Overleden Desmond Tutu (90) door velen bewonderd om strijd tegen apartheid

6
Overleden Desmond Tutu (90) door velen bewonderd om strijd tegen apartheid

De Zuid-Afrikaanse aartsbisschop en Nobelprijswinnaar Desmond Tutu, de eerste zwarte anglicaanse aartsbisschop van Kaapstad, is op 90-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa vanmorgen bekend gemaakt.

Tutu werd door velen bewonderd om zijn geweldloze strijd tegen apartheid en de worsteling om een nieuw Zuid-Afrika te vormen. Wereldleiders, politici en andere prominenten reageren zondag op de dood van Tutu. De geestelijke ontmoette in zijn leven vele vooraanstaande presidenten, regeringsleiders en andere godsdienstleiders.

“De dood van emeritus aartsbisschop Desmond Tutu is een nieuw hoofdstuk van rouw in het afscheid een generatie uitzonderlijke Zuid-Afrikanen die ons een bevrijd Zuid-Afrika hebben nagelaten”, aldus president Cyril Ramaphosa.

Het overlijden van Tutu maakt wereldwijd enorm veel warme reacties los waarin bewondering en respect de boventoon voeren. Zijn geweldloze strijd tegen apartheid maakt nog altijd indruk, schrijft het Algemeen Dagblad.

Ook de Nederlandse voetbalclub FC Twente staat stil bij de dood van Desmond Tutu. Hij was in december 2012 benoemd tot erelid van de Enschedese club tijdens een bezoek aan een wedstrijd in de Grolsch Veste.

De NTR herhaalt zondagavond vanwege het overlijden van Tutu de aflevering van College Tour met de Nobelprijswinnaar. De uitzending stamt uit 2012.


6 REACTIES

 1. en sinds het afschaffen van apartheid en wegjagen van de blanken is het alleen maar minder geworden in afrika.
  dus was het wel zo slim?
  aangezien ze zelf hun landen niet kunnen regeren?
  suriname heeft ook zo’n geschiedenis
  na de onafhankelijkheid is er niets meer van gekomen en is het land in zwaar verval geraakt
  gemodereerd

 2. Idioot!!!! Je lult slap uit je bek stomme kloot!!! Heeft Nl ooit iets voor Suriname gedaan? Nee !!! Alleen geprofiteerd om eigen land op te bouwen…geen infrastructuur, geen wegen gebouwd …wat weet jij van de geschiedenis???? Niets zo te geen uit je dom geleuter!!!
  gemodereerd

 3. De Klerk witte extremist pas overleden hij heeft TUTU meegetrokken. Allemaal extreme figuren die veel bezig zijn met Ras en Kleur en Identiteit zeer belangrijk voor deze twee extreme groepen mensen ik merk het ook in mijn omgeving in paats van onderwijs geven etc en de gestoorde gekke wereld rouwt om extreme figuren altijd zwart en wit gedoe in Afrika . Vier jaar gelden tijdens Kerst was tutu hij ook al eens overleden. Witte mensen zijn vol van rascime maar hun maken wel misbruik van niet witte mensen in Nederland Hypocriet ten top zijn witte mensen in Nederland. Ik ken veel gevallen van extreme gedrag hun rennen liever met spuiten rond achter oude bejaarde dan hun verzorgen etc.
  gemodereerd

 4. Deze man heeft op 3 punten een geweldige indruk op mij gemaakt, te weten:
  a. Zijn hele mooie smakelijke en aanstekelijke lach die ik nooit zal vergeten en de herinneringen daaraan zal koesteren.
  b. Zijn danspasjes , die in feite niet overeenkwamen met zijn aartsbisschoppelijke functie en
  c. Zijn wijze woorden.

  Deze man is voor mij onvergetelijk.
  Rip en sterkte aan alle familieleden, kennissen en sympathisanten van deze geweldige man.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.