First Lady biedt helpende hand aan kinderafdeling AZP

18
First Lady biedt helpende hand aan kinderafdeling AZP

De First Lady van de Republiek Suriname, Mellisa Santokhi-Seenacherry, heeft een helpende hand geboden aan het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), en wel de kinderafdeling van deze ziekeninstelling. Op zondag 24 juli 2022 heeft de presidentsvrouw persoonlijk een donatie gedaan in de vorm van babyvoeding, ook voor prematuur geboren kindjes, en wegwerpluiers. Bij de donatie waren ook aanwezig de minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, en de DNA-leden Cedric van Samson en Kishan Ramsukul.

“Ik zie toegewijd personeel en toegewijde specialisten die gepassioneerd hun werk verzetten. Het gaat om onze kinderen die met de juiste zorg en liefde behandeld moeten worden en dat zie ik hier en het stemt mij goed”, zegt de First Lady. Waar de First Lady zich echter wel aan stoort is de manier hoe informatie naar buiten gebracht wordt. “De gedachte wordt gewekt alsof er hier geen werk wordt verzet, terwijl het personeel samen met de specialisten zich voor de volle honderd procent inzetten voor onze kinderen. En de manier hoe met de informatie wordt omgegaan, werkt demotiverend en dat keur ik af. Ik heb enorme bewondering voor het personeel”, laat de presidentsvrouw weten.

Volgens de medisch- en verpleegkundig directeur van het AZP en de specialisten is de informatie welke naar buiten gaat onvoldoende en veel is in negatieve zin gebracht. De situatie waarin de zorg nu verkeerd komt door een samenloop van oorzaken, die je niet altijd onder controle kan hebben. De noodkreten met betrekking tot gebrekkig apparatuur zijn serieus opgevat en zijn uitgewerkt in een plan. In 2021 is 500.000 US-dollar veilig gesteld uit de begroting van het ministerie van Volksgezondheid om te investering in apparatuur voor de Neonatale Intensive Care Unit (NICU). Die investering is ook gepleegd en er is genoeg plek. Ten tijde van de investering was het ziekenhuis nog niet geconfronteerd met het wegtrekken van het zorgpersoneel.

Als gevolg van de covid-pandemie is de zorg geconfronteerd met het wegtrekken van gekwalificeerd NICU-personeel. “Niet alleen in Suriname, maar zelfs in Nederland zijn NICU’s gesloten, vanwege het vertrekken van het personeel. Dit is een ontwikkeling die Suriname als klein land alleen niet zal kunnen oplossen”, laat de minister weten.  Volgens de bewindsman wordt er alles aan gedaan om dit probleem aan te pakken. Op korte termijn worden buitenlandse nicu-verpleegkundigen aangetrokken, die ingezet zullen worden om het team te versterken. “Hiernaast is de waardering van het zorgpersoneel ook op de agenda. Hier zijn ook concrete afspraken lopen met de Nationale Ziekenhuis Raad (NZR). De regering beseft dat de lonen van zorgwerkers moeten worden verbeterd”, verduidelijkt de bewindsman.

De First Lady doet een beroep op eenieder om het zorgpersoneel te blijven waarderen. “Laten wij elkaar ondersteunen, zodat wij onder elke omstandigheid het beste van onszelf kunnen laten zien.” De situatie binnen de zorg heeft de volle aandacht van de presidentsvrouw. Zij zal vaker een bezoek brengen aan het AZP tot dat de situatie genormaliseerd is. Ook voor het vervoer van het personeel zal een bus ingezet worden. Dit op initiatief van First Lady Santokhi en door tussenkomst van een ondernemer. 

Vanwege privacy heeft het AZP geen verder informatie gegeven over de gevallen waarbij enkele baby’s zijn komen te overlijden. Het AZP, en wel de afdeling Maatschappelijke Zorg, biedt wel de nodige nazorg aan de ouders. Deze afdeling staat in contact met hen.


18 REACTIES

 1. Vanwege slecht beleid en onder betaald en rancune hebben vele artsen en verpleegkundigen ons land verlaten. Komen jullie niet met mooie praatjes. Ramadhin is niet in staat het ministerie naar grotere hoogten te brengen met al de gelden en donatie’s.
  Denkt deze tante dat babyvoeding de oplossings is??
  Waarom heb ik NOOIT een oproep gelezen om oude verpleegsters op te roepen?? Betaal ze totdat er afgestudeerden bijkomen.
  gemodereerd

 2. De First Lady doet een beroep op eenieder om het zorgpersoneel te blijven waarderen.
  ==================
  Beste Melissa, zou je het bovenstaande niet in het oor van Chan kunnen fluisteren. Daarvoor is hij president toch, om de problemen in het land op te lossen. Had hij die $ 1 miljoen die voor snoepreisje naar Dubai is uitgegeven in de zorg kunnen besteden. Is het niet de schuld van de huidige regering onder leiding van Chan dat de zorg behoorlijk achteruit gaat. Fluister ook in het oor van Chan dat hij minder arrogant moet doen en meer naar de sociaal zwakkeren moet luisteren. Het arme volk wil meer daadkracht zien van de president.

  Die hele show welke je nu voert samen met partijleden van de VHP komt meer als propaganda over. Het is te doorzichtig allemaal en het volk is inmiddels wat slimmer geworden. Het volk wil dat de president, vicepresident, ministers en DNA leden wat sober met landsfinanciën omgaan en die pracht en praal even terzijde leggen.

  Ik zou het zeker waarderen als jij als First lady alleen naar die instelling was geweest voor de donatie. En niet met minister Amar Ramadhin en de DNA slijmballen Cedric van Samson en Kishan Ramsukul.
  gemodereerd

 3. Ik zou nooit mijn kind laten misbruiken voor politieke doeleinden, never!

  Ik zou het azp aanklagen, want als je geen personeel hebt, waarom neem je patiënten aan. Om het geld, das nou onderzoek voor de verzekering. Waarom zijn deze mensen niet naar elders verwezen. De marrons gaan naar Frans Guyana.
  Vaccinatie v moeders speelt ook een rol.
  Kortom, dit klopt niet en is nooit uitgezocht.

  Er zijn wereldwijd grote tekorten in de zorg om diverse redenen, zoals weigeren vaccin, longcovid of overleden etc.
  Het is de taak van het HR management van een ziekenhuis om mensen aan te trekken en/of te trainen.
  Heb je meer geld nodig, nee, want er is geld over, minder werknemers. Zorgpersoneel die vertrekt om het geld hebben wil je niet aan je bed.

  Je hebt rechten, maar ook plichten.
  gemodereerd

 4. De fakenews machine van tante Debby maakt de laatste tijd overuren.
  Onze mooie switi Sranan wordt in een wurggreep gehouden door deze fake Surinamers.en die baby paarse ratten 🐀 huppelen achter die ratten vanger van leonsberg aan.
  gemodereerd

 5. @ Debby

  Ga lekker solliciteren, dan ben je tenminste van de straat of (kroeg.) Ooooh ja, ik weet niet hoe je eruit ziet, maar deze
  dame ziet er wel lekker uit. Vandaar dat Chan zijn Mini – Sters
  niet goed kan leiden (lijden) Hij is de hele dag, bezig met M.
  Straks als dat hotel klaar is, wordt hij letterlijk en figuurlijk
  door M. genaaid!!!!

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 6. @Debby,
  Even een vraag recht in jouw gezicht. De fascisten van de NDP hebben enkele jaren geleden 10 studenten medicijnen naar Servië laten vertrekken. Inmiddels zijn we weer 8 jaar verder. Enig idee of deze studenten als afgestudeerd zijn of volgen zij het voordeel van Hok die al op zijn 35ste nog steeds bezig is met zijn propedeuse examens ?
  Waarom vraagt niemand naar hun studieprogressie ?
  gemodereerd

 7. @ Debby, door het beleid van je lieve paarse ratten is de zorg vanaf 2015 achteruit gehold. Fluister in je ex pres ddb zijn oren om alle gestolen gelden terug te storten in staatskas…daarmee kan chan heeeeel veel doen voor het volk.
  t.a.v. het oproepen van oude verpleegsters, ik denk dat je bedoelt gepensioneerde verpleegster, hen je gelijk. Er zijn nog een heleboel vitale gepensioneerden die hun krachten nog willen geven. Hun moet de mogelijkheid geboden worden om deeltijd te werken. Zo ook met gepensioneerd onderwijspersoneel.
  gemodereerd

 8. @Esmerald, de marrons gaan naar Frans Guyana omdat ze de fransen nationaliteit hebben. Ze gaan massaal daar om te bevallen om in aanmerking te komen voor de sociale voorzieningen. Ze vreten van twee wallen…want ook in Suriname krijgen ze sociale steun etc…De fransen hebben dat door en komt er heel gauw verandering daarin. Binnenkort mag je daar gaan bevallen maar het kind krijgt niet automatisch de franse nationaliteit.
  gemodereerd

 9. Papa Jantje uit Livorno 25 juli 2022 Bij 12:45
  @Debby,
  Even een vraag recht in jouw gezicht. De fascisten van de NDP hebben enkele jaren geleden 10 studenten medicijnen naar Servië laten vertrekken. Inmiddels zijn we weer 8 jaar verder. Enig idee of deze studenten als afgestudeerd zijn of volgen zij het voordeel van Hok die al op zijn 35ste nog steeds bezig is met zijn propedeuse examens ?
  Waarom vraagt niemand naar hun studieprogressie ?@@%
  Papie, je stelt je vraag aan de verkeerde, je moet bij de VP zijn, die had anderhalf jaar geleden nog contact met deze groep, ze hadden toen geldgebrek, de VP moest toen bijspringen, dus even bellen met de VP, als je interesse zuiver is.
  gemodereerd

 10. Als het beleid tijdens 10 jaar NDP goed was geweest had de NDP weer grandioos gewonnen in mei 2020. De vraag is en blijft dus staan, waarom heeft het volk van Suriname de NDP afgewezen?
  In ieder geval niet omdat Santokhi ze luchtkastelen had belooft. Nee hij had belooft Suriname weer economisch sterk te maken en armoede uit te bannen. Welnu hij is er mee bezig, alleen duurt het door al die verborgen lijken die uit de kast komen van de vorige regering eenmaal iets langer dan geplant. Dus volk van Suriname, nog even geduld a.u.b.
  gemodereerd

 11. Beter dan ingrid. Die jat liever die doekoe van waka pasi als stichting voorzitter. Nog steeds…..
  Debieus, nogmaals. Spring op je bezemsteel en vlieg naar ocer.
  gemodereerd

 12. Beste first lady,

  Het zou u sieren en zeker ook bijdragen aan de wederopbouw van Suriname, wanneer u al uw goedbetaalde funkties zou neerleggen om onze gekozen president eindelijk eens te gaan ondersteunen want dat is wat een volk verwacht van een first lady.
  Wij hebben nooit op u gestemd, net zomin als op Leo Brunswijk maar die heeft inmiddels zijn verantwoordelijkheid genomen.

  Nu u nog!
  gemodereerd

 13. @ Sabaku

  De mensen die alles binnen 1a3 jaar wordt opgelost zijn
  meestal kroskoppen als ik. Ze zijn te stom om te bevatten dat iets dat 20 jaar heeft geduurd niet binnen een kort tijdbestek
  opgelost kan worden. Maar ik kan ze niet kwalijk nemen, het
  zijn leden van de Domme Nationale Partij. Ze zijn gehersenspoeld door hun (lijders,) die uit bankrovers en Moordenaars bestaan. Deze hersen lozen worden geindoctrineerd en ze gaan als (lamme domme schapen) naar
  het slachtbank!

