dinsdag, april 16, 2024
HomeNieuws uit NederlandBurgemeesters Halsema en Van Zanen tevreden over mogelijke samenwerkingsgebieden

Burgemeesters Halsema en Van Zanen tevreden over mogelijke samenwerkingsgebieden

-

Does Travel - naar Suriname

Op vrijdag 27 mei 2022 vond de afsluiting van het bezoek plaats van de burgemeester van Amsterdam, Famke Halsema en de voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), ook burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen aan Suriname. Het bezoek vond plaats in het kader van het versterken van de banden tussen de Republiek Suriname en het Koninkrijk der Nederlanden.

Deze afsluiting geschiedde door een debriefing tussen de heer van Zanen en de onderdirecteur van het directoraat Internationale Samenwerking van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), Mevr. Liesbeth Bradley en de onderdirecteur voor Districtsbestuur en Decentralisatie van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS), Mevr. Jennifer Jozefzoon-Wachter.

De heer van Zanen betuigde, namens het team, zijn dank voor het vertrouwen in hem gesteld en voor de tijd en moeite die gemaakt was om de relatie op lokaal bestuurlijk niveau hernieuwd leven in te blazen. “Ik ben hier echt namens de 344 Nederlandse Gemeenten die in meer en mindere mate bereid zijn om mee te doen aan het uitwisselen van expertise en het opzoeken van kansen” zei van Zanen. Hij benadrukte dat de leiding in de handen van de Surinaamse bestuurders zit en dat zij zelf moeten bepalen op welke manier zij ondersteund willen worden en waar behoefte aan is.

De burgemeester identificeerde drie werkgebieden waar er op korte termijn samengewerkt kan worden, te weten, waterhuishouding, decentralisatie, en ondernemerschap. “Op het gebied van waterhuishouding heeft Nederland oneindig veel expertise en daar staat Nederland ook bekend om internationaal” zei van Zanen. “Lokaal bestuur is voor de ontwikkeling van een land belangrijk,” merkte hij verder op ten aanzien van de samenwerking op het gebied van decentralisatie. ”Als ik vertrouwen voel dan kom ik heel ver en dat hebben jullie mij gegeven,” voegde hij tot slot toe.

Onderdirecteur Bradley van het ministerie van BIBIS dankte de heer van Zanen voor zijn positieve woorden. “Met deze mooie worden gaan we verder. Wij zullen de afspraken en intenties zeker concretiseren” benadrukte zij. Onderdirecteur Bradley gaf aan de onderwerpen aangehaald door de heer van Zanen zeer actueel te vinden en vele mogelijkheden tot samenwerking te zien.  “Ondernemerschap ondersteun ik meer dan 1000 procent want ik ben ervan overtuigd dat ondernemerschap de motor is van de samenleving.”

Onderdirecteur Jozefzoon-Wachter van het ministerie van ROS gaf eveneens aan het bezoek van de burgemeesters als zeer positief te hebben ervaren. “Bewustwording van decentralisatie is een start en we willen de bewustwording daarvan weer op gang brengen. Ik wil mijn dank richten aan de burgemeester en team voor de bereidheid ons bij te staan in de onderwerpen hiervoor genoemd. Ik kijk uit naar de samenwerking te kunnen verstevigen en uit te werken,” aldus onderdirecteur Jozefzoon-Wachter.

Centraal in het gesprek stond ook de in achtneming van het traditioneel bestuur in de dorpen in het binnenland en het betrekken van deze traditionele gezagsstructuren in de mogelijke samenwerkingsgebieden.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

6 REACTIES
 1. Ik lees dat ze het traditioneel bestuur in de dorpen in het binnenland wil betrekken bij de samenwerking. Ik vrees dat er weinig van terecht gaat komen, omdat de granmans, basjas en kapiteins nooit een succesvolle project hebben gerealiseerd in het binnenland. Hun voornaamste bezigheid is liggen in hun hangmat of achter de vrouwen aanlopen. Sommigen zijn met schimmige zaken bezig zoals het runnen van een bordeel waar Braziliaanse vrouwen hun diensten aanbieden aan de goudzoekers. Anderen nemen geld onder de tafel aan om rond hout te laten kappen voor de export. Met al het geld wat ze in zowel de goud als houtsector verdienen zouden ze heel veel ontwikkeling in het binnenland kunnen brengen, maar het overgrote deel van het geld gaat aan consumptie. Daarnaast hebben de gezagsdragers nooit informatie verstrekt aan de centrale overheid in Paramaribo, over de vliegtuigen die drugs droppen in het binnenland. Ze kijken de andere kant op als er criminele activiteiten plaats vinden in het binnenland, terwijl deze mensen onderhouden worden door de belastingbetalers. Ik pleit voor het opzetten van scholingsprojecten voor het traditioneel bestuur waarbij ze de basiskennis over bestuur en politiek leren.


  gemodereerd
 2. Beste mensen,
  Ik heb veel ervaring met enthousiaste stakeholders in Suriname. Let wel zolang je in Suriname bent; mooie verhalen, bereidheid tot samenwerken, mooie plannen en ideeën. Mijn ervaring is dat er niets gaat gebeuren. Zodra Halsema en Van Zanen het land hebben verlaten, gaat men over tot de orde van de dag: men heft het glas, doet een plas en alles blijft zoals het was. Van Zanen en Halsema zijn voor niets naar Suriname gegaan omdat vooruitgang vaak betekent dat individuen in Suriname eraan willen verdienen. Als dat er niet inzit, gebeurt er niets. Het zal me verbazen als het nu anders gaat lopen al zou ik dat heel fijn vinden.


  gemodereerd
 3. zo die zijn weg , en ddb komt morgen weer uit zijn hol , of is ddb al ingeslapen door dat er dit jaar al vele Nederlandse gezagdragers hier zijn geweest en hij zal zeker wel elke dag in zijn broek schijten nu de Nederlandse commando’s en mariniers hier samen met Surinaamse militairen oefenen


  gemodereerd
 4. Goede zaak voor Suriname en Nederland .In het verleden toen de
  NDP aan de macht was kon niet worden samengewerkt want de machthebbers
  hadden hun eigen plan om het land te besturen en hadden ook kwade bedoeling
  om zichzelf te verrijken ten kosten van alles daarom is het land failliet gegaan.


  gemodereerd
 5. Samenwerken doe je met gelijkwaardige partners. Dat zijn Nederland en Suriname niet. Daarom is er geen sprake van samenwerking, maar van hulpvrager en hulpgever.
  Zoals de man zelf zei: Suriname moet zelf aangeven wat voor hulp/ondersteuning ze wil. Europeanen kennende zal elke ondersteuning een prijskaartje hebben.


  gemodereerd
 6. Veel gepraat, gezellige vakanties, veel €$ giften, 0% op korte termijn zichtbare sociaal economische bijstand aan bijv het binnenland. Qua waterlozing kloppen ze terecht bij NLD aan. Maar spullen als rubberbootjes, zwemvesten, voedsel, kan vraagt men ook, en kan Duuriname als land niet kopen voor hun bevolking😳?

  Waarom niet? WAAROM NIET?


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES