Somohardjo: ‘Javaans nieuwjaar moet nationale vrije dag in Suriname worden’

37
Paul Somohardjo van Pertjajah Luhur Suriname

Als het aan Paul Somohardjo en zijn politieke partij Pertjajah Luhur ligt, moet het Javaans nieuwjaar in de maand Sura, als nationale vrije dag voor Surinamers van Javaanse afkomst worden ingesteld. Dat zegt de PL in een persbericht dat verder als volgt luidt:

De rol en betekenis van de Javaan in de ontwikkeling van Suriname is niet onopgemerkt.  Zo ook die van alle andere bevolkingsgroepen, elk met hun eigen identiteit om welvaart en voorspoed voor de volgende generaties te bestendigen. In dit kader wil Pertjajah Luhur voorzitter Paul Somohardjo zich beijveren om het Javaans nieuwjaar in de maand Sura,  die internationaal erkend is, tot een nationale vrije dag voor de Surinamers van Javaanse komaf in te stellen. 

In het kader van het w’o set’ en’ beleid van de regering en verdere invulling geven aan natievorming, is het volgens hem belangrijk dat die dag wordt gebruikt om alle positieve zaken te gedenken die de Javanen voor zichzelf en voor de rest van de samenleving tot stand hebben gebracht.  Somohardjo benadrukt dat deze speciale dag voor iedereen, een betekenis- en bezinningsvolle dient te zijn in het algemeen, maar in het bijzonder voor alle Javanen, ongeacht hun religie en geloofsovertuiging. De PL voorzitter heeft dit voornemen reeds met Vice President Ronnie Brunswijk besproken, die het verder binnen de regering en politieke top zal bespreken.

De Javaanse gemeenschap is  ingenomen met dit voornemen, maar onderschrijft tegelijkertijd dat voor de harmonieuze ontwikkeling en de natievorming haast alle groepen een nationale vrije dag hebben gehad. “Alleen de Javanen hebben dat nog niet, hetgeen in strijd is met gelijkheidsbeginsel en overkomt als discriminatie.”

Aan de Javanen is slechts een keer eenmalig een Nationale vrije dag in 2014 toegekend. Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (Biza) is bereid dit voornemen tot een goed eind te brengen. “Het is niet zo dat we weer een vrije dag willen, maar het is bedoeld om erkenning te geven aan de rol van de Javaanse groep in de ontwikkeling van Suriname.”

De Biza bewindsman is zich ervan bewust dat andere bevolkingsgroepen ook hun nationale dag hebben. Hij weet ook dat achtereenvolgende regeringen nagelaten hebben om Dag der Javanen te formaliseren tot een nationale feestdag. De integratie van de Javaan is haast in alle geledingen van de Surinaamse samenleving duidelijk zichtbaar. “Wij Surinamers van Javaanse komaf zijn harde werkers en dragen ook bij aan de ontwikkeling van ons land en daarom verdienen wij ook een dag; daar hoeven wij ons niet voor te schamen en daar moeten wij juist trots op zijn!”

37 REACTIES

 1. Goef dat met somhardjo dit aankaart al deze dagen moeten afgeschaft worden.
  Het dient geen enkel belang en is ook niet bevroderlyk tot natie vorming .
  gemodereerd

 2. Alweer een extra vrije dag? Er zijn al zoveel.
  Met respect voor de Javaanse bevolking hoor. Ik zou zeggen 1 gezamenlijke vrije dag waarop alle etnische groepen hun historie gezamenlijk gedenken. Dit halverwege het jaar op een neutrale dag, zodat geen enkele etnische groep hun dag kan claimen.
  Door al die vrije dagen naast de christelijke/hindoe/moslim feestdagen wordt er niet geproduceerd en dat kost extra geld. Nu wordt er meer gefeest dan gewerkt.
  Het land moet inkomsten hebben voor een goede begroting, om zo de uitgaven in goede balans te brengen.
  Wordt daar ook rekening mee gehouden?
  gemodereerd

 3. Wat een onzin, wij hebben al meer dan genoeg nationale vrije dagen in dit land. Als de wens van Somo gehonoreerd wordt, moeten alle andere 20+ Surinamers met andere roots, elk hun eigen nationale vrije nieuwaarsdag krijgen.
  gemodereerd

