donderdag, december 7, 2023
HomeOnderwerpenMaatschappijMac Andrew: Jeugdprofiel noodzakelijk voor vorming jongeren tot volwaardige burgers

Mac Andrew: Jeugdprofiel noodzakelijk voor vorming jongeren tot volwaardige burgers

-

Does Travel & Cadushi Tours

Minister Steven Mac Andrew van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken, ziet de noodzaak in het ontwikkelen van een jeugdprofiel als leidraad voor beleid gericht op de Surinaamse jongeren, zodat ze ondersteund kunnen worden op hun ontwikkelingspad. Deze kijk van de bewindsman op de vorming van deze groep als volwaardige burgers in de maatschappij, bleek evident bij de ontmoeting die hij had met vertegenwoordigers van het Burgerinitiatief voor Participatie en Goed Bestuur (BINI) op maandag 9 mei.

De bewindsman staat duurzame dialoog, participatie, samenwerking en informatie uitwisseling voor met alle stakeholders, inclusief ngo’s en buurtorganisaties, zodat gezamenlijk de jeugd problematiek aangepast kan worden. Een jeugdprofiel voor jongeren specifiek gericht op de Surinaamse situatie is noodzakelijk voor de vorming tot burgers, die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van hun land.

Zo vindt de minister dat jongeren moeten weten welke normen, waarden en vaardigheden ze moeten hebben om een doorbraak te kunnen maken in de maatschappij. Het profiel zal dus gericht zijn op normen, waarden, attitudes en vaardigheden. Het moet helpen bij de identificatie van interventies in het geval van risicojongeren, zodat ze weer op een ontwikkelingspad kunnen belanden.

Van de risicojongeren is vanuit het ministerie de aandacht intussen gericht op vooral schoolgaande tienermoeders en vroege schoolverlaters. De focus is om deze groepen middels gerichte begeleiding terug te krijgen in het onderwijsproces. Wie niet meer in het formeel onderwijs past, wordt middels tweedekansonderwijs competenties bijgebracht om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Daarbij hoort ook het stimuleren van kleinondernemerschap. Het vormen van de jeugd buiten schoolverband krijgt ook de nodige aandacht vanuit het Ministerie.

Namens BINI, heeft Sharda Ganga, die in het dagelijks leven directeur is van Stichting Projekta, aandacht gevraagd voor basisvoorwaarden die volgens haar noodzakelijk zijn voor het succesvol kunnen uitvoeren van het jeugdbeleid. BINI is voorstander van een mensenrechten benadering van het jeugdbeleid.

De directeur van Stichting Projekta maakte de minister ook deelgenoot van enkele succesvolle interventies, waaronder geintegreerd jeugdbeleid in bepaalde gebieden en training van vrijwilligers, die door Projekta in de loop der jaren zijn uitgevoerd. De directeur pleitte ook voor het opzetten van een fonds voor de ondersteuning van jongeren- en buurtorganisaties, maar wel onder bepaalde voorwaarden, inclusief training in het opmaken van voorstellen en rapportage.

Ten aanzien van arbeid, werd de noodzaak van gender equality en sexueel molest op de werkvloer benadrukt door BINI en de hoop werd uitgesproken, dat het ministerie een kampioen voor deze issues zal zijn.

Het Burgerinitiatief voor Participatie en Goed Bestuur is een collectief van maatschappelijke organisaties die een rechtvaardige maatschappij voorstaan, waarin de mens en menselijke waardigheid centraal staan. Afgezien van de thema’s Kinderrechten en Jongeren, timmert BINI ook aan de weg op het vlak van onder andere gendergelijkheid en decent work. Zo heeft deze organisatie het tot haar taak gemaakt om de uitvoering van activiteiten vanuit de overheid die betrekking hebben op deze en andere onderwerpen op de voet te volgen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

5 REACTIES
 1. Verwarrend!
  Wat is de link tussen burgerrecht, gender, etc en een jeugdprofiel. Wat is een jeugdprofiel? Verkapt algoritme lijkt het.

  Iedereen is anders en dat mag. Het enige wat de minister moet doen is kansen creëren opdat ze hun eigen dromen waar maken of tich keer hun kop stoten en volwassen worden.
  Dus, toegankelijk maken v betaalbare opleidingen en trainingen en zachte leningen voor startende ondernemers.

  Maak geen watjes v die jongetjes aub niet.
  Hou die meiden weg bij die bini-vrouw.
  Waarom?
  Daarom.


  Maak melding

 2. Goed initiatief alleen zou ik eerst beginnen aan de thuissituatie van die jongeren.
  Ze hebben het over normen en waarden, volgens mijn leer je normen en waarden thuis.
  Vroegtijdig schoolverlaters hebben voor 80% een slechte thuissituatie.
  Begin daar wat aan te doen .
  Kinderen hebben een goede start nodig.
  En dat is meestal thuis , van de 7 belangrijke mensen in je directe omgeving.


  Maak melding

 3. ” …
  Het profiel zal dus gericht zijn op normen, waarden, attitudes en vaardigheden. Het moet helpen bij de identificatie van interventies in het geval van risicojongeren, zodat ze weer op een ontwikkelingspad kunnen belanden.
  … ”

  En dit is geen overbodige luxe maar een noodzaak voor een beter Suriname !

  Tja go. Set kong.

  Wij werken aan een beter Suriname. Ook voor jou !
  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 4. Ouder heeft voorbeeldfunctie.
  De overheid heeft een voorbeeld functie.
  Het onderwijs heeft een voorbeeldfunctie als het gaat om het klaarstomen vd jeugd vd arbeidsmarkt.

  Het begint allemaal met de O van ‘ver Onder het niveau’. Hedendaags nog altijd zeer bijzonder, aangezien ik zonder alle toeters en bellen, top onderwijs heb genoten in Suriname. En dan doel ik slechts op het niveau vd lesstof.

  Dat de hoofdmeester met alle juffen een relatie had, is een ander verhaal.
  Sloeries waren het wel, de meeste van die juffen🤭


  Maak melding

 5. Ik heb nog nooit zoveel dure woorden gelezen met zo weinig inhoud. Jongeren hebben volgens het Handvest van mensenrechten recht op onderwijs en de staat is verplicht te zorgen dat ze genoeg onderwijs krijgen om een goede start in de maatschappij te krijgen. Daarvoor dient genoeg capaciteit en budget te worden begroot. Eenvoudiger is het niet. Ook dropouts horen daar vanzelf bij.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES