maandag, mei 27, 2024
HomeNieuws uit SurinameSuriname sinds kort officieel lid PROSUR

Suriname sinds kort officieel lid PROSUR

-

Does Travel - naar Suriname

Suriname is recentelijk toegetreden tot het Forum voor Vooruitgang en Ontwikkeling van Zuid-Amerika (PROSUR). Dit forum is opgericht in 2019 en beoogt het bewaren en bewaken van de democratie, de onafhankelijkheid der machten, de markteconomie en de sociale agenda. President Chandrikapersad Santokhi sprak vorig jaar de leden van dit forum in een buitengewone vergadering toe.

Hij vroeg de vergadering om collectieve inspanningen te leveren om PROSUR te professionaliseren als een representatieve organisatie van waaruit Zuid-Amerikaanse opvattingen aan de wereld kunnen worden gepresenteerd. De officiële toetreding van Suriname tot PROSUR is ingegaan op 27 februari 2022, dit heeft minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking medegedeeld in een schrijven aan het Surinaamse staatshoofd.

President Iván Duque Márquez van Colombia heeft de toetreding van Suriname per brief bevestigd. Het forum is inmiddels geïnformeerd over de technische focal points van Suriname. Deze hebben ook geparticipeerd in een vergadering van nationale coördinatoren, waarbij het werkprogramma van Paraguay als de huidige voorlopige voorzitter is gepresenteerd.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

3 REACTIES
 1. Op 25 Feb 1980 vond de staatsgreep onder leiding van sergeant ddb en 15 soldaten plaats op het wettig gekozen regeringscoalitie van Henk Aron in de republiek Suriname.

  Op 8 december 1982 vond de 8 december 1982 moorden plaats op 15 andersdenkenden, die terug wilden naar de democratische rechtsstaat. ddb was de leider van deze moorden.

  Op 29 November 1986 vond de Moiwana 86 moorden in Marowijne plaats door het Nationaal Leger, waar ddb de opperbevelhebber van was.

  De hoofdstad van Marowijne werd door Marineboren van het Nationaal Leger kapot geschoten. De opperbevelhebber hiervan was ddb.

  Er was tussen 25 Februari 1980 en 25 November 1987 een velle binnenlandse strijd gaande tussen het Jungle Commando onder leiding van Ronny Brunswijk en het Nationaal Leger onnder bevel van ddb. Velen Surinamers vluchten het land uit om het vege lijf van hun gezin/familie en zich zelf te redden en zochten een veilig heen komen in het buitenland, oa, Frans-Guyana/Frankrijk, Nederland, “Antillen, USA.

  Nederland had de gelden uit de verdragsmiddelen bij de onafhankelijkheid op 25 November 1975 met Suriname die getekend was door beide partijen kort na 8 december 1982 stop gezet.

  Suriname raakte deze gelden kwijt en de economie storte in. Er kwam nog kapitaal binnen van de Suralco, maar dit was niet voldoende om het geld dat Suriname ook jaarlijks verkreeg uit de verdrag bij de onafhankelijkheid de economie hiermee in goede banen te leiden. Wat al niet meer gebeurde sinds 25 Feb 1980. Het West – Suriname project was ook door ddb toen al stop gezet.

  Suriname raakte in verval, geen geld om de staatshuishouding te draaien, slecht of geen beleid, dictatuur, de binnenlandse oorlog, moorden op burgers overal in hef land waar ddb een hoofdrol in speelde. Ook door de binnenlandse oorlog verloren tal rijke onschuldige mensen het leven.

  ddb zocht naar geld en kwam zo in contact met de grote drugscrimelen uit Columbia, die dood de DEA uit de USA vel op de huid gezeten werd en zo werd Suriname een drugs doorvoerland/ basis. Militaire wapens werden uit het depot van de Memre Buku Kazerne gesloten of door op dracht van hoger hand en geruild door drugs met de drugscriminelen uit Columbia.

  De burgers die uit Suriname waren gevlucht naar Frans – Guyana/ Frankrijk waren vluchtelingen en moesten onderdak, voedsel en verzorging. enz krijgen. De Fransen merkten dat en wilden dit stoppen en de oorzaak hiervan was bij hen bekend, nl. ddb en zijn leger de dictatuur.

  Ook de USA onder president Ronald Reagan wilde ddb komen afzetten bij de invasie van Grenade in 1983.

  USA had Ruud Lubbers ook gevraagd om ddb af te zetten, maar Ruud Lubbers heeft toen geweigerd dit te doen.

