Werkgroep komt met reorganisatieplan Inspectie der Invoerrechten en Accijnzen

6
douaniers
Archieffoto: douaniers in Suriname.

Afgelopen dinsdag heeft minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning een werkgroep geïnstalleerd, die belast is met het ontwikkelen van een plan voor de reorganisatie van de Inspectie der Invoerrechten en Accijnzen, ook wel bekend als de douane in Suriname. De werkgroep zal werken aan een plan, dat de reorganisatie vanuit het werkveld beoordeelt. Dit moet leiden tot ondersteuning en draagvlak van de nodige veranderingen vanuit het totale douanekorps. 

Het doel van de reorganisatie is het komen tot een effectievere douanedienst. De Inspectie der Invoerrechten en Accijnzen maakt deel uit van de Belastingdienst Suriname. De reorganisatie van de Inspectie is onderdeel van de lopende hervorming van de Belastingdienst. Jarenlang is er al kritiek op het functioneren en de werkwijze van de Inspectie. Bij de reorganisatie zal er vooral worden gewerkt aan een efficiëntere afhandeling bij invoer en uitvoer en transparante werkwijzen door middel van software en werkprocessen. Dit zal ook bijdragen aan een beter imago voor de douane. 

Humphrey Tjin Liep Shie is voorzitter van de werkgroep. Verder bestaat de groep uit nog 11 leden, afkomstig van de Belastingdienst, hoge douaneambtenaren, een afgevaardigde van de douanebond en externe deskundigen. Zowel de minister als de directeur van de Belastingdienst zal de voortgang van het project zorgvuldig bijhouden.

Minister Achaibersing: “Ik vind dit een heel belangrijke taak en ik waardeer het dat jullie deze taak even serieus lijken te nemen als ik. De douane is eigenlijk het visitekaartje van de Belastingdienst. Ik heb hiervoor speciale aandacht en ik maak graag tijd vrij voor deze belangrijke opdracht.”

6 REACTIES

 1. “Reorganisatie” en “hervorming” zijn noodzakelijk voor een nieuw Suriname !

  Suriname staat nu onder leiding van
  de Vernieuwing en Hervorming Partij.

  Tja go. Set kong !

  Suriname voorwaarts.
  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 2. Dit soort mensen zijn de corruptie ten top.
  Steekpenningen zijn aan de orde van de dag.
  Dat moet aangepakt worden
  gemodereerd

 3. ik betwijfel of deze hervorming gaat lukken. Douane ambtenaren zijn de rijkste ambtenaren van Suriname…ze “verdienen” maandelijks vele malen meer dan een minister. Eigenlijk durf ik te zeggen dat ze zelf vele malen meer dan de President verdienen en dat gaan ze zich niet makkelijk laten ontnemen door een of andere reorganisatie. Douane ambtenaren leven in weelde en gaan geen stappen terug doen. Het Asycuda systeem dat o.a. corruptie moest tegengaan, werkt ook niet want alle corruptie gaat vrolijk door….neks no fout!
  gemodereerd

 4. Jarenlang zonder problemen spullen kunnen sturen. Nu moet je voor 1 wegwerp Ikea k*t lampje srd400 betalen.

  Men moet maar afhankelijk blijven vd troep die de connecties van IMF en co verkopen, en ook het land moet kreupel blijven Zodat men nix produceert, en maar moet blijven importeren. Slechts een paar genieten van dit verdien model.

  Accijnzen, om te gebruiken vd infrastructuur vh hele land? Afval consistent op te halen, zonder extra kosten alleen als het om grootvuil gaat? Of is dit allemaal, zodat een selectieve clubje al de inkomsten in hun zakken kunnen steken?
  gemodereerd

 5. Trap ALLE douane ambtenaren er gewoon uit, van hoog tot laag, zijn allemaal corrupte viezerikken!!!

  Neem alleen nieuw gescreend personeel aan.
  En alle goederen die het land binnen komen, meteen 21% BTW naar de staatskas!

  Eventuele illegale zooi die het land binnenkomt, is het eetbaar, dan verdelen onder het volk/tehuizen enz.!, isw het niet eetbaar, dan openbaar verbranden.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.