 4. Wat een flauwekul toch allemaal. Door al die nationale feestdagen wordt er helemaal niet gewerkt en alleen maar gefeest. Een beter idee is, maak van die nationale feestdagen voor hindoestanen, creolen, binnenlandse bewoners en deze laatste javanen, EEN nationale dag voor alle Surinamers. Het moet afgelopen zijn met dat etnisch denken. Jullie zijn allemaal Surinamers, ongeacht ras, geloof of huidskleur.
  gemodereerd

 5. Prima hoor, voer maar gelijk een vrije dag voor Haïtiaanse, Colombiaanse , Braziliaanse nieuwjaar in. Wat een rommeltje in Suriname. En Somo, vergeet vooral die decoraties voor partijleden niet. Je kan kan ze ophalen op het kabinet van de president.
  gemodereerd

 6. Schaf alle nationale feestdagen gebaseerd op etniciteit af. Juist dit gedoe werkt natievorming tegen.
  Geef iedereen 3 extra vakantiedagen, welke ze kunnen opnemen om hun eigen religieuze feesten en historische dagen te vieren en te herdenken.
  De javanen boffen dat ze voor het herdenken van hun immigratie geen verlof hoeven te vragen omdat die dag samenvalt met de dag van de Inheemsen.
  De hindustanen daarentegen nemen wel een dag verlof op om hun immigratie te herdenken.
  De christenen hebben meer nationale religieuze feestdagen dan alle andere gelovigen. Dit kan anno 2022 niet meer. Ook al is Suriname overwegend een christelijk land er mag geen onderscheid gemaakt worden.
  gemodereerd

 7. Hebben de javanen dan een ander nieuwjaar?? 9 aug vieren ze ook al iets.
  Chinees nieuwjaar mag ook voor mij een normale dag zijn. Kijk maar hoeveel winkels open zullen zijn. Su is enigste land met zoveel vrije dagen.
  Produktie zoek
  gemodereerd

 8. Wat een flauwekul , Salam ga de Javaanse oudjes bezoeken in St Michel Gestel die je daar heb laten verrotten … Dasmu Krewha .. als het niet goed geschreven is …. YU (plata)EDE BORO
  gemodereerd

 9. Een ‘Alla Kondre’ nationale feestdag I.p.v. al die aparte apartheid nationale feestdagen, is geen slecht idee.
  gemodereerd

 10. Het is inderdaad een goed idee om alle feestdagen gebasseerd op entniciteit te bundelen op een dag . deze dag moet een toepasselijke naam krijgen waarbij alle betrokken groepen zich hierin kunnen vinden.
  Succes!!1
  gemodereerd

 11. Pae law!
  Nergens ter wereld bestaat het “javaans nieuwjaar”. En ronnie b. is niet bevoegd en heeft geen enkele invloed om invulling te geven aan dit voorstel.

  Als je een legacy wil achterlaten dien een voorstel in voor de invoering van een alimentatie-wet.
  gemodereerd

 12. We hebben genoeg feestdagen en waarom een aparte erbij voor alleen Javanen ? PL ….pae law.
  gemodereerd

 13. Graag een nationale feestnacht voor de Surinaamse mannen met buitenvrouw.
  Voorstel 14 februari. Opgerot met die Valentijn
  gemodereerd

 14. Het beste wat men met al die feestdagen in Suriname kan doen, is dat met iedere nieuwjaar/verjaardag van Surinamers tot een feestdag maakt. Waardoor iedereen zijn/haar nieuwjaar heeft en dan is het probleem opgelost en iedereen blij met zijn/haar nieuwjaarsdag/verjaardag feestdag.
  gemodereerd

 15. En wanneer krijgen de indianen een vrije dag om te rouwen over het verlies van hun land cultuur en voorvaderen aan de indringers? Pae speelt nu nog steeds zijn etniese verdeel en heers cultuur en nu met een joker (bronto) in zijn hand.
  gemodereerd

 16. Moro ete? I sa denk dat sma ab omen moni in a kondre tak oen kan vrij si her jari go doro.
  Tenminste, alleen family, friends, de drugs families, den grati wiri blaka buba san e set á Pedro, den satan san SER a boesie, en de persoon die de Chinezen heeft gehaald de afgelopen 20 jaar verdiend bakken met duku.
  gemodereerd

 17. Een nationale feestdag is voor mij de dag dat DDB dood is, en begraven wordt !
  En op de dag dat alle Sranangmang zegt, ik ben een Surinamer ongeacht
  etnische achtergrond! En dat zal nooit gebeuren, 1000% zekerheid heb ik.

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 18. @J.Zwartmans,

  Dat zal ook nooit gebeuren.
  De reden: mensen zijn geen Borgs die geassimileerd zijn in een netwerk en allemaal hetzelfde ‘denken’.
  gemodereerd

 19. Schaf al die nationale feestdagen van elke cultuur af. Geen land in de wereld kent zoveel vrije dagen.
  Eenheidsdag een dag voor alle culturen zou niet slecht zijn.
  gemodereerd

 20. Schaf al die nationale feestdagen van elke cultuur af. Geen land in de wereld kent zoveel vrije dagen.
  Eenheidsdag een dag voor alle culturen zou niet slecht zijn.
  gemodereerd

 21. Ram Singh 31 januari 2022 At 19:21
  En wanneer krijgen de indianen een vrije dag om te rouwen over het verlies van hun land cultuur en voorvaderen aan de indringers? Pae speelt nu nog steeds zijn etniese verdeel en heers cultuur en nu met een joker (bronto) in zijn hand.

  PRACHTIG VERWOORD…De Inheemsen zijn de eerste bewoners van dit toen prachtig land. Rustig, niet verrot toen. Ze werden verjaagd en hun gronden en territorium werd afgepakt. Mag er ook een vrije dag van rust voor hen. Zij ontberen meer dan wij mensen denken. Waar hun voorouders hebben geleefd zijn er monumenten geplaats van mensne die zich hier hebben gevestigd. AUB…Er is veel meer dan vrijedagen rond lopen feesten.
  gemodereerd

 22. J.Zwartmans, de dag dat DiDiBri de kraaienmars blaast, is menselijkerwijs bekeken waarschijnlijk niet ver meer. Zet je feestkleren alvast klaar voor die toekomstige nationale feestdag.
  gemodereerd

 23. alle geloofs en etniciteiten dagen afschaffen
  geef iedereen 5 dagen die ze zelf in kunnen vullen
  dan is je probleem opgelost en kan suriname eens echt opgebouwd worden
  wat deze oetlul dus zegt?? een vrije dag ipv productiviteit.
  dit land heeft al veels te veel onzin dagen.
  als je in een land woont die de christelijke kalender handhaafd? weet je precies wanneer oud en nieuw is.
  dat je javaan of chinees of wat dan ook bent doet daar niets aan toe.
  deze kleine groep mensen willen dat iedereen maar naar hun luistert en doet wat zij willen, terwijl er geen enkele grondslag is om uberhaupt naar dit soort idioterie te luisteren.
  ipv meer…. moeten er juist domme nutteloze dagen afgeschaft worden.
  dan ben je ook van dat geloofs en etniciteit gezeik af dat de 1 wel en de ander geen vrije dag heeft.
  leer eerst maar eens werken luie flikkers ipv alsmaar vrij te willen.
  schaf eerst dat verdoemde 7 even maar eens af, en controleer daar eens goed op
  verhoogd je productie en scheelt je handen vol met geld.
  maar dit zal NOOIT gebeuren omdat de surinamer van origine een luie donder is die alleen gratis geld wilt
  gemodereerd

 24. “Wij Surinamers van Javaanse komaf zijn harde werkers en dragen ook bij aan de ontwikkeling van ons land en daarom verdienen wij ook een dag; daar hoeven wij ons niet voor te schamen en daar moeten wij juist trots op zijn!”

  trots dat je land 1 grote schijtzooi is?? chapeau… applaus voor jezelf idioot
  gemodereerd

 25. Elk geloof heeft recht om het geloof te vieren , maar doe dat dan op een zondag en het moet geen nationale feest dagen worden , Jacko jij zegt het goed ze moeten als die b.u.e.s. op gehaald wordt door de duivel , dan moet het een nationale feestdag worden , maar wel op een zondag.
  gemodereerd

 26. Maatje en Ram Singh,

  Jullie beseffen wel hoop ik, dat de oorspronkelijke bewoners van suri niet de afstammelingen zijn vd huidige indianen.

  Voor de zoveelste keer:
  Suriname is vernoemd naar de Surinen.
  De stam die is uitgemoord en verdreven.

  Dus niemand heeft ergens recht op, geen enkele marron of inheemse, laat staan de rest. Allen import, vandaar het stukje tekst:”hoe wij hier te samen kwamen etc”.

  Suriname is van de Surinen!
  gemodereerd

 27. Geen wonder waarom SU niet vooruit gaat. Er zijn bijna meer vrije dagen, dan werkende dagen.
  gemodereerd

 28. Ik ben geen voorstaander van alle feestdagen van alle afkomsten op 1 dag te vieren.
  Dat houdt dan in dat de hindu’s het Holi en het Divali feest op 1 dag moeten vieren.
  Dat houdt voor de moslims in dat ook zij hun feestdagen op 1 dag moeten vieren.
  Dat houdt voor de christenen in dat zij hun feestdagen ook op 1 dag moeten vieren.
  Daarom stel ik voor geef iedereen met een baan 3 extra verlofdagen om zelf te kunnen bepalen wanneer ze die dagen willen opnemen.
  Het verdient aanbeveling dat deze extra 3 dagen niet als vakantie dagen mogen worden opgenomen.
  Deze 3 extra verlofdagen zullen hun nut bewijzen omdat hierdoor het totale aantal nationale vrije dagen juist zal afnemen.
  Als nationale vrije feestdagen gelden dan: 1 januari nieuwjaarsdag, 1 mei dag van de arbeid en 25 november onafhankelijksdag en uit respect voor de Inheemsen, de eerste bewoners van Suriname, blijft 9 augustus als nationale vrije dag bestaan. Dat de javanen deze dag in de schoot geworpen krijgen voor het herdenken van hun immigratie op 9 augustus, het zij zo.
  Dus slechts 4 nationale vrije dagen. De 3 extra verlofdagen komen niet in aanmerking als nationale feestdagen maar zijn slechts bedoeld voor degenen die bijv. hun eigen nieuwjaar willen vieren. Dus dan ligt niet heel land stil wat het verrichten van arbeid betreft.

  Opgeheven zullen worden alle religieuze feestdagen gebaseerd op religie, 1 juli keti koti, de marrondag. Degenen die deze dagen willen vieren/herdenken nemen dan een verlofdag op van de 3 extra verlofdagen die ze hebben gekregen.

  Men hoeft het niet eens te zijn met mij, maar om mij om mijn voorstel uit te schelden, is heel erg zwak!
  gemodereerd

 29. @directeur zonder bedrijf je slaat de spijker op zijn kop!!!!
  Niet toe te voegen aan jou comments.

  Daarom zal en gaat dit land nooit vooruit gaan met deze ka seniele incompetente idioot, die nooit van toegevoegde waarde is geweest, dan alleen maar doet aan zelfverrijking en doet het volk geloven dat hij de reddende engel is. Soso vrije dag en feest we suku en de volgende dag zijn we weer op bedeltoer want het gaat zo slecht in ons land. Sarie torie maar de Surinamer heeft dit aan zich zelf te danken want men is een laks volk geworden. San we pranie a dat jo kisie.
  gemodereerd

 30. Ik voel me nu in een hoek gedrukt. Ik ben een rasloze moksi watra. Wanneer krijg ik en alle andere moksi wartra’s een vrije dag?

  Heb ik het goed begrepen of wil Pae een andere koers varen, maar hebben de Javanen en Inheemsen niet een gezamenlijke dag? Of wil Pae per se een dag speciaal voor de Javanen alleen?
  gemodereerd

 31. Somohardjo heeft een punt. Alle tegenwerpingen zijn niet van toepassing. In de huidige context (situatie) is het niet vreemd dat ook de Javaanse medeburgers een nationale dag willen hebben.
  gemodereerd

 32. `zijn er niet genoeg vrije dagen in suriname nergers opde wereld heb je zoveel
  nationele vrije dagen dan in suriname
  ik zou zeggen schaft al die onnodige vrijedag af te beginnen bv Divali die vier je toch alleen sàvonds en dan heb je de islamitische offerfeest en zo kan je verder gaan met marondag chinese nieuwjaar geen enkele toegevoegde waarde en nog veel meer je zou ze kunnen reduceren tot nationalevrijen dagen tot voor de onafhankelijk dag
  er moet gewerkt worden om het Land vooruit te brengen
  grtjes fijnedag
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.