  In Suriname kwamen er vele Cubanen binnen tussen 1982 en 1985 en dit vonden zowel Frankrijk/Frans-Guyana/ Kourou raketbasis, USA niet best. Ook zat Frans – Guyana vol met vluchtelingen uit Suriname, vooral van Marowijne.

  De USA gaven, Brazilie ( trouwe bondgenoot vd USA) de opdracht om ddb te gaan vertellen dat de Cubanen massaal terug naar huis moesten, anders zou ddb worden afgzet.

  Onafgekondigd landde op JAPI-Airport een Braziliaanse militaire vliegtuig met een hoge Braziliaanse militair iets over midden in de nacht en was bij ddb en vertelde hem in het portugees met een tolk dat alle Cubanen voor het eind vd maand weg moesten zijn uit Suriname en dat hij verkiezingen moest uitschrijven voor 1987, anders zouden of de Fransen of de Marine/Navy seals hem komen halen.

  Enkele uren daarna was deze hoge militair weer op zijn post in Brazilie.

  ddb had de boodschap begrepen en bij het asnbreken vd dag verlieten de Cubanen bij bosjes JAPI-Airport.

  ddb maakte toen het Leonsberg akkoord dat er voor 31 december 1987 algemene verkiezingen zouden komen, maakte de grondwet weer in orde.

  ddb ging naar de Verenigde Natie en maakte voor de wereldgemeenschap bekend dat er op 25 November 1987 Algemene Verkiezingen zouden komen.

  Dus Navy Seals of de Franse Gandarmerie zouden ddb hebben uitgeschakeld als er geen verkiezingen op 25 November 1987 in Suriname waren gekomen.

  ddb kan dan later een politieke partij hebben opgericht en op podia komen verklaren dat hij never nooit in de gevangenis gaat en dat welke regering er ook in Suriname komt, die met het leger rekening zullen moeten worden.

  Zie:
  – het was niet bekend dat toen ddb president af was er militaire wapens bij ddb waren,
  – militaire wapens in het huis van ddb,
  – gesloten militaire wapens uit het huis van ddb en hij aangeeft dat hij weet/ contact heeft met deze luitjes die deze wapens hebben,
  – toen Chandrikaperkash Santokhi bij de verkiezingen van 25 mei 2020 gekozen was als president en Robby Brunswijk tot vp, ddb met een militaire pak naast CS zat in het presidentieel paleis.

  Zie dat ddb gezegd heeft dat welke regering ook komt met het leger rekening gehouden zal moeten worden.

  Laat dit duidelijk zijn voor de Surinaamse maatschapij, de burgers wat deze man vanaf 1987 gezegd heeft over het leger en zie dat hij naast Chan met een militaire pak zat.

  De rechtbank/ krijgsraad heeft ddb en alle daders die nog leven vd 8 december 1982 moorden reeds veroordeeld, maar ddb ea lopen nog steeds vrij rond.

  Chan is bezig deNationaal Leger te zuiveren van militairen die banden hebben met ddb, ndp.

  Het is te hopen dat alles al in orde is of verloopt en ddb ea vd 8 december 1982 moorden heel snel achter slot en grendel zijn zoals dat in een democratische rechtsstaat hoort.

  Als ddb ea vd 8 december moorden niet voor 31oktober 2022 niet achter slot en grendel zijn, heeft de democratische rechtsstaat gefaald.

  het leger


  gemodereerd
 2. Passant een zeer goede uitleg van misdaden door ddb , de paarse aanhangers hier zullen jou dit weer bekritiseren , maar ja je kunt ook niet anders verwachten van die domme klasse


  gemodereerd
 3. “…
  Dit forum is opgericht in 2019 en beoogt het bewaren en bewaken van de democratie, de onafhankelijkheid der machten, de markteconomie en de sociale agenda.
  …”

  De begrippen die genoemd worden zijn te moeilijk.
  Dom-Suriname kan alleen maar klagen en roepen naar het diaspora kapitaal of de inzet en investeringen van anderen. Zelf moeite doen kunnen ze niet en zullen nooit de moeite nemen om om te scholen of bij te scholen zodat ook zij een bijdrage kunnen leveren aan een beter Suriname.
  Dom-Suriname is liever lui dan moe en schuift altijd de verantwoording naar een ander !

  Veel Surinamers hebben een mentaliteitsverandering en een mindshift nodig om een bijdrage te kunnen leveren aan een sociale democratie en een gezonde markteconomie !

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES