maandag, juni 24, 2024
HomeNieuws uit SurinameKennismakingsbijeenkomst actoren en organen verkiezingen 2025

Kennismakingsbijeenkomst actoren en organen verkiezingen 2025

-

Does Travel - naar Suriname

Goede communicatie, strakke tijdsplanning, respectvol omgaan met elkaar, eerlijkheid, transparantie, integriteit en regelmatig overleg, zijn enkele speerpunten voor een goede samenwerking tussen alle belangrijke verkiezingsactoren. Zij moeten ervoor zorgen, dat de voorbereiding en uitvoering van de Algemene Vrije en Geheime verkiezingen van 2025 in Suriname vlekkeloos verloopt.

Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (Biza) verrichte de opening van de eerste kennismakingsbijeenkomst van alle verkiezingsactoren en organen, welke in de ballroom van het Lalla Rookhgebouw op 24 juni werd gehouden. Het doel hiervan was om elkaar te leren kennen maar meer om de respectieve taken en verantwoordelijkheden van de verschillende actoren te vernemen, teneinde een vlotte samenwerking teweeg te kunnen brengen gedurende het traject naar de verkiezingen van 2025.

De bewindsman benadrukte in zijn toespraak, dat de noodzakelijke institutionele structuren moeten zorgen voor de monitoring en het stroomlijnen van het gehele proces. “Suriname staat bekend om goede en eerlijke verkiezingen. Deze goede reputatie die wij als land hebben, moeten we behouden en verder versterken.” Iedereen heeft volgens Somohardjo de taak en verantwoordelijkheid om de komende verkiezingen beter, transparanter en efficiënter te organiseren. “Op elke verkiezingsactor in het verkiezingsproces rust er dus een grote verantwoordelijkheid om de reputatie van Suriname hoog te houden”, aldus de bewindsman.

Een bijzonder woord van dank ging uit naar de UNDP die deze bijeenkomst, welke een belangrijke aanzet is voor het bouwen van een duurzame basis voor de organisatie van goede verkiezingen, mogelijk heeft gemaakt. Bij de bijeenkomst waren aanwezig het Algemeen Secretariaat Verkiezingen (ASV), de Beleidscommissie, waarin de directeuren van alle verantwoordelijke ministers zitting in hebben, belast met de verkiezingen, het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), het Centraal Hoofdstembureau (CHS), de Districtscommissarissen en de Verkiezingswerkgroepen (18 in totaal).

Met het oog op het creëren van een goede samenwerking tussen alle verkiezingsactoren en – organen, is het zaak dat de zwakke schakels die tijdens de verschillende evaluaties zijn geïdentificeerd, worden aangepakt. Er dient gezamenlijk worden bekeken hoe en welke functionele oplossingen kunnen worden aangedragen met het doel de verkiezingsorganisatie verder te versterken en te verbeteren.

Minister Somohardjo verwacht, dat de invulling van de individuele rollen in eenheid en op basis van een goede onderlinge verstandhouding zal plaatsvinden met als uiteindelijk doel het imago van ons binnen het democratisch bestel niet te schaden.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

7 REACTIES
 1. “Suriname staat bekend om goede en eerlijke verkiezingen”.
  Laat me niet lachen, want de oneerlijkheid druipt reeds af bij ons verkiezingsstelsel waar ik samen met medestudenten van de AMS sedert 1965 tegen ageerden. Professor Ooft moest toen fluiten naar de pijpen van de regering Pengel en kwam op de TV uitleggen dat het stelsel goed was. Logisch natuurlijk want de NPS profiteerde op uitgebreide schaal van de goedkope zetels van Coronie. Achteraf heeft Ooft ons wel gelijk gegeven. Ook die kromme verkiezingsuitslag van 2020 geeft ons nog steeds gelijk dat dit stelsel krom is en dat er nog niets is verandert.
  Dus: pas bij wijziging van het verkiezingsstelsel zou er een begin gemaakt kunnen worden aan eerlijke verkiezingen in Suriname.
  Een tweede punt van kritiek van mij is de controle achteraf op het aantal uitgebrachte stemmen versus stemgerechtigden.
  Het viel mij op dat bij de verkiezingen van 10 jaar geleden in het district Para meer stemmen waren uitgebracht dan het aantal stemgerechtigden. Alleen op basis hiervan moest die hele verkiezing worden afgekeurd. Achteraf zijn de stembiljetten met de meeste spoed vernietigd in opdracht van Dora.
  Ik vraag mij af, omdat ik de cijfers niet gezien heb, hoeveel stemmen in Coronie in 2020 waren uitgebracht en hoeveel stemgerechtigden er waren. Volgens mij is er iets behoorlijk fout gegaan met die bussen vol Cubanen.
  En over die hele rompslomp rondom Nis wil ik het niet hebben.
  Nu gaat Bronto een hele bataljon ambtenaren benoemen om de verkiezingen van 2025 te begeleiden. Ik vraag mij af of er geen sprake is van overorganisatie, die juist ertoe kan leiden dat de hele verkiezing een enorme flop wordt. Maar, ja, de tijd zal ons leren.


  gemodereerd
 2. Ik vergeet iets belangrijks te vermelden: Degene die ons zoveel kennis heeft doen verwerven op het gebied van Staatsinrichting is een groot man, die wij nooit mogen vergeten. Het is de Historicus en politiek analist Eugène ‘Oom Sjenie’ Gessel.
  Dank u wel meneer Gessel dat ik u in mijn leven heb mogen leren kennen en ik denk dat ik namens velen mag spreken.
  Ere aan hen, die ere toekomt.


  gemodereerd
 3. @Kwakoe: ik ben het helemaal met je eens hoor.
  Het kiesstelsel is niet alleen heel oneerlijk, maar ook zwaar verouderd.
  Het is dankzij dit kiesstelsel dat er een heleboel dombo’s op plekken zitten en niet weten wat ze moeten doen. Zo breng je een land wel naar de verdoemenis!
  Van ontwikkeling is geen sprake.


  gemodereerd
 4. waarom die lui nu al bij elkaar trommelen , en als die geheime verkiezingen in 2025 doorgaan zullen enkele partijen er weer van profiteren en andere partijen vissen weer achter het net , maar ja geheim he
  een stem is geen stem , twee stem is is een halve stem , drie stem is een gegeven stem


  gemodereerd
 5. Zoo vroeg begonnen, een toelichting:
  TEVEEL POLITIEKE PARTIJEN IN SURINAME MET AMPER 600.000 INWONERS.
  zelf USA met miljoenen staatsburgers heeft niet zoveel politieke partijen( FUSEREN)


  gemodereerd
 6. Zoo vroeg begonnen, Suriname heeft teveel politieke partijen met amper 600.000 inwoners
  Zelf de USA met miljoenen staatsburgers heeft niet zoveel politieke partijen.
  In krimpen of fuseren.


  gemodereerd
 7. Rechtvaardigheid , in de US hebt je eigenlijk maar twee partijen , de Republikeinse partij en de Democratische partij , er zijn wel een paar kleine partijen , maar die zijn niet van belang
  maar daar in de US is het ook raar , als jij als partij de meeste stemmen haalt dan wil het nog niet zeggen dat je de president kunt leveren , en hier zie je dat ook dat door dit kiesstelsel een partij met meer stemmen minder DNA leden krijgt , dus ook niet rechtvaardig toch


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES