vrijdag, juni 21, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijReparatie Commissie stoomt instanties klaar voor bezoek delegatie Tweede Kamer

Reparatie Commissie stoomt instanties klaar voor bezoek delegatie Tweede Kamer

-

Does Travel - naar Suriname

“Het was hel op aarde en de doorwerking daarvan moet je niet onderschatten”. Woorden van Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie op woensdag 10 augustus 2022. De organisatie heeft op voornoemde dag een presentatie aan de pers verzorgd over het slavernijverleden, te weten slavernij onder inheemsen en Afrikanen die tot slaaf gemaakt waren.

De presentatie is verzorgd in het kader van een aanstaand bezoek van een delegatie van de Nederlandse Tweede Kamer van Nederland aan Suriname. De vertegenwoordiging zal Suriname, Curaçao en Sint Maarten aandoen om geïnformeerd te worden over het koloniale verleden.

De commissievoorzitter zegt dat er een standpunt vanuit de Surinaamse regering en het parlement moet komen inzake het slavernijverleden, de erkenning, excuses en herstelbetalingen. In de komende dagen zal de presentatie ook aan De Nationale Assemblee (DNA) en de regering verzorgd worden. “Wij informeren de mensen over de opinie van de commissie, hetgeen ook ondersteund wordt door de reparatiecommissie van het Caribisch gebied.” Zunder doelt hiermee op opinies die ontwikkeld zijn en wat het Surinaamse standpunt zou kunnen zijn.

De activist benadrukt dat er op den duur vanuit Suriname aangegeven zal moeten worden wat de materiële en immateriële schade is geweest van het koloniale verleden. “Daaraan zal je een prijskaartje moeten hangen en dienen partijen overeen te komen hoe ze dat gaan aanpakken. Voorafgaand daaraan moeten de excuses komen. Excuses voor de misdaden die gepleegd zijn tegen de mensheid hier. Die verontschuldigingen moeten hier in Suriname geboden worden en door het hoogste gezag; de koning en premier van Nederland. Vervolgens zal er overeenstemming bereikt moeten worden over een programma van herstel, over hoe de aangerichte schade te herstellen.”

Zunder zegt verder dat vrijgekomen financiële middelen in een fonds gestopt dienen te worden. “Middelen die nog niet gebruikt worden, moeten internationaal belegd worden, zodat je een zeker rendement eruit kan krijgen.”

Hij zegt verder dat er concrete afspraken gemaakt dienen te worden voor welke projecten of doeleinden de middelen aangewend mogen worden. Dit geldt ook voor de criteria voor het aanvragen van middelen en wie het fonds zal beheren. De commissievoorzitter meent dat er op dit stuk ruime internationale ervaring bestaat bij onder andere instellingen.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

22 REACTIES
 1. Nobel Streven. Het is nimmer goed slavernij, ik keur het af. Als je herstel betaling wilt, moet je ook naar de Ashanti koning ook zijn. Die heeft zijn volk verkocht aan blanken


  gemodereerd
 2. Het volk van su wacht ook op erkenning, excuses en herstelbetalungen van de misdaden v bouterse voor de schade en t leed dat ze is aangedaan.


  gemodereerd
 3. Eisen stellen. Wel geen enkele onderdrukking is goed te keuren.Heel Zd Amerika heeft het meegemaakt. Hoe staat het met de onderdrukking en moorden door je eigen volk. Dit zou een van de eisen moeten zijn van Aron. Nu mag je het vegen.


  gemodereerd
 4. Meneer Zunder u hebt volledig gelijk al willen sommige dit niet horen
  Jullie kunnen wel negatief zijn, maar daar zit niemand op te wachten. Onze voorvader werden als fokstier misbruikt. zoveel mogelijk kinderen verwekken die weer als slaaf konden dienen. dat was alles, geen band met je kinderen, want die werden verkocht of moesten op 5 jarige leeftijd al aan de slag en vaders zagen hun kroost niet.
  Vandaag de dag zit dragen we dat nog steeds met ons mee. Ja, ik weet het jullie schrijven altijd dat er zoveel moeders in ons land zijn met kinderen terwijl de vader nergens te bekennen is. Wel het komt dus van de slaventijd af.
  Ook hier willen we excuses en genoegdoening voor


  gemodereerd
 5. Nazaten slaven ‘belachelijk gemaakt’ met bezoek Ashanti-koning aan Suriname
  24 november 2018
  Ashanti koning geeft lezing op universiteit van Suriname
  PARAMARIBO, 24 nov – Niet alle nazaten van tot slaaf gemaakte Afrikanen zijn blij met het bezoek van Otumfuo Osei Tutu-II. De Ghanese stamkoning vertegenwoordigt namelijk een stam die andere Afrikanen verkocht aan de Europeanen. Het komt dan ook niet al te slim over dat juist zo een een persoon naar Suriname wordt gehaald. Met veel toeters en bellen ook nog. Onder de critici bevindt zich Iwan Wijngaarde, voorzitter van de Feydrasi Fu Afrikan Srananman (Federatie van Surinamers van Afrikaanse afkomst, red.).

  Het lijkt nu alsof de slavernij wordt toegejuicht en bejubeld. “Dit is een vorm van belachelijk maken. Je kan niet komen in een land waarvan je de aanstoot hebt gegeven van alle ellende. Men gaat hier helemaal aan voorbij”, zegt Wijngaarde tegenover de Ware Tijd. Hij vindt dat Ghana en de Ashanti geen al te fraaie rol hebben gespeeld in de slavernijgeschiedenis. Dat zou meegenomen moeten worden bij het overwegen van een uitnodiging.

  Dat is dus duidelijk niet gebeurd. De federatie ziet het bejubelen van de Ashanti niet zitten. “Die hebben ons verkocht en daarmee is de slavernij ingezet”, aldus Wijngaarde. De federatie heeft dan ook feestelijk bedankt voor invitaties. Activiteiten waar de koning bij zal zijn, zullen worden geboycot. Wijgaarde vindt dat de zaak nog enigszins gered kan worden. Otumfuo Osei Tutu-II zal wel verontschuldigingen moeten aanbieden voor het verleden.


  gemodereerd
 6. Allen,

  Ik keur het hele slaven gebeuren af, mensen zijn mensen en geen beesten.
  Helemaal mee eens dat er excuses en herstelbetalingen moeten komen.
  Want de welvaart van bijvoorbeeld Nederland is opgebouwd vanaf die tijd.
  Wie hier niet mee eens is, moet economie gaan studeren en gaan uitzoeken hoe dit precies zit.
  Hoe zit het met de excuses en herstelbetalingen van de contractarbeiders ?
  Hindoestanen/Javanen/Chinesen/enz.

  SUCCES.


  gemodereerd
 7. Zodra het om geld gaat is de Afro haantje de voorste om de zakken te vullen. Waarom wordt er geen onderzoek gedaan naar de miljarden ontwikkelingshulp die Nederland in de jaren ‘80 gaf? Wat is met dat geld gebeurd? Waarom vluchtte Aron na de onafhankelijkheid en het ontwikkelingsgeld ontvangen te hebben naar Nederland, het land dat hij tot aan zijn botten haatte ?
  Laat Zunder eens daar onderzoek naar doen want die miljarden hulp was bedoeld om dit land op te bouwen maar het geld verdween in de zaak van de zwarte man. Ik weet het. Het is niet leuk om de harde waarheid te lezen maar zo is het maar net.


  gemodereerd
 8. Ga achter het geld die didibrie en boefdraad hebben gestolen en blijf niet kijken in je achteruitkijkspiegel naar je slavernijverleden, want dat helpt je geen mm verder.
  Je blijft daardoor op hetzelfde niveau, kinderen zullen hetzelfde gedrag vertonen


  gemodereerd
 9. @@Eerlijk 11 augustus 2022 Bij 15:03
  Allen,
  Vergeet ook de boeren uit Wageningen(NL) niet!! Die zijn ook als slaven behandeld en gemolesteerd!!


  gemodereerd
 10. De vijand van de zwarte man, bevindt zich onder de zwarte man. De vijand van Suriname bevindt zich onder de Surinamers en in Suriname. Wij loven en prijzen onze vijanden zolang er wat te halen is.
  De nazaten van de slaven, zullen altijd slaaf blijven. Ze zijn immers eeuwige slachtoffers en willen niets anders.
  Wordt wakker, laat zien, dat je beter bent dan dat.
  De nakomelingen van de Afrikaan die de Afrikaan verkocht op een zetel plaatsen en eren, is het ergste wat men zichzelf kan aandoen. Wat voor beeld hebben wij van onszelf. De vijand van de zwarte man is de zwarte man zelf.


  gemodereerd
 11. @Eerlijk
  Nou eerlijk ben je zeker niet!
  Oerdom past beter bij je nickname.

  Herstelbetalingen waarvoor?
  Daders & Slachtoffers, ze liggen allemaal al lang en breed op het kerkhof.

  De daders (enkele Zeeuwen) en de vele slachtoffers (verkocht door de Afrikaanse Ashanti slavenhandelaren zelf).

  “Hoe zit het met de excuses en herstelbetalingen van de contractarbeiders ?
  Hindoestanen/Javanen/Chinesen/enz.”

  Moet niet gekker worden, ze hadden toch een contract en na hun contract konden ze terug of konden blijven en kregen een stukje grond.
  Hoe denk je dat de meeste hardwerkende mensen in Suriname aan hun grond zijn gekomen?

  Dus als ik jou was zou ik Economie en Geschiedenis gaan studeren in Nederland en niet op ADK, want je spoort niet.

  Waarom hoor ik nou nooit blanke/witte mensen huilen over herstelbetalingen.
  Wist je overigens dat er veel en veel meer witte/blanke mensen slaaf zijn gemaakt dan de enkele Afrikanen?

  Wel eens gehoord van de Arabische slavernij?
  Slavernij iets van vroeger? Nee hoor, ook nu nog 46 miljoen slaven wereldwijd!

  Zoek dat maar eens uit domoor.


  gemodereerd
 12. Ik zie Surinamers beter vooruit kijken, er zijn natuurlijke hulpbronnen en zich beter houden met technische doelen en Suriname tot een beter land maken.

  Hierdoor kunnen Surinamers een veel beter leven hebben, Zie als je iets plant of iets maakt, een houten bed, vis gevangen hebt enz en het te koop aan biedt aan klanten. Met technische en commerciële scholing, wet en recht kunnen Suriname veel gelukkiger zijn als ze hun eigen ondernemingen/inkomsten hebben.

  Dat maakt gelukkig en kan van Surinamers en Suriname een beter land maken.

  productie en afzet, ook op buitenlandse markten, valuta verdienen.


  gemodereerd
 13. Wat moeten de ambtenaren met het verhaal van Zunder? Een eenling die slavernij als verdienmodel heeft en het standpunt van een zeer kleine groep vertegenwoordigd.
  De regering moet HAAR EIGEN standpunt aan de ambtenaren comminuceren.
  Het is weer typisch Surinaams dat iemand met grootheidswaan denkt dat hij de dienst uitmaakt. Ze moeten het eens afleren en ze moeten op geen enkele wijze een podium krijgen, zeker niet voor de ambtenaren.


  gemodereerd
 14. deze man is gevaar voor de samenleving. Het draait allemaal om geld.

  Nationale Reparatie Commissie…. hahahaha
  Arme man SSunder wil commissie….. ook een zakkenvuller
  reparatie……voor zijn huis


  gemodereerd
 15. Kijk naar Suriname en de Surinsmers, etniciteiten.Zie wat de Nickerianen door ondernemem, productie en afzet, vertrouwen in eigen kunnen van het district Nickerie maken.

  Zelf uit het diatrict Marowijne gaan leerkrachten met hun leerlingen naar toe om hen dit te laten zien.Deze zijn zo onder de indruk van het mooie en schone, ondernemende van het district Nickerie en de Nickerianen dat ze liever daar willen blijven wonen.

  De Nickerianen mogen best als het om ondernemen gaat en zeer goede schoolresultaten en vertrouwen in eigen kunnen best heel trots op zich zelf zijn. Natuurlijk is niet alles daar in orde, maar bij zaken die niet goed zijn moet de profesionele hulp worden gegeven.

  Laat al overige districten een goed voorbeeld nemen aan de vooruitgang, het ondernemend zijn, vertouwen in eigen kunnen van de Nickerianen.

  Er moet een strijd komen, welke district in Suriname presteert excellent en waarin.

  Albina zou met de contacten met de Fransen,( Suri- Marrons in Frans – Guyana) uit Frans-Guyana ook excellent moeten kunnen presteren en valuta/Euro’s kunnen verdienen. De vraag is, waar worden die verdiende Euro’s aan besteed? Waarom worden niet net als in Nickerie dit niwt besteed om ook mooie huizen in Albina en Moengo te maken. Ook met goud verdienen de inwoners van Marowijne en Sipalieini.

  Staatsolie Suriname zou ook meer moeten doen voor het district Saramacca om dir district betere voorzieningen te geven, oa een goede zwembad, sportaccomodaties, beurzen aan kinderen in dit district.

  Brokopondo,Marrons zitten in goud, hout, ecotiloerisme. Wat doen ze met het geld dat ze verdienen? Wat doet Grassalco od Newmont, IamGold, de Chinezen die daar in de houtkap zitten voor deze mensen?

  Ook in Para wordt veel geld verdient met recreatie, op vliwgveld Zanderij landen ook veel vliegtuigen, ook een deel van deze inkomsten moet besteed worden aan voorzieningen voor Para en haar bewoners.

  De visserij sector te Coppename kan ook een deel van haar inkomen besteden in Coronie.

  Al het verdiende geld moet niet in Paramaribo worden besteed, maar ook in de dustricten waar de onderneminen zijn.

  Zie met deze aanpak dat de districten in Suriname best inkomsten kunnen hebben om zaken in hun district te hebben of ondernemingen kunnen opzetten.

  Ondanks de financiele situatie kunnen de ondernemingen die in de dustricten werken toch zaken doen in de districten waar ze gevestigd zijn. Wat is de oorzaak dat dit niet gebeurd en goed zichtbaar is.


  gemodereerd
 16. wat is die sunder toch een zielig mannetje , hij wil excuus en honderden miljoenen dukaten van de Nederlandse Staat , deze man is gewoon een domme nietsnutter en een oproerkraaier , hij zit toch ook bij een vakbond die gelinkt is aan arganic movement
  sunder jij wilt praten met die Nederlandse delegatie , maar de meesten zijn witte en alleen die simons zal jou misschien leuk vinden , en wat jij tegen die witten zegt zal geen boter aan de dijk zetten , het gaat bij hun in een oor naar binnen en direct weer bij het andere oor naar buiten , de delegatie vindt dit tripje leuk maar ze gaan liever naar Bonaire , daar hebben ze mooie stranden en geen zeikers als die sunder


  gemodereerd
 17. De wittr Nederlander is de dominee en de koopman.

  Laat Suriname dit heel goed begrijpen, Ze gaan Suriname de les komen voor lezen wat fout is en kijken hoe ze met de natuurlijke bronnen, olie, gas, hout, visserij, ecotoerisme, dienstverlening, deskundigen voor projecten oa, watermanagement, Mangrove aanplant voor de kust, duurzame energie, goud sector, diamant, graniet, kwaliteit zoetwater bronnen hun voordeel kunnen halen.

  Op dit moment is Nederland/EU kurk droog. Rutte heeft teevee beelden gezien dat dat duizenden liters water per seconden door de spuigaten van het stuwdam van de Afobakadam in de Surinamerivier terecht komt. Laat hij een contract met Staatsolie sluiten om dit kwaliteit zoetwater te kopen. ddb wilde met tabbetjes grote eilanden dit kwaliteit Amazone Suriname oppervlakte water verkopen aan de Caricom-eilanden.Nederland kan deze tabbetjes grote eilanden kwaliteit water transport zakken maken en met een ketting bevestigd aan een sleepboten van af de Jules Sedney haven over de Atlantische Oceaan naar Rotterdam slepen. Goed voor de economie van beide landen. Kwaliteit zoetwater voor de bodem of waterpeil in de bodem of de droge vaargeulen
  van Nederland, de Nederlanders kunnen Surinaamse kwaliteit Amazone oppervlakte zoetwater drinken en Suriname verdient hiermee valuta.

  Ook voor de andere producten kunnen beide landen voordeel hebben.

  Als Koning Wim mst Amalua op 25 November 2022 met captains van diverse of deze bovengenoemde Industry komt en Amslua haar zo oewarte prins vindt dan is alles in kannen en kruiken. ja toch? Alleen nog de bruine troon opvolger als kroon vh Koningkrijk Der Nederlanden, laat dan mog even op zich wachten.

  Werk aan de winkel voor Z.E. president Chandrikaperkash Santokhi. Surinamers leren jullie je zonen al vast goede manieren,hoe hoort het eigenlijk?, vp brunswijk

  Want Suriname en Nederland dat is ins rood, wit. blauw, cq Oranje boven.

  Succes toegewenst


  gemodereerd
 18. Het zijn geschoolde mensen zoals Zunder die het arme volk van Suriname steeds weer op een verkeerd been zet en ze voor de gek houdt dat er herstelbetaling gaat komen. Begin eerst eens goed uit te leggen waar je herstelbetaling voor wilt hebben.
  Want zoals Iam het al eerder zei, daders en slachtoffers zijn er al lang niet meer. En hun nazaten willen, in navolging van het grote geld van de herstelbetalingen door de beloften van Zunder en zijn volgelingen, maar al te graag slachtoffer blijven.

  Het enige onrecht wat de Nederlander nog zou kunnen verzachten is het feit dat ze in de jaren 80 van de vorige eeuw hebben samengespannen met een nazaat van de Zeeuwen die tegelijk ook nazaat is van de Ashanti’s die in Suriname heeft huisgehouden en z’n eigen volk heeft afgeslacht om ze uiteindelijk met 4 miljard schuld achter te laten.
  Dat is pas realiteit…


  gemodereerd
 19. Meneer Zunder, duidelijk te zien en te lezen dat vele reageerders niet doorhebben wat de slavernij als impact heeft gehad op hun leven. Ik, als liefhebber van de Surinaamse geschiedenis, zal een paar opnoemen, maar ik denk dat ik verre van volledig ben,
  1, De manlijke slaaf had geen eigenwaarde. Dit was hem ontnomen door de witten. Hij mocht als een fokstier kinderen verwekken, die niet van hem maar van de plantage-eigenaar waren. Vaderlijke rechten en plichten zijn hem nooit aangeleerd. Integendeel, Hij moest juist op de vlucht slaan wanneer problemen zich voordeden. Een van de redenen voor de zwarte man om niet te trouwen?
  2, Het laten halen syndroom. tijdens de slavernij werd alles geïmporteerd met Nederlandse schepen. Wij werden geleerd dat import beter is dan zelf produceren.Een van de redenen waarom Surinamers niet produceren, maar importeren.
  3. Ik heb geen slavenhanden; twee betekenissen voor deze uitdrukking, te weten: dat smerig (landbouwwerk) ga ik niet doen en ik heb geen slaven om dat smerig werk te doen.
  4. Opo joe kloroe syndroom. Lichtere kinderen krijgen met een lichtkleurige partner geeft dat kind betere kansen op de arbeidsmarkt.
  5. Het zwijgsyndroom over het verleden. In mijn familie werd nooit gesproken over het feit dat onze voorouders slaven waren.
  Kortzichtige critici staan er niet bij stil dat een heleboel tekortkomingen van hen uit de slavernij stammen en dat zijn juist die figuren die zeggen dat wij niets leren uit het verleden.
  Leer je verleden kennen om jouw richting in de toekomst te bepalen.
  Mijn grote vraag is dus waarom wij na zo een lange tijd nog steeds niet af zijn van al deze trauma’s.
  Dus meneer Zunder. afgezien van enkele meningsverschillen sta ik geheel achter u.
  Wat zal ik blij zijn als het u lukt herstelbetalingen los te krijgen want dan zullen al deze critici als geldwolven jacht op u maken voor hun deel. Dan moet u als Bouterse doen: wegjagen.


  gemodereerd
 20. Wanneer gaat de Zunder herstelbetalingen vragen de Ashantie koning, dis hun eigen soort van andere regio’s oppakten. Deze werden
  in de boeien geslagen en de Ashantie koning verkocht ze aan de beheerders van St George Elmina.

  Verder zijn er na de Afri- Surinamers ook andere etniciteiten uit Azie en Europa naar Suriname gelomen, Chienzen, Hindoestanen, Javanen, Hollanders, die ook geronseld werden net sls de Afrii- Surinamers en in depots werden opgesloten en als haringen in een ton in een schip werfen gelaatst en verscheept naar Suriname om
  in de snik hete zon op de velden op de plantages te werken onder dezelfde omstandigheden als de Afri- Surinsmers allerm kregen zij erm zeer lage vergoeding hiervoor,

  Ook deze contractanten en afstmmelingen vd Surinaamse Boeroes hebben recht op herstelbetalingen.

  Het kan niet zo zijn dat er verwacht wordt dat er excuses van de troon, minister – president, Burgemeesters van Nederlandse steden voor Afri- Surinsmers/ Afri- Nederlsnders komen, masr niet voor de contractanten en boor de Hollandse kolonisten. Ook voor de Toegonezen die naar Suriname zijn gebracht. Ook herstelbetalingen.

  Zouden de Diasporalanden van deze mensen ook excuses en herstelbetalingen zijn gevraagd door Zunder.

  De schuldvraag voor slavenhandel, slavernij, contractant en uitbuiting, enz kan onmogelijk alleen bij Nederland liggen. Er moet op zijn minst een tegen partij zijn en dir mag niet ongeschonden hiermee weg komen.

  De slavernij en contractperiode is ook door de tegenpartij tot stand gekomen. Zouden de Ashanti Koningen in die periode niet aan de Hollandse kopers of beheerders van St George El Mina gedurende de hele slavernij nooit gevraagd hebben, wat gebeurd er met deze Afri- mensen, waaarvoor hebben jullie zulke kasten can kerels en brouwen met rondingen nodig?

  Deze mensen zijn ook schuldig aan de slavernij, im India was men tegen contractanten dis nasr de west moesten.

  De Ashanti koningen doen er goed aan hun excuses aan te bieden, herstelbetalingen te doen, ze terug te halen naar Ghana, hoorn van Afrika, een wassie te geven, een naam te geven en een stuk grond, een, een hut, geit, twee kippen en een haan, 1 liter sterke drank en een hut en een mat.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES