dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSurinaamse ondernemers in Nederland en Suriname in discussie over collectieve nalatenschap

Surinaamse ondernemers in Nederland en Suriname in discussie over collectieve nalatenschap

-

Does Travel - naar Suriname

Surinaamse ondernemers in Nederland en Suriname hebben onlangs met elkaar gediscussieerd om ideeën te verzamelen die een bijdrage kunnen leveren aan de bewustwording en verbinding binnen onze gemeenschap.

“Wacht niet op de overheid om zaken te realiseren. Door middel van efficiënte samenwerkingen kunnen we ons groeperen en meer voor het land Suriname betekenen.” Dit kwam naar voren tijdens een brainstorm avond van het Ondernemers Connect in Rotterdam, Nederland. De vraag die tijdens deze sessie centraal stond: Wat is onze collectieve nalatenschap.

Om dit doel te bereiken zijn er 4 stellingen aan de orde gekomen, namelijk:

 • Stelling 1: Suriname investeert nog niet in cultuur & menselijk kapitaal (scholing, competenties, sociale -en persoonlijke vaardigheden).
 • Stelling 2: Zogenoemde diaspora: Stop met het sturen van dozen en geld naar Suriname, en investeer in het stimuleren van de creativiteit van de Surinaamse bevolking.
 • Stelling 3: Winti wai, lanti pai: een overgroot deel van de Surinaamse bevolking werkt bij de overheid, omdat ondernemerschap niet voldoende wordt gestimuleerd (onze mindset is dat ondernemerschap behoort tot de elites).
 • Stelling 4: Suriname is rijk aan bodemschatten en nog steeds afhankelijk van het IMF. Het ontbreekt ons aan leiderschap, visie en strategie.

Het panel bestond uit Ebu Jones, Rachel Koningsbloem- Pinas en Anushka Gopalrai vanuit Suriname en andere Surinaamse ondernemers die meededen vanuit Suriname en andere landen. Samen met de aanwezigen is er via de 4 stellingen gediscussieerd hoe voornamelijk de een brug te bouwen tussen ondernemers in Nederland en ondernemers in Suriname.

Tijdens de sessie waren actoren het met elkaar eens dat er beter gecommuniceerd moet worden. Daarnaast is er sprake van diverse verschillen tussen ondernemers vanuit Suriname en ondernemers die in Europa en andere landen opereren. Hoe creëren wij bewustwording om alle human capital te bundelen zodat we allemaal een steentje gaan bijdrage aan de welvaart van ons prachtig land Suriname.

Bureaucratie en politiek maakt ondernemen voor de zogenoemde diaspora ietwat vertragend. Vanuit de overheid is het wenselijk een tal van wetten en processen aan te passen om het ondernemen te bevorderen.

De pannelleden deden een beroep op de diaspora gemeenschap om de hoop niet op te geven en niet te wachten op de overheid. Door middel van netwerken kan er een win-win situatie ontstaan voor beide gemeenschappen waardoor wij een worden. Duidelijk vast te stellen is de verbinding tussen Suriname en de diaspora gemeenschap die door middel van goede samenwerking alleen maar successen met zich meebrengt.

De oproep werd van beide kanten gedaan dat partijen nu meer dan ooit middenweg vinden om het ondernemerschap te stimuleren.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

17 REACTIES
 1. @de redactie: dit is pas positieve nieuwswaarde waar positieve Surinamers erop zit te wachten. Een ontzettend goed initiatief en nu werken aan concrete uitvoering. Succes aan allen. De laatste tijd wordt het nieuws overschaduwd door alleen maar ellende. Ik zit niet te wachten om buurman kapt buurman, vrouw berooft van halsketting, Soso were edeh nieuws. Ik moet hierna mijn paracetamol of calpoll weer gaan aanvullen.


  gemodereerd
 2. Surinamers kunnen erg mooi filosoferen en ook op cultureel vlak schoren ze goed. In onze ambtenaren apparaat zitten er zeker 50.000 van deze experts. Wat Suriname echter nodig heeft zijn mensen die in de velden willen staan. Mensen in de bouw, mensen die straten kunnen aanleggen, mensen die bomen kunnen snoeien, technici die auto’s en andere motoren kunnen repareren. Personen in de ziekenhuizen willen werken etc. etc.


  gemodereerd
 3. (Technische )productie en exportondernemingen,
  – zeevisserij moderne techniek,
  – Landbouw, cultuur techniek, oa moderne rijstbouw en verwerking, moderne cassaveteelt verwerking, glas en tuinbouw groenten/
  – Moderne sappen techniek,
  – Moderne techniek houtverwerking/bosbouw, milieu,
  – Dienstenverlening,
  – ICT,
  – Ecotoerisme

  – Stedenbouwkunde
  – Watermanagement, Waterbouwinfrastructuur,
  – Wegeninfrastructuur,
  – Diepzeehaven infrastructuur,
  – Geologische.
  – Duurzame energie, wind, water, zon, enz.
  – Culinair,
  – Cultuur, Kunst, Suriname kan best meer zeer goede/top musea hebben,

  Handen uit de mouwen en eigen ondernemingen opzetten. Het commercieel trainingen moet men weten hoe het in elkaar zit, denken en handelen volgens de regels van het spel en de overheid moeten Surinamers toe passen, dan zullen ze versteld zijn hoeveel geld ze kunnen verdienen met hun eigen ondernemingen.

  Ophouden met dat hosselen (hossel cultuur) op straat of op trottoirs en afdakie. Ga behoorlijke zaken opzetten, je behoorlijk kleden en gedragen t.o.v. klanten. Al die mensen op de berm een schop onder hun kont geven en ze duidelijk maken dat ze niet op bermen hun waar moeten verkopen, maar in een gebouw of marktkraam op een daarvoor ingerichte plein, niet op de bermen van de straten in het centrum van Paramaribo. Een cursus volgen hoe een onderneming wordt opgezet, inschrijven bij de kamer van Koophandel en Fabrieken, een vergunning aanvragen en krijgen en je belastingen betalen.

  All dat hosselen, de taxi mannen, afdakie groenten – en fruitverkopers, illegale sterke drankverkopers, enz, komt omdat ze geen belastingen willen betalen aan de overheid.

  De mentaliteit van de Surinamers moet veranderd worden. Ze moeten zaken doen, zoals het hoort toe te gaan in een geordende democratische maatschappij. Dat bedel gedrag en geef mij een lekker moet ophouden.


  gemodereerd
 4. @Denise 11 augustus 2022 Bij 12:28
  Bravo!
  Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd.
  In vaktermen noemt men dat quick-wins. De mensen die jij noemt zijn hier bij bosjes te krijgen en in Suriname heel schaars. Creëer voor hun een ideale situatie en je haalt ze zo binnen. Elke visser weet dat, met een kleine vis, vang je een grote.


  gemodereerd
 5. Stelling 4…

  Er ontbreekt er nog eentje, Intelligentie!

  Zonder intelligentie kan je lullen als Brugman, maar doen ze gewoon wat ze al vele jaren doen, zijn domme kuddedieren die gewoonweg niet willen veranderen.

  Het motto is… hangmatje-alcohol-tukkie doen-buitenvrouwtje bespringen-kindjes maken-hard weglopen-beetje taxi rijden-eten afhalen-tukkie doen-klagen dat ze het zo zwaar hebben enz., dat is de werkdag van de gemiddelde lapzwans daar.

  Maak je school af, haal diploma’s, bekwaam je in techniek en hou je eigen broek op i.p.v tot je 50e bij mammie inwonen.


  gemodereerd
 6. Dus ebu-dinges heeft 2 banen; dna-casher, ex-Guyanese ambassadeur en ondernemer in … doka’s?
  Die Koning-dinges is ook ndp.
  Dus nope, nee, moven. Alert!!

  Tamara wó yere, zijn die mensen v sons of slavery, die ene tog, die het logo voor orgeade-movement hebben gemaakt.

  Doet patta ook mee.
  Raar hoor, ondernemers die discussiëren over legacy. Maar wat verkopen jullie dan.

  Zeer zwakke punten, das nou typisch een commissie, oeps excuse me, werkgroep die vergadert om te vergaderen.
  Begin die v Holland ‘manieren’ te leren.

  Ja, we weten wie jullie (niet) zijn.


  gemodereerd
 7. @Passant: Allemaal goed wat je roept, maar om groot te worden moet je eerst klein beginnen en kun je groeien naar volwassenheid. Echter, om te kunnen groeien heb je kennis nodig. Die komt niet uit de hemel vallen. Organisaties zullen met hun beleid in hun mensen moeten investeren door ze de juiste opleidingen aan te bieden. Het vereist een lange termijnvisie maar zal uiteindelijk resulteren in kader, waar een groot tekort aan is in Suriname. Dat merk je op werkelijk alle niveau’s in Suriname. Ik kom er pas vandaan en heb het met eigen ogen mogen aanschouwen. Het is werkelijk om te huilen, zo slecht!


  gemodereerd
 8. Welke nalatenschap surinamers in nederland hebben geen cent te makken nederlandse politiek is geen niet ethnische politiek zoals in suriname maar wel dodelijk je krijgt hartaanval als je niet op past b.v je mag geen spaargeld hebben en de belasting en politie zelfs wil weten hoeveel geld je hebt en hoeveel vermogen in suriname je hebt. Nederlandse politiek is niet ethnische maar super racistisch politiek! Gemiddeld surinamer heeft bijna niets in holland alleen hoofdharen vele zijn kaal geworden.


  gemodereerd
 9. Het is ook nooit goed hier op Wtk. Op zich is het een prima initiatief en dienen we verder te borduren hierop. Mijn idee is dat het allemaal begint met scholing. Kennis vergaren en niet onbelangrijk is het meegaan met de wereldwijde digitalisering. Waar Chan mee bezig is, weet niemand! Hij is liever bezig met het roepen van ” a no mi”, en het verdedigen van zijn vrienden en zijn falend beleid! Het onderwijs in Suriname is van een bedroevend niveau. Daar zou de diaspora, moeten inspringen. Op welk vakgebied dan ook, is het broodnodig om de huidige trends over te brengen en te transformeren naar de moderne tijd..

  Op zich hoeft Suriname niet te industrialieren, de focus zou moeten liggen in de agrarische en toeristische sector. Daar liggen enorme kansen voor Suriname. Vergeet het goud en de olie! Ga voor groene oplossingen die de toekomst overduidelijk nodig heeft…


  gemodereerd
 10. Tijdens mijn jarenlange ervaring met allochtone ondernemers in Nederland en Rotterdam in het bijzonder ben ik met name onder de Surinamers enkele belangrijk dingen te weten gekomen, die de basis zijn van ons gebrek aan succes op ondernemersgebied.
  Deze zijn o.a.:
  1. gebrek aan vertrouwen in elkaar en
  2. het ontbreken van de wil om samen te werken.
  natuurlijk zijn er meer punten, maar ik beperk me tot deze 2.

  En dit geldt niet alleen voor Surinaamse ondernemers inNederland, maar ook voor Suriname.
  Niet voor niets had ik de bijnaam opgelopen: “de man van de allochtone ondernemers”.
  Maar tien jaar later tot de ontdekking komen dat je een roepende in de woestijn bent en je met je plannen geen steek verder bent gekomen, maakt je zo teleurgesteld en daar ik het gevoel kreeg gefaald te hebben, trok ik mezelf terug.
  ik vraag mij daarom af wat een groep theoretische mensen meer kan bereiken wanneer een praktijkman met jarenlange ervaring gefaald heeft.
  U begrijpt wel dat ik boeken hierover kan schrijven hoe het in de Surinaamse ondernemerswereld niet moet en wat gedaan moet worden om dit te verbeteren. Wat dit betreft zijn de Turkse en Marokkaanse ondernemers veel verder. die waren wel ontvankelijk voor mijn adviezen.
  Een ding wil ik u nageven en dat is: mijn Surinaamse klanten waren -op enkele uitzonderingen na- de slechte betalers en zijn zo hoog geschoold dat ze geen adviseur nodig hebben (of moet ik zeggen eigenwijs).
  Ik wens deze groep daarom alle succes en zal ze op de voet blijven volgen. Misschien was mijn aanpak van de Surinaamse ondernemers verkeerd en kan ik van deze groep iets leren.


  gemodereerd
 11. Zo’n meeting tussen Surinamers en diaspora is heel positief, is aan te sporen (gebeurt mondjes maat, veel te weinig) tot uitbreiding naar alle sectoren. Het is een begin, over 10 jaar bij innige samenwerking zal men niet meer zo wantrouwig tegenover elkaar staan, vertrouwen is de basis. Ook kan onze mentaliteit een vleugje Europese mentaliteit best gebruiken (zie de Braziliaanse voetballers), op alle terreinen, contacten op basis van gelijkheid, vertellen hoe het ook kan en niet komen vertellen dat het zó moet, de indruk wekken dat je het beter weet.
  Hoop dat de initiatief nemers zich niet zullen laten ontmoedigen door de ‘zure luiden’ die niks anders dan negatief kunnen zijn. Inborst🙈


  gemodereerd
 12. Sandra: het is een bepaald groep surinamers, die niks te makken hebben. Die houden nog steeds hun handje op. Werken is natuurlijk een dom woord. Dat stelletje stond Chan uit te schelden toen hij een bezoek bracht aan het tropen museum. Je schaamt je dood voor deze lui. Nederlanders begrepen niet waarom ze de president van Suriname stonden uit te schelden, terwijl ze hier wonen en hun handje ophouden. Maar het ging erom, dat Chan een hindoestaan is. Filmpje staat op youtube. En de burgemeester van amsterdam noemt ze de parels van Zuidoost. Al die stomme parels moeten ze lekker oppakken en aan het werk zetten. Er zijn veel surinamers, die veel hebben bereikt in nederland, maar je neemt altijd jezelf mee en als je niet gewend was om in sur te werken, dan zal je dat ergens anders ook niet doen. Het blijven insecten, die van anderen profiteren. Ze lopen rond het centraal station in amsterdam en als een surinamer een goed lopende zaak heeft, gaan ze daar bedelen om een drankje. Te erg voor woorden.


  gemodereerd
 13. Ter aanvulling van mijn vorige reactie het volgende:
  Legacy betekent nalatenschap en er is pas sprake van nalatenschap als iets na te laten valt. De eerste vraag natuurlijk is wat laten we achter. Ik wil niet de man zijn die betweterig wil overkomen, maar degene zijn die u met de neus op de harde feiten wil drukken. U weet, wie het kind lief heeft, kastijdt het.

  Eerst iets over het klimaat en concurrentie.
  Het klimaat is aan het veranderen, zo erg zelfs dat op Sardinië citroenen, mango’ en koffie worden geplant.
  En wij in Nederland nu. De Surinaamse groenten zijn zo duur geworden dat wij alternatieven gaan zoeken. Meer dam € 10 voor een kilo sopropo, antroewa en kousenband is geen kattepis. Alternatieven zijn Thaise en Chinese ingevroren groenten die redelijk smaken. Ook gaan de Surinamers hier een stapje verder. We planten onze eigen sopropo, kousenband en antroewa. Aan het gegeven dat intussen de meeste Surinaamse groenten in Nederlandse kassen worden geteeld ga ik voorbij. Die zijn even duur en smaken minder dan de Surinaamse.
  Wat zullen de gevolgen zijn. Een heleboel tropische winkels zullen het zo moeilijk krijgen en zullen moeten stoppen of veranderen in pruikenverkoopwinkels of eettentjes.
  Kijk. ik wilde constructies voor de Surinaamse ondernemers bedenken om hun producten zo goedkoop mogelijk aan de man te brengen, maar toen stuitte ik op gebrek aan vertrouwen en samenwerking binnen dezelfde etnische groep zelfs.Dit probleem heeft dus niets met etniciteit te maken. Natuurlijk zijn er vele mogelijkheden voor de Surinaamse ondernemers om de Nederlandse markten te veroveren, maar zonder wil om samen te werken, mag je het vergeten. Welke? Dat zeg ik niet. Want als de voorzitter van de stichting woningbouw in Suriname mijn ondernemingsplan, dat ik gratis voor de stichting heb opgesteld, in privé dit plan aan een ander doorverkoopt, vertrouw ook ik geen enkele Surinamer meer en houd ik mijn kennis liever voor mezelf.
  Dus terugkerend op mijn vraag: wat voor Legacy gaan we voor onze nazaten achterlaten als wij nog geen legacy hebben. Bedrijven, die het in de nabije toekomst heel moeilijk zullen hebben. de gouden tijden van de Surinaamse toko’s zijn voorbij.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES