Gesprek tussen Jurna en Roemer gaat over thema’s die haar werk aangeven

11
Gesprek tussen Roemer en Jurna gaat over thema’s die haar werk aangeven

In haar woonplaats Paramaribo gaat schrijfster Astrid Roemer op zaterdag 8 januari drie uur lang in gesprek met Nina Jurna. Het gesprek zal hoofdzakelijk gaan over de thema’s die haar werk aangeven: het huidige Suriname, over haar positie als schrijver in het Nederlands taalgebied en over het mysterie van het vrouw zijn.

Maar ook over de vraag hoe het is om te zijn opgegroeid in koloniaal Suriname. Zeker aan bod komen de verschillen en overeenkomsten tussen de Surinaamse en de Europese cultuur.   Verder zal het gaan over haar grote betekenis voor de Surinaamse literatuur.

Volgens Jerry Dewnarian is het belang van Roemer groot omdat ‘ze beeldend, bijna filmisch schrijft en minutieus de kwetsbaarheid van het individu blootlegt.’ Aldus deze literair recensent voor Dagblad De Ware Tijd in de VPRO-gids. ‘Roemer belicht delicate onderwerpen. Ook stelt ze interne etnische problemen en discriminatie in Suriname aan de kaak.’

Het zogeheten Marathoninterview van de Nederlandse omroep VPRO is te beluisteren tussen 20.00 uur en 23.00 uur (Nederlandse tijd) op NPO Radio 1 en daarna als podcast via vpro.nl, nporadio1.nl, de podcastplatforms en de NPO-Luisterapp.


11 REACTIES

 1. De vraag is wie na haar uitlatingen, van een poosje geleden, nog geïnteresseerd is in de verhalen van deze jorka. Ik i.g.v. niet, heb al haar boeken meteen verbrand.
  Want, een moordenaar verheerlijken is voor mij een brug te ver.
  gemodereerd

 2. Kunnen jullie geen tape kopen om haar smoel dicht te plakken?? Sodemieter terug naar Holland. Suriname is te mooi voor jou.
  gemodereerd

 3. Zwarte racisten worden gedoogd door hen een platform te bieden. In ieder ander beschaafd land zou het OM over zijn gegaan tot strafrechtelijke vervolging. Niet in fail state Suriname.Zwijg deze opruier dood.
  gemodereerd

 4. Gaat Roemer haar eigen racistische inborst ook bespreken?
  Haar boeken heb ik bij oud papier gedumpt, omdat deze vrouw mijn achting niet meer verdient.

  Er zijn nog genoeg mensen die haar hielen likken onder het mom dat ze een goede schrijver is.
  gemodereerd

 5. Maar verder is Mevr. Roemer een uitzonderlijk talent in de literatuur! Iemand die prijzen wint op internationaal niveau! Geen van jullie schrijvers hier op WTK kan in haar schaduw staan.

  En ja.. iedereen heeft recht op een eigen mening. Ook als het over de vorige President gaat. Jammer dat men dit niet inziet en het direct op de persoon speelt… 90 procent van de auteurs hier, vervallen constant in herhaling. Je leert niks door te blijven afgeven op wat geweest is!
  gemodereerd

 6. Ik heb deze potlood likster nog nooit gelezen. Ik hoef haar ook niet te horen. jurna en roemer komen bij bouterse samen.
  En beiden worden door Neerland van inkomen voorzien. Kakkerlakken zijn vreemde wezens.
  gemodereerd

 7. Een zeer vermaard advocaat met Surinaamse roots heeft Roemer als nazi betiteld. Met die vergelijking zit deze advocaat niet ver naast. Wat een afschuwelijk mens met het uiterlijk van een primaat. Gelukkig lijkt ze niet op Etnel.
  gemodereerd

 8. Als Roemer echt gedacht heeft dat Bouterse een engel is, dan is het toch niet te begrijpen dat iemand, die duidelijk intelligent is, gedacht kan hebben dat het verstandig was om Bouterse te verdedigen, op het moment dat hij voor de rechter stond, verdacht van massamoord. Massamoordenaars ophemelen in het openbaar doet je zaak over het algemeen geen goed.
  gemodereerd

 9. Roemer is een pure racist. Dat men de moeite neemt om haar te interviewen is zo laag!! Dit soort mensen hitsen het volk op en zaaien nog meer haat onder het volk. Je kunt ze beter kwijt zijn dan rijk. Laat haar wegrotten in haar racisme. Bakroe, Leba, satan.
  gemodereerd

 10. Persoonlijk wals ik over Roemers’ koudegrond etnisch gerelateerde opmerkingen heen omdat die even ranzig en belegen zijn als haar gebezigde metaforen en taalvariëteiten. Haar trilogie leest als een kloeke overbodigheid. Ik zou haar eerder een gebrek aan karaktervastheid willen verwijten dan iets anders. Ze zou zich niet kunnen verkassen in een land als Suriname dat geregeerd zou worden door Hindoes en Moslims. In haar roman ” neem mij terug Suriname “, wenst ze terug genomen te worden door Suriname. Door wat voor een Suriname wilde zij teruggehaald worden? Door één geregeerd door Creolen?? Dat was Suriname toch al ná de onafhankelijkheid van Suriname?? Haar opmerkingen als zou Bouterse geen misdrijven ten laste gelegd zou mogen worden, getuigt voor zo een cumlaude in de sociologie afgestudeerde schrijfster, van zwakgeletterdheid en onbelezenheid. Hoe kunnen misdrijven, gepleegd ten tijde van het schrikbewind van een dictator op het conto van een andere geschreven worden? Je moet met zo een logica behoorlijk van de pot gerukt zijn.
  gemodereerd

 11. die dames voeren wat in hun schild , en reken erop dat ze ook praten met hun lieveling bouta , we zullen later het verhaal wel horen

  konsensi vele echte Surinamers zullen jou vriendje bouta blijven bestrijden , hij met zijn makkers hebben ons Suriname vernietigd , maar dat zal jou een worst zijn , jij profiteert toch daar in Nederland van alle voorzieningen , nou ga rusten
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.