maandag, mei 27, 2024
HomeOnderwerpenEconomieBanken klaar voor afschaffing 4% kosten op USD stortingen; wachten op overheid

Banken klaar voor afschaffing 4% kosten op USD stortingen; wachten op overheid

-

Does Travel - naar Suriname

De Surinaamse Bankiersvereniging (SBV) heeft zaterdag 28 mei een reactie uitgebracht inzake eerdere berichtgeving over de afschaffing van de 4% stortingskosten voor de US Dollars. De SBV wenst onder de aandacht te brengen dat de banken, in samenwerking met en ondersteuning van de overheid en de Centrale Bank, er alles aan doen om dit zo spoedig mogelijk te kunnen realiseren.

De SBV zegt in haar reactie: “Deze stortingskosten zijn een symptoom van de vreemde valuta cash problematiek. Als gevolg van ongebreidelde instroom van vreemde valuta in de samenleving, onder andere via het personenverkeer, en het niet kunnen giraliseren van cash vreemde valuta, zijn de banken noodgedwongen ertoe overgegaan om 4% kosten in rekening te brengen voor het storten van vreemde valuta. Daarnaast kon in veel gevallen de herkomst van de contante vreemde valuta niet afdoende worden vastgesteld, waardoor deze niet, ook niet met betaling van kosten, geaccepteerd konden worden door de banken.

Zoals reeds gecommuniceerd door de minister van Financiën en Planning, wordt er op dit moment hard gewerkt om deze 4% stortingskosten af te schaffen. De volledige afschaffing is echter alleen mogelijk als de kern van het probleem qua instroom -en uitstroom van vreemde valuta structureel wordt aangepakt.

De banken zijn zo goed als klaar om tot afschaffing van de 4% kosten op contante USD stortingen over te gaan, maar er zijn nog enkele actiepunten die door de overheid / Centrale Bank van Suriname uitgevoerd zullen worden, waar er aan gewerkt wordt. Deze liggen met name op het gebied van een effectievere AML risicobeheersing bij in- en uitvoer van cash vreemde valuta, vooral via het personenverkeer.

Mocht dat nog lukken voor aanstaande maandag 30 mei, dan zullen de Banken dat direct communiceren met het publiek.

Anders zullen we moeten wachten met de afschaffing van de USD stortingskosten totdat de wederzijdse voorbereidingen zijn afgerond.”

opening
Fernandes Express
Passion in concert

3 REACTIES
 1. de banken hier zijn allemaal amateurs , het kader zegt dat ze klaar zijn , waar zijn ze klaar voor dan , en ze wachten op de overheid , dus je ziet al dat de banken uit zich zelf niets voorstellen


  gemodereerd
 2. AML?? Ik snap er niet zoveel van. Afkortingen dienen nader uitgelegd te worden. Tenzij men deskundig is. Trouwens dat hele verhaal over kosten waarom wel en waarom niet is vaag..! Wat ik wel begrijp is dat de burgers van Suriname al ruim 2 jaar lang flink genaaid worden..


  gemodereerd
 3. Wiens dollars moeten snel snel verplaatst worden, dat dit nu binnen no time is gefixed? San na haast opeens?

  Normaal na tientallen jarenplan.

  💤🐑 💤 🐑


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES