Journalisten beëindigen boycot vicepresident Brunswijk

12
Brunswijk
Vp Brunswijk (archieffoto)

De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ), ondersteund door een brede groep van journalisten, heeft nadat op 16 december 2021, voor een periode van twee maanden een boycot ingesteld was tegen vicepresident Ronnie Brunswijk, besloten deze per ingaande 16 februari te beëindigen. De boycot wordt opgeheven, met verwijzing naar ernstige kanttekeningen van de SVJ-leden, die zowel in deze verklaring aan de samenleving als tijdens een ontmoeting met de regering kenbaar gemaakt en besproken zullen worden.

De boycot is een gevolg geweest van de laffe en brute schending van de persvrijheid op dinsdag 14 december 2021, waarbij de vicepresident van de Republiek Suriname en zijn veiligheidsmannen betrokken waren. Er is toen verbaal en fysiek geweld toegepast tegen de journalist Jason Pinas, tijdens de uitoefening van zijn journalistieke beroep.

Hoewel een aanzienlijk deel van de journalisten van mening is dat de boycot in aangepaste vorm gehandhaafd moet blijven, is de meerderheid van mening dat de actie beëindigd kan worden. Er is een duidelijk signaal afgegeven dat media en journalisten het schenden van grondrechten en onfatsoenlijk gedrag niet accepteren en niet wijken voor bedreigingen. De boycot heeft tevens als doel gehad herhaling van ongepast gedrag tegen journalisten in de toekomst te voorkomen.

Uit de evaluatie is ook gebleken dat er nog steeds geen zelfcorrectie of een corrigerend optreden heeft plaatsgevonden, noch vanuit de vicepresident, noch vanuit de president. Erger, het accent van de schending is verlegd naar alleen het optreden van de veiligheidsagenten, tegen wie een strafrechtelijk proces plaatsvindt. Het uitblijven van deze zelfcorrectie heeft mogelijk geleid tot onfatsoenlijk en rechten-schendend gedrag van individuen in de samenleving.

De SVJ spreekt met het beëindigen van de boycot en met verwijzing naar de kanttekeningen van haar leden, haar bezorgdheid uit over de gang van zaken en doet nog eens een beroep op de autoriteiten om er op toe te zien dat zowel in eigen gelederen, als door personen in de samenleving, de burgerlijke grondrechten worden gerespecteerd en nageleefd.

12 REACTIES

 1. Boycott moest in stand blijven. Ruggengraat no de

  Wan toe sma kies den tjoekoe, dat is Suritje op en top.
  gemodereerd

 2. goed dat jullie het nu ook hebben gezien dat die pinas nu samenwerkt met die ndp-er limbo , nou SVJ , tijdens 10 jaar bouta werden jullie monden gesnoerd en jullie pen werd in beslag genomen, dus een wijze beslissing
  gemodereerd

 3. De vraag is niet of Bravo zich in de toekomst tegenover journalisten correct gaat gedragen, de vraag is wanneer hij zich weer gaat misdragen? Je kan er donder op zeggen dat de volgende journalist, die hem niet bevalt, niet zoveel geluk zal hebben als Jason Pinas.
  gemodereerd

 4. Zoals gebruikelijk wordt alles in Su onder de mat geveegd of in de doofpot gestopt.
  Lonny had zijn bewakers kunnen tegenhouden en blijft een Vieze Plee-si-dent!
  Hij blijft een ongeleid projectiel, niemand heeft hem in de hand.
  Kijk hem staan…de koning van Surbabwe!
  gemodereerd

 5. Hij ziet er toch uit als een dictator uit een willekeurig Afrikaans land, waar het volk niets te vreten heeft, maar meneer baadt in luxe en weelde.
  gemodereerd

 6. SVJ heeft geen ruggegraat. Onderzoek loopt nog en toch boycot opheffen.

  Wordt tijd dat SU uitleveringsverdragen gaat afsluiten met NL en Fr. om deze mpp clowns,
  Brunsie, Bordo, Bouta en ald die clowns die worden gezocht uit te leveren.
  gemodereerd

 7. Misschien zou een girlcot wel gewerkt hebben. Deze boys waren blijkbaar niet echt serieus met hun boycot.
  gemodereerd

 8. inderdaad debby, 0,0 was de vorige regering echt jij begint het te begrijpen, de SVJ begrijpt dit nu ook
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.