vrijdag, mei 3, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisPeggy Wijntuin projectleider Herdenkingsmonument Haags Slavernijverleden

Peggy Wijntuin projectleider Herdenkingsmonument Haags Slavernijverleden

-

Does Travel - naar Suriname

Stroom Den Haag heeft Peggy Wijntuin per 1 februari a.s. aangesteld als projectleider Herdenkingsmonument Haags Slavernijverleden. De gemeenteraad van Den Haag heeft eerder besloten om het slavernijverleden van de stad met een monumentaal kunstwerk te herdenken en heeft aan Stroom gevraagd de uitwerking van de opdracht vorm te geven. De benoeming van Peggy Wijntuin, die tot stand kwam na zorgvuldig beraad van een onafhankelijke sollicitatiecommissie, is daarbij de eerste stap.

Met het herdenkingsmonument wil de stad Den Haag bijdragen aan het collectief bewustzijn waar de erfenis van het koloniaal- en slavernijverleden in de stad om vraagt. Wijntuin is allereerst gevraagd in kaart te brengen welke personen belangrijk zijn voor de opdracht, de organisatie en/of vorm, en wie er betrokken moeten worden bij het proces. “Zij heeft als initiatiefnemer gezorgd voor de totstandkoming van het Slavernijmonument Rotterdam dat ook echt een ‘levend monument’ is geworden. Haar ervaring is van grote waarde bij het maatwerk waar de geschiedenis van Den Haag om vraagt. Wij hebben er dan ook alle vertrouwen in dat Peggy Wijntuin de opdracht met operationele professionaliteit en de nodige culturele sensitiviteit hier in Den Haag weet uit te voeren.”, aldus artistiek directeur Alexandra Landré van Stroom. 

De slavernijgeschiedenis is in Den Haag lange tijd onder de radar gebleven, maar mede door de festivals van Het Nationaal Theater en de wandelingen langs historische en koloniale plekken is het draagvlak voor een monument en een daaraan gekoppelde jaarlijkse herdenking zichtbaar toegenomen. Wijntuin noemt het cruciaal om die geschiedenis te blijven vertellen en zichtbaar te maken. “Beelden prikkelen de nieuwsgierigheid en bevorderen het gesprek. Ze dragen bij aan onze bewustwording, niet alleen over het gedeelde verleden, maar juist ook over onze gezamenlijke toekomst. Heel relevant dus in deze internationale stad van Vrede en Recht met gemeenschappen uit voormalige Nederlandse koloniën.”

Wijntuins voorouders waren tot slaafgemaakten en zelf is ze ‘pas de derde generatie die in vrijheid is geboren’. Ze was twaalf jaar gemeenteraadslid van Rotterdam (2006-2018) en initiatiefnemer van het Slavernijmonument Rotterdam (2013). Ook stond ze aan de wieg van het onderzoek naar het slavernij- en koloniaalverleden van Rotterdam (2020). Dit onderzoek was aanleiding voor het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders om excuses aan te bieden voor het slavernijverleden. Peggy Wijntuin is woonachtig in Rotterdam en is nu nog als projectadviseur diversiteit en inclusie verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Stroom Den Haag
Als veelzijdige organisatie stimuleert stichting Stroom Den Haag de beeldende kunstsector in Den Haag en verbindt die met actuele ontwikkelingen in Nederland, het internationale kunstenveld en voor een gevarieerd publiek. Stroom is o.a. verantwoordelijk voor het ‘niet-museale kunstbeleid’ van de gemeente Den Haag. Als expertisecentrum voor kunst en publieke ruimte ondersteunen, bemiddelen en initiëren we projecten. We bieden een rijk activiteitenprogramma vanuit de overtuiging dat kunst een debat kan verrijken, kanaliseren, ontzenuwen of verzachten.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

9 REACTIES
  1. Ook andere etniciteiten van Suriname in Nederland moeten dit voorbeeld volgen. Wellicht dat ze bij deze mevrouw ea die over de slavernij reeds actief zijn advies gaan inwinnen hoe het voor hun doelgroep uit te werken en er mee de boer op te gaan in de steden in Nederland.

    Ook met het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen, Cultuur in Nederland moeten ze in contact treden om deze zaken van de slavernij en contractperiode in het onderwijs, wetenschappen en cultuur een onderdeel te laten worden van het curriculum.


    gemodereerd
  2. en weer dat gezeik over het verleden
    richt je eens op de toekomst en zorg dat de huidige bevolking het beter heeft dan de vorige
    ipv dat eeuwige terug kijken en zeiken over vroeger
    waar zijn de slavernijbeelden in de landen waar de slaven tot slaaf zijn gemaakt en verkocht?
    owja dat mag weer niet verteld worden dat hun eigen volk, hun eigen mensen verkochten
    want dat past weer niet in hun straatje.
    moeten wel de witman kunnen blijven bashen om de incompetentie van het eigen volk op alle mogelijke vlakken te kunnen verduisteren
    dit soort eeuwige zeikerds zijn de grootste racisten


    gemodereerd
  3. @ Passant

    Jouw bedoeling is goed, maar is voor de etniciteiten niet van toepassing.
    Domweg de Javanen en Hindoestanen, waren contract arbeiders en geen
    slaven in Su. De zwarten om het maar zo te zeggen , ( ik ben ook zwart)
    werden door hun eigen soortgenoten, aan de blanken verkocht.
    Onze voorouders werden als Vee, aan de blanken verkocht.( Google)
    En in die tijd hadden de blanken domme krachten nodig, om op de plantage te werken. En onze voorouders waren de lul, dank zij de andere zwarte klootzakken, die
    onze voorouders hebben verkocht! De Javanen en Hindoestanen werden gewoon
    geronseld door de blanken, zeg maar ontvoerd om in Su te werken onder valse
    voorwendsel. Ik heb geen hekel aan de blanken maar, aan de andere soortgenoten die onze voorouders aan de blanken hebben verkocht, om zelf beter van te worden!

    sari tori

    Jacko


    gemodereerd
  4. IK zeg ook niet dat Javanen en Hindoestanen, Inheemsen, Chinezen slaven waren. Ook deze mensen hebben een geschiedenis en hebben geleden onder de Europese kolonisatie.

    Mevrouw Peggy Wijntuin en Ninsee doen alles aan om hun geschiedenis, contractperiode, ook voor het voetlicht te brengen, de andere bovengenoemde etniciteiten kunnen bij hun te raden gaan voor het opzetten van hun eigen geschiedenis en dit ook zichtbaar te maken.


    gemodereerd
  5. Plaats mij niet onder de noemer onze voorouders, want ik behoor daar niet bij.

    Ook de andere etniciteiten, ao bij de Hindoestanen werden de contractanten ook opgepakt door hun eigen mensen en verkocht aan de blanken in de depot te Calcutta. Zie daar de wetenschappelijke boeken over.

    Bij Chinezen en Javanen waar ik ook veel over gelezen heb, moet ik dit weer nader gaan bekijken, hoe die in handen zijn gekomen van de blanken of scheepsvaartondernemingen in die periode.


    gemodereerd
  6. @ Passant

    Je maakt me nieuwsgierig, zal ook een poging wagen hoe het in elkaar zit!!

    Jacko


    gemodereerd
  7. begin eerst eens de geschiedenis goed uit te leggen ipv wat er nu gewoon altijd gaande is
    het ontkennen van het eigen deel in de slavernij
    vergeet ook niet dat er zwarte slaven eigenaars waren

    veel etniciteiten zijn naar amerika cq zuid amerika gekomen voor een kans op een beter leven vanwege de slechte omstandigheden in hun eigen land.
    en zijn daarbij uitgebuit door iedereen die dat maar kon.

    de blanken ontkennen totaal de slavernij niet, maar wel de vele onwaarheden die voor eigen gewin verteld of juist niet verteld worden


    gemodereerd
  8. Tjonge daar heb je ze weer hoor, de professionele trauma-jankers komen weer onder hun steen vandaan gekropen, of er nou echt niks belangrijkers is in de wereld.

    Ieder land op de wereld is in de geschiedenis van de mensheid wel eens een keer gekolonialiseerd! Echt ieder land heeft hetzelfde meegemaakt of nog erger!
    Dat hoort nu eenmaal bij landjepik, zo waren die tijden toe nou eenmaal.

    Moeten we nu dus allemaal maar gaan janken en zielig doen, omdat toen dit en toen dat…
    Wat gebeurd is draai je toch niet meer terug!

    Het zit nu eenmaal in de mens om een ander voor zich te laten werken voor eigen gewin, zeker als die mogelijkheid zich nu eenmaal voordoet.

    Maar pak het probleem eens bij de bron aan zou ik zeggen!
    Plaats eens vele honderden “herdenkingsmonumenten” verspreid over heel Afrika, daar is het tenslotte begonnen!

    Men verkocht elkaar voor eigen gewin aan de hoogste bieder.
    Daar zitten dus de ‘echte’ rotte appels, de veroorzakers van al dit traume-leed.
    En het ergste daar is het nog steeds aan de gang, maar daar hoor je ze nooit over!
    Schijnheiligheid ten top.

    Maak je meer druk om ergere dingen.
    Zolang als ik leef, heeft heel Afrika heeft niet te vreten, dreigt er altijd grote droogte, mislukte oogsten enz. tenminste als ik de zielige TV-beelden mag geloven.

    Je ziet immers altijd alleen maar een hoop zielige stoffige vrouwen en ondervoede kindjes met een berg vliegen in het gezicht en een snottebel.
    Maar ik zie echt NOOIT mannen, waar zijn die?
    Zou het daar misschien aan liggen waarom dit werelddeel nog nooit iets goeds heeft gebracht voor de mensheid, altijd alleen maar ellende!
    Stammen slachten elkaar immers nog steeds af, slavernij is er ook nog steeds!
    Begin eerst maar eens om die mannen op te voeden en te zorgen voor hun vrouw en kinderen en land, of mag ik dat niet zeggen?


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES