zaterdag, juni 15, 2024
HomeOnderwerpenBinnenlandFOSPA-Suriname vraagt bescherming Inheemse gebieden

FOSPA-Suriname vraagt bescherming Inheemse gebieden

-

Does Travel - naar Suriname

Om bedreigingen van grondgebieden van Inheemsen tegen te gaan en om het Surinaamse milieu te beschermen, vraagt milieuactivist Erlan Sleur aanpak vanuit de overheid. In dit kader heeft hij op 8 augustus 2022, een gezamenlijke verklaring van belangenorganisaties en inheemsen uit het Amazonegebied overhandigd aan minister Silvano Tjon-Ahin.

De verklaring is overgedragen namens Forum Social Pan-America (FOSPA) Suriname. De activist zegt dat er vanuit de overheid gewerkt dient te worden aan het terugdringen van houtkap, goudwinning en het terugdringen van kwikgebruik en andere schadelijke stoffen.

“Al onze regeringen hebben verdragen ondertekend voor behoud van onze bossen en bescherming van het klimaat, ter bescherming van onze biodiversiteit, gezondheid en mensenrechten, alsook het tegengaan van broeikasgassen.” Het lijkt volgens de milieuactivist erop dat personen ongestoord gebieden ontbossen in het binnenland, zonder dat daartegen wordt opgetreden. “Hierdoor blijven onze mensen onbeschermd. De bewoners in deze gebieden worden ziek van de kwik. Het rivierwater dat zij gebruiken is vervuild. De problemen zijn zodanig, dat wij zeggen genoeg is genoeg”.

In juli dit jaar is er door FOSPA een regionale conferentie gehouden in Belém, Brazilië. Daar hebben verschillende organisaties de verklaring opgesteld en ondertekend. De verklaring is bedoeld om de noden, oplossingen en bijdragen onder de aandacht van de regeringen en instanties die verantwoordelijk zijn voor het Amazonegebied, te brengen. “We doen het niet voor onszelf, ook niet alleen voor onze kinderen, maar de hele wereld. Als de Amazone vernietigd wordt, dan gaan niet alleen wij eraan, maar de hele wereld”, aldus de activist.

Remi Koepoeroe, lid van Probios en bewoner van Kwamalasamutu, zegt dat de problemen erge vormen aannemen. “De Inheemsen zijn door de eeuwen heen steeds verdreven van hun woongebieden. Ons leefgebied wordt steeds in gevaar gebracht. Wij willen beschermd zijn. Wij willen blijven leven van de natuur”, aldus Koepoeroe.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

2 REACTIES
  1. regering u laat nog steeds toe dat de paarsen illegaal hout blijven kappen en illegaal goud zoeken , laatst waren wij nog bij Bronsweg , nou de natuur is daar compleet vernietigd en zal nooit meer herstellen , daar zal niets meer groeien door al dat gebruik van kwik en andere chemicaliën , hopelijk zullen die illegale goudzoekers snel het loodje leggen
    Erlan Sleur u komt op voor de inheemsen , de regering moet nu daad stellen en per direct stoppen met houtkap en goudwinning op de gronden van de inheemsen , stuur het leger daar heen en zij moeten alle houtkappers en goudwinners uit dat gebied verwijderen desnoods met geweld


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES