zondag, april 21, 2024
HomeNieuws uit NederlandDelegatie Nederlandse Tweede Kamer op bezoek bij president Santokhi

Delegatie Nederlandse Tweede Kamer op bezoek bij president Santokhi

-

Does Travel - naar Suriname

De delegatie van de vaste Kamercommissie Binnenlandse Zaken van de Nederlandse Tweede Kamer heeft op maandag 15 augustus 2022 haar opwachting gemaakt bij president Chandrikapersad Santokhi. Delegatielid Sylvana Simons zegt dat het een voorrecht is geweest om op het presidentieel paleis een breedvoerig onderhoud te hebben gehad met het Surinaamse staatshoofd.

Dit onderhoud stond in het teken van de thematiek rondom het bezoek, namelijk het slavernij- en het koloniale verleden. “Maar er is gelukkig ook ruimte geweest om actuele zaken te bespreken, die in sommige gevallen ook verband houden met dat verleden”, aldus Kamerlid Simons.

Ze merkt op dat daar waar er eventueel excuses kunnen plaatsvinden vanuit Nederland, er ook een bereidheid moet zijn om die in ontvangst te nemen. Ook moet er consensus zijn waar deze excuses zullen plaatsvinden, met welk doel en in welke vorm. Simons acht het ontzettend belangrijk om in de eventuele aanloop daarnaartoe met elkaar van gedachten te wisselen. Het bezoek aan president Santokhi moet dan ook in dit kader worden gezien.

Het Kamerlid is ervan overtuigd dat het bezoek aan Suriname tastbaar maakt dat wat in Nederland vanuit theorie al vaak wordt besproken, bijdraagt aan het begrip rondom het ingewikkelde vraagstuk. De delegatie, die op 13 augustus in Suriname arriveerde en tot dinsdag 16 augustus hier vertoeft, heeft volgens Simons in de afgelopen dagen ontzettend veel informatie mogen ophalen vanuit verschillende perspectieven.

“Het is mijn absolute overtuiging dat dit een fantastisch reisverslag zal opleveren waar eventueel ook aanbevelingen in terecht zouden kunnen komen die meegenomen kunnen worden op weg naar het vormgeven van een gelijkwaardige toekomst tussen Nederland en Suriname”, laat het Kamerlid optekenen.

De delegatie zal de boodschap van wat hier is opgenomen, als meerwaarde meenemen naar de Nederlandse Rijksoverheid. Er is een gedegen voorbereiding geweest in aanloop naar het bezoek aan Suriname. Er zijn vanuit verschillende perspectieven meerdere rondetafelgesprekken geweest met dialooggroepen en vertegenwoordigers van organisaties.

“Maar we zijn hier vooral om nog meer te leren en te luisteren, nog meer te horen, ook vanuit de perspectieven van de mensen hier. Er is een diaspora die zich goed weet te roeren in Nederland, maar we mogen niet vergeten dat we het niet over de Surinaamse Surinamers mogen hebben zonder ook met de Surinaamse Surinamer te praten”, aldus Kamerlid Simons.

Zij uit zich tot nu toe tevreden en is verheugd dat het bezoek ook een inhoudelijk karakter heeft. Het Kamerlid is ervan overtuigd dat dit beide landen op meerdere vlakken vooruit zal helpen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

30 REACTIES
 1. Zolang de corruptie niet uit de samenleving wordt uitgeroeid, gaat ook Nederland niets aan de ontwikkeling kunnen veranderen. Corruptie zit helaas in alle lagen en in alle instituten diep ingeworteld. Zie het vrijlaten van illegale gewapende brazilianen, zie ook VP die criminelen vrijlaat die politieagenten hebben geslagen enz. enz.

  En niet te vergeten de ernstig toegenomen criminaliteit weerhoud diaspora en toeristen om Suriname te bezoeken c.q. iets hier te gaan ondernemen. Ik vraag me af of mevrouw Silvana hier iets van meegekregen heeft en of ze wel hier een oplossing voor heeft.


  gemodereerd
 2. iemand moet simons leren hoe ze zich moet kleden. Bij de garderobe geef je je jas af, zij houd het aan. Misschien was het koud die dag. Bakra´s kunnen beter tegen het weer hier


  gemodereerd
 3. ‘de Surinaamse Surinamer’ what about, de Indiaanse, Chinese, Javaanse en Hindoestaanse Surinamer Sylvana??? Hoe denken zij hierover??
  Zijn de Hindoestanen- en Javanen niet zwaar onderbetaald als contractarbeiders op de plantages?
  En hoe zit met de Indianen die als eerste zijn misbruikt??
  Sylvana,… joe denkie krong!


  gemodereerd
 4. Ik wil jullie vragen of jullie die video/filmpje van Simons hebben gezien waarbij een Nederlandse man een zwarte popje hing en zei dat hij met Simons hetzelfde zal doen, wamt ze bemoeide te veel met de nederlandse cultuur en zwarte Piet. Het was zo grappig en Simons ging in een progamma huilen en zei dat ze bang is. Zoek in youtube Simons pop zelfmoord , dat komt die video naar boven. Ze is een grote dramma queen, die geen waarde hier in Nederland heeft. Ze zijn allemaal net onder ministers van Suriname, dus geen speciale functie bekleden ze hier in de tweede kamer. Ze mogen wel praten, maar wordt bijna nooit naar ze geluisterd. Houden jullie aub Simons in Suriname en stuur haar niet terug. We willen in Nederland geen anti zwarte Piet. In Suriname wordt tot heden nog zwarte Piet gevierd. Het is zwarte Piet en geen neger Piet, dat mensen van maken. Simons blijf in Suriname en wordt jij president daar, want die Chan beroofd toch alleen maar het volk geld en hij, zijn ministers, families en aanhangers gaan op zijn beurt daarmee op vakantie!


  gemodereerd
 5. Nederlands politieke C-garnituur op snoepreis in een corrupt, crimineel landje, dat al decennialang geregeerd word door VEROORDEELDE massamoordenaars, drugscriminelen en bankrovers. Definitief doorknippen die navelstreng en voorgoed afscheid van nemen. En……ach ja, wijsneusje Simons…if it looks like a duck, swims like a duck and quacks like a duck, then it probablyis a duck.


  gemodereerd
 6. @Jan van Berkel,

  Wat een kinderachtig geblaat over simons. Ik ben geen fan, maar een “vent” die een vrouw publiekelijk neerhaalt valt onder de categorie ‘het schuim der aarde’.

  Het is een kinderfeestje of niet, ben jij ook één vd viezerds die likkebaardend, kindjes op de schoot neemt. Het is wachten op de eerste woke-aanmelding van aanranding door die ouwe, dus dim effe.

  Jezelf verlustigen over een achterlijk filmpje zegt alles over jou en totaal niets over simons.
  Die vrouw neersabelen en je vervolgens verschuilen achter fakebook-retoriek, daar verdien je een lintje mee zieligerd.

  En nu…
  Nu… terug naar je mand, hup!


  gemodereerd
 7. @Jan van Berkel:jij bent zo te horen een van die Nederlanders die sinterklaas en zwarte piet hoog in het vaandel draagt. Aan je naam te horen ben je ook nog een echte Hollander. Ik zou zeggen, ga je bezig houden met de misstanden in Nederland want die zijn er genoeg en laat de ruimte hier op deze site over aan ons die hun roots in Suriname hebben.
  En fyi, Sylvana verdient een dikke boterham met alles waar allochtonen in de praktijk tegenaan lopen aan de kaak te stellen. Ze heeft haar plek daar verworven en toont lef. Dat kun je van veel van haar blanke collega’s niet zeggen. Ik hoop dat de boodschap duidelijk is…we willen je hier niet meer zien!


  gemodereerd
 8. Ik weet niet of jullie wel eens politieke beschouwingen in de Tweede Kamer volgen, maar mevrouw Simons zit daar niet voor spek en bonen. Ik had ook mijn bedenkingen, niet door haar afkomst, maar door haar gebrek aan geld voor de partij. Andere politieke partijen ontvangen van de Staat veel meer geld en kunnen er een groter werknemersapparaat op na houden. Ze kan rustig achterin zitten en haar salaris ontvangen en een behoorlijk lange wachtgeldregeling en snoepreisjes maken, net als Surinaamse politici en politici overal op aarde, maar ze steekt haar nek uit. Ze gaat naar voren en stelt vragen. Nu heb ik dit niet vaak gezien, maar ik schrok en dacht; he ze is in dit dossier gekropen en goed ook.
  Ik ben een Pico let en zij is een twa twa (zang en vogel minder mooi, ), maar een klein gevoel van trots maakte zich meester van mij.
  Goed zo Silvana.
  De kleding, ja dat vind ik wel veel minder. Smaken verschillen

  Dus beste forumleden kijk anders naar haar, kijk naar haar kennis en vergeet de rest als dat je niet kan bekoren.
  Al die bakra’s en andere groepen die zich op voorhand al verheugden op uitglijders van haar hebben tot nu toe NIETS.
  Ik denk dat zelf wijlen hans van Mierlo D’66 (die ik vaak op het Singel in Amsterdam met een slok op zag) zou haar niet kunnen pakken. Hij had er namelijk een handje van om woorden te verzinnen en dan wisten de Kamerleden niet wat het betekende. Niemand die wat durfde te zeggen uit vrees dat ze dan voor schut zouden staan. Sylvana zou zich niet laten beetnemen denk ik


  gemodereerd
 9. @bor ze was waarschijnlijk bang dat de jas gestolen zou worden.
  Wat me echt opviel is de lichamelijke omvang van de delegatie.
  Als je eenzelfde in aantal grote Surinaamse delegatie zou hebben had 2 keer de ruimte nodig voor zo’n foto.
  Suriname ga eens gezonder leven, dan kan er meer van het budget in de ontwikkeling van de economie worden gestoken ipv. de gezondheidszorg.


  gemodereerd
 10. Nederland hoeft niets aan de ontwikkeling van Suriname bij te dragen.

  Nederlandse ontwikkelingsfondsen, ( 5 jaren plannen, 10 jaren plannen, enz), Nederlandse ondernemingen ( Wageningen rijstbouw, Marienburg rietsuiker, rum, enz), Bruynzeel Houtmaatschappij ( Triplex, allersoorten hardhout, Bruynzeel woningen/huizenbouw hebben hun bijdragen geleverd. ( Nederlandse gulden)

  Ook Suralco, Billinton hebben hun bijdragen geleverd. ( miljoenen US-$)

  Het Marshall hulp uit Nederland heeft haar bijdrage geleverd/ 5 jaren en 10 jaren plannen, Nederland lag ook op haar gat na de 2e wereldoorlog.

  De Surinamers, zogenaamde top managers hebben er niets van gebakken toen ze overnamen net als de politici die vonden dat ze hun eigen pondo konden ophouden.

  De Surinaamse gulden in de jaren 60 en voor 25 november 1975 was zelf 2 x zoveel als de Nederlandse gulden. De bevolking van Suriname was niet groter dan 1/3 als het nu is.

  Suriname woonden in krotten, terwijl Bruynzeel Houtmaatschappij hele mooie verschillende soorten bouw type van woningen had.

  Ook de moderne industriële Wageningenrijst onderneming Nickerie met de eerste uitvinding van de hele korrelrijst in de wereld en Marienburg koloniale onderneming zijn ten ondergegaan.

  Ook bij was afgesproken dat als Suriname op 25 November 1975 onafhankelijk zou worden van Nederland er 3.5 miljard Nederlandse gulden aan Suriname in 15 jaar gegevens zou worden om zaken in Suriname op te zetten en zich zelf staande te houden.

  Dus laat men niet komen zeggen dat Suriname goede politici en top managers heeft, want dat heeft Suriname tot nu toe niet gehad.

  Wel moet gezegd worden, dat Nederland ook Suriname als een wingewest zag en af wilde om daar geld in te blijven steken en vond dat Suriname zelf haar eigen boontjes moest gaan doppen. De bevolking klein was en verdeeld, laag geletterd/koloniaal tot in het bot. Erg afhankeliijk was van het moederland/Nederland en een vreemde eend in de regio. Geen kennis had van buitenlandse beleid, een eigen leger, zij die het geluk hadden goed door te komen in het middelbaar onderwijs hun weg in Nederland moesten verder zoeken voor hoger en univeritair onderwijs, kortom Suriname was een kopie van Nederland en klampte zich vast aan Nederland, Surinamers waren Nederlands gericht.

  De onafhankelijkheid was niet goed voorbereid en kwam voor velen als een bliksemschicht bij heldere hemel, Nederland heeft een vuile rol gespeeld in de staatsgreep van 25 Februari 1980.

  Van Nederland moeten wij niet veel verwachten, Nederland is de dominee en de koopman. Nederland is zich van de natuurlijke rijkdommen van Suriname bewust en ziet ook goede kansen om hierin te spelen, zoals op vele andere uitdagingen die er ook waren tijdens de koloniale periode en het leven voor de Surinamers beter zouden kunnen maken, Waterinfrastructuur, Watermanagement, eco-toerisme, Zeevisserij, rondhout, onderwijs en wetenschappen, enz. Daar zijn ze in geïnteresseerd en wachten hun kans af om als de olie-gasdolars binnen stromen dan met hun kennis en ervaring, geld in te stappen en aan te verdienen als Suriname die zaken in orde wilt maken.

  De Nederlandse taal is ook een blok aan het been van Suriname voor de ontwikkeling. Want aan de ene kant wil Nederland Suriname van zich afschijven, maar door deze hele taal is er een binding tussen deze twee landen. Omdat Suriname een klein land is, kan het op dit moment niet zelf haar koers bepalen en Nederland doet alsof haar neus bloed.

  Zij wilden onafhankelijkheid, hebben we ze gegeven, wordt gezegd,
  Zij wilden een leger, wij hadden het ze afgeraden, we zouden ze hierin ondersteunen. Wat zie je gebeuren, juist waar ze in zouden ondersteunen, kwam de ellende vandaan. Nederland wist van de coup, maar hebben president Henk Aron niet van op de hoogte gesteld. Nederland wilde hiermee Suriname voorgoed van zich af hebben.

  Wij Surinamers zullen het zelf moeten gaan doen. Het is een zeer moeilijke periode dat Suriname sinds 25 Februari 1980 mee maakt, maar eigenlijk al sinds 25 November 1975. bruma en aron, ferrier, ea hadden zich zelf flink onderschat dat ze het zouden redden, maar er waren te veel zaken die ze onderschat hadden, ook de rol van Nederland.


  gemodereerd
 11. Dus slavernij is niet goed, maar zwaar uitbuitende contractarbeid is wel ok? Santokhi – afstammeling van een Hindoestaanse contractant – had dit best kunnen aankaarten. Maar tsja, dan krijgt hij misschien zijn Hollandse Nieuwe en Bruin Bier niet meer toegestuurd.. Het is net waaraan je veslaafd bent geraakt (gemaakt).


  gemodereerd
 12. Wat zeur je nou om de kledij van iemand. Had je liever dat ze in keizerskleren rondliepen??


  gemodereerd
 13. @ Boesskowtoe

  En het is frappant, de mensen die je allemaal noemt
  klagen nooit dat ze onderbetaald waren. Alléén de
  kroesharigen klagen steen en been. Relatief gezien
  hebben deze mensen het veel beter dan de kroes-
  harigen, die altijd lopen te mekkeren over geld.
  In mijn optie zijn het geld wolven. Ik hoop dat mijn
  bijdrage geplaatst wordt, want het is de waarheid.
  Veel van mijn bijdrage wordt niet geplaatst als ik over
  kroesharigen hebt! Waarschijnlijk doet de waarheid zeer.

  sari tori

  Jacko


  gemodereerd
 14. passant wil jij geen president van Suriname worden dan kan jij jou verhalen aan de ongeschoolde politici hier vertellen en leg hen uit dat Nederland Nederland is en Suriname is geen Nederland , mooie klus voor jou , moet natuurlijk eerst bouterse in de bak zitten


  gemodereerd
 15. pico, het strookt niet bij bij1 , de ene naar de andere moest het veld verlaten , en heeft simons daar soms een hand in gehad of toch anderen ( geldschieters ? )

  die van berkel zit gewoon iemand op een ordinaire manier te kleineren dat is niet goed
  wel vinden wij dat niemand zich moet bemoeien met andermans erfgoed of retuelen , iedere bevolkingsgroep moet zijn eigen dingen onderling kunnen doen en behouden toch


  gemodereerd
 16. bruma. aron, ferrier ea hebben zichzelf flink overschat dat ze het zouden redden met hun aanpak van 25 November 1965, maar er waren te veel zaken, waar onder de rol van Nederland die ze onderschat hadden.

  Ook nu speelt geschiedenis onderwijzer rutte een vuile rol, ook werkzaam geweest bij Unilever/ de Oost Indische Indische mentaliteit druipt af van zijn aanpak en in de driverseat van Nederland. Waarom moest het dossier bij de staatsgreep op 25 Februari 1980 voor 60 jaar bewaard worden?


  gemodereerd
 17. @ Jacko: Dus dat!

  @Passant:’De onafhankelijkheid was niet goed voorbereid’
  Dat hebben we te danken aan onze eigen leiders.
  We moeten leren de hand in eigen boezem te steken en minder met de vinger wijzen.
  Wie het boek van ‘wingewest tot natiestaat’ gelezen heeft, komt erachter dat er ook destijds geen eenheid was. Sterker nog er was grote verdeeldheid. Suriname was nog lang niet rijp voor onafhankelijkheid, maar het was voor Aaron een prestigekwestie en stond boven het landsbelang. Omdat er geen eenheid was konden wij als volk geen vuist maken en samen met elkaar aan de onderhandelingstafel zitten met Nederland.
  ‘De Nederlandse taal is ook een blok aan het been van Suriname voor de ontwikkeling’
  Joost mag weten hoe je tot deze constatering komt. Menig Surinamer heeft zich dankzij deze taal kunnen ontwikkelen tot wat ze nu zijn (Arts, ING, IR, IT-er, Jurist, Rechter enz.)
  Dat er bevolkingsgroepen zijn die deze taal minder machtig zijn, heeft alles te maken met de achterstand van scholing en onderwijs van het individu.
  Ik ben het dus oneens met jou prietpraat.


  gemodereerd
 18. Beste Wat,
  Ik heb niet geschreven dat ik deze partij waardevol vind. Zij hebben niet echt punten die zich onderscheiden van andere partijen en of die mij aanspreken.
  Ik heb het puur over de persoon Simons
  Ga er maar eens voor staan
  1. Vrouw 9zobder grote partij toch in de Kamer)
  2. Pikt zetel in (en daarmee goed salaris en super wachtgeldregeling in)
  3 Niet blank (zo je wilt zwart)
  4. Opleiding. Niet gestudeerd. Ze begon in de kamer, met in de opmerking: k kom uit filmindustrie. (dat vond ik een zwaktebod. Je bent niemand een verklaring schuldig)

  Ga d’r maar eens voor staan. best knap van die vrouw hoor.
  Maar de partij, nee die zegt me niets en inderdaad het rommelt. Logisch men ziet en ruikt geld. Voor velen is dit superbelangrijk.. En natuurlijk macht
  Dit wil niet zeggen dat ik nooit op haar partij zou kunnen gaan stemmen, al is die kans klein.
  Ik weet slechts dat ik NOOIT op D’66 zal stemmen.


  gemodereerd
 19. Het gaat niet of ik de juiste man ben voor de functie van president met mijn persoonlijkheid en kwaliteiten, enz.

  Surinamers zouden moeten gaan beseffen dat we het zelf moeten doen. De puinhoop waarin Suriname nu zit, hebben de Surinamers die op 25 mei 2010 op ddb hebben gestemd en zie wat er van terecht gekomen is. Wie heeft het veroorzaakt? Ook El Vene, El Somo, Bravo zijn hier schuldig aan. El Vene keek te kort door de bocht, en zijn uitkomst van de formule leidde er toe dat ddb weer in de regeringscoalitie kwam.

  Z.E. president Chandrikerkash Santokhi heeft op dit moment het vertrouwen vh Surinaamse volk en de huidige coalitie gekregen. Hij is de uitvoerende macht en als de rechterlijke macht in hoger beroep het vonnis geeft, nl 20 jaar, dan moet het ministerie van justitie en politie er zorg voor dragen dat hij naar SB wordt gebracht. Als er onrust ontstaat zal de president voor orde, veiligheid, rust en orde moeten zorgen met de daarvoor bestemde instanties e/o buitenlanden.

  In mijn eerste posting gaf ik duidelijk aan dat iedere Surinamer m/v waarmee ze bezig zijn in het ondernemen dat ze dit goed onder de loep nemen. Over 5 tot 10 jaar zullen de olie-en gasvoorraden voor de kust miljoenen us-$ in staatskas brengen als er goed bestuur en beleid is. Als iedere individu zijn eigen plan maakt van zijn of haar onderneming, iedere student ziet waar zijn/haar kansen, talent, enz liggen dan kunnen ze voor zich zelf hier geld mee verdienen. Het overheid apparaat kan dan hierdoor verkleind worden en Surinamers kunnem met de diverse ondernemingen hun eigen pondo ophouden.

  Ik ben van kinds af getraind om mijn uiterste best te doen en het beste uit mezelf te halen. Ik heb wel het voordeel gehad dat die omgeving ook goed was. Ondanks dat dit niet voor een ieder gemakkelijk is, ken ik ook heel veel leerlingen, studenten uit mijn studieperiode die het ook heel goed gedaan hebben.

  Die mogelijkheid doet zich met de olie-gasvoorraden die er voor de kust weer voor en als men wil en gaat ondernemen/doet waar men goed in is, zal het met Suriname goed komen. Het ambtenaren apparaat hoef voor die groep van mensen die daar de enige houvast in zagen nu over zijn.

  Het motto moet zijn dat het individu kan/moet ondernemen. Verrouwen In Eigen Kunnen. Dat stakingen en om loonsverhoging kan dan afgelopen zijn, voor hele stammen die generaties hierin blijven zitten.

  Kijk naar het district Nickerie, Vele Nickerianen hebben hun eigen onderneming. Als je naar de andere districten kijk, zie dan het verschil van die mensen en de Nickeriaan. Waarom lukt het in andere districten niet, wat de Nickerianen in hun district bereiken?


  gemodereerd
 20. Zwartmans, je bent een ‘gouden’ (pik) werknemer voor je baas, eentje die nooit klaag, ook niet als hij wordt onder betaald en het klagen ziet als min gedrag.
  Ik ben nog nooit iemand van welke etniciteit dan ook tegengekomen die tevreden is met zijn lage beloning enz.
  Jouw opvatting is kort door de bocht, ondoordacht, ingegeven door………….
  Het klagen heeft met durf en mondigheid te maken, wordt gepromoot in Nederland, waarom mag dat niet in Sranan.
  Het is net als vroeger en vandaag de dag nog steeds zo, de een durf zijn bek niet open te trekken en wordt van ellendigheid dan boos op degene die het wel durft. Als er een beloning komt dan profiteert zo iemand ook mee, zwartmans, hoe noem jij zo iemand.

  Btw, mogen de minderheden en vrouwen in jouw land Nederland dan ook niet klagen voor een betere beloning, in jouw ogen.


  gemodereerd
 21. Zwartmans, ga gauw de geschiedenis of iets van Anton de Kom lezen, en als je een keer op bezoek/vakantie bent, maak dan een dagtocht naar Marienburg/Zoeken. Het kan nog makkelijker, ga buiten Par’bo en maak een willekeurig praatje met een local.


  gemodereerd
 22. Dat boek van jantje pronk heb ik, maar er zijn meer goede boeken die geschreven zijn en laten zien hoe het komt dat Surinsme nu een puinhoop is.


  gemodereerd
 23. zie boek:
  Late Oost – Andre Haakmat

  Er zijn vele goede boeken geschreven over Surinamers

  Wat ontbreekt is de ondernemers mentaliteit bij vele groepen/ etniciteten van Suriname.

  Ook het onderwijs en wetenschappen is niet goed bezig geweest om leerlingen en studenten de mogelijkheden te bieden in ondernemende technische onderwijs. Pas in 1970 vd vorige eeuw kwam er een middelbare technische school, waardoor het mogelijk was op middelbaar technisch niveau in te spelen op de natuurlijke reactie rijkdommen van Suriname en hier werk in te gaan maken voor werkneners of ondernemingen.

  Dat was niet van voldoende wat het gaat om
  hoger technisch onderwijs, wetenschappelijk universitair technisch onderwijs. Het is er maar hoort weinig over de afstudeer resultaten e / o die voor de afgestudeerden ook goed zijn afgestemd om hun onderneming hierin te starten.

  Surinsmers willen in kostuums lopen, dure auto’s rijden, enz maar hun kennis niveau stelt bij grote delen niets voor. Zie ook de DNA. Veken zijn ver onder de maat voor het werk.

  Surinsmers moeten hun mentaliteit veranderen, vooral de Stad -Afri, de platte land Afri, Afri rivier dorper, de Inheemse rivierdorper, ea.

  Alle Surinamers moeten naast Chinese Aziaten moeten ook hun supermarkten, ea produductie en exportondernemingen, enz in heel Suriname opzetten en niet bang zijn om te concurreren.

  Ook in de landbouw, ecotoerisme, zeevisserij moet de scholing om te studeren en ondernemen geboden worden.

  Ook in de districten moeten veel zaken
  net als in Paramaribo en Nickerie in orde worden gebracht, door de overheid en de districtmensen zelf.

  Wat in Nickerie kan, kan ook in Para/ recreactie, Para Industrie uit zand borden, glazen, enz, Marowijne/ Albina, Commewijne/ Meerzorg, Nieuw Amsterdam, Coronie/ Totness, Coppenamepunt/ moderne zeevangst, verwerking, export, Saramacca/ land- tuinbouw, Brokopondo/ ecotoerisme, moderne houtverwerking, huizenbouw, moderne goudverwerking, enz. Wanica, diverse ondernemingen

  Ir Frank Essed kwam met operation Grasshopper/ Airstrips un het hele land, deze kunnen de komende 20 jaar met meer dan genoeg geld uitv aardolie en gas goede moderne vliegvelden met geasfalteerde viegvelden worden, kwam
  ook met Apoera als tweede stad van Suriname, ook dit kan met de opbrengsten van olie en
  gas.

  Eddy Jhairap kwam met Staatsolie,

  Laat er nu meer Ir Frank Essed, Eddy Jhairap oostaan in Suriname en hun eigen ondernemingen, steden, enz opzetten. Handen uit de mouwen.

  ddb, ndp, linkse groepen hebben Suriname genoeg schade gebracht de afgelopen 42 jaar. Tijd om het roer om te gooien. De Afri- stadmens moet nu ook gaan ondernemen en laat het overheidsapparaat daar door kleiner worden. Atjoni Afri mask van Atjoni ook een mooie stad, mooie huizen, straten, hotels, winkels, enz. Netjes en overzichtelijk, Ook dat hele boten gedoe bij de aankomst en vertrekpunt bij het stuwmeer. Laat een aannemer het voor jullie op een teken tafel op
  papier worden gemaakt, kast zien dat jullie ook het denkniveau hebben als mensen uit Nickerie, ook mensen uit Marowijne, Albina, Moengo en ook uit heel Suriname.

  Wat de Nickeriaan maakt van Nickerie kan iedere Suriname ook in zijn plaats en district.

  De dorpen vd Marrons hoeft niet zo een rommel te zijn, gaan jullie naar architecten die jullie dorpen voir jullie mooi op papier geordend vast leggen enngasn jullie goede kampen of huizen langs straten en pleinen met winkels, kroetoe oso m, enz in bouwen. Kies wel
  goede gebieden uit die niet onder water lopen.

  Vertrouwen In Eigen Kunnen


  gemodereerd
 24. Moet zijn:

  Late Oogst – Andre Haakmat
  Politieke-staatskundige en economische beschouwingen


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES