Bedrijfsleven Suriname en Marokko ontmoeten elkaar virtueel

21
Bedrijfsleven Suriname en Marokko ontmoeten elkaar virtueel

Vorige week vond er een virtuele ontmoeting plaats tussen de Algemene Confederatie van Marokkaanse Ondernemingen (CGEM) en de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB). Het Ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) fungeerde als intermediair en facilitator.

Minister Albert Ramdin besprak de grote potentie van beide landen en gaf mee dat Suriname als toegangspoort zou kunnen dienen naar de regio toe. Aangezien dit een kennismakingsgesprek betrof stelde de Minister voor om de vervolgvergaderingen te plannen waarbij de wederzijdse ideeën en wensen dieper worden uitgewerkt.

De heer Bryan Renten, voorzitter van de VSB, gaf aan dat de VSB mogelijke samenwerkingsgebieden ziet in de agrarische cultuur en het verwerken van voedsel; toerisme; ICT-diensten; olie- en gasindustrie; het internationaal verkeer en de functie van toegangspoort van Suriname naar het Caribisch gebied en Latijns-Amerika.

De VSB is de toonaangevende vertegenwoordiger en belangenbehartiger van het Surinaams bedrijfsleven. Het is opgericht in 1950 en uitgegroeid tot een overkoepelende werkgeversorganisatie van lid bedrijven. Zij komt op voor de belangen van haar leden en zet zich in voor de bevordering van het economische- en sociaal welzijn van de Surinaamse gemeenschap.

De president van CGEM, de heer Chakib Alj, gaf aan ingenomen te zijn met de ontmoeting en deelde achtergrondinformatie over CGEM. De CGEM, opgericht in 1947, is de officiële vertegenwoordiger van de privésector bij de overheid in Marokko. Deze organisatie is vertegenwoordiger van 90.000 leden en verdedigt de belangen van Marokkaanse bedrijven bij overheden en sociale autoriteiten. Het doel is om op te treden ten gunste van een welvarend en optimaal klimaat voor de Marokkaanse economie door het stimuleren van particulier initiatief.

Het ministerie van BIBIS neemt het voortouw in de planning van de vervolgmeeting voor het uitwerken van de samenwerkingsmogelijkheden.


21 REACTIES

 1. Ja eindelijk kunnen we deze economische vluchtelingen naar een ander land dan Nederland sturen. Dit zal ook de samenwerking bevorderen, waardoor ik meer lijntjes kan gaan snuiven. Hopelijk zal deze samenwerking zorgen voor goedkope coke en meth in Nederland. Ik kan niet wachten. Ben helemaal hyped en spaarpot is gevuld.
  gemodereerd

 2. minister ramdin , in 16 maanden is de banden weer aangehaald met bevriende landen , en nu gooit u het direct weer overboord , u haalt weer banden aan met schurken staten , u haalt alleen maar criminelen binnen en zo zal de veiligheid zeker dalen , zie wat er gebeurt in Nederland met die marrokkanen , na marroko gaat u zeker weer banden aan met china , rusland ,venuzuela , cuba , turkken , haiti , iran , noord korea , en zeker nog meer , minister en het Surinaamse bedrijfsleven zijn zeker vrienden geworden van bouterse , einde republiek Suriname
  gemodereerd

 3. Voedsel/ agrarisch/ ict/ toerisme/ gas / olie.
  Sommige van deze sectoren vallen ook bij anderen ministeries , ik vind zij dat ook betrokken worden bij de onderhandelingen.
  Als zij deelneemt dan wordt het makkelijk/ efficiënter en effectiever om tot een oplossing te komen ” TRANSPARANTIE ” openheid van zaken 📚☝️⚡🇸🇷👨‍🎓👩‍🎓💪🤝
  gemodereerd

 4. Wat heeft Marokko te bieden behalve hasj.
  Vrouw onvriendelijk zitten we daarop te wachten in Suriname.
  Probeer jullie imago op te krikken met landen die er toe doen.
  gemodereerd

 5. Wat grap van het jaar.
  Uitwisseling van wat schapen naar Suriname.
  Kondre is wel in de stront gezakt, waarom niet gewoon met Nederland zakendoen.
  Blijkt weer ons politiek is waardeloos.
  gemodereerd

 6. =Wat Marokko te bieden heeft is de eenheid, respect voor hun land cultuur en vlag en dat de mensen een dubbele nationaliteit hebben.
  Ze geven niet af op hun land en leider.

  Vele Surinamers mogen een voorbeeld aannemen. Wat velen ook niet weten is het feit dat Marokko op vele gebieden veel verder is dan Suriname, dit vanwege die eenheid.
  gemodereerd

 7. Als ‘veel verder dan Suriname zijn’ het criterium is om betrekkingen met een land aan te gaan is, vallen er over de hele wereld hoogstens 5 landen af. Suriname is door de NDP regeringen een van de achterlijkste landen geworden, terwijl ze ons een tweede Dubai hadden beloofd. Nu zouden we blij moeten zijn als we weer op het niveau komen dat we hadden onder Venetiaan.
  gemodereerd

 8. Zie hier de typische mentaliteit van Surinamers … altijd maar afgeven op anderen maar zelfs geen moer iets doen.
  gemodereerd

 9. Wat is het grootste export product uit Marokko? Wat is het grootste export product uit Su? Ruilhandel!

  Deze regering neemt de hasj vraag en aanbod wel erg serieus. Deden ze dit ook maar met de koers en basis levensmiddelen. Die ex boeren, veelal uit de bergen, denken kom maar op dommies.

  Deze regering doet graag zaken met racisten. You are the company you keep, as they say
  gemodereerd

 10. Ze geven niet af op hun leider? Koning bedoeld u?!? Den moes durf, 1 voet in Marokko na negatieve uitspraak is meteen strafu.

  Eenheid ja naar vreemden toe. Onderling na haat, nijd anga strei libi, eerste prijs.
  gemodereerd

 11. Door steeds maar weer de focus van dit soort landen (Marokko Turkije) op een negatieve schaal te gooien, zal de gemeenschap altijd voorbij gaan aan de positieve ontwikkelingen die aan de orde van de dag gaan de zijn. vooral Marokko heeft de afgelopen decennia laten blijken goed gebruik te maken van hun diaspora. Er zijn talloze voorbeelden wat voor ontwikkelingen er gaande zijn en de positieve werking daarvan.
  Suriname kan inderdaad een voorbeeld aan deze ontwikkelingen nemen en haar voordeel daaruit halen.
  gemodereerd

 12. Wat een grapjas ben jij.. vrouwonvriendelijk? Je bent zeker nooit in marokko geweest? De surinamers zijn anders ook niet altijd even vriendelijk tegenover de vrouwen.. overal zitten rotte appels tussen. En wat Marokko te bieden heeft…. meer dan jij denkt.. beide landen kunnen van elkaar leren.. en met betreft de uitspraak schurken en de marokkanen in NL … heel veel Nerderlandese marokkanen die het goed doen.. dus ga ergens anders lopen stoken en mensen zwart maken.
  gemodereerd

 13. Niets dan ellende met dit soort gasten. Kijk maar naar de vele problemen die zij veroorzaken in Nederland. En……een Mokro heeft helemaal geen respect voor zwarte mensen.
  gemodereerd

 14. Niets anders dan ellende binnenhalen!! Let er wel op dat je deze gasten niet terug kunt sturen, want Marokko werkt nooit mee om hun landgenoten terug te halen.
  gemodereerd

 15. =eenheid echt wat Marokko te bieden heeft??
  Benali een collega van vroeger , zie altijd tegen mij dat de donkere Marokkanen slaven zijn geweest, en nog steeds worden de donkere Marokkanen zo behandeld, dus hoe zo eenheid , laat me niet lachen hor.
  gemodereerd

 16. Marokko heeft veel te bieden op het gebied van agriculture en toerisme. Prominent in het lijstje van opkomende economieën 2022 volgens internationale media.

  Het zijn niet die mokro matties uit je woonomgeving.
  Staat duidelijk in het artikel beschreven.
  gemodereerd

 17. Zonde van tijd en geld. Suriname heeft helaas niets te verkopen dat andere landen niet goedkoper betrouwbaarder en sneller kunnen leveren.
  gemodereerd

 18. Hahahahahahahah wat praten deze mensen hier allemaal? Marokko zit in top 15 meest stijgende economien wereldwijd. Marokko is 1 van grootste exporteur van vee, fruit, groente en grootste exporteur van fosfaat. En nu ook de grootste exporteur van zonne energie. Marokkaanse haven tanger zit in top 20 van wereld boven Barcelona etc. En casablanca fianciele district is grootste van afrika en top 30 in wereld. Mensen weten letterlijk niks hier. 90% van zonne energie en voedsel voorraad zit in marokko daarom werken europa oa frankrijk graag samen met marokko. Ook is marokko sinds 2015 1 van grootste auto hub terwereld. 1.5 miljoen auto’s van renault, citroen, dacia worden in marokko gemaakt.

  Laat me niet beginnen over suriname. Wat hebben jullie ? Niks!
  gemodereerd

 19. Marokko heeft Suriname niets te bieden. Over toerisme moet je helemaal niet praten zolang de tickets zo duur zijn. Niemand is zo gek om een dure ticket te betalen voor vakantie naar Suriname, behalve de Surinaamse Nederlanders. De binnenlandse tours zijn ook heel erg duur. Enige dat Marokko in overvloed heeft zijn dadels. Dus tijdverspilling, tenzij de regering weer op snoepreisje wil gaan naar Marokko.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.