Jongeren debatteren over opvoeding zonder lijfstraffen

5
Jongeren debatteren over opvoeding zonder lijfstraffen

In de aula van het Institute for Graduate Studies and Research (IGSR) op het complex van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) hebben jongeren middels een debat hun gedachten laten gaan over opvoeding zonder lijfstraffen. Dit jongerendebat was onderdeel van het symposium ‘Opvoeden met Liefde, Begrip en Geduld; A  call for Action’ dat door de Stichting Kinder- en Jongerentelefoon (KJT) georganiseerd werd in het kader van het project ‘Opvoeden met Liefde, Begrip en Geduld’. Dit project richt zich erop bewustwording te creëren over de effecten van het gebruik van lijfstraffen in de opvoeding en bepleit het afschaffen van het toepassen hiervan.

Aan het debat op vrijdag 22 juli 2022 hebben vier teams, bestaande uit studenten van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKus) en jongeren van de Junior Chamber International, deelgenomen. De stellingen werden geponeerd rond het thema ‘opvoeden zonder lijfstraffen’, waarbij de jongeren werden begeleid door Sylvia Jacobi van Kaabej Consultancy. De debatten werden rond de volgende stellingen gevoerd: 1) Een pedagogische tik geven is voor kinds eigen bestwil, 2) Lijfstraffen moeten verboden worden, 3) Autoritair opvoeden werkt niet meer, 4) Een ouder die niet slaat is niet gekwalificeerd om op te voeden. De bedoeling van het debateren was om het besef over opvoeden van kinderen zonder daarbij lijfstraffen toe te passen, te stimuleren, te beginnen bij jongvolwassenen. De jongeren kregen vaardigheden aangereikt hoe onderzoek te doen. “Bij een debat telt jouw mening niet per se, maar gaat het om de vaardigheid om door middel van feiten, onderzoeken en bronnen het argument te onderbouwen”, zegt Jacobi.

Kort voor het debat was voor de jongeren duidelijk of ze voor of tegen de stelling het debat zouden voeren. Jacobi: “Het mooie van een debat is dat je dan in staat bent een stelling te verdedigen, waarmee je het persoonlijk niet mee eens bent. Dat moet kunnen omdat je werkt met feiten en bronnen om je argumenten te formuleren”. De studenten dienden zich voor te bereiden om argumenten te hebben zowel voor of tegen de stelling. De debatleider deelde mee dat het definiëren van een stelling een van de belangrijke delen is bij een debat. “Als we praten over een vrouw moeten we weten wat we bedoelen, een volwassen persoon die biologisch vrouwelijk geboren is of een volwassen persoon die zich vrouw voelt maar niet biologisch vrouw geboren hoeft te zijn”, stelt de begeleider.

Verder werden de jongeren getraind en beoordeeld op samenwerking binnen de teams en het afronden van hun betoog binnen de afgesproken tijd. De winnende groep ontving een prijs van SRD 3000, terwijl de nummer 2, 3 en 4 respectievelijk SRD 2000, SRD 1400, om SRD 1000 meekregen. KJT-directeur Jacintha Jong A Lock-Dundas toonde zich onder de indruk van de studenten en gaf aan de informatie en argumenten mee te nemen.


5 REACTIES

 1. Als een kind honger heeft en de ouders ook en het kind blijft huilen, kunnen ouders vaak niet denken.
  Dan is de reactie van een ouder vaak boos. Boos om de onmacht.
  Niet kijken naar de straf alleen maar naar de omstandigheden.
  Ik kende een moeder die haar kinderen sloeg omdat ze bij mensen moest inwonen, en haar kinderen waren altijd de schuldigen. Toen ze hr eigen plekje had ging het beter. Dus omstandigheden spelen grote rol.
  gemodereerd

 2. @Debby; De ouders die ik ken werken allemaal en voeden hun kind(eren) op zonder pakslaag.
  Die ouders is su die dat wel doen zijn gefrustreerd. Geen werk, dus geen vast inkomen, een vader die komt wanneer hij dat wilt en nooit geld heeft om z’n gezien te verzorgen. Je ziet dat ook bij vrouwen die kinderen verwekken bij Jan, Piet en Klaas….
  Het is gewoon een mentaliteitskwestie, want waarom zie je dat een stuk minder bij Hindoestanen, Javanen en Chinezen??
  gemodereerd

 3. debby je valt door de mand , jij zal zeker lijfstraffen geven , want aan alle reacties die jij plaats kan men zien dat je een paarse bent , en die houden van lijfstraffen , vaak genoeg gezien hier hoor en jij zag het toch ook of zit je te jokken
  gemodereerd

 4. of een volwassen persoon die zich vrouw voelt maar niet biologisch vrouw geboren hoeft te zijn”

  daar begint het hele gezeur al
  als je niet biologisch een vrouw bent? ben je geen vrouw
  gelijk al onzin en onwaarheden neerzetten en je hele discussie is al nutteloos
  gemodereerd

 5. DE meeste Surinamers zijn met lijfstraffen opgegroeid, je kan het geen opvoeding noemen, een kind moet netjes zitten eten , moet dienstbaar zijn naar de oudere toe en voor de rest onzichtbaar zijn. Dit is een manier van grootbrengen die generaties lang nog steeds doorgaat.
  Kinderen komen op de laatste plaats, zelfs bij eten uitdelen op feestjes, gaan eerst die dikke vette tantes voor en dan pas de kinderen. Als familie blijft slapen, moet het kind haar bed afstaan. Laat die familie lekker zelf op de grond gaan slapen , dan blijven ze tenminste niet zomaar meer logeren.. Mensen zorg met liefde voor je kinderen, als je later oud en hulpbehoevend bent, zijn zij degenen die voor je zullen zorgen😍
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.