Regering Suriname verhoogt sociale uitkeringen

12
SRD geld uit Suriname

De Surinaamse regering heeft besloten per 1 maart 2022 de sociale uitkeringen op te krikken. De Algemene Oudedagsvoorziening (AOV) wordt bijgesteld van SRD 1.000 naar SRD 1.250 met ingang van 1 maart 2022. De mensen met een beperking zullen nu in plaats van SRD 750, SRD 1.750 ontvangen. Verder is de ondersteuning voor de zwakke financiële huishoudens, bijgesteld van SRD 1.000 naar SRD 1.250.

Het gaat in deze om maandelijkse uitkeringen. Deze verhogingen, die meer zijn dan de inflatie, zijn er om sociaal zwakkeren binnen de samenleving te beschermen tegen verdere neergang. De maatregelen zijn onderdeel van het Herstelplan.

In een regeringsraad vergadering, gehouden op woensdag 26 januari, is breedvoerig gedelibereerd over het bijstellen van het sociaal vangnet voor het jaar 2022. In gesprek met de Communicatie Dienst Suriname (CDS), geeft professor Marten Schalkwijk aan dat het sociaal vangnet nog niet helemaal was uitgewerkt voor dit dienstjaar.

Er is tijdens de eerdergenoemde vergadering een beleidsnota aangenomen. “De beleidsnota is voorbereid door inhoudelijke discussies in het Sociaal Tripartiet Overleg. “Na evaluatie zijn we gekomen tot een bijstelling van het sociaal vangnet”, benadrukt Schalkwijk.

Het sociaal vangnet is ingegaan in 2020, waarbij bepaalde uitkeringen met meer dan 100% zijn verhoogd. De overheid probeert met de beperkte mogelijkheden die zij heeft de meest behoeftigen tegemoet te komen. Om ervoor te zorgen dat de hulp aankomt bij de hulpbehoevenden is men bezig met een wet basisrekening, zodat elke volwassen Surinamer over een bankrekening kan beschikken. Dit zal de distributie van de verschillende uitkeringen vergemakkelijken. Hierdoor zal bijvoorbeeld de algemeen kinderbijslag (AKB) maandelijks gestort kunnen worden, in plaats van dat deze per kwartaal ontvangen wordt.

Hiernaast is tijdens de regeringsraad vergadering afgesproken dat het ministerie van Sociale Zaken zal zorgen voor voorlichting om de behoeftigen te informeren over de verschillende faciliteiten en over hoe te registreren voor de nodige steun. Er zal getracht worden via verschillende social-mediakanalen bekendheid aan te geven.

12 REACTIES

 1. De verhogingen stellen weinig voor als je kijkt naar al prijsverhogingen en terugdraaien van subsidies. AOV verhoogd met 250 srd is gelijk aan 10 euro . Wat kunnen de oudjes in Suriname met die 10 euro extra elke maand kunnen kopen.
  gemodereerd

 2. Al de zwakke/arme Surinamers aan de onderlaag vd Surinaamse samenleving moet worden bijgebracht hoe ze efficiënt /economisch met hun uitkeringen om moeten gaan.

  Wat ze wel en niet moeten komen, sparen, en kijken wat ze kunnen doen om hun leven beheersbaar te maken, planten, wat kunnen ze om wat extra bij te kunnen verdienen.

  Als dit ontbreekt zullen deze Surinamers het nooit redden. Ze zullen moeten leven dat ze keuzes moeten maken en dat ze niet als ze dat geld op hun bankrekening hebben ontvangen, het al binnen enkele dagen leeg is.

  Ze zullen moeten leren dat een maand 4 weken heeft en dat de uitkering nadat vaste lasten, huishuur, electriciteit/EBS, water, SWM is betaald, dit resterende bedrag in 4 gedeeld wordt en dat elk bedrag bestemd is voor een week. Hierdoor kunnen ze economisch hun behoeften dekken.

  Als deze economische kennis ontbreekt bij deze mensen, zullen ze het niet redden. Kennis bij brengen is zeer belangrijk voor hen. Het zou beter zijn dat de regering om deze mensen te helpen, deze vaste lasten zelf maandelijks stort op de bankrekeningen van de EBS en SWM. Ook zou het goed zijn dat de regering het resterende bedrag niet in 1 keer maandelijks op hun bankrekening stort, maar elke week een gelijke bedrag om de 4 weken.
  Hierdoor kunnen ze worden bijgebracht hoe ze met hun uitkering/geld om gaan.
  gemodereerd

 3. En toch blijf ik het hypocriet vinden zoals de regering de devaluatie van de Srd in sneltrein tempo heeft doorgevoerd. Geen rekening houdend met de desastreuze gevolgen voor een ieder die hier woont en werkt. 1250 srd of 1750 srd op dit moment is niet toereikend om een volledige maand te overleven. Het is natuurlijk een begin. Maar de druiven blijven ontzettend zuur…
  gemodereerd

 4. De prijzen blijven stijgen , dus straks is het geld achterhaald. Vele ouderen kunnen fysiek niet veel meer doen. Dus ook niet planten.Dus voor hun moet men meer doen. Zij lijden met de dag steeds meer aan ondervoeding en allerlei ziekten , omdat voedsel duur blijft.
  gemodereerd

 5. Regering haal nu eens eindelijk de gestolen gelden van de vorige regering terug , begin bij alle n.p kopstukken , zet ze voor het blok , terug geven of anders …….. , dan heeft U geld om de AOV te verhogen met 10.000 SRD per/maand en iedere zwakkere ook met 10.000 SRD per/maand te geven , nou met al dat gestolen geld kunt U deze groep voor tenminste 20 jaar vooruit helpen.
  gemodereerd

 6. De oudjes krijgen een verhoging 25%. Volgens het ABS zijn de consumentenprijzen de afgelopen 12 maanden gestegen met 60,6%. Het arme volk pienaart en de president en VP rijden in hun dure auto’s met tientallen volgauto’s en beveiligers door het land. Terwijl het arme volk honger lijdt en uitzichtloos voor zich uitstaart, organiseert de president dure etentjes met vakbond en bedrijfsleven, waarbij er gesmuld wordt van de grote jumbo garnalen van 10 cm, malse kippenboutjes en karbonaadjes en grote koebie’s in zoet zure sous.

  Hoe moet een oudje met SRD 1250 per maand in godsnaam uitkomen. Schande!!!
  gemodereerd

 7. Laat duidelijk zijn dat dit niet de eerste en zeker ook niet de laatste tegemoetkoming is !
  Het feit dat uit eigen middelen, al is het beetjes bij beetjes, het volk en ook den poti sma tegemoetgekomen wordt zal toch wel duidelijk moeten maken dat de regering goed bezig is !

  Het proces van beetjes bij beetjes staat haaks op het roekeloze beleid van de periode 2010 – 2020 !
  Maar is wel duurzaam en verantwoord !

  De jonge stemgerechtigden hadden in 2010 de grote fout gemaakt om voor een hebzuchtig en roekeloos beleid te stemmen. Het is te hopen dat zij nu bewust zijn van hun foute keuze.

  Beste landgenoten,
  zie hoe de paarse profeten weer op diezelfde manier probeert te mobiliseren. Ineens wordt de media overspoeld met foute informatie die verwarring en onenigheid schept ! Er worden weer halve waarheden verdraaid met hele leugens.

  Cedric van Samson krijgt een dikke 10 voor logisch redeneren en duidelijk verwoorden !

  Suriname voorwaarts, wi no sa frede !
  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 8. Geef elke Surinamer een aandeel in olie, hout en goud. Als ze dan nog arm zijn is het hun eigen schuld.
  Zoals we weten, zijn aandeelhouders (beleggers) vaak bovennormaal gierig. Wanneer een aandeel niet genoeg opbrengt trekken ze aan de bel. Als elke Surinamer een aandeel krijgt en ook zo gierig wordt, zal er efficiënt gewerkt kunnen worden en corruptie zal hard aangepakt worden plus een goede bedrijfsvoering zal gestimuleerd worden.
  P.S: niet al het hour moet worden verkocht, want ik moet mijn houten benen wel kunnen blijven kopen.
  gemodereerd

 9. Dus vd bazo kaart moet je een whatsapp nummer hebben, maar voor deze aanmelding niet?

  In een week: 3 soorten fruit, stuk rundvlees, aardappelen, rijpe bananen, kg botervis, brood voor een week voor 2, yogurt, twee 3kg kippen van SRD90 p kg, en bam weg is, afgerond SRD900

  SRD1250 per maand? Een lachertje
  gemodereerd

 10. met deze vanwil ik de regering van suriname verzoeken recht voor 1 recht voor alleen betreft met de verhoging van 250 en de 1000 srd voor 1 jaar laat iedereen het krijgen want met een pensioen van 4000 voor 2 persoon is alleen stroom en water is een kwart al weg. boodschapen voor hele maand is niet genoeg elke dag brood elke dag vraag je zelf wat ga ik klaar maken om te eten tegenwoordig kost 2 vissen 1pak 28.50 en ik woon in marowijne om min klein zoon te bezoeken kost al 800 srd benzine. als mevr renate wouden bbgo voor de leden terecht. gaat zij alleen voor zijn leden. is niet eerlijk . regering geef alle aover de zelfde. een hand heeft 5 vingers. niet 3 of 4.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.