zondag, april 21, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappij'Boerencollectief Wayamboweg solidair met onderwater gezette bewoners Brokopondo'

‘Boerencollectief Wayamboweg solidair met onderwater gezette bewoners Brokopondo’

-

Does Travel - naar Suriname

[INGEZONDEN] – Wij boeren van de Gangaram Pandayweg en de Wayamboweg verenigd in ‘Het boeren Collectief Wayamboweg’, verklaren ons hierbij solidair met de door Staatsolie onderwater gezette bewoners van het district Brokopondo.

Evenals de bewoners van het district Brokopondo gedaan hebben bij de bouw van de Afobakadam, hebben ook wij als bewoners van de Gangaram Pandayweg en Wayamboweg zware offers gebracht bij de opzet en ontwikkeling van Staatsolie. Daarbij werd ons heel veel moois voorgehouden.

Echter bleek algauw dat Staatsolie alleen geïnteresseerd was in de olie zoals nu dat ook het geval is met de elektra uit het stuwmeer. De Gangaram Pandayweg wordt reeds 30 jaren door Staatsolie kapotgereden terwijl ze in 1990 een geasfalteerde weg had beloofd.

Vanaf Staatsolie in 1995 de Wayambo zwamp heeft betreden kunnen wij in de maanden november en december geen irrigatiewater meer krijgen uit de zwamp. Dit heeft tot gevolg dat wij daarom gedwongen zijn om in januari te zaaien en te oogsten in  april, in de regentijd dus. De inzaai die in 1990 nog 5000 ha per jaar bedroeg is op dit moment nog geen 500 ha per jaar. De visserijsector en de hengelsport zijn met het handelen van Staatsolie ook compleet weggevaagd en daarmee ook een inkomstenbron voor de boeren. Dit alles heeft al voor vele faillissementen gezorgd.

Grote delen van de percelen aan de Wayamboweg staan permanent bijkans 1 meter onderwater. Al tientallen jaren praten met en klagen bij Staatsolie is tot nu zonder enige oplossing gebleven.

Met de verklaring dat de overstroming in het district Brokopondo komt door klimaatsverandering en dat als de Afobakadam er niet was het water even hoog zou staan, demonstreert Staatsolie niet alleen haar arrogantie maar pleegt zij ook weer een aanslag op de intelligentie van het totale volk.

Suriname moet zich even voorstellen hoe de situatie eruit zou zien als het water van het Tapanahony gebied via het Tapajai project ook in het stuwmeer terecht zou zijn gekomen.

Deze arrogantie en minachting ervaren wij bewoners van de Gangaram Pandayweg en Wayamboweg reeds dertig jaren en het ergste daarbij is dat de overheid erbij staat en toekijkt.

Wij bewoners van de Gangaram Pandayweg en de Wayamboweg roepen hierbij de Centrale overheid op om haar verantwoordelijkheid te nemen en te zorgen dat de Afobakadam even als het Wayambo zwamp op een kundig wijze wordt beheerd.

Regering wanneer stopt u de pijn van het volk van Saramacca en Brokopondo?

Saramacca, 22 april 2022

Het Boerencollectief Wayambo

namens deze,

Ferdinand Bakker.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

5 REACTIES
 1. En de rechtstaat werkt in Suriname niet , je kan nergens terecht voor de schade veroorzaakt door de staatsolie.


  gemodereerd
 2. De regering heeft heel druk met de schuld eisers de IMF en de andere schuld eisers waar zij heleboel miljarden moeten betalen , dus geen verrassing mensen dat zij geen nodige aandacht geeft aan de bevolking, door MISMANAGEMENT en ONGEKWALIFICEERDE KRACHTEN i/ h zover gekomen ” ik denk dat de schuld eisers bepalen welke projecten zij moeten financieren.
  Ook hebben wij in Suriname weinig gecertificeerde mensen doe kennis hebben tegen natuur rampen om preventief onderhoud of het op tijd in actie te komen om zulke camaliteiten te verkomen .
  De Dames & Heren daar in paramaribo a/ d water geven functie aan mensen die weet van zaken hebben ( alleen maar politieke benoemingen omdat zij leden & familie zijn v/ d coalitie partners.
  DAN KRIJGT DIT SOORT TAFERELEN.
  DE BEKWAAMHEID/ VAKKUNDIGHEID VER TE ZOEKEN. Als het zo door gaat wordt het Catastrofaal vr Land / bevolking en de komende GENERATIE op weg naar HAÏTI & sommige Afrikaanse situatie.
  Jammer voor een Land met zoveel mogelijkheden & Rijkdommen ” TRANNEN “


  gemodereerd
 3. Zeker de schuld vd vorige😏: “Evenals de bewoners van het district Brokopondo gedaan hebben bij de bouw van de Afobakadam, hebben ook wij als bewoners van de Gangaram Pandayweg en Wayamboweg zware offers gebracht bij de opzet en ontwikkeling van Staatsolie”.

  “Daarbij werd ons heel veel moois voorgehouden”… maar sma nog mag ab kritiek.

  Er hadden al plannen moeten liggen om deze problemen aan te pakken


  gemodereerd
 4. Heeft deze bakker op de vhp gestemd?
  Indien niet, braaf de rij volgen en nog 30jr wachten.

  Stel dat de regering deze mindset had, gelukkig is het niet zo.
  Je kunt stellen dat er een groot vertrouwen is in deze regering, omdat iedereen nu eindelijk aan de bel trekt. Voorheen durfde men niets, delicten werden niet gemeld omdat men geen vertrouwen had in de overheid etc etc.

  Nogmaals met een ‘ingezonden artikel’ bereik je niet het gewenste effect, behalve reacties van mensen zonder enige kennis van zaken. Elias heeft jullie straal genegeerd blijkt nu. Nou lekker dan.

  Waarom niet rechtstreeks de overheid benaderen? Dat is een stuk slimmer.
  Begin bij de DC.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES