Suriname praat met ExxonMobil in Guyana

9
Suriname praat met ExxonMobil in Guyana

Een delegatie uit Suriname vertoeft van 14 tot en met 18 februari 2022 in Guyana op op uitnodiging van de Guyanese president Irfaan Ali om deel te nemen aan de International Energy Conference and Expo 2022. Ook was er daar een gesprek met ExxonMobil, een van de grootste oliemaatschappijen ter wereld.

Het doel van de participatie aan de conferentie is om Surinames beleid en visie te presenteren met betrekking tot duurzame energie. Naast president Santokhi maken ook  minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen, minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, de directeur van Staatsolie Annand Jagesar, ondersteund door een technisch team van ruim 4 mensen deel uit van de delegatie.

De dienstreis is een multipurpose trip om, behalve gesprekken over energie te voeren, ook contacten te leggen met mogelijke investeerders. In dit kader heeft de delegatie ook gesprekken gevoerd met de CEO van ExxonMobil, Darren Woods. Het bedrijf is geïnteresseerd om te investeren in Suriname.

Het staatshoofd had hierover een ontmoeting met Woods in het Pegasus Hotel. ExxonMobil is het moederbedrijf van de tankstations Exxon, Mobil en Esso rond de wereld. Het behoort tot de ‘Supermajor’ maatschappijen, de zes grootste staats-onafhankelijke oliemaatschappijen.

ExxonMobil is afgelopen week met de productie begonnen bij Guyana’s tweede offshore-olieontwikkeling op het Stabroek-blok, Liza Phase 2. Hierdoor komt de totale productiecapaciteit in slechts zeven jaar sinds de eerste ontdekking van olie in het land, op meer dan 340.000 vaten per dag.

Dinsdag sprak het Surinaamse staatshoofd de conferentie toe tijdens de openingsceremonie.

9 REACTIES

 1. Als die Yankees niet mee mogen doen merk je vanzelf wel wat er gebeurt kijk maar naar Venezuela, grootste oliereserves van de wereld maar straatarm vanwege de boycots.

  Wel jammer want in principe kan heel Zuid- en Midden-Amerika profiteren van de spotgoedkope Venezuelaanse olie.
  1 liter Unleaded kost in Venezuela maar 0,02 dollarcent.
  gemodereerd

 2. NEE NEEE NEEE NEEEEEEEEEEE. Fuck zooi

  Suriname gaat verkocht worden voor een paar centjes, diepe persoonszakken zullen gevuld worden, en de rest vd bevolking wordt net zo straat arm als, noem maar op

  Check deze documentaire over Guyana en ExxonMobile, en hoe ze Guyana leeg trekken, zonder hier goed voor te betalen.

  https://www.bnnvara.nl/synaps/videos/538992

  Dus na den san dies Mel e ondersteun? Kijk wat ze met haar land hebben gedaan, en toch gaat Su dezelfde richting op.
  gemodereerd

 3. Niet een al te mooie zit houding of presentatie van Z.E. president Chandrikaperkash Santokhi in vergelijking met de CEO van Exxon Mobil. De handen in elkaar gevouwen, is meestal een gesloten houding en luisteren wat de anderen te vertellen heeft. Meestal is dat bijna onderdanig.

  In de toekomst bij het luisteren kan onze president als hij luistert naar wat de andere te vertellen heeft, liever rechtop te gaan zitten en een vd handen op de bovem plaatsen en de schouderbladen naar achteren te trekken en de kin naar boven gericht.

  Exxon kan kennis, ervaring en kapitaal hebben, Suriname heeft ook wat te bieden en alleen door goede afspraken te maken kunnen beide partijen er voordeel bij hebben. De multinationals hebben de macht, maar daarom moeten landen met natuurlijke grondstoffen het spel anders gaan spelen en altijd in hun achterhoofd hebben, als ik niet krijg wat ik wil trap ik jouw uit mijn land en neem de onderneming en ga mijn olie zelf verkopen voor China.
  gemodereerd

 4. Gaan we straks een fusie krijgen tussen Guyana en Suriname? De 2 zwagers kunnen het blijkbaar heel goed vinden met elkaar.
  gemodereerd

 5. Body language is fout fout fout.
  We hebben de onderhandelingen al verloren voordat ze begonnen.
  Wat een triest gezicht om te zien.

  Is er niemand met een goede, zelfverzekerde houding die met deze mannen zou kunnen gaan praten?
  gemodereerd

 6. Natuurlijk zit hij met een gesloten houding zo van boeiend, wachtend tot er een bedrag wordt aangeboden. ‘Skiet op, omen wo giM’, dat na houding
  gemodereerd

 7. allemaal nog een lulkoek verhaal , straks is de olie te zwaar om het op te pompen , en het gas verdwijnt voor de zon , en Suriname vist achter het net , de lichtvisjes zullen we zien als het donker wordt
  gemodereerd

 8. om te dealen zal SU zijn beste team voor voren moeten schuiven en het beste rendement eruit halen….en niet de fout te maken zoals Guyana….

  In Guyana was het rendement triest ….mede door corruptie team granger
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.