‘Arme mensen in Suriname hebben in principe geen rechten’

13
'Arme mensen in Suriname hebben in principe geen rechten'
De 35-jarige Chanderdew R.

In de strafzaak, waarin de 35-jarige Chanderdew R. in Nickerie werd aangehouden voor het beledigen van het staatshoofd, is deze man op vrijdag 4 maart door het Openbaar Ministerie in vrijheid gesteld.

R. had kritiek geuit op het beleid van de regering. Hij maakte zijn grieven, dat de regering in dit geval de president de beloften niet is nagekomen, middels een filmpje bekend. ”Hij heeft zijn frustratie geuit, hetgeen hem duur is komen te staan in een rechtstaat waar democratische principes gelden. Zo te zien is er geen sprake van vrije meningsuiting”, benadrukte zijn advocaat Gregory Sitaram.

“In mijn ogen heeft die man geen strafbaar feit gepleegd in de zin van de wet. Hij heeft enkel en alleen zijn frustratie geuit. Het was geenszins de bedoeling om de president te beledigen, maar heeft hij op zijn eigen manier aangegeven, dat de president in feite niets doet voor het Nickeriaanse volk. Dit mag. Al was ik niet zijn advocaat in deze zaak, op het Openbaar Ministerie zou sowieso de plicht rusten om die man naar huis te sturen”, aldus de advocaat.  

Sitaram zegt in gesprek met Waterkant.Net dat minder draagkrachtigen in de rechtstaat Suriname in principe geen rechten hebben. “De rechten die je denkt te hebben, moet je eerst zoeken, daarna hopen dat je het vindt en als je het vindt dan pas kan je zeggen: ‘ik heb mijn rechten’. Dit betreur ik ten zeerste. Het feit dat een arme man, die van dag tot dag leeft, met de hardste handschoen van justitie is aangepakt, terwijl er anderen zijn die veel meer op hun kerfstok hebben, met een zijde handschoen worden aangepakt vind ik niet kunnen”, stelde de advocaat. 

13 REACTIES

 1. Klopt wat hij zegt. ZE Santokhi is niet alleen voor de Nickerianen maat voor ALLE Surinamers . Dus als je gehoopt had dat ZE Santokhi de Nickeriaan zou voortrekken dan is dit wastefull thinking. Dat is het verschil tussen een leider een manipulator.
  gemodereerd

 2. Als ik de president was en van dit geval had gehoort zou ik persoonlijk opdracht geven de man onmiddellijk in vrijheid te stellen.
  Hij daalt met de dag in achting. Maar macht is zoet. Je moet wel weten niet te veel ervan te snoepen.
  Ik hoop dat ze dit aankaarten in het buitenland. Laat de staat de man vergoeden. Dus als mensen je geluid veranderen gaan ze je opsluiten.
  Mensen met lage scholing gaan ze bedreigen en onderdrukken. Tigri sab pe ai kras ing go.
  Deze zelfde chan had gezegd B, B met R. Bouterse, Brunseijk zijn rommel. Nu likken ze Brunsie zn kont
  gemodereerd

 3. Mensen mogen hun frustratie uiten en daar is er niets mis mee. Men moet in hun frustratie wel rekening houden, dat men hierdoor de fout ingaat om de grens van het toelaatbare overschrijdt.
  Mensen worden emotioneel gehandicapt en menen alles te kunnen zeggen, puur om het feit dat ze in hun recht staan.
  Ik vind het kort door de bocht van een advocaat, die stelt dat onvermogenden in feite geen recht hebben, door hun onvermogen om een advocaat in de hans te nemen. Deze man moet maar prodeo werk gaan verrichten en zo,n stichting opzetten.
  Is men wel zo begaan met het vermeende onrecht dat mensen wordt aangedaan.
  Als mens hebben wij een waarheid en zijn daar stellig in. Dat mag en dat maakt dat wij als mens ons onderscheiden van elk individu.
  De mens stelt zijn rechten veilig door zich te laten bijstaan door een raadsman,adviseur, notaris en daar hangt een prijskaartje aan.

  Sibrano uitte ook zijn frustratie en door dit te doen, zit hij nu achter slot en grendel. Hij heeft de grens van het toelaatbare overschreden. Hij maakte gebruik van zijn recht en maakte het hem niet uit wat hij zei.
  Wij moeten leren om te gaan met vrijheden en rechten.
  Recht hebben en krijgen, zijn twee zaken.
  Rechten hebben impliceert plichten en het laatste vergeet menigeen.
  gemodereerd

 4. Als je 15 onschuldige en ongewapende landgenoten martelt, foltert, verminkt en standrechtelijk vermoord, word je in dat corrupte, criminele narcolandje, beloond met het presidentschap. En blijft de veroordeelde massamoordenaar, ondanks een vonnis van 20 jaar, doodleuk vrij rondlopen. Dat land was, is en blijft een FAILED STATE zonder enig toekomstperspectief.
  gemodereerd

 5. Ooh, volgens de propaganda-machine vd ndp doet de president alleen maar zaken voor Nickerie (mensen die op hem lijken). Een winkelcentrum, een brug, nieuwe overheidsgebouwen, regelmatig bestuurders in Nickerie, ze rijden altijd Coronie voorbij. Hmmmm

  Bhai, ik versta geen sarnami of is het guyanees sarnami, dus video gedelete, valt onder zinloos geweld. Harder schreeuwen en schelden om je zin te krijgen help nooit.

  Die advocaat klaagt dat hij heel hard moest zoeken om die man vrij te krijgen. Maar dat is toch je werk. Iedereen maakt gebruik van artikel 54. Lekker makkelijk verdiend.

  Trouwens de smaad en laster-wet is eerder door de overheid aangekondigd. Waarden en normen en respect leer je thuis.
  gemodereerd

 6. Suriname heeft een kopieer beleid. Nu er in Rusland mensen die tegen het beleid zijn, worden opgepakt en opgesloten. Kan Chan natuurlijk niet achter blijven.

  Kijk wat 2 jaar covid ons heeft gebracht. 2 jaar avondklok. Over dictatuur gesproken….
  gemodereerd

 7. Suriname is onderste boven. De meneer wordt opgesloten voor” het beledigen van de president”
  De president weet dat de mensen in diepe nood zijn en hun kreet laten horen. Het beleid dat er gevoerd wordt, is de bevolking aan het dood wurgen. Ondanks de vele kreten wordt er niet geluisterd. Met de ijzeren hand regeren is een teken van zwakte.
  Straks gaan wij ook opgepakt worden, omdat wij onze
  mening hier uiten.
  Hoe staat het met al de mensen die de vp beledigen en
  hem voor allerlei soort dieren uitmaken?
  Mag dat wel? Ik denk dat de president zijn energie moet stoppen in wat de bevolking en het land nodig hebben.
  Ontwikkeling, welvaart en welzijn. VOOR EEN IEDER
  gemodereerd

 8. @ flyer en wanneer een ex minister van jus pol een vice president heeft die niet over de grens mag en door zijn eigen coalitie genoot ook ern ex min. Van jus.pol wordt beledigd en uitgescholden.dan ben ik het met je eens we zijn een total failed state.
  Ps. El vene de zogenaamde redder des vaderlands heeft de huidige vice president en co ook beschermd en verdedigd denkende dat hij en co eeuwig dankbaar zou zijn en op groen stemmen. Wel nee hoor. Oranje begaat dezelfde fout. Over max 3 jaar dansen ze kabula met paars en graaien ze de gouden pot en olie ton helemaal lerg. Hatcheeeee.
  gemodereerd

 9. Chanderdew was een test object. Vraag me af hoeveel hij werd betaald🤔

  Siebrano meldde zich vrijwillig zonder tegeneis van een vergoeding aan
  gemodereerd

 10. konsensi en debby , die c.r. is gewoon een luie nietsnutter , je gaat geen werk zoeken omdat je gewent bent om voedselpakketten te ontvangen , ja als je niet wilt werken blijf je arm , dus jij neemt je zelf het recht om te gaan werken , konsensi en debby werken jullie wel in Nederland of krijgen jullie alles gratis , bijstand , gratis wonen , gratis zorgverzekering , gratis openbaar vervoer , en gratis schijten
  gemodereerd

 11. bonnie , klopt alleen bouterse met zijn ndp , dus einde bouterse met zijn ndp , ha ha 5% ndp , einde oefening van de ndp
  gemodereerd

 12. Het lijkt er steeds meer op dat Santokhi en Friends and Family paniekaanvallen krijgen van mensen die op de sociale media hun kritiek tot uiting brengen. De klok tikt verder en Santokhi weet niet meer wat hij moet doen. Het gaat helemaal bergafwaarts in Suriname.Waar blijven de peilingen van IDOS? Je hoort niets meer van de personen die tijdens de regering Bouterse peilingen onder de bevolking namen. Heeft Santokhi deze personen omgekocht met een leuke baan als ambassadeur in de Verenigde Staten? Ha,ha,ha, de huidige Surinaamse realiteit. Santokhi en zijn aanhang spelen struisvogel.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.