Installatie nieuw bestuur Fonds Technische Bijstand Particuliere Sector

5

Op 18 februari installeerde minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning een nieuw bestuur voor het Fonds Technische Bijstand Particuliere Sector (FTBP). Uit dit Fonds kunnen lokale ondernemers tegen gunstige voorwaarden leningen krijgen voor de voorbereiding van hun investeringen. Hieronder vallen onder meer de uitvoering van pilotstudies, subsectorstudies, marketingplannen, trainingen en certificeringen.

De instelling van dit FTBP moet in samenhang gezien worden met andere maatregelen tot ondersteuning van de lokale particuliere sector. In dit verband kunnen binnenkort het Productie Krediet Fonds (PKF) en het fonds voor investeringen in de agrarische sector (NOFA) tegemoetgezien worden. En er zijn ook meer directe maatregelen tot productie zoals investeringen in herstel van infrastructuur. Al deze maatregelen zijn bedoeld om de lokale particuliere productie weer goed op gang te brengen tot de bouw van een duurzame gediversifieerde economie, met groei van arbeidsplaatsen en bijdragen aan de betalingsbalans.

Het FTBP werd in november 1992 opgericht als onderdeel van een gericht pakket overheidsmaatregelen voor bevordering en stimulering van particuliere investeringen in Suriname. Het sloot aan op het Investeringsfonds (IFONS) en heeft toen een goede rol vervuld. Het heeft aan de basis gestaan van verschillende bedrijven, maar sinds 2008 was er geen bestuur meer. De goede lessen van het FTBP uit het verleden, worden nu ingezet tot hernieuwde activering. Bij de voorbereiding werd minister Achaibersing bijgestaan door directeur D. Parohi van het ministerie van F&P, adviseur Inder Rambharse en president-commissaris van de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB) Reguillo Hira. Het Fonds wordt beheerd door de NOB.

Het nieuwe bestuur van het FTBP bestaat uit Jaswant Doekharan namens F&P tevens voorzitter, Helyante MacDonald, vertegenwoordiger van de VSB en Aditpersad Moensi, vertegenwoordiger van de ASFA.

5 REACTIES

 1. Ik hoop dat deze ondernemers ook hun verstand gaan gebruiken en zorgen dat Bouta en of Brunswijck nooit meer het bestuur van het land kunnen overnemen.
  gemodereerd

 2. Als Surinaamse ondernemers verstandig zijn gaan ze zich bundelen in de diverse sectoren waarin ze ondernemen, ieder van deze sectoren met een bestuur komen en gaan ze plannen maken om goed beslagen ten ijs te komen als straks de kapitalen uit de aadolie- en gasbronnen waarschijnlijk al voor 2025 ( voorschotten die de regering Chan- Bravo) gaan ontvangen.

  Ze moeten in hun plannen op nemen dat ze productie en export ondernemingen gaat opzetten, waar werknemers een zeer goed salaris gaan verdienen, goede secundaire arbeidsvoorwaarden, enz in de contracten.

  Ook de regering moet er zorg voor dragen dat de algemene zaken van het land beter worden, Goede wegen, mensen niet in poppenhuizen, krotten, afdakie, hutten wonen, ook niet in de dorpen vd Inheemsen en Marrons langs de rivieren e/o oerwouden of districten in Suriname.

  Plannen:
  – van goede infrastructuur, wegen, waterleiding, elektriciteit, ITC,
  – De Hoofplaatsen vd districten zullen allerlei voorzieningen moeten hebben, hospitalen, particulier ondernemingen, ITC, middelbare scholen, zwembaden, hotels, sportvoorzieningen, dansgelgenheden, restaurant, museum, busstations voor bussen, taxi. markt, visserij, toerisme, enz

  De hoofdplaatsen moeten allemaal op een tekentafel door stedenbouwkundigen worden uitgewerkt, alles moet erin worden opgenomen waar een steden aan voldoen en wat zo;n district te bieden heeft op werkgelegenheid, sportvoorzieningen, cultuur,

  De Hoofdplaatsen/plaatsen van de distrikten van Suriname zijn zwaar onder de maat. Er valt niets in te beleven. Dit kan niet en mag niet, omdat ze wel degelijk zaken hebben die interessant zijn voor werkgelegenheid, toerisme in hun distrikten, sport en ontspanning, scholing, enz, enz.

  Albina, Moengo, Nieuw Amsterdam, Meerzorg, Onverwacht, Colakreek, Zanderij – JAPI-Airport, Groningen, Uitkijk, Hamburg, Garnizoenspad bij de brug over de Saramaccarivier, Coppenamepunt bij de brug over de Coppenamerivier, Jennym Nieuw Nickerie, Brokonpondo-hoofdplaats, Stoelmanseiland, enz.

  Al deze plaatsen moeten door stedenbouwwkundigen op de tekentafel en alles moet goed worden bekeken wat deze plaatsen te bieden hebben, naast dat ze aan alles moeten voldoen als van een stad.

  Er komt veel kapitaal US-dollars straks binnen door de olie-em gasvoorradem en het zou een gemiste kans zijn van iedere regering als ze deze zaken voor de Surinamers niet in orde maken, maar bezig zijn net als vele grondstoflanden om het kapitaal in hun eigen zak te stoppen.

  Daarom moeten ook alle ondernemers in Suriname zich bundelen in de sector waarin de bezig zijn en opkomen voor hun eigen belangen. Hierdoor hebben ze plan van aanpak die ze aan de regering kunnen aanbieden en hiermee voor hun ondernemingen het beste uit te halen.

  Vooral landbouwers moeten dit doen, veeteelt, pluimveestector, visserij/zeevisserij, houtsector, toerisme, hotel, busondernemingen, korjaalbootondernemingen, et cetera, et cetera, et cetera. Het gaat niet om vakbonden, maar om andere zaken. De vakbond moet gewoon een gepasseerd station zijn. Het gaat om uitgewerkte plannen van uw onderneming, voor uw branche, werknemers, uw product, dienst, export.

  Als de aardolie en gasbronnen kapitaal/valuta opbrengen dan moeten alle sectoren met hun plan bij de regering het maximale uit halen en daarom zullen ze zich moeten bundelen en deskundige met een goede plan voor branche te laten maken die voor de lange termijn levensvat baar is.

  Dit is de kans, nu of nooit, het is nu 5 voor 12.

  Ook de regering zal zorg moeten dragen dat het land niet onder water loopt door de stijgende zeespiegel en ook gaan nadenken of er niet een neiuwe Hoofdstad gebouwd moet worden.
  Ook de diepzeehaven en een zesbaans weg naar Santarém in Brazilie.

  Suriname moet ook goed gaan opletten dat niet iedereen in Suriname wordt toegelaten. Te veel nieuwe Chinezen, te veel Haitianen, te veel Brazilianen. Suriname moet alleen vreemdelingen toe laten die kapitaal hebben. Aan arme luizen heeft Suriname niets. zeer beperkt toe laten. Suriname heeft mensen nodig met kennis, ervaring en met kapitaal.
  gemodereerd

 3. A 85miljoen e verspreid snel.

  Luku deng, deng e wroko tranga, zogenaamd
  Na deng ab a show

  Vanaf a nacht foe 23 februari no wan comment verwerk so hinderlijk anga 2002 systeem foe a website diesie.
  gemodereerd

 4. De NPS heeft 2 belangrijke sleutels in handen: Onderwijs en Duurzaam ondernemen. Je moet wel de ouwe mindset (werkwijze) los laten. Dwz, niet wachten op de president, maar zelf het initiatief nemen. De president faciliteert alleen maar.

  NPS zit dicht bij het vuur en kan haar achterban helpen om gebruik te maken van dit soort fondsen. Jullie zijn bekend met de regels en de werkwijze help die mensen, ongeacht of dit in je portefeuille zit of niet.
  Neem het initiatief en doe iets, desnoods mbv NPS-Holland.

  Er worden heel veel burgers getraind en er zijn veel fondsen beschikbaar, maak er gebruik van, dit is het begin.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.