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 14. ha ha pony , jij bent echt paars , en met die paarse bril op kun jij niet lezen he , die studenten daar in Servie zullen nu daar wel werken , je gaat toch niet terug naar je vaderland die door de paarse elite vernietigd is
  en pony dat met de vp ging over studenten in cuba , die je vriend ddb daar heen heeft gestuurd om iets te leren?? , toen kwam de aap uit de mouw dat ddb nooit betaald heeft en de vp hen heeft geholpen , maar nu moet dat de vp niet meer doen , laten ze maar bij jou vriend aankloppen , en wel snel , want ddb zit ook snel in de bak
  gemodereerd

 15. debby , jij mag de first lady niet he , en ook de minister van volksgezondheid niet he , ja jij bent jaloers he , omdat ingrid jou liefje nooit iets voor het volk en ook niet voor de ziekenhuizen heeft gedaan , dus debby je kunt beter je bek houden en daar in de bijlmer het riool gaan schoonmaken en daar hoeft je geen mondkapje op
  gemodereerd

 16. WAT 26 juli 2022 Bij 02:30
  ha ha pony , jij bent echt paars , en met die paarse bril op kun jij niet lezen he , die studenten daar in Servie zullen nu daar wel werken , je gaat toch niet terug naar je vaderland die door de paarse elite vernietigd is
  en pony dat met de vp ging over studenten in cuba , die je vriend ddb daar heen heeft gestuurd om iets te leren?? , toen kwam de aap uit de mouw dat ddb nooit betaald heeft en de vp hen heeft geholpen , maar nu moet dat de vp niet meer doen , laten ze maar bij jou vriend aankloppen , en wel snel , want ddb zit ook snel in de bak@@

  WAT, je bent een leugenaar, je loopt anderen de maat te nemen. Je bent zoals altijd een stemmenmaker (Sabaku zie hier jouw stemmenmaker), je loopt met je valsheid mensen een smerige worst voor te houden.

  Je zegt dat pony het mis heeft, lees hier onder het artikel uit WKT.

  @Vicepresident schenkt USD 15.000 uit eigen zak aan studenten in Servië
  17 september 202038
  Vicepresident schenkt U$ 15000 uit eigen zak aan medische studenten Servië
  Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft uit eigen middelen een bedrag van USD 15.000 aan medische studenten in Servië overgemaakt. Het bedrag is bedoeld voor het betalen van de inschrijfgelden en het aanschaffen van schoolboeken voor de studenten. De vp heeft deze donatie gedaan nadat hij een kennismakingsontmoeting had met de studenten via het online platform Zoom (foto).

  Het gesprek is geïnitieerd door niet-residerende ambassadeur in Servië, Gardelito Hew A kee. De ambassadeur zegt dat er momenteel 30 medische Surinaamse studenten studeren in Servië. Het gaat om 2 groepen waarvan de tweede groep pas is gestart met het 2ecollege jaar. Volgens de Ambassadeur doen de studenten het heel goed. Hij is nu bezig te onderhandelen voor het vertrek van nog eens 15 studenten.
  De overheid had beloofd de studenten ook dit jaar financieel te ondersteunen met onder meer inschrijfgeld en lesmateriaal. Echter kan vanwege de precaire financiële situatie de overheid de studenten niet tegemoet komen.

  Svensen Benny, Dimijee Apai en Siviano Alfons zijn 3 van de studenten die in Servië studeren en hebben namens de groep de zoom meeting met de VP bijgewoond. Svensen Benny zegt heel trots te zijn op zichzelf vooral omdat hij uit het binnenland komt. Hij zegt dat zijn studie succesvol verloopt. De studie wordt niet in het Engels verzorgd maar in het Servisch. De studenten moesten daarom allemaal een taaltoets doen, welke zij succesvol hebben doorlopen. Het begin was zwaar zegt Siviano Alfons, maar zij hebben het overbrugd en zijn inmiddels ingeburgerd@@

  WAT, pony verwacht je excuses, tenminste als je de ballen voor heb.
  gemodereerd

 17. Papie, ga dus bellen met de VP als je echt geïnteresseerd bent in de studenten.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.