaargeul in de Surinamerivier. Tijdens een workshop gehouden op 18 augustus 2022, in Royal Ballroom Torarica is gesproken over de noodzaak voor verdere verdieping en de voordelen die daarmee gepaard gaan. De workshop is bedoeld om stakeholders te informeren over de op handen zijnde baggerwerkzaamheden, toekomstplannen op dit gebied en om de behoefte vanuit de maritieme sector vast te stellen.

In maart 2022 hebben baggermaatschappijen Boskalis De Boer een diepte bereikt van 4.5 meter. De werkzaamheden zijn uitgevoerd vanaf de territoriale wateren over een strekking van 68 kilometer tot en met Domburg. Momenteel is het proces voor aanbesteding gaande om de vaargeul ingaande december 2022 te verdiepen naar 5.5 meter.

Indien Suriname optimaal wenst te profiteren van de economische voordelen is verdere verdieping van de vaargeul van de Surinamerivier vereist. Dit hebben verschillende overheidsvertegenwoordigers benadrukt tijdens een workshop in het kader van baggerwerkzaamheden op de Surinamerivier.

Michel Amafo, directeur van de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS), heeft tijdens zijn presentatie aangegeven dat bedrijven die actief zijn in de olie- en gasindustrie in Suriname, een diepere vaargeul voor hun schepen behoeven. Simultaan met de volgende fase van baggeren zal er wetenschappelijk onderzoek verricht moeten worden om na te gaan welke diepte verantwoord is. Er zal ook nagegaan wat de sociaal maatschappelijke impact daarvan zal zijn op de samenleving, bijvoorbeeld de vissers. Daarnaast zal nagegaan worden wat de effecten zullen zijn op het milieu.

De MAS-directeur benadrukt dat het baggeren bedoeld is om de economie van Suriname duurzaam te stimuleren, wanneer het aankomt op de in en uitvoer van goederen. Met het uitdiepen van de vaargeul kunnen schepen hun laadvermogen verruimen en kunnen nog meer grote schepen Suriname aandoen. Het uitdiepen is een van de randvoorwaarden om meer investeerders te trekken naar Suriname.

Met de uitbaggering tot een diepte van 4.5 meter is de maximale invaardiepte bij vloed 7.3 meter. In de nog te komen fase voor uitbaggering tot 5.5 meter zal de maximale invaardiepte op 8.3 meter komen. De directeur zegt dat het de bedoeling is van de workshop om vast te stellen wat de volgende baggerdiepte zal moeten worden.

Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken, noemt de presentatie overduidelijk. “Bij dit project is er sprake van een perfecte PPP, daar de baggeraar het project vooraf financiert. De gebruikers betalen voor het gebruik van de vaargeul en daarmee worden de investeerders terugbetaald. De overheid komt nauwelijks in,” aldus de bewindsman.

Daarnaast is ook een consortium van lokale banken ingekomen met aanvullende financiering. Dit omdat het baggermateriaal bijkans tweemaal meer was, dan in eerste instantie vastgesteld. Voor de volgende fase die in december van start zal gaan zullen lokale banken inkomen met de volledige voorfinanciering.


12 REACTIES

 1. wie gaat dat betalen en wie gaat dat doen , we zullen zien , maar als er grotere schepen kunnen aanmeren zal de prijs van de geleverde goederen niet goedkoper worden , dus wij arme burgers worden nog armer , en de rijken worden nog rijker
  gemodereerd

 2. De vraag is: wat wil de Surinaamse regering met het uitbaggeren bereiken.
  Kleine bootjes laten binnenkomen? Dan is 4,5 meter genoeg. Cruise- en containerschepen ontvangen en als transitohaven voor Zuid Amerika dienen? Dan moeten we 20 meter halen. Wees niet bang om te investeren. Het betaalt zichzelf terug.
  gemodereerd

 3. Ja graag uitdieperen zodat wij de fascisten van de NDP erin kunnen kieperen.
  gemodereerd

 4. Nurmohamed is de grootste idioot die er is. Vanaf het begin zou het 5,5 mtr gedaan worden maar deze idiote regering kwam en vind nee geen chinezen die 5,5 mtr gaan baggeren. Dan eerst 4,5 en nu effe opnieuw tot 5,5 mtr
  Dit noemt men dom denken.hij is ook zo een dom mannetje.
  Regering komt wel in of het nu is of later.
  gemodereerd

 5. Alles waar maar kostenoverschreidingen kunnen plaatsvinden en fors hogere bestellingen gedeclareerd kunnen worden grijpen deze jokers aan. De Ndp is een goede leerschool geweest. nu snap ik waarom bouterse de social media wilde uitschakelen en geen geld aan onderwijs wilde besteden. bij ndp leer je veel meer.😁😁😁🤣🤣🤣🤣
  gemodereerd

 6. Vindt het Zo jammer dat als mensen soms iets voor de staat willen doen het lijkt op
  Hoe kan ik de staat en het land en me mede mensen een zo groot mogelijk poot uitdraaien

  ipv hoe kunnen we dit zo voordelig en efficiënt mogelijk uitvoeren zonder al teveel kosten te maken.

  het kan eenvoudiger en transparant 3 verschillende offertes openbaar maken
  gemodereerd

 7. Stof tot nadenken:

  Een zeer diepe kanaal/ vaargeul
  bouwen met sluizen met een bepaalde diepgang die voor zeeschepen geschikt is en vanaf dat punt in zee waar schepen gemakkelijk kunnen komen bij laagwater tot een Haven bij voorbeeld te Nieuw – Amsterdam aan legt. In deze kanaal met bestendigde wanden zal de diepgang altijd constant zijn, waardoor er nooit meer gebaggerd hoeft te worden.Hooguit na langere perioden de kanaal schoon spuiten.Maar zelf dat zou niet nodig zijn als de schutten in de kanaalmschepen door last voor komen naar dd haven en gaan van de haven kunnen deze direct worden schoongemaakt van bagger.

  sluizen met deuren in de kanaabouwen om de zeeschepen door te laten varen naar de haven en daar het water weer in het systeem vh kanaal te behouden om een schip vd kade/ haven naar zee te laten varen.

  Als men een studie hiervan maakt, een goede punt/ plaats voor aanleg vd haven kiest aan de kust van Paramaribo, kan deze kanaal met sluizen ook
  op zee naar de haven aan de kust worden gemaakt.

  Suriname heeft over 15 jaar meer dan genoeg geld dat men nu al moet gaan nadenken en een studie/ onderzoek voor een goede zeehaven/ diepzeehaven eilsnd voor Paramaribo gaat nadenken en mee bezig is. Als de valuta er is kan men door pakken.

  Als Suriname een Technische Faculteit heeft is het schandalig dat men niet met deze uitdagingen bezig is.
  gemodereerd

 8. Wel rekening houden met milieuaspecten, zeewater ook diep de rivier in komt bij eb en of dit geen inbloed heeft op flora, fauna.

  Bij vloed komt het zeewater nu al verder dan Paramaribo.

  Als men zaken goed onderzoekt en alles onder de loep neemt is mijn voorstel nog zo slecht niet.

  Zie ook de variant, aanleg diepzee eiland haven voor de kust enkele km
  van de kust van Paramarbo is een optie.
  gemodereerd

 9. Nederland, EU worden momenteel geteisterd door grote droogte. De grote rivieren hebben een zeer kleine diepgang voor de binnenvaart (vracht) boten.

  Wat zie je doet men in Nederland? Nederland is laagland onder de zeespiegel. Het wordt bedreigd door zeewater van de Noordzee achter de dijken, hrmelwater uit de lucht/ hemel en water dat bia de grote rivieren het achteland, oostland, zuidland de zee uit stroomt. Nederland/ watermanagement/waterinfrastructuur is goed om er zorg voor te dragen met hun kunstwerken dat Nedeland in de polders achter de dijken mensen droge voeten hebben en het water niet dreigend is en het leven ongestoord zijn gangetje gaat.

  Nu het droog is in EU/Nederland en de rivieren zeer laag water hebben, is er in een vd rivieren een vaargeul dat er zorg voor moet dragen dat er voldoende water is om toch vrachtbinnenvaart boten te laten varen.

  Zo zie dat door de techniek en ingrepen deze vaargeulen met nauwelijks water in de rivier toch mogelijkheden biedt om boten op te laten varen.

  Mijn eerste voorstel van een kanaal met sluizen, schutten, is een variant hiervan voor de ondiepe kustvlakte van Suriname en de indiepe Surinamerivier naar de Dr Jules Sedney binnenhaven.

  Die mogelijkheid om het technisch te doen is er en wordt in Nederland ook toegepast in de vaargeulen met nauwelijks water voor binnenvaartschepen. Dus het wiel voor de ondiepe Surinamerivier is ook mogelijk hiermee. Natuurlijk gaat het heel ceel geld kosten, maar Surinaamse technici op HBO, Universitair niveau, studenten en hoogkeraren op technisch waterinfrastructuur moeten deze zaken volgen en bestuderen hoe Suriname voor een en altijd een goede zeehaven kan jebbrn of Dr Jules Sedneyhaven 1x 24 uur, 365 dgen per jaar bereikbaar is.

  We leven niet meer in ern stenentijdperk of wachten dat anderen het voor ins gaan doen.

  We zullen zelf aan de weg timmeren om van Suriname een beter land te maken.

  Let niet op de mislukkelingen die gestemd hebben op ddb, ndp die bewust Suriname in grote schulden en armoede heeft gebracht. Deze man heeft de ndp opgericht om niet in de gevanfenis te komen en om
  president te zijn aan de gevangenis te ontspannen.

  ddb, ndp-kliek en foetoeboy’s en foetoe oema’s zijn altijd bezig geweest met hun enige eigen belang.Triest dat de laag gelettterde paarsen dat niet door hebben. Zie de armoede en ellende in Suriname en ze weten niet hoe het komt.

  Chan had de banken if schuldeisers van nu voor de verkiezingen van 25 mei 2020 een brief gestuurd om het geld niet aan Suriname te lenen. Vergeet ook niey wie de leningen plafond van Suriname had verhoogd.

  Goed het gaat in de posting over een goede bereikbare rivier en zeehaven 1x 24 uur, 365 dagen per jaar voor Suriname. Daar moet goed over worden nagedacht.
  gemodereerd

 10. debby en bor , vermaken jullie in het pierenbadje in de bijlmer , maar vorige week niet he toen was het opgedroogd door de hittegolf he , jullie zijn zeker baggeraars , om jullie stront te verwijderen , zodat er meer paarse stront kan vloeien niet diep maar oppervlakkig in jullie broek
  gemodereerd

 11. In Suriname praten, praten,praten wij en komt er geen flikker van terecht.
  In ons buurland Guyana ondernemen zij en zien wij ontwikkelingen.

  In Guyana staan 2 intelligente mannen in de top van de Regering ; mannen met visie en lange- termijn denken. In Suriname een Amateur en een gezochte Crimineel.
  Conclusie: er komt geen ene moer aan ontwikkeling.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.