Santokhi roept op tot solidariteit in strijd tegen Covid-19

8
President Chan Santokhi tijdens een sessie in San Pedro, Belize
President Chan Santokhi tijdens een sessie in San Pedro, Belize.

“De pandemie is nog niet voorbij en er kan op elk moment een nieuwe variant ontstaan.” Zo sprak president Chandrikapersad Santokhi op dinsdag 1 maart tijdens de 33ste Tussentijdse Caricom Staatshoofdenvergadering in San Pedro, Belize. Het Surinaamse staatshoofd riep tijdens de sessie terzake Covid-19 en de impact hiervan in de regio de Caribische gemeenschap op zich te concentreren op solidariteit, gelijkheid, regionale en internationale samenwerking. Dit om onze economieën weer op te bouwen, investeringsmogelijkheden te creeren en belemmeringen voor een betere economische samenwerking weg te nemen.

“Alles wat we tijdens en na de Covid-19-crisis doen, moet gericht zijn op het opbouwen van meer gelijke, inclusieve en duurzame economieën en samenlevingen”, aldus Santokhi. Hij merkte op dat over de hele wereld vrouwen door banenverlies als gevolg van de pandemie harder getroffen zijn getroffen dan mannen, waardoor ze het grootste deel van de extra zorgtaken op zich hebben genomen tijdens lockdowns. De Caribische regeringen zullen meer moeten doen om de klap die de Covid-19-pandemie aan de gelijkheid van mannen en vrouwen heeft toegebracht, ongedaan te maken en proberen voordelen voor hun te halen uit deze crisis.

Volgens de president heeft de COVID-19-pandemie in de afgelopen 2 jaar een ernstige impact gehad op de Caribische gemeenschap en het leven van haar mensen. De pandemie heeft de ontwikkelingsuitdagingen waarmee de lidstaten nu al worden geconfronteerd, verergerd. Zij worden niet alleen geconfronteerd met een volksgezondheidscrisis, maar hebben ook te maken met een economische crisis. Ook is er, aldus het Surinaamse staatshoofd, een verhoogde frequentie en intensiteit van natuurrampen en zeespiegelstijging als gevolg van klimaatverandering. Om de verspreiding van Covid-19 te stoppen en de meest kwetsbaren te beschermen, moet er volgens Santokhi iets gedaan worden aan de lage vaccinatiegraad in de regio.

Hij bleef ook stilstaan bij de situatie in Suriname, waarvan momenteel 50% van de in aanmerking komende bevolking volledig is gevaccineerd. Het land heeft een voorzichtige, stapsgewijze benadering toegepast om de epidemie te beheersen en de volksgezondheidsinterventies te verlichten, gebaseerd op de epidemische parameters en het beschikbare wetenschappelijke bewijs. De afbouw van maatregelen wordt continu gemonitord en geëvalueerd. De regering van Suriname onderstreept het belang van het toepassen van hygiënemaatregelen.

Het staatshoofd zegt verder dat de pandemie bestaande kansen en prestatiekloven heeft vergroot, waardoor kansarme studenten het hardst worden getroffen. “De onmiddellijke noodzaak is niet alleen om scholen te heropenen en onvoltooid leerproces te herstellen, maar ook om onderwijssystemen voor de lange termijn opnieuw uit te vinden. We moeten een holistische benadering volgen en programma’s ontwerpen die voldoen aan de academische en niet-academische behoeften.”

8 REACTIES

 1. President U praat van uit Belize , best een goed betoog , maar te laat , U had die ndp massa bijeenkomst afgelopen zaterdag moeten verbieden , het waren toch meer dan 50 personen daar , U had tegen de ndp moeten zeggen wees solidariteit met de strijd tegen covid , maar U laat toe dat er meer dan 50 mensen aanwezig waren , zeker 10 maal zoveel persoon , maar covid heeft zich onder die mensen begeven en zal zijn werk doen
  covid is de vriend van ongevaccineerden
  gemodereerd

 2. Sheriff: luister naar mijn.woorden, kijk niet naar mijn daden. De 1e lady en ik.vergeten wanneer het ons goed uitkomt even dat covid nog rondgaat, onze verjaardagen mogen toch niet onopgemerkt voorbij gaan?
  gemodereerd

 3. Veel neppe voorstellen doen en weinig sociale zorg geven, doet de gekke in vreugde leven
  gemodereerd

 4. Beste Chan, vergeet niet om een oproep te doen aan Guyana om het geannexeerde Tigrigebied zo snel mogelijk terug te geven. Dat is pas solidariteit.
  gemodereerd

 5. @ Wat

  Dat heb je goed gezien, maar Chan is wel door het volk gekozen, maar
  DDB en R Brunsie maken de dienst uit !!! Het begint nu op een echte
  marionette regering te worden. Het enigste waar Chan vrij in is reizen,
  hij wordt niet gezocht, dus kan vrij uit reizen waar hij wil.
  Wat de economische toestand betreft kan Chan niet veel doen, want je voorganger en zijn bende hebben de kas geplunderd. En jij als Pres durft het niet terug
  te eisen van DDB doe je dat wel, dan breekt de pleuris uit ! Dat geldt ook van de wapens die bij DDB gestolen zijn hoe kan dat, zijn Villa is toch door lijfwachten bewaakt ? Deze wapen is gewoon aan NDP’ers verstrekt om hem indien nodig
  te beschermen. En ik durft te zeggen dat de helft van de militairen en de politie
  hem zullen beschermen als het moet. DDB is geen Pres meer maar, heeft wel de touwtjes wel stevig in handen, en gesteund doorduizenden domme aanhangers!

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 6. eigen+mening , covid houdt van solidariteit zeker met die niet gevaccineerd dat noemt hij solidariteit en hij gaat er van profiteren en ook de begrafenisondernemers
  gemodereerd

 7. Watje, zoals gewoonlijk praat je alleen maar onzin. Je hebt duidelijk last van paarse syndroom.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.